2013. június 5., szerda

1 évesek lettünk!

Kezdhetném az "őrület, hogy megy az idő" mondattal, de ehelyett azzal kezdem, hogy köszönöm!
Rengeteg szeretetet és erőt adtatok ez idő alatt. Imádom, mikor ismeretlenként, őszintén írtok nekünk magatokról, a sütésről, vagy az anyaságról.
Őszinte leszek én is, bár eddig is az voltam... Télen picit elfogyott lelkesedésem a blog iránt. Ott voltak a napi dolgok, mint mindenki másnak is.... Gyerekek, munka, hideg, ez-az.
Januárban egy reggelen felszálltam a vonatra, hogy Bp-re menjek. Lehuppantam egy fiatal lány /kb 20-22 éves lehetett/ mellé, aki laptopján a Falusi Libákat olvasta. Annyira furcsa volt hirtelen, hogy megkérdeztem tőle, miért szereti a blogot. Ő elmesélte, hogy minden reggel megnézi munkába menet. Nagyon szereti, mert hatalmas kedvet csináltunk neki a sütéshez. Annyira, hogy először tőlünk sütött a barátjának, aki teljesen odavolt érte...
Még ma is sajnálom, hogy akkor nem mondtam el neki, én /is/ írom a blogot. Innen üzenem a fiatal barna hajú lánynak, hogy én voltam az a szőke nő januárban, aki a Falusi Libákról kérdezgette. Olyan nagy lökést adott nekem Ő akkor, hogy azóta sosem éreztem "nyűgnek" a blogot. SŐŐŐT!
Úgyhogy írjatok nekünk, mert ezek a visszajelzések visznek minket előre! Írjatok, ha sikerült a süti, akkor is, ha nem. Megpróbálok segíteni, hátha együtt kitaláljuk mi lehetett a gond. Írjatok bármiről, ha kedvetek tartja, mi örülünk minden kedves levélnek és észrevételnek.

Az, hogy 1 év alatt ennyien lettünk, és ilyen sokan olvastok minket, nekem máig hihetetlen!
Mikor minap megnéztem a statisztikát, és azt láttam, hogy 7000 oldalletöltés/nap... Csak néztem a számokat hosszú másodpercekig az tuti! :)

Boldogság volt ez az egy év, és ha lehet kívánni, még sok ilyet szeretnék!!!

Julia

2013. június 3., hétfő

Morzsa, morzsa császármorzsa.....avagy mindenki kedvence

Legfőképpen a férjemé, úgyhogy évek óta keresem, kutatom a legfinomabb, legegyszerűbb, leggyorsabb receptet. Egy ősrégi Nők Lapjában találtam meg Anyósomnál.

Ez nem a búzadarás változat hanem liszttel készül, és ez az az állag, íz amit kerestem!!! Megtaláltam végre! Szeretem a régebbi lapszámokat átlapozgatni, olyan jó kis receptekre lehet bukkanni......

Szóval :
2 dl tejet 3 tojássárgájával, 1 csomag vaníliás cukorral, 13 dkg liszttel, 5 dkg barnacukorral összekutyultam. Másik tálban a fehérjéket pici sóval és porcukorral kemény habbá vertem fel. Az első kutyulmányhoz tettem óvatosan a habot.
10 dkg vajat felmelegítettem serpenyőben, és amikor már forró ( de nem serceg ) beleöntöttem a tésztát. Nem túl alacsony, de nem is a legmagasabb hőfokon tettem ezt. Kb 6-8 percig hozzá sem nyúltam, vártam, hogy az alja úgymond egy réteggé legyen. A színe aranybarna volt, itt-ott barnásabb foltokkal, de ez nem baj!!! Nem kell, hogy sikerüljön és nem is fog.....de próbáltam az egészet megfordítani, mint a palacsintát. Ha sikerül, ügyes vagy! :-)) Szóval fordítás után fakanállal elkezdtem nagyobb, rusztikusabb darabokra törögetni, és amikor már egyáltalán nem nyers a tészta, már el is készült!!!


Sárgabarack és kökény lekvárral ettük, porcukorral a tetején. Aki szereti bele a mazsolát az tehet hozzá, mi nem vagyunk oda érte.
Még annyit a történethez, hogy tegnap délelőtt egy adagot csináltam, mert éppen 3 db tojás volt itthon (már itt erősen elégedetlenkedtek a fiúk, hogy nem elééééééééééééééééééég!). Délutánra be kellett ígérnem egy dupla adagot, úgyhogy irány a bolt, tojásbeszerzés és egyszerre dupla adag bekeverés, elfogyás, elpusztítás újra! :-)))



Jó étvágyat kívánok !

