2012. december 11., kedd

Édes kisfiam.......

Világgá szeretném kürtölni milyen boldog vagyok!
6 napja egy gyönyörű reggelen életet adtam harmadik gyermekemnek Barnabásnak....
Szavakkal nem tudom kifejezni mit érzek.......nézem ŐT, potyogtatom az öröm könnyeket, féltem, óvom, aggódom, és nagyon szeretem.
Érzelmeim és lelkem más dimenzióra helyezkedett repülök a boldogságtól, büszke vagyok a gyermekeimre, a férjemre, és magamra, hogy soha egy percre sem érkeztem el arra a pontra a hosszú évek alatt, hogy feladom!!! Vagyis DE, amikor egy icipicit, akkor megfogant.
Aki ismer közelebbről ( nem sokan )  tudja, hogy miért írom ezt , miken vagyunk túl, és akármennyi sok-sok év küzdelem van mögöttünk , újra végigcsinálnám.

De nem is szaporítom tovább az írást ,  hallom már mocorog , mindjárt követeli a jussát ( jogosan ) hiszen jár neki a tejecske, az ölelés, a szeretgetés!!

Engedjétek meg, hogy beillesszem ide egy kedves ismerős Anyuka idézetét amit nekünk küldött .
Elérzékenyültem. Jól esett, nagyon is. Köszönöm Kati!!!

Kedves Barnabás!!!
"Győztél, megnyerted a legnagyobb harcot, Kifejlődött tested, csudaszép lett arcod. Kilenc hónap várakozás, mindennek van ára, Mutasd meg magad, gyere a világra. Elindulsz egy alagúton, vakító fény hívogat, Magad körül nem látsz mást, csak hatalmas arcokat. Mosolyognak, Téged vártak hosszú idő óta, Sírásod számukra isteni nóta. Hideg van, megszoktad a burkolt világot, nem ismerted máig az igazi valóságot. Megszakad hirtelen az összetartó kötél, nem visz vissza senki, ide születtél. Újra vizet érzel, megdörzsöl egy néni, Furcsán érzed magad, elkezdesz félni. Lefektetnek valakire, ez most már tabu. Mi történik velem? Tudom már, ez Anyu!"
 

És a kedvenc dalom harmadszorra is :



Kívánok Nektek Kellemes Ünnepeket és boldog új évet!

Julie



2012. december 7., péntek

Felnőtt desszert

Barnabás érkezését mivel is ünnepelnénk mással, mint pálinkával? Én önmagában inni annyira nem szeretem, ezért beleöntöttem a pudingba, és így lett egy meglepően finom desszertünk.
A rétegezett édességek amúgy is kedvenceink lettek a legutóbbi karamellás után.


Volt itthon éppen kevés megmaradt csokis piskóta, én azt morzsoltam bele. De ha nincs otthon ilyen / miért is lenne, amíg nem sütöttem ennyit nekem sem volt... :) / lehet belemorzsolni csokis kekszet is. / Ezt előtte kis mézes tejjel érdemes felpuhítani. /
 Pudinghoz hozzávalók:
80 g cukor
40 g kukorica keményítő
600 ml tej
2 tojássárgája
1 evőkanál vaj
A cukrot összekevertem a keményítővel, és felöntöttem a tejjel. Melegítettem pár percig, majd hozzáöntöttem a tojássárgáját, és kevergetés mellett felforraltam, sűrítettem. Levettem a tűzről, és hozzákevertem 1 ek vajat. / kb 2-3 dkg /
Mikor kicsit kihűlt a puding, hozzáöntöttem 5 cl pálinkát. A férfiak szerint önthettem volna 1 decit is, ez ízlés kérdése, nekem így tökéletes volt.
Szükség van még 250 ml felvert tejszínre, amihez 2 ek porcukrot kevertem.
A rétegezés: alul piskóta, majd egy réteg tejszínhab, egy réteg pálinkás puding, és így tovább, amíg tele nem lesz a pohár.
Finom lett. Ennek az egyszerűbb desszertnek különleges ízt adott a pálinka. Ki gondolta volna?

 

Julia

2012. december 5., szerda

Az év legjobb híre!!!

