2012. június 29., péntek

Teszteltem Julia sütijét

Juliám korábban írta ezt a bejegyzését : http://falusilibak.blogspot.hu/2012/06/legfinomabb-csokis-edesseg.html  , na én tegnap előtt megsütöttem, fél nap alatt elfogyott!!! Isteni, mennyei, mámorító, függőséget okozó csoda!! Követtem a receptjét csak egy ici picivel kevesebb cukrot használtam azon egyszerű oknál fogva , hogy elfogyott. Nekem 27 perc alatt megsült , hiszen nincs két egyforma sütő.
Olyan egyszerű és mégis fenséges a süti .
Mi felvert tejszínhabbal ettük így is eléggé finom. Tegnapra maradt egy vékony szelet és nagyon vágyódtam rá  DE végül győzött az anyai szívem :-)  Jó alaposan becsomagoltam, eltettem  szem elől ( nehogy elcsábuljak ) nagyobbik gyerkőcömnek aki a nagyinál aludt  és bebiztosította magát telefonon, hogy ugye Anya van még a tegnapi sütiből? Hát persze , hogy volt ....



Julie

Végre együtt ......

Ez  nem panaszkodás hanem boldogságosságos érzés:-)
Holnaptól egy hétig kis családunk reggeltől estig együtt lesz......az az igazi lébecolós, későn kelős, későn reggelizős, későn ebédelős, rendszer és szabály nélküli napok sora következik, olyan " aztcsinálunkamihezkedvünkvan" hét következik.



Kb. karácsony óta várjuk ezt az egy hetet ami csak a miénk négyesben, nem megyünk nagyikhoz, nem várunk vendéget és mi sem megyünk :-)
Blog olvasóink! Bejegyzésben sem fogok sziporkázni DE jövök ..... hamarosan!

Csodaszép napokat nektek is !

Julie








2012. június 26., kedd

Néha lent máskor fent, avagy minden felhő mögött süt a nap

Az elmúlt 2-3 hétben volt sok-sok aggódni valóm.....hol magamért, hol anyukámért .
Szép lassan minden megoldódott és mindennek jó kimenetele lett...:-)

Tegnap szép napunk volt , kisebbik gyermekemhez utaztam a velencei edző táborba ahol 3 órás kőkemény vizsga keretében sikeres kyokushin karate öv vizsgát tett. Nem részletezném milyen fokozat és milyen színű övet kap mert NEM ez a lényeg!! Az az út a fontos amit immáron majdnem 2 éve bejár , ahol folyamatosan önmagát formálja , magával harcol , a finom lelkével hadakozik mert ha tetszik ha nem itt harcolnia kell....Nem könnyű neki és nekem sem. Még mindig minden vizsgán, versenyen a gyomromban egy kis gombóccal nézem  őt végig. Még nekem is van mit alakulnom....

De jó úton halad és nagyon büszke vagyok rá!!!!



Az időjárás nagyon kegyes volt hozzájuk mert tegnap egész nap esett az eső és jócskán le is hűlt a levegő . A vizsga egy iskola torna termében volt ahol az ajtókat becsukták és egy darab ablak sem volt nyitva:-(

Ja és csodaszép naplementében indultam hazafelé........szóval volt minek örülnöm:-)

Ma délután érkezik haza és valami finom ebédet kellene főznöm...


Julie

2012. június 24., vasárnap

Mai rózsaszín hangulatom

Ez csak egy  röpke szösszenet lesz. Polcon volt egy rózsaszín gyertya + rátettem egy már meglévő gyertya tartóra + a kertben virágzik a rózsa és néhány mezei virág =




            Julie                                                                                                                                                                  



Ribizlis clafoutis

Néhány éve anyukám barátnője küldött nekem 5-6 tő ribizli bokrocskát amit elültettünk és éppen annyi termést hoz , hogy egy azaz egyetlen egy alkalommal süssek belőle valamit.
Ma délelőtt " leszüreteltem " , megszabadítottam a zöldektől, bogaraktól, fűtől vagyis kb. ötször átöblítettem mire tiszta lett a termés:-)


A pités tálamat kivajaztam és kiliszteztem majd beleszórtam a ribizlit.
Hozzáfogtam a tésztához. Egy tálba öntöttem ezeket : 10 dkg porcukor, 3 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1 kis pohár natúr joghurt, pici só. Elkevertem és palacsinta tészta állagú lett. Közben előmelegítettem a sütőt 180 fokra. A tésztát ráöntöttem a ribizlire.
Kb. 30-35 percig sütöttem és mikor már nem volt olyan forró meghintettem porcukorral és muszáj volt megkóstolni.


Nagyon finom lett. Évekkel ezelőtt már  megsütöttem cseresznyéből és meggyből  azokkal is csodás!
Ez egy francia eredetű recept , egészségesnek is mondható mert nem sok liszt kell hozzá. Valószínű, hogy eperrel, málnával vagy áfonyával is mennyei lehet:-) vagy, vagy, vagy........