Sok szeretettel :

Julie

2013. május 31., péntek

Álom...

Két kedvenc gasztroblogom van... Két merőben más oldalról van szó. Nem árulok el meglepetést, az egyik Limara péksége. Nagyon kedvelem Limarát mint bloggert, és mint embert. Rengeteget tanultam tőle, gondolom így van ezzel a sok tizen-huszonezer olvasója is. Másik kedvenc Judit, aki a Csak a puffin blogot jegyzi. Elég beleolvasni! Ha nem ismeritek még, majd megértitek miről beszélek. A sok szuper recept, kép, lazasággal és humorral párosítva abszolút az én asztalom.
Kitaláltunk közösen egy kis játékot. Lényege az volt, hogy egy találomra kiválasztott szóval kapcsolatban készítünk egy sütit-tortát, bármit, ami eszünkbe jut. A mai napig nem tudtuk mit készít a másik, így nekünk is meglepetés volt.
Lányomat kértem meg, hogy válasszon ki bármilyen könyvet, majd bökjön rá egy szóra. A könyvre már nem emlékszem, de Sára egyszer csak kimondta a szavunkat, hogy ÁLOM...
Először arra gondoltam, hogy a gyerekeim álmát valósítom meg, és készítek valami durván csokis tortát macaronokkal a tetején. A befutó mégsem ez lett. Egyrészt szerettem volna valami könnyebben elkészíthetőt, mert a macaronsütés néha hisztivel járhat... Másrészt most úgy döntöttem önző leszek, így a saját álmomat valósítottam meg. Oda vagyok a manduláért! Na meg vissza. Olyan tortát szerettem volna ami omlós, könnyű, krémes. Így született meg az én álomtortám...


A tésztája tényleg szétomlik az ember szájában. Mandulás omlás... A krém pedig egy laza, főzött vaníliás krém. Olyasmi, mint amit gyerekkoromban nagymamán sütött a házi krémesbe. Első ránézésre egyszerűnek tűnik, mégis ez az egyik legfinomabb torta, amit mostanában készítettem.

Hozzávalók a tésztához:
250 g őrölt mandula
250 g vaj
150g kristálycukor
250 g liszt

Hozzávalók a krémhez:
150 g cukor
40 g étkezési keményítő
4 tojás
5 dl tej
1/2 felhasított vaníliarúd

A tésztához a vajat kis darabokra vágtam, és minden hozzávalót egy nagy tálba összeöntve kezemmel összegyúrtam. Fóliába csomagolva 2 órára betettem a hűtőbe. Az omlós tésztát elvileg ugye nyújtani kéne, de mint már egyszer említettem, én az egyszerűbb megoldást szoktam választani. A hűtőből kivett tésztát két részre osztottam. Egy 26 cm-es kapcsos forma aljára kb fél centis darabokat vágtam, majd a kezemmel elnyomkodtam, simítottam. Így is sima lesz sütés után, plusz megspóroltuk a nyújtással járó pakolgatást-mosogatást. Hurrá! :)

 

Így egymás után megsütöttem a két lapot, előmelegített 180 fokos sütőben egyenként 15-17 percig. Az egyik lapot még melegen 12 szeletre vágtam, majd hagytam kihűlni.

A krémhez keverőtálba tettem 100 g cukrot, keményítőt, tojások sárgáját, és néhány evőkanál tejjel simára kevertem. A maradék tejet felforraltam a vaníliából kikapart péppel. Lassan hozzáadtam a tojásos keményítőt, és folyamatosan kevergetve ismét felforraltam. Közben egy harmadik kezemmel, vagy az éppen otthon lévő családtag keze által keményre verjük a tojásfehérjét 50 g cukorral, és ezt óvatosan a vaníliakrémhez adjuk. Ezt továbbra is folyamatosan kevergetve még kb 2 percig tovább főztem, és kész.
A forró krémet azonnal a mandulás lapra kanalaztam, mert kihűlve nem lehet szépen dolgozni vele, gyorsan összeáll. /Maradt a kapcsos formában, így ment rá a krém./ Sorban felpakoltam tetejére a szeleteket.
Ha kihűlt a krém, lehet is fogyasztani.




