2012. október 26., péntek

Gyermekkorom kedvenc vacsorája

Múltkor Anyukáméknál voltunk a gyerekekkel és nosztalgiáztunk a kedvenc ételeinkről. Felelevenítettük , hogy mik voltak a favoritok.

Imádtam Anyu grill csirkéjét, a rántott husiját aminek a szélét csipkedtem, törtem le belőle mert nem bírtam kivárni míg leülünk az asztalhoz, ez a szokásom azóta is megmaradt és a gyerkőceim ugyanúgy tördelik a már kisült hús szélét mint én.....
Az Anyukám és Apukám húslevese a mai napig a kedvencem , egyszerűen nem tudom azt az íz világot ami az ő levesükben van én is visszaadni. Finom az enyém is DE nem olyan.
Vacsira  és reggelire annyira szerettem a bundás kenyeret teával. És nem ám villával ettem a kenyeret , hogy ne legyen olajos a kezem hanem kézzel és ittam hozzá a finom teát, persze a pohár majd ki csúszott a kezemből:-)
Olyan jó ezekre emlékezni!!

Másik nagy kedvencem volt a krumpli nudli receptjén alapuló finomság. Nálam nincs neve ( biztosan van  pedig ) ha tudjátok , írjátok meg.
Megcsináltam a gyerekeknek és falták ugyanúgy gyümölcs teával mint anno mi a tesómmal.

Ő az:
Formázás után sütés előtt


Megsült " pogácsák "

50 dkg burgonya, 20 dkg darás liszt,( rétes liszt ), 1 tojás, 1 kávés kanál zsír vagy vaj, só.
Megfőztem a  burgonyát héjában, pár percig lefedve gőzben állni hagytam. Amikor már hozzá tudtam  nyúlni úgy, hogy nem égett meg a kezem akkor áttörtem. Hozzáadtam a tojást a kanál zsírt, sót, lisztet és sem kemény sem lágy tésztát gyúrtam belőle.
Lisztezett alátéten kisujjnyi vastagságnál kicsit laposabbra nyújtottam és formázóval ( amivel a mézes sütit és a linzert szoktuk ) kiszaggattam a tésztát.
Olajat hevítettem, jó melegnek kell lennie és kisütöttem őket , mindkét oldalukat megsütve. Elég hamar elkészül figyelni kell ne égjen meg hanem szép aranybarna színű legyen.

Nagyon finom volt, teával ittuk és eszembe jutott milyen jó is volt gyerkőcnek lenni!!

Egyébként főzelékhez feltétként is használható vagy fokhagymás tejfölbe mártogatva , vagy egyszerűen nudlinak elkészítve mákkal vagy pirított prézlivel. Ebben az esetben nem szaggatni kell hanem hosszúkásra kinyújtani kézzel a tésztát hogy késsel kis nudlikat tudjatok formázni és nem sütni hanem főzni.

Nektek vannak kedvenc ízeitek, ételeitek amelyekre szívesen emlékeztek és most már saját családotokban is elkészítitek?

Julie

2012. október 24., szerda

Süti szarvasok

Még van idő karácsonyig, tudom... Viszont annyi szuper ötletünk van karácsony témában, hogy elkezdjük megmutatni nektek, és mire az ünnep eljő, tudtok miből válogatni.
Itt vannak ezek a cuki szarvasok. / bár a kisfiam kutyának mondta őket:) / A gyerekekkel csináltuk, nagy móka volt. A tésztát saját kútfőből készítettem, picit elvettem, picit tettem hozzá mire olyan lett, amire vágytam. Ez egy fahéjas, jól formázható süti, ami szépen megpuhul. Nálunk mindenkinek nagyon ízlett, úgy kellett eldugnom a tetsztalanyokat, hogy lássam milyen lesz másnap.
A hozzávalók:
220 g vaj
230 g cukor
3 ek tej
1 tojás
1 1/2 kiskanál fahéj
1 kiskanál gyömbér
350 g liszt
3/4 kiskanál szódabikarbóna
pici só

A vajat, cukrot, tejet és a tojást robotgéppel összekevertem. Hozzáadtam a fahéjat és a gyömbért, majd a lisztet / előtte belekevertem a szódabikarbónát és a pici sót /. A végén még kézzel átgyúrogattam kicsit, és 2 órára a hűtőbe tettem.
Kis golyókat formáztunk, majd a tenyerünkön szétnyomtuk, és az alsó részét picit becsippentettük. Így:


Előmelegített, 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsültek. A szarva csokis perec, amit középen kettévágtunk. A sütit pár percig hagytuk hűlni, és beleszúrtuk. A szeme és az orra bármilyen színes cukorka lehet, nekem volt itthon még színezett fondant masszám, azt is felhasználtuk.
Próbáltam megszámolni, hány darab lett belőle, de nem sikerült. Eltűntek, mire odaértem volna.:) Csak saccolni tudok, hogy kb 25-30 db lett.