Ez egy rendhagyó bejegyzés lesz... Nekem jutott a nagy boldogság, hogy megosszam veletek az év legcsodálatosabb hírét! Legjobb barátnőm és blogírótársam Julie ma reggel életet adott harmadik kisfiának Barnabásnak! Mama és baba is tökéletes egészségnek örvendenek!
A reggel boldogságsírással telt eddig, mondanom sem kell...
A közeljövőben picit hagyjuk őket egymásra hangolódni, addig én viszem tovább természetesen a blogot.
De biztos vagyok abban, ismerve barátnőmet, hogy nemsokára jelentkezik bejegyzéssel!

f: Printerest
Julia

2012. december 4., kedd

Csokis süti sajtkrémes töltelékkel

Ezt a receptet egy Country Living magazinban találtam egyszer valamikor. Annyira megtetszett, hogy gyorsan ki is jegyzeteltem magamnak. Előrelátó voltam, mert az a szám egyszer csak kint maradt a teraszon, és egy éjszakai viharban elázott rendesen. Az újság Julie barátnőmé volt, szegénykém gyűjti őket... Megbocsátott nekem szerencsére, de azóta nem ad kölcsön újságot. Vajon miért?
Nemrég találtam meg a receptet, és ezt készítettem kisfiam iskolai szülinapjára.
Olyan finom, mint amilyen mutatós.


Ez a recept is csészében van mérve, remélem nem gond, hogy most nem mértem át dekára. A csésze 2.5 decis.

Hozzávalók: / Kb 25-27 darabhoz /
2    csésze liszt
1/2 csésze kakaó
1    teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
1    csésze cukor
1/2 csésze /kb 140/ natúr joghurt
1/3 csésze olaj
3 egész tojás

A krémhez:
100 g vaj
100 g krémsajt
1/2-1 csésze porcukor ízlés szerint

Egy tálban összekevertem a lisztet, kakaót, szódabikarbónát és a sót. Egy másik tálban a cukrot, joghurtot, olajat, és a tojásokat felvertem robotgéppel. Hozzáöntöttem a lisztes keveréket, és összedolgoztam őket pár percig géppel.
30 percre be kell tenni a hűtőbe, majd habzsákba töltve kis halmokat / kb 3 cm átmérőjű / púpoztam a tepsire. Előmelegített 180 fokos, nem légkeveréses sütőben 10 perc alatt megsültek. Az első sütéseknél nagyon púposak lettek, ezért a másodiknál már vizes ujjal kicsit lenyomkodtam őket. Amíg hűltek, összekevertem /persze géppel/ a szobahőmérsékletű vajat a krémsajttal. Én kb 3/4 bögre cukrot raktam bele. Ez így elég édes lett, de mivel maga a süti nem olyan cukros, így nekünk tökéletes volt. Ne sajnáljátok a krémet bele!
Dobozban hűtőben tároltuk, igazán finom másnapra lett, mikor a krémtől megpuhult a süti.




Jó sütést,
Julia



2012. november 29., csütörtök

Adventi naptár

Tavaly karácsonykor nem sok időm volt adventi naptárat készíteni. Ezért egy gyors megoldást választottam, ami végül is annyira megtetszett a gyerekeknek, hogy ez készült idén is.
Az előszobában van egy IKEA fali sínem, ide kattintva meg tudjátok nézni milyen is. Az év nagy részében sapkák, papucsok tárolására szolgál.


Decemberben viszont átalakul adventi naptár tartóvá, a gyerekek nagy örömére.


Elkészíteni egészen egyszerű. Kb 15x15 cm-es darabokat kivágok az anyagból /idén 3 félét tettem fel felváltva/. Nem varrogatok szegélyeket, ennyi idő alatt úgysem foszlik el, meg amúgy is...:)
A kivágott négyzet közepébe teszem az ajándékot, és összekötözöm egy sima madzaggal. Megszámoztam őket  filctollal, és mehetnek is fel a sínre. A gyerekek imádták bontogatni őket, bár idén nem tudom megmaradnak-e, mert a kisember nem nagyon érti még ezt a napi egyet nyitunk dolgot....:)




Julia

2012. november 28., szerda

Karácsonyi linzer

Gyerekkoromban nálunk karácsonykor mindig volt linzer. Megtudakoltam a régi családi receptet, és én is elkezdtem sütni karácsonyi linzereket.
Jó móka, nem nagy ördöngösség, és egész gyorsan megvan. Ez a recept szuper, másnapra nagyon finoman megpuhul. A legjobb, ha lekvárral összeragasztunk kettőt, és úgy díszítjük. Még puhább és finomabb lesz. A képen még nem így vannak, de fotózás után kaptak lekvárt...:)



