2013. április 20., szombat

Átadtuk a segítsütinket

Szuperjó volt ezen dolgozni. Segíteni még inkább. A mostani számláló szerint 1 202 000 Ft gyűlt össze a Magyar Gyermekmentő Alapítvány javára.
Köszönjük a lehetőséget, hogy mi is csatlakozhattunk idén ehhez a szuper csapathoz.
Valamint szívből köszönjük Krisztinának, aki nagylelkű adományával a mi segítsütink nyertese lett.
Nem fényezni akarjuk magunkat, sosem tennénk...:)  Kriszti szavait idézzük, aki azt írta, hogy " még a finnyásabb családtagok is falják."
Maga a sütése mókás volt, mert ahogy lenni szokott átjött blogtársam Julie, valamint Rita barátnőnk is, hogy majd együtt jól elkészítjük. Aznap volt az első igazi meleg tavaszi idő, csodásan sütött a nap.
Tehát a sütésnek annyi volt, ellenben jó nagyot sétáltunk és fagyiztunk a gyerekekkel.
Na jó, a tésztát együtt kevergettük séta után boldogan. Majd jó késő este fejeztem be a díszítést, de így legalább D vitaminban gazdagon készítettem el a sütiket.
Kriszti kislányai már nagyon várták őket.  Képen Viki látható, aki már az autóban falatozni kezdett belőle.:)


Julia&Julie&Rita és aki nélkül nem jöhetett volna ez létre, Kriszti és persze a Segítsüti egész csapata

2013. április 11., csütörtök

Madeleine a Francia csoda...

Kezdjük a lényeggel. Neve és a hozzávaló körítés elég "flancos", pedig valójában egy rém egyszerű süteményről van szó, ami nagyon finom. Az alaprecept az "otthon általában megtalálható" hozzávalókból készül. Merem állítani, hogy elrontani sem nagyon lehet. /Rita barátnőm imádja, mikor ezt írom, és neki mégis sikerül....Szeretünk Rita!!! :) /
Valamikor régen olvastam Marcel Proust: Az eltűnt idő nyomában című regényét. /Na jó, nem olvastam el mind a sokezer oldalt.../ Viszont megmaradt bennem A rész, ahol az elbeszélő egy madeleine-t márt a teájába. Ígérem nem megyünk át szépirodalmi blogba, csak pár sort idézek:
 "Abban a pillanatban, amikor ez a korty tea, a sütemény elázott morzsáival keverve, odaért az ínyemhez, megremegtem, mert úgy éreztem, hogy rendkívüli dolog történik bennem. "
Hát na igen...
Férjem második édesanyjától /aki hivatalosan nagynéni/ kaptam egy szilikonos madeleine formát. /Tupper/ Nekem ez nagyon bevált, de láttam már minden nagyobb élelmiszerboltban ilyesmit. Nem is egy komoly beruházás és tényleg megéri, mert pár perc alatt össze lehet dobni ezt a finom sütit.
Két alapreceptet írok le, egyik jobb, mint a másik!!!


1. Citromos madeleine
Hozzávalók: /16-18 darabhoz/
2 egész tojás
csipet só
120 g porcukor
1 citrom reszelt héja
1 ek citromlé
100 g liszt
100 g olvasztott vaj

tojásokat nem választom szét, egyben kezdem el felverni robotgéppel. Hozzáadom a porcukrot, sót és pár percig verem, amíg keményebb és habosabb lesz. Majd mehet hozzá a citromlé, és a citromhéj.
Innen fakanálra váltok, óvatosan beleforgatom a liszet, majd az olvasztott vajat. Van, aki ezt beteszi hűtőbe, én nem szoktam, rögtön betöltöm a formába. Szilikon alá nem kell zsiradék, ha más formád van, kend meg olvasztott vajjal picit. Nem töltöm teljesen tele a formát, hogy mozgatás közben ne folyjon ki, csak olyan majdnem tele.
Előmelegített, 180-190 fokos sütőben 15-20 perc alatt sülnek meg. Szerintem akkor a legfinomabb, ha a széle már picit pirul-barnul. Így kívül ropogós, belül puha lesz...