Jó sütést,
Julia

2012. október 17., szerda

Tortatál házilag Juliának

Nyáron Juliámnak szülinapja volt. Kigondoltam, hogy mivel lepjük meg őt mi csajok......Napokkal előtte küldött nekem egy sms-t : " ha esetleg nem tudnátok mivel lepjetek meg szülinapomon, akkor segítek: egy fehér, egyszerű, letisztult, cicomáktól mentes torta tálat szeretnék "
Akkorát nevettem mikor elolvastam mert én pontosan ezt gondoltam ki számára, kiindulva abból mennyire szeret tortákat sütni. Szóval el volt döntve mit kap.
A csajokkal ( R.-val és V.-vel ) levelezésbe kezdtünk, fotókat gyűjtöttünk a netről, hogy milyen lehetőségek vannak  a "piacon". Volt a külföldről berendelhető irtó drága kategória, volt az itthon  beszerezhető  de a keresési feltételeinknek nem megfelelő típus ......
Elég hamar eldöntöttük, hogy saját készítésű lesz a torta tál!!! Hiszen abban benne van a szeretetünk, a pepecselés  bája és olyan alapanyagokra bukkantunk amiből pontosan olyat tudunk készíteni Juliának mint amilyet megálmodott magának. Kell ennél több?
Abból indultunk ki, hogy nekem van egy egyszerű de annál szebb, pofásabb pite tálam a sárga-kék svéd áruházból. / segítek, IKEA :) / Ezt korábban én már használtam torta szervírozásra itthon csak akkor egy vastag gyertya volt az alap. Itt mi gyertya tartó mellett döntöttünk  talpnak.
R.-val megvettük a hozzávalókat, ők azok :  Smarta pite tál, Aryd gyertya tartó.




A gyertya tartóból 2 féle magasságban  kapható mi az alacsonyabbat választottuk.
Elkészítése:
A pite tál alját az esetleges portól, szennyeződéstől megtisztítottuk. A gyertya tartó tetején van egy kis karima amit beragasztottunk , hogy ne mozogjon. A ragasztáshoz végig  Pattex univerzális ragasztót használtunk . A tál alján vonalzó segítségével kimértük a mértani közepet , bemértük körzővel a gyertya tartó tetejének átmérőjét majd ezt rámértük a mértani közép köré , így kijelölvén hová kerüljön a talp. Ragasztózás , és pluszként hogy biztosra menjünk 2 napig könyvekkel terheltük a ragasztást.
Csodás lett, mi készítettük sok-sok szeretettel. Julia nagyon örült neki és pontosan ilyenre gondolt ahogyan mesélte és tényleg szereti, használja,  Ti is láthatjátok a bejegyzéseket olvasván, látván....
Íme a végeredmény :










Julie




2012. október 15., hétfő

Maradék tapéta hasznosítása - fali képként

Emlékeztek az előzményekre? Miszerint a Farrow & Ball cégtől csodaszép maradék tapétákat kaptunk, hogy hasznosítsuk. Pontosabban egyedi ötletekkel dobjuk fel velük a lakás különböző pontjait. Ha nem olvastad az első megvalósítást, itt megtekintheted. Már az elején tudtam, hogy mindenképpen szeretnék a falra rakni tapétát, de azt is, hogy nem a megszokott módon. Kb 2 hétig nézegettem, agyalgattam. Rájöttem, hogy több csodaszép tapétából sokkal nehezebb kiválasztani azt az egyet...Ide kattintva picit csodáljátok a Fab Color választékát, és megértitek! Szerencsére sikerült dönteni, majd megvalósítani, úgyhogy most jöjjön a főszereplő!!! Tádáááámmmm


Az eredmény gyönyörű lett. Sajnos azt érzem, a kép nem adja vissza a teljes hatást, úgyhogy gondoljatok hozzá még 200%-ot. :)))
Semmi bonyolult nincs az elkészítésében. Tapéta ragasztóval felraktam a darabot, majd egy egy ceruzával köré rajzoltam a keretet.


Egy kis fejű hobbi ecsettel, maradék falfestékkel festettem körbe. Ez egy picit pepecselősebb volt, kb 40 percig festegettem, de aki kisgyereket / főleg hármat / nevel az tudja, hogy ezek a nyugalomban eltöltött percek milyen jók tudnak lenni. Szóval, én élveztem a festést! Először festőszalaggal leragasztottam a tapéta egyik oldalát, hogy ne legyen festékes. De egy nagyon pici helyen felszakította mikor levettem, úgyhogy ezzel nem kísérleteztem tovább. Popsitörlővel a végén nagyon szépen le lehetett törölni a tapétára került festéket. / Bár próbáltam nagyon óvatosan festeni /
A család azt mondta, ez az egyik legjobban sikerült ötletem! Tényleg szemet gyönyörködtető!!!



Készül az újabb terv, nem hagyunk titeket lazsálni, addig is ide kattintva megtaláljátok a FAB Color facebook oldalát, nagyon szuper nyereményért lehet most játszani nálunk!

Julia

2012. október 12., péntek

A házi karamell csodája...