A hozzávalók:
300 g liszt
110 g porcukor
1 cs vaniliás cukor
1 tk sütőpor
1 citrom reszelt héja
200 g vaj /vagy margarin/
1 tojás sárgája

Összekevertem egy tálban a lisztet, cukrokat, sütőport. Hozzámorzsoltam a vajat, tojássárgáját és a citromhéjat. Mindenhol azt olvastam, hogy akkor lesz puha, ha gyors mozdulatokkal secperc összedolgozzuk, hogy ne olvadjon meg a vaj. Nekem secperc alatt még sosem sikerült összegyúrni, de ennek ellenére puha lett másnapra.
Gyúrás után 2 órára betettem a hűtőbe. Majd a szokásos menet, liszten kb 5-6 mm vastagságúra nyújtottam. Kis háromszögeket vágtam késsel a tésztából, ebből készültek a karácsonyfák, és a mikulás. A szarvasokhoz kerek kiszúrót használtam. Ki gondolta volna? :)
Előmelegített sütőben 160 fokon sütöttem kb 10 percig őket. Gyorsan megpirulnak, nem árt sűrűn ránézegetni.
A díszítéshez most DrOetker cukormázakat használtam, mert azt találtam szép pirosban is.
Általában fémdobozban szoktak pihenni, bár nálunk néha meg sem érik a másnapot. :)






Julia

2012. november 24., szombat

Mindent a fondantról

Nagyon sokan kérdeztétek, hogyan készítem a fondant bevonatot, és ígérgetem is egy ideje, hogy megmutatom. Szerettem volna egy mindent átfogó, részletesebb leírást adni nektek. Remélem sikerül, de ha ezeken felül marad valami kérdés írjatok, és segítek szívesen.
Az eredeti receptet kiskukta oldalán találtam, ezzel dolgozom én is.

A hozzávalók:
1 ek zselatin
6 ek víz
1 ek margarin vagy vaj
2 ek méz
porcukor

Egy kis tálban elkeverem a zselatint és a vizet, majd berakom a mikróba kb 15 mp-re. Ezután hozzáadom a margarint/vajat és a mézet, majd újra vissza a mikróba kb 20-30 mp-re. Az a lényeg, hogy elolvadjon a margarin, és egynemű folyadékot kapjunk. Ne legyenek benne zselatin csomók, mert azok csúnyán meglátszanak a már kinyújtott masszán.


Egy nagyobb tálba átszitálok kb 300 g porcukrot  / az elején lusta voltam, nem szitáltam, de KELL szitálni, különben nem sima a massza / és ebbe beleöntöm a zselatinos folyadékot. Egy kanállal elkevergetem, ebben a stádiumban lehet színezni is. / Legjobb a színező zselé, de port is használok /


Innentől robotgéppel dolgozom tovább. Szitálok bele még porcukrot fokozatosan, közben kevergetem. Összesen kb 700 g porcukrot nyel el a massza, de ezt pontosan nem lehet meghatározni, mert azt vettem észre, hogy majdnem mindig más a mennyiség. Akkor jó, ha már sűrűbb, de még ragacsos egy picit. 
Ilyen:


A tetejére porcukrot szórok, és folpackba szorosan becsomagolva min 6 órára hűtőbe teszem. Maradhat ott akár napokig is.
Mikor a hűtőből kiveszem, elkezdem átgyúrni. Ha kicsit keményebb, akkor vajas kézzel. Ha puhának érzem, gyúrok hozzá még porcukrot.


Innentől kukoricakeményítőt használok, azon nyújtom ki a masszát.
A tetejére is kell szórni egy keveset, és indulhat a nyújtás. Ha először nem tökéletes, vagy leragad, nem kell kétségbe esni, ilyenkor újra összegyúrom. Ne legyen túl vékony, az 5-6 mm-es vastagság a jó.
Ha szakad, vagy száraznak érzem, még egy pici vajat gyúrok hozzá mindig úgy, hogy a tenyeremen előzőleg szétkenem.

A tortára vékony rétegben vajkrémet kenek / vaj porcukorral elkeverve / ez tartja majd a bevonatot. Az fontos, hogy ne tejes, tejszínes rétegre tegyük, mert akkor kicsapódik a kész bevonaton, és az nem annyira szép. Vagy a nyújtófára tekerjük, vagy két kézzel alányúlva rakjuk rá a tortára. Én általában az utóbbit teszem, mert úgy jobban látom, merre-hova kell helyezni.