Majd ma jött a meglepetés, mikor én is láthattam két kedvenc bloggerem mit készített ... Köszönöm a közös mókát, szuper volt! :)

Itt találjátok Limara ÁLMÁT...
Itt pedig Csak a puffin blog írójának, Juditnak az ÁLMÁT...


Ide kattintva pedig a facebook oldalunkhoz tudtok csatlakozni, ha szeretnétek...

Julia

2013. május 26., vasárnap

Mogyorós sajtkrémes epertorta

Ez egy olyan "csináljunk valami érdekeset" tortának indult, és fogalmam sem volt, mi lesz belőle.
Az alapja egy mogyorós liszt nélküli csokitorta, amit az Éva magazin weboldalán találtam. /Itt/
Annyira szimpatikus volt a recept, hogy el kellett készítenem. Hogy miért turbóztam fel a sajtkrémmel már magam sem tudom, de ha már így alakult, rádobtam a tetejére még egy réteg epres tejszínhabot. Én imádtam!


Hozzávalók a tésztához:
4 dkg kakaópor
1 dl forró víz
15 dkg étcsoki
15 dkg vaj
30 dkg barnacukor
15 dkg őrölt mogyoró
4 tojás

Hozzávalók a sajtkrémhez:
250 g mascarpone
1 dl tejszín
20 g kakaópor
1 tojás + 1 sárgája
10 dkg porcukor

Hozzávalók az epres habhoz:
350 ml tejszín
300 g eper 
porcukor ízlés szerint
1 csomag zselatinfix (20 g)

26 cm-es kapcsos formában készült, az aljára sütőpapírt vágtam. Tésztához a kakaóport elkevertem a forró vízzel, majd az olvasztott csokival, olvasztott vajjal. A mogyorót megőröltem a kis itthoni gépemmel, ment a masszába a cukorral és a tojások sárgájával együtt. Robotgéppel jól elkevertem. A fehérjéket kemény habbá vertem, majd óvatosan fakanállal hozzádolgoztam.
Már ilyenkor nagyon szép és illatos a massza! Beleöntöttem a formába, és előmelegített sütőben 180 fokon sütöttem 15 percig. Ez alatt az idő alatt összekevertem a sajtkrém hozzávalóit. A sütőből kivett forró tésztára kanalaztam, majd visszatoltam még 45 percre.
Mint már említettem fogalmam sem volt, mi lesz ebből. Csak tippelgettem, hol fog kikötni végül a sajtkrém, és milyen állagú lesz vajon...


És itt a válasz. Valahol a tészta majdnem közepén kötött ki. :) Ez így annyira jó lett, hogy csak na! A puha, lágy mogyorós réteg között a kakaós sajtkrém....hmmmm
Na, de folytassuk... A hideg tejszínhabot felvertem a zselatin fixszel, és 2 ek porcukorral. Az epret villával összenyomkodtam, de hagytam benne nagyobb darabokat is. Ment a tejszínhabba, majd nagy boldogan a kihűlt tortára kanalaztam ezt a finom epres habot.
Hát, elfogyott...:)


 Julia

2013. május 25., szombat

1 éves ajándék

Őrület, hogy megy az idő! Egy éves lesz a blog júniusban!
Nagyon sokat adtatok nekünk ez idő alatt. Gondolkodtunk, hogyan hálálhatnánk ezt meg...
Megszületett a megoldás is, hurrá!!!
Természetesen lesz majd ajándék süti sorsolás. :) Ezen felül azt agyaltuk ki, hogy két olvasónkat szívesen megvendégelnénk az általuk kiválasztott kedvenc tortájukkal-sütijükkel.
Tehát... Ha van kedved találkozni velünk, van kedvenc tortád a blogon, amit szívesen megkóstolnál, meg tudod oldani a Budapesti találkozót, írj nekünk a falusilibak@gmail.com címre. :)
Június 4-én lesz a szülinapunk, a leveleket május 31-ig várjuk szeretettel.
Írj, és találkozzunk! :)