Én nagyon bírom az ilyen réteges desszerteket. Azt hinné az ember, hogy semmi különös nincs benne, de nagyon jó dolgokat lehet kihozni különböző ízek egymásra pakolásából. Mellette szól még, hogy gyorsan összerakható, és nem igényel különösképpen nagy konyhatündéri képességeket az elkészítése. Ez a mennyiség 5 főre elég, nekem 5 db / 3 decis / pohár lett.


Ebben az esetben a karamell önteten van a hangsúly... Imádom!!! Bármilyen formában jöhet nálam a karamell. Öntet, krém, cukor, csoki, mindegy! És megtaláltam a tökéletes receptet végre, úgyhogy barátságunknak most már semmi nem szabhat határokat!
Szóval a házi karamell öntet:
Hozzávalók:
10 dkg kristálycukor
5  dkg vaj
1  dl tejszín
A cukrot feltettem egy edényben a tűzhelyre, és folytonos kavargatás mellett megolvasztottam. Először kicsit túllőttem a célon, mert nem akartam édes szirupot, ezért olvadás után még több percig főztem, de picit oda is égett, és keserű lett. Tehát ne várjatok soksok percet, mikor már szép aranybarna, mehet bele a vaj, és a tejszín. / Picit lehúzom a tűzről, úgy rakom bele lassan a vajat és a tejszínt, majd mehet vissza a tűzre. Nem kell megijedni, mikor a tejszínt hozzátéve a karamell mégis összeugrik. A főzésnél újra felolvad / Így együtt még forraltam kb 2-3 percig, és készen is van!
Hagytam kihűlni, és közben sűrűsödik, kissé ragacsossá válik. Hmmmm...
Eközben-utána-előtte lehet készíteni a vanília pudingot. Ha éppen nincs rá idő, lehet tasakos is, de én csináltam egy  tojásos pudingot.
Hozzávalók:
80 g cukor
30 g kukorica keményítő
600 ml tej
2 tojássárgája
1 evőkanál vaj
A cukrot összekevertem a keményítővel, és felöntöttem a tejjel. Melegítettem pár percig, majd hozzáöntöttem a tojássárgáját, és kevergetés mellett felforraltam, sűrítettem. Levettem a tűzről, és hozzákevertem 1 ek vajat. / kb 2-3 dkg /
Mikor a puding is kihűlt, jöhet a rétegezés. Alulra győri édes /1 zacskó mézes/ kekszet tettem, amit összetörtem, kevés karamellel és pár kanál tejjel elkevertem. Erre puding jött, majd szeletelt banán. / 4 db banán kellett összesen az 5 pohárhoz / Rá karamell öntet, és kevés keksz. Így valahogy:


Ezután tejszínhab réteg, / másfél dl tejszín kell összesen, ezt nem cukroztam, csak felvertem / majd újra puding, karamell, tejszínhab, babán, keksz. 2 órára hűtőbe tettem. Hát, fincsi nagyon. Nem is kampányolok többet mellette, próbáljátok ki!



Boldogságos sütést!
Julia

2012. október 10., szerda

Luca baba avagy ajándék újszülöttnek

Nagy boldogság van családunkban, megszületett testvéremék első babája, Luca. Már régebben kitaláltam, hogy mit adok nekik ajándékba. Én mindhárom szülésemnél szerettem volna megvásárolni, pontosabban megvásároltatni az aznapi újságokat, de valahogy mindig elmaradt....
Pedig tök jó ötletnek tartom. Mikor Luca felnő, el tudja olvasni mi történt aznap. Pontosabban előző nap. :) Persze, persze van net, és miegymás, de ez mégis jobb. Szerencsére Luca jó kislány volt, reggel született, így simán meg tudtuk venni a napilapokat. Az éjjeli születésre nem találtam ki a megoldást... :)
Pluszban készítettem még egy dobozt az újságoknak, vagy ilyen-olyan babás dolognak, amire ráragasztottam a nevét. Egy sima papírdobozt vontam be textillel, amit pisztolyragasztóval ragasztottam. Készült hozzá egy kis tároló konzervdobozból, ehhez itt találtok segítséget.




 Mostantól aki szül körülöttem, mindenki ilyen kis csomagot fog kapni. Nem kell többet azon agyalnom, hogy mit vigyek ajándékba, úgyis mindenki csörgőt, vagy rucit visz. Ami tök jó, ha esetleg újra szülnék nekünk nyugodtan hozzatok kedves barátaim csodás kis rucikat. :)



Isten hozott Luca baba!!!!

Julia


2012. október 8., hétfő

Sütőtökös brownie

Idén megfogadtam, hogy megpróbálom jobban kihasználni az éppen aktuális idény zöldségeket, gyümölcsöket, és nem csak a megszokott módon készítem el, hanem keresgélek soksok újdonságot.
Most itt a sütőtök ideje. Mi nagyon szeretjük, a gyerekek csak úgy simán sülten hatalmas adagot képesek elfogyasztani. Ebben a receptben összehozom a másik nagy kedvencünkkel, a csokival. Mennyei párost alkotnak, vétek kihagyni!