A tortán először a tetején simítom el a tenyeremmel / van erre való eszközöm is, de nem használom:) /
majd az oldalán kezdem el simítani. Ha jó vastagságúra sikerült nyújtani, szépen el lehet simítani az oldalát.
A vékony massza fodrozódik, az ilyet én visszaszedtem, és újra felraktam.
A felesleget az oldalán egy éles késsel vágom le. 
Ha az alap megvan, lehet örülni, és jöhet a díszítés kedvetek szerint. Különféle kiszúrókkal lehet rá mintákat tenni, pici vízzel tudjátok a fondant rétegeket egymásra ragasztani. / Ehhez a folyamathoz egy vékony ecsetet használok /
A kész tortát pár óráig ne tegyétek hűtőbe, mert kicsapódhat nedvesség a felszínén. Ez kb 2-3 óra pihentetést jelent, utána mehet a hidegre.








Jó tortázást kívánok szeretettel,

Julia

2012. november 21., szerda

Iskolai móka

Egy hete szerdán harmadikos kisfiam osztályában én tartottam két órát. No mit szóltok? Két órára tanító néni lettem. Az új élmények kellenek, jók, szeretjük. Visznek előre.
Egy gondolattal kezdődött. Az én kisfiam nagyon szeret mellettem serénkedni, mikor sütök. Így jött a már említett gondolat, hogy biztosan minden gyerek szeret sütnifőzni, de én is voltam / vagyok-leszek / dolgozó anyuka és tudom, hogy nem mindig van idő otthon erre. Nekem éppen volt pár szabad órám, kedvem is, ötleteim is, ezért megkerestem Judit tanítónéninket, és együtt kiagyaltuk, hogy legyen egy délelőtt, mikor bemegyek, és csinálunk jópofa dolgokat a srácokkal.
Voltak pici félelmeim, hogy mennyire fogja őket lekötni, érdekelni, de olyan édesek voltak, hogy boldogság volt velük lenni. Annyira nagy lelkesedéssel készítették a sütiket és a süniket, hogy magukkal ragadtak teljesen engem is. Együtt csillogott a szemünk valószínűleg, bár a sajátomat nem láttam, csak a srácokét...
Először egy sima vaníliás tündértortára készítettünk fondant masszából bevonatot. Gyúrtak, formáztak, díszítettek. Édesek voltak. És nem ám csak a lányok, a fiúk is!!!




Süni piszkálja a sütit....

A sütik után jöttek a sünik! Körtéből és szőlőből készültek. A szemük szegfűbors, az orruk szegfűszeg.
Ezt is nagyon csípték a kisemberek.




Jó nap volt, szerettem. Ők is szerették, legalább is úgy tűnt. :) Megbeszéltük, hogy mindenképpen csinálunk még ilyen mókát.


Julia

2012. november 19., hétfő

Karácsonyi koszorú

Évek óta a gyerekekkel az iskolában készítjük el az asztali koszorúnkat advent első vasárnapjára. Most is így lesz. Az újrahasznosítás jegyében ez úgy néz ki, hogy minden menthető dolgot ( koszorú alap, szalagok, termések, gyertya talpak ) megtartunk és a többit ( fenyő ág, borostyán kidobjuk mert ugye elszáradt ) vásároljuk csak. Idén a tégla falunkra a nappaliban álmodtam egy lógó koszorút..... ő lett az.

 
 
Hobbi boltban megvettem a hungarocell koszorú alapot, a 2 féle csillogó színre fújt apró szintén hungarocell bogyókat. Technocol ragasztó volt itthon és szalag is. Összesen 1180.- ft-ból és 1,5 óra ragasztgatás után elkészült az elképzelt koszorúnk.


 
 
Fél úton:
 
Elkészítés: A golyócskákat egy helyen ragasztóval bekentem és szépen, sorban , felváltva a színeket egymás mellé ragasztgattam őket . Nagyon jól használható hozzá a technocol egyedül az oldalán fordult elő párszor , hogy legurult a bogyó de ilyenkor pár másodpercig odanyomtam a helyére és már oda is ragadt. A szalagnak egy vékony sávot kihagytam, oda nem került bogyó. Egy éjszaka száradt a mű és másnap reggel tökéletesen megszáradva fel is tettem a helyére.