2. Mandulás madeleine
Hozzávalók: /16-18 darabhoz/
2 egész tojás
csipet só
100 g porcukor
100 g darált mandula
40 g liszt
100 g olvasztott vaj

Én egészben veszem a mandulát a piacon, és ledarálom a porcukor felével. Az egész tojásokat pedig felverem robotgéppel a porcukor másik felével, valamint a sóval. Pár perc után hozzákeverem a darált mandulát. /Itt már fakanalat használok, mint a citromosnál./ Majd mehet hozzá óvatosan a liszt, végül az olvasztott vaj.
Formába töltöm, előmelegített, 180-190 fokon sülnek 15-20 percig ezek is.
Itt is a szélek barnulásáig sütöm.
Még pár szót a tárolásról. Legfinomabb langyosan... Ha mégis maradna, jól zárható dobozban vagy alufóliába betekerve tanácsos tárolni, mert hajlamosak gyorsan kiszáradni.


A szilikon formám

Jó sütést,
Julia


2013. április 4., csütörtök

A mi segítsütink

Boldogság nekünk ez az ügy, amiért most dolgozunk. Nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Segítsüti akció. Idén mi is bekerültünk ebbe a szuper társaságba, huráááá!!!
Aki nem ismerné, miről is van szó? 30 blogger készít 1-1 süteményt, melyet elárverez a SoSe Közhasznú Alapítvány. Az így befolyt összeg teljes egészében jótékony célra megy, idén tavasszal a Magyar Gyermekmentő Alapítvány javára. Egy totálkárosra összetört gyermek mentőautó pótlásához és/vagy átalakításához, felszereltségéhez szeretnénk hozzájárulni.
További részleteket itt találtok.
Április 5-től tudtok licitálni sütijeinkre ezen a linken. Az árverés április 8-án hétfőn, 16 órakor zárul.
Beleraktuk szívünk minden szeretetét a sütinkbe. Kérünk titeket, aki teheti licitáljon, hogy együtt segíthessük a jó célt!
És íme a főszereplők:


 Igaz, a képen 9 süti van, de 15 db ilyen sütiért folyhat a harc. :)
A tésztája enyhén citromos, laza, puha finomság, melynek a receptjét ide kattintva látjátok. Belül meglepetést rejt, finom csokival töltött.
 
 
Tetején a kedvenc fondant bevonatunkat formáztuk. Budapesten személyesen is át tudjuk adni, egyébként postázzuk.
Hajráhajrá, mi szurkolunk!!!!
 
Julie&Julia
 
 

 

2013. március 29., péntek

Cantuccini -Toszkán finomság

Ez egy nagyon finom kekszféle. Karácsony környékén, és amúgy is szoktam sütni mert nagyon szeretjük. Az olaszok kávé és desszert bor mellé fogyasztják meg persze csak úgy magában, mint mi. A borba bele is mártogatják ....
Már nem is tudom hány éve sütöm, kb. 3-4 és arra is emlékszem, hogy egy természetgyógyásztól kaptam a receptet. Hogy ő honnan kapta azt nem firtattam de köszönjük neki is! :-)
Legutóbb amikor készítettem nemes célért tettem. Férjem munkahelyén véradást és jótékonysági gyűjtést szerveztek. Egy csomó sütit vittek a dolgozók és vásárolgattak a kínálatból. Mindenki adott pénzt a süteményekért amely a Down Alapítvány számára jelentett némi segítséget.




A neve három magos biscotti de cantuccini néven sokkal többen ismerik manapság. Lehet vásárolni néhány boltban, sőt DM-ben is láttam nagyon drágán.
Ez a recept nem olyan drága és sok-sok kis finomság lesz belőle. Kb. 48 darab.



Nos a recept:
23 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál só, 10 dkg puha vaj, 10 dkg vaníliás cukor, 2 nagy tojás, 1 nagy tojás sárgája, 10-10-10 dkg hámozott, pirított, durvára vágott mandula, mogyoró és dió ( isteni aromát ad a sütinek ).
Megpirítom a magokat óvatosan nehogy megégjenek . Előmelegítem a sütőt 175 fokra.
Lisztet, sót, sütőport összekeverem. Nagy tálban robotgéppel habosra keverem a vajat a cukorral. Egyenként hozzáütöm a tojásokat majd az egy db tojás sárgát is. Ezekhez jöhet az előző lisztes keverék és jó alaposan elkeverem egyneművé. Először még  fakanállal  kavarom, de mindig kézzel dolgozom össze végül. Mehet hozzá a magkeverék is.
A tésztát négy egyenlő részre osztom és mindegyik negyed részből /mikor hogy sikerül/ kb. 15 cm hosszú és 4 cm vastag rudacskát formálok. Egymástól pár centire helyezem a rudakat sütőpapírral bélelt tepsire.