Elkészíteni is egyszerű. A sütőtököt a megszokott módon felvágtam, kimagoztam, darabokra szeltem és 180 fokon betettem a sütőbe. Kb 40 perc alatt sült puhára.
Ezalatt összekevertem a csokis tésztát.
Hozzávalók:
150 g liszt
fél teáskanál sütőpor
pici só
200g 70%-os étcsoki
150 g vaj
240 g kristálycukor
4 tojás
1 dl tej
A lisztbe belekevertem a sütőport, és egy icipici sót. Egy másik tálban mikróban felolvasztottam az étcsokit a vajjal. Kézi habverővel hozzákevertem a cukrot, a 4 tojást, majd 1 dl tejet. Majd hozzáöntöttem a sütőporos lisztet, és jól eldolgoztam. Beleöntöttem egy 20x30 cm-es tepsibe, amit előzőleg kivajaztam.
A sütőtökös krémhez hozzávalók:
30 g krémsajt
50 g kristálycukor
1 tojás
300 g sütőtökpüré
fél evőkanál fahéj
negyed evőkanál gyömbér
2 evőkanál liszt
A krémsajtot elkevertem a cukorral, tojással, majd hozzáadtam a sütőtökpürét, fahéjat, gyömbért, és a lisztet. A habverő legkisebb fokozatán dolgoztam össze pár percig.
A csokis tésztára evőkanállal kis halmokat raktam egymástól kb 5 cm távolságra, majd egy villával szétkenegettem-húzogattam óvatosan.
Előmelegített sütőben, 180 fokon 35-40 percig kell sütni.

A megsült süti




Jó sütést,
Julia

2012. október 4., csütörtök

Céklacsatni.... narancsos, fűszeres..

Tudtátok, hogy milyen jó hatással van a szervezetre a cékla? Sok- sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. A népi gyógyászat szerint vér képző és a szervezetünk nagyon jól tudja hasznosítani a nyom elemeit. Italként is fogyasszátok , én nagyon szeretem!!! Képzeljétek náthára és influenzára is ajánlják sőt tisztító kúrára.
No de én a gasztronómiai élvezet oldaláról szeretném megközelíteni. 
Narancsos , fűszeres céklacsatnit főztem be.

Hozzávalók:
Kb.3 kg cékla, 5 db hagyma, 5 db alma, 3 db narancs héja és leve, 500 g barna cukor, 500 ml vörösbor ecet, 1 evő kanál őrölt fahéj, 1 evő kanál szegfűszeg, 1 evő kanál koriander mag, 2 evő kanál mustármag.


Elkészítése:
A céklát meghámoztam és kb.1-szer 1 cm-es kockákra aprítottam ( jó hosszú folyamat lesz + a tenyerem csodaszép vörös színű lett a céklától DE megéri , én nem akartam felvenni kesztyűt , mert zavar ). A hagymákat is apró kockákra nyesegettem. Alaposan megmostam a narancsokat , apró lyukú reszelőn a héját lereszeltem és a levüket kifacsartam , mindezeket ráöntöttem a céklára, hagymára, és a meghámozott, nagy lyukú reszelőn reszelt almát is. A fűszerekkel együtt a gyorsfőző edényembe öntöttem mindent és lassú tűzön kb.  1,5 órán keresztül alacsony fokozaton időnként megkeverve főzni kezdtem. Ezen idő alatt sem tétlenkedtem mert a befőttes üvegeket kifőztem a tetejükkel együtt. Amikor már besűrűsödött a csatni és puha lett a cékla akkor a legalacsonyabb fokozaton azaz egyesen hagytam és 10-15 percig még melegen hagytam. Az üvegeket a lábos mellé tettem és egy kisebb merőkanál segítségével megtöltöttem az üvegeket. Azonnal lezártam a tetőkkel és a tetejükkel lefelé fordítva hagytam őket pihenni, kihűlni.
Este mire kihűltek visszafordítottam őket és anyagból sapit készítettem nekik majd egy madzaggal átkötöttem az anyagot.
Persze kóstolgattam főzés közben de este muszáj volt a családdal együtt is:-) szóval egy fél üveggel kevesebb van mára.

A fenti mennyiségű alapanyagokból összesen 10 üveg lett tele , ezek között 0,3  , 0,5, és 0,7  dl-es nagyságú méretek vannak.



Javaslom a csatnit pirítóshoz, sült húsokhoz és minden olyan ételhez amihez amúgy is ennétek céklát.
Zöldség lekvár az elterjedt neve és  felhasználása a fantáziánkon, ízlésünkön   múlik.
Következő tervem a lila hagyma lekvár ......

Julie

2012. október 1., hétfő

Mit lehet varázsolni maradék tapétából?