Julie&Julia

2013. május 18., szombat

Katica tanya

Tetszett, hogy Julie barátnőm múltkorában ajánlott nektek programot. /Itt/ Ezen felbuzdulva eldöntöttem, ha mi is járunk gyerekekkel valami szuperjó helyen, azt mindenképpen megosztom veletek. / Persze ez nem verseny Julie, de tuti mi nyerünk!!! :) /
Szóval... Uram kaposvári születésű. Én személy szerint imádom azt a várost! Időről-időre lejárunk szülőlátogatásra. Azt is imádom, mert végre pár nap, mikor nem én sütök-főzök, hanem férjem nagynénje, aki őrület mire képes! Komolyan! Hazaérve tuti a plusz 2-3kg...
Nemrégiben lent tudtunk tölteni hosszabb időt, így belefért egy kis program. Bár nem először voltunk a Katica Tanyán, most mégis meglepett a sok fejlesztés.
Tehát Katica Tanya. Somogy megye, Patca. Gyerekekkel simán napokat lehet eltölteni itt, annyira szuper a hely!


 Egy elég nagy dimbes-dombos területen fekszik. Van saját tava /Katica tó/, ahol lehet vizibiciklizni, van labirintus, trambulinok, stb...
A tanyán belül található egy élményközpont. Srácaink imádják végigjárni, közben rengeteg állattal ismerkedünk meg. Lehet lovagolni, tehenet fejni, szamarat nézegetni, barikákkal együtt bégetni, malacokat szagolgatni. / az jó móka :) / Olyan sokféle állat van, hogy felsorolni sem tudom...
Vannak régi traktorok, kombájnok, amikre fel lehet ülni. Mondanom sem kell 2 éves fiammal órákig ültünk a traktorokon. Legalábbis nekem óráknak tűnt, ő nagyon élvezte. :)
Középső fiam kedvence a lovagvár, ahol nyáron várjátékokat is rendeznek.


Na és a nagy nagy kedvenc a csúszdapark! Van csúszda, ami olyan magas, és olyan meredek, hogy az első métereken megtapasztalható a szabadesés érzése. Én persze félős vagyok az ilyesmihez, csak tátott szájjal figyelem a bátor, nem félős embereket és gyerekeket. / Ott balra a piros... nem semmi! /



Mikor elkezdtem írni ezt a bejegyzést, még úgy gondoltam leírom az összes játékot, de most jövök rá, hogy annyi rengeteg lehetőség van, nem is fér bele egy írásba. Na azért még megemlítem a gokartpályákat, mert a fiúk nálunk azt is nagyon szeretik!
Összefoglalva: gyerekeseknek a Katica Tanya őrült jó program. Van turista szállás, ha több napra mennétek. Minden más infó megtalálható a tanya honlapján, itt.
Esküszöm semminemű reklámbevételt nem kapok ezért, egyszerűen annyira jó ez a hely, hogy el kell mennetek megnézni! :)

Julia

2013. május 17., péntek

Mozzarellás batyu

Olyan ritkán készítek kelt tésztát, pedig annyira finom!!! Mindig megfogadom, hogy sűrűbben nekiállok... Legutóbb ezt a batyut alkottam. Nincs benne hús, csak finom sajt, paradicsom, olajbogyó és fűszerek!


Hozzávalók a tésztához /6 méretesebb db lesz belőle/
50 dkg liszt
2.5 dkg friss élesztő
2 ek olaj
2 tk só
1 tk cukor
1 dl tej
1.5 dl víz

Hozzávalók a töltelékhez:
20 dkg mozzarella
4 paradicsom
olajbogyó
oregano
bazsalikom só

A kenéshez 1 tojássárgája

A tészta hozzávalóit egyszerűen kenyérsütőbe pakolom, ott dagasztom-kelesztem. Amennyiben nincs gép: a lisztbe mélyedést készítünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Mehet hozzá a cukor, olaj, só, tej, víz. Jól összegyúrni-dolgozni amíg szép egynemű lesz a tészta. Majd letakarva kb 1-1.5 órát keleszteni.
Ezalatt a töltelék hozzávalóit apróra vágtam.
A megkelt tésztát 6 részre osztottam, és kissé oválisra nyújtottam. Közepére raktam a tölteléket, a tészta szélét megkentem tojássárgájával, hogy jól összetapadjon és ne nyíljon ki sütés közben.
Kettéhajtottam, és elvileg így megkapja a batyu fomáját. A szélét villával lenyomkodtam.
Teflonos, sütőpapíros tepsire tesszük és kívülről is megkenjük tojássárgájával.
180 fokra előelegített sütőben 20-25 perc alatt sül szép ropogósra.



Julia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...