Julie

Tiramisu imádlak!

Én 2 féle embert ismerek: aki szereti a tiramisut és aki nem. Ez olyasmi, mint a ruccola azt is valaki vagy szereti vagy nem. Jajj de imádom ezt a csodaszép  formájú zöld levélkét is ( de erről a szenvedélyemről majd máskor ) , most maradnék a témánál.
Jó sok évvel ezelőttig nem is készítettem itthon mert fene sem tudja miért de azt gondoltam róla, hogy nagyon bonyolult az elkészítése. Na ez nem igaz! És másnak az elkészítésével is voltam már így, hogy azt hittem nagyon kacifántos meg nehéz és én úgy sem tudom megcsinálni , közben szerintem  éppen ezek a dolgok a legkönnyebbek. És ez fordítva is igaz.....mert amiről azt hittem, hogy a kisujjamból kirázva elsőre elkészítem az biztosan félresiklott és nem sikerült úgy ,ahogyan szerettem volna.
Volt itthon egy fél kilós mascarpone sajtom és már csak pár napja volt a szavatossági idejének lejártáig úgyhogy el volt döntve a sorsa. Kellett még hozzá majdnem fél kiló baba piskóta , 6 db tojás, 2-3 dl erős fekete kávé, 2-3 evő kanál rum,  15 dkg barna cukor ( nem kötelező a barna, nekem ez van itthon és a mennyiségből én lefaragtam, bőven elég ennyi ) .
Először is lefőztem jó erős kávét , beleöntöttem a rumot és hagytam hűlni.
A tojások fehérjét picike sóval kemény habbá vertem , persze géppel . Itt megjegyzem, hogy csak teljesen zsír mentes tálban szintén zsír mentes keverő lapátokkal lehet jó habot elérni. A tojások sárgáját kikevertem a cukorral turmix gép segítségével. Ez utóbbiba belekevertem a mascarponét majd a fehérjét is.
Egy hosszúkás jénai tálnak az aljára elkezdtem sorba rakni a kávéban megfürdetett piskótákat (csak egy pillanatra forgattam bele, hogy ne essen szét ) erre a rétegre rátettem a krém felét majd kakaóval megszórtam ( jó fekete, jó keserű ) . Megismételtem a piskóta és a krém terítését és a tetejére újból jó sok kakaót szórtam szita segítségével , hogy ne legyenek benne puklik, hanem szép egységes legyen
a teteje.


Irány a hűtő  és kb. 6-7 óra után vágtuk fel de a legjobb szerintem 24 óra elmúltával.



Julie

2012. június 21., csütörtök

Terasz : a visszaszámlálás elindult

Itt említettem, hogy teraszt építünk. Már majdnem kész! Hétvége óta csiszolunk, minden tele van faporral. Nem egy jó munka ez, amellett, hogy rettenetesen piszkos, még hangos is. Persze ahhoz, hogy igazán szép legyen, alaposan kell csiszolni, és közel 40 négyzetmétert alaposan csiszolni... Nos, nem ez a kedvenc munkánk, de lassan végre vége!
Kedvelem az ilyen volt, ilyen lett képeket nézegetni. Valami ilyesmit szerettem volna a terasszal is bemutatni. Bár az ilyen volt állapot már a munkamenet alatt készült. Itt már kitakarítottuk a kertet. Mindenhol kezelhetetlenül összevissza burjánzó bokrok és növények voltak. Vagyis dzsumbuj... / ezt a szót azt hiszem most írtam le életemben először:) /
Tehát a dzsumbujt kiszedtük, kiástuk, lefedtük geotextillel a leendő terasz alatti részt
/ez az anyag nem engedi át a gazt / majd az egészet kulé kaviccsal szórtuk be. Ez az állapot látható itt, plusz a lebetonozott tartóoszlopok.


2 hónapja


Majd elkészült a tartószerkezet. Azután a legnagyobb, legidőigényesebb munka, a -darabonként kb 40kg-os- tölgyfa deszkák egymáshoz illesztése, szabása, csiszolása. Az én kedvesem amúgy is szereti a szép munkát, na ezzel elbabrált vagy 1 hónapig...
Amikor végre-valahára elkészült lerakta, lefúrta, összegyalulta, mert nem ám egyforma vastagságúak a deszkák!
Utána jött a csiszolás, amivel kezdtem a bejegyzést.

Itt frissen kezelve. Szép egyenletes lett a színe, mire megszáradt:)


Még  pár nap, és kész a másik fele is:). Bár annyira koszos lett a fal a munkálatok miatt, hogy meszelnünk is kell. Plusz a korlátot is át kéne festeni még egyszer...  no és a kerthez még hozzá sem nyúltunk...
Mikor vidékre költöztünk mindenki mondta, hogy a ház körüli munkának sosincs vége. Én akkor lakásban élve ezt nem hittem el, és nem éreztem át.
Most már tudom, miről beszéltek más -házban élő- emberek........

Julia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...