Olyan nagy szerencsében volt részünk, hogy a Farrow & Ball cégtől kaptunk maradék tapétákat, hogy leleményesen találjuk ki, mit is lehet ezekből varázsolni. Mondanunk sem kell, úsztunk a boldogságban, mert ezek a tapéták csodálatosak!!! Majdhogynem megszólalnak, annyira szépek!
Ide kattintva győződjetek meg róla magatok is! Úgyhogy örültünk a feladatnak, bele is vetettük magunkat az ötletelésbe, tervezgetésbe. Annyi jó dolgot találtunk ki, hogy egy bejegyzésbe bele sem fér, ezért ez egy hosszabb, több sorozatos szösszenet lesz. Reméljük örültök neki, és találtok olyan ötletet, amit tudtok hasznosítani az otthonotokban.
Akkor vágjunk is bele! Julie konyha-étkezőjében tettük fel az első tapéta csíkokat. A meglévő tálalószekrényt dobtuk fel, az alsó és felső rész közötti helyet töltöttük ki. Ez a tálalószekrény eddig is egy szép darab volt, de így, egy igazán különleges, egyedi végeredmény született:

Csodaszép Farrow&Ball tapétával

A másik megvalósult terv a konyhapult mögötti rész tapétával beborítása. Ezt olyan helyen készítettük, ahol nem éri víz. Bár lehet kényesebb felületre is felhelyezni, ebben az esetben egy üveget érdemes elé fixálni.


Ugye milyen gyönyörű? Nem túloztunk! :)
És a munka menete:
 
1., bekevertem a  Metylan normal tapétaragasztót papírtapétákhoz
2., a tapétázandó felületeket portalanítottam, megtisztítottam a szennyeződésektől
3., a tálaló esetében ( a felső és alsó rész közötti felület volt a cél ) lemértem a tapétázandó felület szélességét és magasságát. Kiterítettem az asztalra a tapéta darabot. Ceruza, mérőszalag, vonalzó segítségével kijelöltem a kivágandó tapétát.
4., a tapéta hátoldalát bekentem ecset segítségével a ragasztóval , először a felső szélét igazítottam oda a felülethez aztán elkezdtem tenyérrel rásimítani oldalra, lefelé. ahol púp, levegő buborék maradta, azt egy puha ronggyal kezdem óvatosan lefelé kitessékelni a tapéta alól.
5., mindkét esetben ugyanezzel a technikával jártam el ( tálaló és falfelület )
 
A munka nem igazán nehéz, az eredmény pedig magáért beszél! Jövő héten újabb tapétaakciókról olvashattok, addig is, ha elsőkézből szeretnétek értesülni a Farrow&Ball híreiről, játékairól, ide kattintva megtaláljátok őket a facebookon.
 
Julie&Julia
 
 
 

2012. szeptember 28., péntek

Pulykás pite

Hogy ne mondhassátok, mindig csak sütünk.... itt egy isteni finom húsos fogás! Nálunk vasárnapi kajaként szolgál. Ez egyike azoknak az ételeknek, amit az összes gyerek boldogan megeszik! Ez nagy dolog ám!
Elkészíteni sem nehéz. Jamie Oliver egyik könyvében találtam rá erre az ötletre, ő csirkével készítette, én pulykával, de csináltam azóta marhahússal is. A lényeg, hogy egy húsos-zöldséges ragu fölé dobunk egy kis leveles tésztát, és együtt sülnek tovább.



Hozzávalók:
olívaolaj
1 kg pulykacomb
2 közepes póréhagyma /kb 1 cm-es karikákra vágva/
3 db sárgarépa / 1 cm-es karikákra vágva/
2 ek liszt
1 pohár fehérbor /ez néha kimarad/
3 dl tej
250 g kolbász
1 csomag fagyasztott leveles tészta
só, bors, kakukkfű
1 tojás a kenéshez

Egy nagyobb tálba beleöntöm az olajat, rádobom az apróra vágott pulykát, a póréhagymát, répát, 1 kiskanál kakukkfüvet. Lassú tűzön kb 15 percig párolom. Hozzáadom a lisztet, és folyamatos keverés mellett még főzöm néhány percig. Hozzáöntöm a bort, ugyanennyi vizet, és a tejet. Só, bors, és gyenge lángon, fedő alatt főzöm kb 40 percig, míg a pulyka teljesen megpuhul, a szaftja besűrűsödik. Kevergetni néha azért ne felejtsétek el! :)
Ha már megfőtt, az egészet egy kerek tűzálló tálba /én ezt egy pitesütőben oldom meg/ öntöm. A kolbászt pici darabokra vágom, és kevés olajon  megpirítom, majd rászórom a ragura.
A mirelit tésztát felengedem annyira, hogy lehessen nyújtani, és kb fél cm vastagon ráborítom a ragura, a felesleget levágom a széléről. Ezt is lehet hasznosítani, ha szeretitek a vastagabb tésztát, a szélét körbe lehet nyomogatni vele. Tetejét bevagdosom, tojásfehérjével elkenem.
180 fokos, előmelegített sütőben kb 30 perc alatt megsül.
Ha megcsináljátok, és rákaptok, márpedig tuti így lesz, lehet próbálkozni más húsokkal, más raguval. Én legközelebb egy pörköltes alapon megfőzött marhahúsos raguval akarom kipróbálni!
Jó étvágyat!