Julie

2012. november 13., kedd

A karácsony nálatok

Pár hete kértünk meg titeket arra, hogy írjatok nekünk a karácsonyotokról, vagy éppen arról, hogyan emlékeztek a gyerekkorotokból erre az ünnepre. Sok levelet kaptunk, köszönjük szépen!
Érdekes volt, mert picit elvonulva az itthoni gyerekzsivajtól, egy szuszra átolvastam ma a leveleket újra, és hihetetlen, mert olyan kedvesen, és életszerűen írtátok le, hogy már-már a nappalitokban éreztem magam, miközben együtt karácsonyozunk.:)
Az biztos, hogy több bejegyzés készül, egybe nem férne bele minden. Először is egy olyan dologról írnék, ami több levélben megjelent, miszerint ezen írók gyermekkorában / általában most kisgyerekes anyukák írtak / a 24-e apró-vagy nagyobb szülői feszültségekkel volt tarkított. Bár nem vagyok szociológus, de ezt mint generációs kérdést láttam, / és elnézést ha nem így van, csak tippelek / mert azok, akiknél gyermekkorukban megvolt ez a családi feszültség, ők most családosként pont ezért nagyon odafigyelnek arra, hogy karácsonykor otthon béke legyen és nyugalom, félretéve minden apró nézeteltérést, amit hozhat ez az ünnep.
A másik dolog, ami foglalkoztatott titeket és engem is, hogyan mondjuk el nagyobb gyerekeinknek, hogy nem a Jézuska hozza az ajándékot. Itt kiragadnék két levélből. Viktória írta ezt a kedves történetet, szó szerint idézzük:

"Gyerekkoromból talán egyetlen karácsony maradt meg az emlékeimben, de az nagyon! Nem voltam már kisgyerek, alsós voltam az iskolában. A tévében reklámoztak egy társasjátékot ami nekem nagyon megtetszett. Nem tudtam megjegyezni a nevét, és csak egyszer láttam azt a reklámot. Kézzel lábbal próbáltam elmagyarázni az anyukámnak, hogy milyen lehet a társas. Mondta nekem, hogy így nem nagyon tud rájönni, hogy melyik az. Ha nem tudom a nevét akkor, hogyan kérje a jézuskától...Aztán annyiban is maradt a dolog. Nem számítottam rá, hogy megkaphatom, nem is nagyon izgatott tovább a dolog. Karácsony este amikor megjött a jézuska :) ott volt a társas a fa alatt. Olyan boldogságot éreztem és talán akkor hittem legjobban a karácsony szellemében. Akkor kaptam egy borítékot is amiben egy nagyon szép képeslap volt és ez állt rajta: Kedves Viktória! Én többé személyesen már nem jövök el hozzád. De kérlek mindig emlékezz rám, mert ezután én már neked nem jézuska leszek, hanem hívj csak így : SZERETET!
Hát így emlékezem én a karácsonyra gyerekkoromból."
A másik írást Barbara küldte el nekünk. Megfogott, mert mi is ezt éltük át a nagyobb gyerkőcökkel. Hiába tudták meg, hogy nem a jézuska hozza az ajándékot, olyan erősen akarták hinni, hogy hittek benne továbbra is. Barbara írása:
"A legnagyobb fiunk 6,5 éves lehetett, amikor az egyik óvodai társa elmondta neki, hogy nálunk bizony az édesanyja szerzi be az ajándékokat. Vilmos teljesen elképedt, majd közölte: "Szegény édesanyád, nagyon nehéz lehet neki. Az én édesanyámnak nincs ilyen gondja, nálunk az angyalok hozzák az ajándékokat." Bizony-bizony, nálunk még rendületlenül hisznek az angyalokban....Vilmosban azért már mocorog a kétség, tavaly el is árulta: ő már bizony tudja, hogy mi vesszük az ajándékokat. De ez a kétség a feldíszített fa alatt pillanatok alatt semmivé válik....az ajándékbontás után, ő, a nagyfiú is úgy rohan oda hozzám a meglepetésével, "Nézd, Anya, mit kaptam!" felkiáltással, mintha nem én böngésztem volna a netes oldalakat napokon át, hogy megszerezzem a kiszemelt és régóta vágyott játékot, könyvet, akármit."
És a végére egy sokak által kedvenc karácsonyi filmről. Na, vajon melyik az, amit sokan szerettek?
Természetesen az Igazából szerelem. Bevallom, én is kedvelem ezt a filmet, több évben is előfordult, hogy karácsony előtt megnéztem. Egy dallal zárunk ebből. Következő karácsonyi összeállításunk arról szól, hogyan élik meg a külföldön élő magyar anyukák ezt az ünnepet.