A sütő középső rácsán Kb 25 percig sütöm amíg kicsit ducik, pufik, arany színűek lesznek. Ezután kiveszem és egy fém rácson pihentetem, hűtöm a rudakat.
A sütő maradhat bekapcsolva mert vissza kell tenni, de már felszeletelve. A pihentetett rudakból kb. 2 cm vastag  " szeleteket " vágok. A szeletkék mindkét oldalát meg kell sütni. Először az egyik oldalát, az kb. 10-15 perc de a másik oldal már kevesebb idő lesz, annak elég 5 perc.
Majd újra hűtés.
Nálunk még melegében elfogy a negyede nagyjából. Nagyon finom!!! Olyan csodás aromája van a magoktól, mennyei!!!

Jó sütögetést :
Julie

2013. március 27., szerda

Kifőztük, és egy kis ezaz

Tavasz van, hurrá! Bár még nem érezzük, de bizakodó vagyok. Alig várom a jó időt, rengeteg festési, felújítási ötletet szeretnék megmutatni nektek. Tűkön ülök, mert már itt sorakoznak a felújításra váró bútorok is.
Viszont itt a húsvét, mikor mindenki sütfőz, ehhez szeretnék még egy plusz segítséget nyújtani. Nem csak azért érdekes, mert mi is vendégszerepelünk, hanem mert sok szuper receptet találhattok benne.
Ide kattintva le tudjátok tölteni a Kifőztük gasztromagazin legújabb számát, böngésszetek, és süssetek sok finomat!


Rápillantva facebook követőink számára láttuk, hogy mindjárt elérjük a 2000-es tábort. Számunkra ez hihetetlen! Köszönjük nektek a sok kedves levelet, bíztatást, és hogy olvastok minket!
Nagy boldogság ez nekünk!!!
Hálánk jeléül készülünk egy kis meglepetéssel. Ennek egyik része, hogy beszürkültünk, /nade csak a blog külsőségeit illetően:) / elhagytuk nőies bájunkat picit. Meg is lepődtünk, mert mióta "szürkébbek" vagyunk, több férfi olvas minket. / Legalább is többen jelölnek be a facebookon. /
Talán ők eddig megijedtek a púder színű nőies blog külsőtől? :)
A többi meglepetés pedig készül, készül...

Ha szeretnél csatlakozni facebook oldalunkhoz,  csak kattints ide.

Boldog húsvétot, pihenjetek sokat. Szeretettel,
Julia

2013. március 24., vasárnap

Égetett tészta

Ismét megvilágosodtam!!! Van egy nemzetközi desszerteket bemutató könyvem, nagyon szeretem.
Eddig mindig átlapoztam azokat a recepteket, ahol égetett tésztával készült desszertek vannak, mert valamiért azt hittem, ez nagyon bonyolult, és nehéz.
De szeretem a kihívásokat, és arra gondoltam egye fene, megpróbálom. És mekkora meglepetés ért! Egyáltalán nem bonyolult, sőt! Egész gyorsan megvan, és nagyon finom! A nálunk legjobban ismert recepttel kezdtem, ez a képviselőfánk. Most már fantáziámnak semmi sem szabhat határt, jönnek majd a sajtos, húsos, ilyenolyan, égetett tésztával készült receptek. Csak győzzétek. :)


Hozzávalók:
250 ml víz
100 g vaj
csipetnyi só
220 g liszt
6 egész tojás

Miért hívják égetett tésztának? Itt a válasz:
Vizet a vajjal közepes lángon felforralom. Ebbe szórom bele egyszerre a lisztet. Addig keverem, amíg cipó formává össze nem áll, majd még pár percig "égetem" tehát sercegő hangot nem hallat. Ez tényleg csak pár perc, de elég kemény karmunkát igényel. Még jó, hogy évek óta babákat cipelek, különben lehet nem is bírnám. :)
Szóval kaptunk egy cipót:


Átteszem a masszát egy keverőtálba, és pár percet hagyom hűlni. Majd elkezdem hozzáadni a tojásokat egyenként. Azt olvastam fontos mozzanat, hogy minden egyes tojást külön jól el kell keverni / mikor már nem fényes /. Én robotgéppel kezdtem, de kb a harmadik tojás után az egész tészta rátekeredett a gépre, onnan fakanállal kevertem.
A masszát habzsákba töltöm, és rózsákat formálva kinyomom. Ez is erőt igényel, nyomni kell rendesen. Kanállal is lehet gombócokat formálni, ha esetleg nincs kéznél habzsák. Kisebbeket csináltam, abból 32 db lett. De a forma és a méret is tetszés szerint változtatható.


Az én teflonos sütőlapomra nem kell zsiradék, de a sima sütőlapra mindenképpen kell vékonyan vajat kenni, vagy sütőpapírt tenni.
Előmelegített 200 fokos sütőben 15 percig sülnek. Párában jön fel szép magasra, én ezt úgy oldottam meg, hogy a sütőm aljára tettem egy tepsi vizet, és kész! Saját tapasztalat, hogy fontos a légkeverés. Mikor nem légkeverésen sütöttem, nem jöttek fel magasra.
A sütőből kivéve hagytam kihűlni, majd félbevágtam.
Töltés itt a hagyományos vaníliapuding és tejszínhab rétegezése volt.
Mivel ez semleges ízű tészta, tölthetitek bármivel, ami tetszik. Én legközelebb sajtkrémmel fogom, megmutatom majd azt is szívesen.

Tetején a karamell már csak azért, hogy másnap 1 kilométerrel
többet lehessen futni....
Julia

2013. március 21., csütörtök

Totó és cicamica....avagy egy barátság kezdete

Ezt mindenképp bővebben ki kell fejtenem, hogy minden kedves olvasónk számára érthető legyen..
Julia az én drága  barátnőm és blogger társam....
Az ő harmadik és egyben legifjabb gyermeke Ágoston az én keresztfiam aki februárban volt 2 éves. Isten éltessen még egyszer kicsi fiú!
Nos én már januárban azon gondolkodtam, hogy idén mivel ajándékozzam meg...?
Mindenképpen egyedi , személyre szabott, imádni való meglepit terveztem neki amiről esetleg néhanapján én jutok majd eszébe. :)

Imádja a cicákat onnan indult el az ötlet. Egy élő cicust mégsem vihettem oda, annál komolyabb dolog az állat tartás és ehhez a Kedves Szülőknek is lett volna egy- két keresetlen szavuk hozzám, ebben biztos vagyok!! Ugye Julia???
Szóval kezdett összeállni a kép, hogy mit szeretnék. Cica legyen textilből,  színes, pihe puha, szeretgethető, nyúzható, ölelhető, húzhat-vonható és természetesen legyen ráírva a   fiúcska neve.
Oké az ötlet megszületett de hol kapok én ilyet üzletben?? Sehol, mert egyedi és névre szóló az amit szeretnék neki.
Elkezdtem a kézműves oldalakat, blogokat bújni , keresgélni....
Ekkor rábukkantam cheorsi oldalára. Megtetszettek a munkái, alkotásai amelyeken láttam, hogy szeretettel, odafigyeléssel készíti őket. Keressétek fel az oldalát bátran ha valami szép ajándékot szeretnétek szeretteiteknek vagy magatoknak készíttetni. Szívből ajánlom Orsit nektek!

Felvettem vele a kapcsolatot, levelezni kezdtünk, jöttek az anyag minták,  méretek egyeztetése. Ösztönösen érezte mit szeretnék, hamar megértettük egymást és rövid időn belül megszületett Ő akit cicamicának neveztem el. 
Amióta átvittem Ágostonnak az ajándékát azóta vannak ilyen szoros barátságban. Érthető, nem ?
Ki tud ellenállni egy ilyen cuki kétévesnek ?

a napi dolgok megbeszélése...



Szeretgeti, beszél hozzá, hozza-viszi egyszóval célba találtam nála.

Sok szeretettel :
Julie


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...