Julia

2012. szeptember 26., szerda

Csillámporos tündérmesék igenis léteznek.....

Fogadjátok szeretettel egy a szerelem révén Ausztráliába kiköltözött  barátnőnk írását a szerelem és az új élet megtalálásáról......

Soha ne mond hogy soha!!


Minden embernek van legalább egy kedvenc romantikus filmje ami sokat jelent számára, bármikor megnézi, megkönnyezi. Persze utána megfordul a fejében, hogy ez csak egy film, ilyen az életben úgysem történik.Én viszont azt gondolom, hogy soha ne mondd hogy soha, mert velem is megtörtént az, amiről csak álmodni mertem!
Az én történetem 18 évvel ezelőtt kezdődött, amikor egy nyaralás alkalmával találkoztam egy fiúval. Szerelem volt első látásra, ami évekig összefűzött minket. Fiatalok voltunk és kaland vágyók így útjaink mégis kettéváltak, de az érzés szívünkben megmaradt. Sok minden történt kettőnkkel, messze kerültünk egymástól az évek során, földrészek választottak el bennünket de az érzést sem a távolság sem az évek nem tudták tompítani . Váratlanul 14 év után egy üzenet érkezett Tőle és az a csodás “szivdobogás” újraéledt bennem.

Másfél évig csak az interneten láthattam és hallhattam amikor távoli, új otthonából hazarepült Magyarországra.
Leírhatatlan az az érzés, az élmény amikor újra megpillantottam és ismét a karjaiban lehettem.
Olyan volt, mintha mindig is együtt lettünk volna. Pontosan ismertük és éreztük egymás minden apró rezdülését. Újra megérezni a boldogság ízét maga volt a meny ország. Csodás 6 hetet töltöttünk együtt, amely végén sajnos újra el kellett engedjük egymást.
Rettentő fájdalmas volt, de tudtuk közös a jövőnk és hamarosan látjuk egymást.
3 végtelennek tűnő hónap után ( ami hatalmas telefon számlát is eredményezett) én repültem hozzá az ismeretlen világba. Most is remeg a gyomrom ha rá gondolok milyen mesés érzés volt mikor az óceán fölött repültem a nagy “Ő” felé!
Egy egész hónap csak a miénk volt a “ KincsesSzigeten”, Ausztráliában.
Szebbnél-szebb helyeken jártunk , ám ez mégis eltörpült amellett, hogy együtt lehettünk ismét.
Emlékszem minden egyes nap, minden percére, annyira felejthetetlen volt.A születésnapom a kint töltött időre esett és életem egyik legcsodásabb ajándékát kaptam Tőle, egy jegygyűrűt!:)
Az idő sajnos most is gyorsan elrepült és ismét búcsúznunk kellett de ekkor már pontosan tudtuk, hogy egymás nélkül nem élhetünk és azt is eldöntöttük, hogy életünket melyik földrészen kezdjük el.
A következő 4 hónap hihetetlen izgalommal telt, míg én Magyarországon szerveztem kiutazásunkat kislányommal , addig Ő,Ausztráliában megteremtette közös otthonunkat.
Azt kell mondjam, életem talán legizgalmasabb, legvárakozás telibb hónapjai voltak ezek.
Sokat segített számomra, hogy családom és barátaim osztozva velem boldogságomban maximálisan támogatták döntésem.
A szívem és az agyam is azt diktálta mennem kell, mégis nagyon fájdalmas volt a búcsú, mikor eljött a nagy nap.
Aztán 26 hosszú, levegőben töltött óra után Ausztrália földjén mikor megölelt, tudtam itthon vagyok és most már nem kell többet elválnunk egymástól.

Így kezdődött új életünk hármasban! :-)

Immáron két és fél éve élünk boldog házasságban, a Blue Mountens völgyében egy kisvárosban, ahol kenguruk és szebbnél-szebb papagájok sokaságát csodálhatjuk naponta. Az eukaliptusz fák illata nagyon kellemes és érdekes számomra. Ezek a fák örökzöldek így télen is barátságos és vidám a természet az alacsony hőmérséklet ellenére.
Az állat- és növény világ mellett az itteni életforma is merőben más, mint amit 33 év alatt megszoktam Európában. Az élet kevésbé rohanó , az emberek nyugodtabbak, barátságosak, segítőkészek, azonban sokkal rosszabbul vezetnek és rengeteg gyors ételt esznek. A mai napig nagyon hiányoznak az otthoni ízek, főként a péksütemények amelyek itthoni viszonylatban csak kinézetre ínycsiklandóak ha megkóstolod nem a várt íz világot kapod.




Eleinte nagyon furcsa, sőt zavaró volt, hogy bárhová mentem csak angol szavakat hallottam, nem beszélve arról, hogy alig értettem a párbeszédekből valamit. A kezdeti nehézségek leküzdésében sokat segített, hogy az emberek itt hozzá vannak szokva a világ különböző pontjairól érkező bevándorlókhoz, így nem lepődnek meg ha nem beszélsz tökéletesen angolul , sőt próbálnak segíteni ha szükséges.