2012. november 10., szombat

Márton napi libaságok

Biztosan tudjátok , hogy holnap van Márton napja és az evvel kapcsolatos hagyományok, nép szokások , szólás szerint :
" Aki Márton napon libát nem eszik, egész évben éhezik. "  - no sem én sem családom nem szeretne éhezni:-)
Mivel tudtam, hogy a hétvégén nem nagyon leszünk itthon, állandóan úton leszünk és nem lesz idő megfőznöm a szokásos libás menüjeimet sem ma sem holnap ezért a régóta tervezgetett liba tepertő készítését tűztem ki célul.



Pénteken délelőtt a piacon betértem a kedvenc hentesemhez és volt még neki liba hája, jujjj de örültem. Mivel tudtam, hogy aránylag sok kg-ból is nagyon kevés tepertő lesz ezért rámutattam egy általam nagyon nagynak tűnő halomra, hogy azt szeretném....2,60 kg volt. Hazafelé tervezgettem, hogy milyen sok lesz belőle és a szüleimnek is adok majd és iszonyúan büszke leszek magamra , hogy én bizony sütöttem tepertőt :-)) .
Este jött el az ideje, hogy hozzálássak.
Jó zsíros és pepecselős munka volt de élveztem...
Kb. 4-szer 4 cm-es kockákra vágtam a hájat. A gyorsfőző edényembe öntöttem , mellé zúdítottam egy fél pohár vizet. Először nagy fokozaton   pár percig, aztán alacsony hőfokra  vettem és kb. 30-40 perc alatt szép arany színűre sütöttem. Közben a keletkezett folyadékból lemertem de nem dobtam  ki ám mert ebből lett a nagyon finom zsír. Nagyon sok zsírja keletkezett egy kb.1,5-2literes befőttes üveg tele lett vele.
A már kész tepertőt leszűrtem , konyhai papír törlőre szórtam , pici sót kapott és KÉSZ!! Kihűlés után a hűtőbe tettem.
Visszatérve a mennyiségekre a fotón látható mennyiségen felül még kb.másfélszer annyi lett összesen. Szóval aki nagyon nagyon szereti és több alkalomra szeretne bespájzolni belőle annak lehet, hogy 5-6 kg hájat kellene vennie. Mondjuk a frissen sütöttnek van illata, íze......hmmmmmm!!!!
Szóval holnap reggel ezt a kis bőség tálat teszem a család elé .

 

Ha vacsora lenne, biztosan forralt bort szürcsölnénk hozzá.

Ti mit főztök holnap libából vagy kedvenc éttermetekbe mentek???

Julie

2012. november 8., csütörtök

Rózsaszín álomesküvő

 
A mai nap picit az álmodozásé... Legalább is nekem ezek a képek egy rózsaszín álomvilágot hoztak el, amiben élvezet gyönyörködni!
Andi és Árpi minket kértek meg arra, hogy esküvőjükre süssünk macaronokat, és sütiket. A menyasszony halvány rózsaszín ruhája adta a fő vonalat, miszerint ez a szín domináljon a sütiken is. A többit ránk bízták, csak annyit kértek, hogy legyen egyszerű és romantikus.
Nem is szövöm tovább, jöjjenek a képek, pár percre Ti is zökkenjetek ki a hűvös hétköznapokból, és álmodozzatok! :)
A fotókat Méhn Niki és Domján Andrea készítette. A hölgyek nevére kattintva megnézhetitek a weboldalaikat, érdemes!




Fotókra kattintva nagyobb méretben is megtekinthetők












Julie & Julia

2012. november 7., szerda

Lányos torták

Itt vagyok ám, nem tűntem el! Picit sűrű volt mostanában, de libatársnőm látom készített nektek finom birsalma lekvárt, ha nem olvastátok hajrá, kattintsatok! És azt is tudom, hogy ismét tesz-vesz, most valami finom Márton napi meglepetést készít!!!
Node, én sem tétlenkedtem, szeretnék megmutatni nektek két csajos-lányos tortát, amit két édes kislány születésnapjára sütöttem.
Az első, Eszter tortája a nyári színátmenetes torta  egy gyorsabb, egyszerűbb változata. Ez belül most nem kapott átmenetet, csak kívül. Elkészítettem a sajtkrémes / most mascarponet használtam iszonyú jó lett / vajas krémet, / lásd a színátmentes torta bejegyzésben / és egész egyszerűen egy késsel rákenegettem. Itt pont az a jó, hogy a saját fantáziánkra van bízva, hogyan kenjük el.