Mára már egész jól megbarátkoztam a nyelvvel és nem ijedek meg, ha hozzám szólnak, végre én is tudok beszélni. Persze sűrűn megkérdezik honnan jöttem hiszen az európai akcentus elég feltűnő mindenkinek. A jó az, hogy általában szeretik a mi hanglejtésünket. A nagylányom másfél éve már az itteni iskolába jár , minden reggel és délután hozza és viszi őt az iskola busz.
Nagyon jók a tapasztalataink, Lili szereti a közösséget a rengeteg változatos programról nem is beszélve, amellyel az oktatók tovább színesítik a gyerekek hétköznapjait.
Az én napjaim jellemzően azon gondoskodással telnek, melyet családom és annak legkisebb trón örököse igényel tőlem. Igen Ő a mi közös “ajándékunk” az új élet szigetén.:) Giland másfél éve született, nagyon vártuk őt, vele együtt vált teljessé családunk.
Az elmúlt időben csodás helyekre jutottunk el amiről álmodni sem mertem.
Jártunk Fiji szigeten , Brisbane-ben, Surfers Paradise-on, láttam a Sydney Opera házat, a Harbour öbölt és még sok-sok csodás helyet.
A sok szépség mellett azonban van egy komoly hátránya ennek a nagy távolságnak , mégpedig hogy haza látogatni sajnos még nem tudtunk az elmúlt évek során.
A család és a barátok nagyon hiányoznak és az időeltolódás miatt a kapcsolat tartás is elég nehéz. Sokat gondolunk az otthoniakra és remélem , hogy mindannyian érzik a szeretetünket.
Rengeteg tervünk van már a jövőnkre vonatkozóan , amiket közösen szeretnénk megvalósítani. Remélem álmaink ahogy eddig is, valóra válnak és szerelmünk ereje minden akadályt legyőz.

Gigi írása  szó szerint idézve Julie által


2012. szeptember 23., vasárnap

Csokis keksz teszt

Láttátok a Jóbarátoknak azt a részét, mikor iszonyat sokféle kekszet sütöttek, hogy megtalálják azt a bizonyos egyet? No, hasonló történt nálunk hétvégén. Kerestük azt a bizonyos egyet... Amit én valaha egyszer külföldi tartózkodásom alatt ettem, és most eldöntöttem addig sütök, míg meg nem találom. Összegyűjtöttem recepteket innen-onnan, és elkezdtünk sütni. Egy győztest vártunk, de megzavarodtunk, mert több olyan finom is lett, amit mindenképpen fel kell raknom nektek. Hétvégén minden családtagunk, barátunk, aki járt nálunk, kekszet tesztelt. Persze nem kellett őket noszogatni. :)
A nagy tesztnek két győztese lett, pontosabban három. Jöjjenek most ŐK:
1.No, vajon kié lenne a recept, ha nem Martha Stewart-é?


 Kimértem a csészében megadott hozzávalókat dekára, talán így könnyebb, megszokottabb mindenkinek.
225 g vajat robotgéppel elkevertem 200 g barna cukorral, és 100 g kristálycukorral. Belekevertem 2 egész tojást, majd 300 g lisztet. A lisztbe előzőleg beledolgoztam fél teáskanál sót, 1 teáskanál sütőport, és 1 teáskanál szódabikarbónát. A legvégén ment bele 200 g apróra feldarabolt, jó minőségű / 70%-os / étcsoki. A végén majdnem hogy gyúrni kell, elég kemény a massza. Kb 3 cm átmérőjű, egyforma gombócokat készítettem, és előmelegített, légkeveréses 180 fokos sütőben, sütőpapíron vagy teflontálcán megsütöttem őket. Kb 25-26 darab lesz ebből az adagból. Egymástól 7-8 cm távolságra tettem őket.



Nekem 15 percig sültek. A teteje megrepedezik és még puha amikor kivettem. Isteni finom! Másnaptól ajánlom elfogyasztani, amikor a teteje megkeményedik, a csokidarabok megszilárdulnak, de a belseje puha, ragacsos...
2. Remélem Martha nem haragszik meg rám, de a fenti receptjét picit megváltoztattam, ebből született a következő győztes. A három legjobb tesztelése során a legtöbb szavazatot ez kapta. :)
Az összetevők majdnem mindenben ugyanazok, mint a fentinél, annyiban lett más, hogy került bele még 200 g olvasztott 70 %-os étcsoki. Tehát mikróban megolvasztottam a csokit, és ebbe kevertem bele a 225 g vajat. / Még forró csokiban dolgoztam el a vajat / Majd jött a 200 g barna cukor, 100 g kristálycukor, 2 tojás, a lisztkeverék / 300 g liszt, fél tk só, 1 tk sütőpor, 1 tk szódabikarbóna. / végül itt megfeleztem a fentit, 100 g feldarabolt étcsoki.
Ez viszont így kicsit hígabb lesz, ezért 1 órára be kell rakni a hűtőbe. A folyamat továbbiakban ugyanaz, mint az előzőnél. Gombócolás, sütés. ŐRÜLET FINOM!  Ha a legjobbat keresitek, én és családom ezt ajánljuk.



3. Van még egy recept, ami a felnőtt tesztelők tetszését nyerte el. A gyerekeknek azért nem jött be annyira, mert nem olyan édes mint a felső kettő, és intenzívebb csoki íze van. Nem annyira ragacsos belül, kívül pedig puhább, mint a társai. Viszont nagyon finom! Sógornőm úgy fogalmazott, hogy ez ínyenceknek való. Csokikedvelő ínyenceknek.:)
100 g lisztet elkevertem 50g holland kakaóval, fél tk szódabikarbónával, fél tk sóval. Egy másik tálban  elkevertem 120 g vajat 200 g barna cukorral és 2 egész tojással. Ezt összekevertem a lisztes cuccal, majd 200 g apróra vágott étcsokit adtam hozzá. Ez egy nagyon sötét, a fentieknél lágyabb massza lett. Fagyiskanállal kis gombócokat formáltam, / szerintem az én fagyiskanalam kicsit kisebb, mint az átlag, Tupper kanál / sütőpapíron előmelegített, 180 fokos sütőben, egymástól kb 10 cm-re rakva 15 percig sültek.




A végére egy kis segítség. Tudom, hogy nem mindig engedhetjük meg magunknak, hogy drága holland kakaót, vagy étcsokit vegyünk. Viszont a LIDL nevű boltokban egészen jó kakaót / Castello / és étcsokit lehet venni, kedvező áron, és tényleg finom lesz a sütiben.
Jó sütést kívánunk mindenkinek!

Ez a leglegleg





Julia

2012. szeptember 20., csütörtök

Őszi ajtódísz

Őszintén szólva még sosem készítettem ősszel koszorút. Valahogy ez mindig olyan karácsonyi dolog volt nálam. De most, hogy készen lett a vörös ajtó, úgy gondoltam megpróbálom. A szomszéd utcában terem egy bogyós fa, mint utólag a gugliból megtudtam madárberkenye a neve. Szedtem róla bogyókat, a virágosnál vettem vékony drótot, piros madzag kellet még hozzá, a kertből szereztem borostyán leveleket a díszítéshez, és ennyi.
A dróthoz fogtam a madárberkenyét a borstyánlevelekkel, és madzaggal elkezdtem átkötni.


Ez csináltam addig, amíg meghajlítva már egy pofás kis koszorút kaptam. Egyáltalán nem bonyolult mutatvány!


 Végén a madzagot jól elkötöztem, a drótokat egymásba tekertem, ez így jól meg is tartja a koszorút.



Az eredmény egy szép, őszi, jó ránézni ajtódísz, összesen kb 200 ft-ból. Lehet sűrűbben tenni, de nekem pont így tetszik, hogy látszik a piros madzag.



Julia


2012. szeptember 18., kedd

Adrienn és Róbert esküvője

Júliusban hirdettük meg esküvői felhívásunkat, miszerint várjuk azon házasulandó párok jelentkezését, akik elég bátrak ahhoz, hogy ránk bízzák az esküvői tortájukat. Ezért cserébe ajándékba megsütjük nekik. Volt jelentkezőnk bőven, így sorsolással döntöttünk, végül is két szerencsés pár mellett. Az első párnak, Adriennek és Róbertnek szeptember 8-án volt az esküvőjük Budapesten. Előre leegyeztettük, átbeszéltük, hogy milyen tortát szeretnének. A lényeg az egyszerűségen volt. Belül csupa csoki, kívül fehér bevonatos tortát szerettek volna. Mikor megsütöttük a próbasütiket, nagyon fehér volt az összhatás, könyörgött valami kis színért. Piros fondant volt itthon bekeverve, úgyhogy tettünk rá kis virágokat, csak hogy megmutassuk, egy kis szín milyen csodát tesz. Annyira megtetszett Adriennéknek, hogy a végeredmény is ez lett.
Az esküvő előtt tök jól eldöntöttük, hogy nem fogunk stresszelni. Persze munka közben valahogy mégis vállunkon éreztük annak súlyát, hogy két ember egyik legfontosabb napjára sütünk.
A tündértortáknál még mosolyogva sürögtünk-forogtunk, viccelődtünk, hogy ez milyen egyszerű....Aztán a nagy torta összeállításánál az önbizalmunk picit megcsappant, mikor nem sikerült elsőre, amit elterveztünk...De büszkén jelentjük, minden problémát elhárítottunk, és időben leszállítottuk az ajándékot.:)
Mikor eljöttünk az étteremből, olyan érzésünk volt mintha letettünk volna egy nehéz vizsgát. Az a felemelő megkönnyebbülés, hogy ezt is megcsináltuk!!!
Állítólag nagyon ízletesre sikerült, bár ezt csak az ifjú pár elmondásából tudjuk...Mertek volna mást mondani!:)))
Utólag is nagyon boldog közös életet kívánunk Adriennek és Robinak!









Julie&Julia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...