A tetejére egy egyszerűen elkészíthető fondant rózsát csináltam, jövő héten megmutatom, hogyan.

A második torta barátnőm kislányának készült. Amióta sütök, azóta én készítem a születésnapi tortáit. Pannikának mindig határozott elképzelése van arról, mit szeretne. Idén azt kérte, hogy süssek neki egy ülő maci formájú tortát, ami piros szívet tart a kezében. Megkértem a barátnőmet, hogy nézessen a gyerekkel egyszerű kockáról, és gömbökről szóló meséket, mert kicsit elszabadult a fantáziája...:) Ülő maci alakú tortát?? Persze ez csak vicc, nagyon kedves barátnő vagyok, így mindent megtettem, hogy Pannikának teljesüljön a kívánsága. Kicsit a saját elgondolásomban készült, de óriási sikere lett. Csupa csoki belül minden, kívül pedig bevontam a kedvenc fondant masszámmal, a macit is ebből formáztam kis kezemmel.
Többen kértétek, hogy mutassam meg ennek a bevonatnak a készítését, már megvannak a képek, jövő hétre összerakom az egészet, úgyhogy már csak 1 hetet kérek, és itt lesz, a rózsákkal együtt! :)




Julia

2012. november 2., péntek

Birsalma leki

Már hetek óta  a teraszon pihenő- várakozó birsalmával szemezek és minden áldott nap éreztem meg kellene már csinálnom . De nem akartam kényszerből mert nem hajtott a tatár és alig - alig barnult meg néhány közülük .
Tegnap délután Drága Férj segítségével megmostuk, hámoztam, ő aprította kicsi darabkákra.
Aztán újra megmostuk a szőrmókoktól ismét megszabadítván.

A befőzés már ment lazán egyedül. Mivel sötétedett   a kis családom elindult gyertyát gyújtani a temetőkbe.
Nem néztem utána receptnek, arra gondoltam ezt én most érzésre csinálom.



Volt kb.2-3 kg-nyi az alma, de ebben a mennyiségben volt 5-6 szem sima  alma és körte is vegyesen.
A gyorsfőző edényembe beletettem a gyümölcsöket , kb.20-30 dkg nád cukrot, kb. 1-2 evő kanálnyi fahéjat és kb.2-3 dl vizet. Elkezdtem főzni alacsony fokozaton tetővel úgy 1,5-2 órán keresztül .
Ekkor levettem a tetőt , összekevertem, kóstoltam,  nem hiányzott belőle semmi. A fahéj nem nyomta el a birs kellemesen fanyar ízét, megmaradt a jellegzetes íz, mégis finoman érezhető a fahéj. Egyedül a vízből öntöttem le de nem öntöttem ki hátha mégis kell. ( nem kellett végül ). Bot mixer segítségével  "rusztikusra " turmixoltam, nem lett teljesen egynemű, hagytam benne darabkákat.



Az üvegcséket már a főzés ideje alatt kifőztem . Még forrón beletöltöttem a lekvárt, fejjel lefelé fordítva hagytam őket kihűlni. 7 üveg lett tele ( 2,5  3, 4 dl nagyságúak vegyesen ).
Ennyire egyszerű volt. Még kapható a piacokon birsalma  , ti főztetek belőle ? Vagy sajtot csináltatok esetleg?
Mára kalács sütést tervezek a lekvárral isteni lesz.

 A kalács recept :http://falusilibak.blogspot.hu/2012/09/kalacsom-kalacsom.html

További kellemes hosszú hétvégét kívánok Nektek!!

Julie

2012. október 30., kedd

Szereted a karácsonyt?

Bár ki nem? Minden életkorban mást jelent. Gyerekként leginkább az ajándékokról szólt, huszonéveim elején, mikor még a szüleimmel éltem, már-már nyűg volt az otthoni karácsony. Inkább lettem volna a barátaimmal. A gyerekek születésétől már róluk szól. Azon már nem is nagyon gondolkodom, hogy én mit kérek karácsonyra, csak azon agyalok, hogy a három gyerek vajon minek örülne a legjobban?
Valószínűleg öregszem, mert tavaly éreztem először igazán, hogy a karácsony a szeretetről szól, és azokról, akiket szeretek. Tavaly történt első alkalommal, hogy nem mi mentünk a szüleimhez, hanem ők jöttek hozzánk. Itt volt az összes testvérem / 3 bátyám van / feleségekkel, és gyerekekkel / sok van / együtt. Tele volt a ház, sürögtem-forogtam, már napokkal előtte elkezdtem sütni-főzni, de nem bántam meg. Együtt voltunk mindannyian, és hősiesen bevallom, ezt akkor meg is könnyeztem...
Hogy miért írom le ezt, most október végén? Mert nagyon érdekel minket, hogy Ti hogyan töltitek a karácsonyt. Írjatok nekünk akár gyerekkori emlékekről,vagy éppen a tavaly karácsonyról, és mi csokorba szedve szerkesztünk belőlük egy jó kis bejegyzést. Ha sokan írtok, akár többet.
Írjatok nekünk Ti is, akik külföldön találtatok otthonra, / látom ám a statisztikákban, hogy olvastok minket Kanadától- Ausztráliáig, nem tudtok elbújni!:) / hogy mennyiben más a karácsonyotok most.
Írjatok a kedvenc karácsonyi filmetekről, zenétekről, ételekről, díszítésről, és minden egyéb, az ünnephez kapcsolódó szokásról.
Ja, és a cím: falusilibak@gmail.com
Várunk szeretettel minden levelet!

Forrás: printerest
Julia

2012. október 26., péntek

Gyermekkorom kedvenc vacsorája

Múltkor Anyukáméknál voltunk a gyerekekkel és nosztalgiáztunk a kedvenc ételeinkről. Felelevenítettük , hogy mik voltak a favoritok.

Imádtam Anyu grill csirkéjét, a rántott husiját aminek a szélét csipkedtem, törtem le belőle mert nem bírtam kivárni míg leülünk az asztalhoz, ez a szokásom azóta is megmaradt és a gyerkőceim ugyanúgy tördelik a már kisült hús szélét mint én.....
Az Anyukám és Apukám húslevese a mai napig a kedvencem , egyszerűen nem tudom azt az íz világot ami az ő levesükben van én is visszaadni. Finom az enyém is DE nem olyan.
Vacsira  és reggelire annyira szerettem a bundás kenyeret teával. És nem ám villával ettem a kenyeret , hogy ne legyen olajos a kezem hanem kézzel és ittam hozzá a finom teát, persze a pohár majd ki csúszott a kezemből:-)
Olyan jó ezekre emlékezni!!

Másik nagy kedvencem volt a krumpli nudli receptjén alapuló finomság. Nálam nincs neve ( biztosan van  pedig ) ha tudjátok , írjátok meg.
Megcsináltam a gyerekeknek és falták ugyanúgy gyümölcs teával mint anno mi a tesómmal.

Ő az:
Formázás után sütés előtt


Megsült " pogácsák "

50 dkg burgonya, 20 dkg darás liszt,( rétes liszt ), 1 tojás, 1 kávés kanál zsír vagy vaj, só.
Megfőztem a  burgonyát héjában, pár percig lefedve gőzben állni hagytam. Amikor már hozzá tudtam  nyúlni úgy, hogy nem égett meg a kezem akkor áttörtem. Hozzáadtam a tojást a kanál zsírt, sót, lisztet és sem kemény sem lágy tésztát gyúrtam belőle.
Lisztezett alátéten kisujjnyi vastagságnál kicsit laposabbra nyújtottam és formázóval ( amivel a mézes sütit és a linzert szoktuk ) kiszaggattam a tésztát.
Olajat hevítettem, jó melegnek kell lennie és kisütöttem őket , mindkét oldalukat megsütve. Elég hamar elkészül figyelni kell ne égjen meg hanem szép aranybarna színű legyen.

Nagyon finom volt, teával ittuk és eszembe jutott milyen jó is volt gyerkőcnek lenni!!

Egyébként főzelékhez feltétként is használható vagy fokhagymás tejfölbe mártogatva , vagy egyszerűen nudlinak elkészítve mákkal vagy pirított prézlivel. Ebben az esetben nem szaggatni kell hanem hosszúkásra kinyújtani kézzel a tésztát hogy késsel kis nudlikat tudjatok formázni és nem sütni hanem főzni.

Nektek vannak kedvenc ízeitek, ételeitek amelyekre szívesen emlékeztek és most már saját családotokban is elkészítitek?

Julie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...