2013. május 31., péntek

Álom...

Két kedvenc gasztroblogom van... Két merőben más oldalról van szó. Nem árulok el meglepetést, az egyik Limara péksége. Nagyon kedvelem Limarát mint bloggert, és mint embert. Rengeteget tanultam tőle, gondolom így van ezzel a sok tizen-huszonezer olvasója is. Másik kedvenc Judit, aki a Csak a puffin blogot jegyzi. Elég beleolvasni! Ha nem ismeritek még, majd megértitek miről beszélek. A sok szuper recept, kép, lazasággal és humorral párosítva abszolút az én asztalom.
Kitaláltunk közösen egy kis játékot. Lényege az volt, hogy egy találomra kiválasztott szóval kapcsolatban készítünk egy sütit-tortát, bármit, ami eszünkbe jut. A mai napig nem tudtuk mit készít a másik, így nekünk is meglepetés volt.
Lányomat kértem meg, hogy válasszon ki bármilyen könyvet, majd bökjön rá egy szóra. A könyvre már nem emlékszem, de Sára egyszer csak kimondta a szavunkat, hogy ÁLOM...
Először arra gondoltam, hogy a gyerekeim álmát valósítom meg, és készítek valami durván csokis tortát macaronokkal a tetején. A befutó mégsem ez lett. Egyrészt szerettem volna valami könnyebben elkészíthetőt, mert a macaronsütés néha hisztivel járhat... Másrészt most úgy döntöttem önző leszek, így a saját álmomat valósítottam meg. Oda vagyok a manduláért! Na meg vissza. Olyan tortát szerettem volna ami omlós, könnyű, krémes. Így született meg az én álomtortám...


A tésztája tényleg szétomlik az ember szájában. Mandulás omlás... A krém pedig egy laza, főzött vaníliás krém. Olyasmi, mint amit gyerekkoromban nagymamán sütött a házi krémesbe. Első ránézésre egyszerűnek tűnik, mégis ez az egyik legfinomabb torta, amit mostanában készítettem.

Hozzávalók a tésztához:
250 g őrölt mandula
250 g vaj
150g kristálycukor
250 g liszt

Hozzávalók a krémhez:
150 g cukor
40 g étkezési keményítő
4 tojás
5 dl tej
1/2 felhasított vaníliarúd

A tésztához a vajat kis darabokra vágtam, és minden hozzávalót egy nagy tálba összeöntve kezemmel összegyúrtam. Fóliába csomagolva 2 órára betettem a hűtőbe. Az omlós tésztát elvileg ugye nyújtani kéne, de mint már egyszer említettem, én az egyszerűbb megoldást szoktam választani. A hűtőből kivett tésztát két részre osztottam. Egy 26 cm-es kapcsos forma aljára kb fél centis darabokat vágtam, majd a kezemmel elnyomkodtam, simítottam. Így is sima lesz sütés után, plusz megspóroltuk a nyújtással járó pakolgatást-mosogatást. Hurrá! :)

 

Így egymás után megsütöttem a két lapot, előmelegített 180 fokos sütőben egyenként 15-17 percig. Az egyik lapot még melegen 12 szeletre vágtam, majd hagytam kihűlni.

A krémhez keverőtálba tettem 100 g cukrot, keményítőt, tojások sárgáját, és néhány evőkanál tejjel simára kevertem. A maradék tejet felforraltam a vaníliából kikapart péppel. Lassan hozzáadtam a tojásos keményítőt, és folyamatosan kevergetve ismét felforraltam. Közben egy harmadik kezemmel, vagy az éppen otthon lévő családtag keze által keményre verjük a tojásfehérjét 50 g cukorral, és ezt óvatosan a vaníliakrémhez adjuk. Ezt továbbra is folyamatosan kevergetve még kb 2 percig tovább főztem, és kész.
A forró krémet azonnal a mandulás lapra kanalaztam, mert kihűlve nem lehet szépen dolgozni vele, gyorsan összeáll. /Maradt a kapcsos formában, így ment rá a krém./ Sorban felpakoltam tetejére a szeleteket.
Ha kihűlt a krém, lehet is fogyasztani.




Majd ma jött a meglepetés, mikor én is láthattam két kedvenc bloggerem mit készített ... Köszönöm a közös mókát, szuper volt! :)

Itt találjátok Limara ÁLMÁT...
Itt pedig Csak a puffin blog írójának, Juditnak az ÁLMÁT...


Ide kattintva pedig a facebook oldalunkhoz tudtok csatlakozni, ha szeretnétek...

Julia

2013. május 26., vasárnap

Mogyorós sajtkrémes epertorta

Ez egy olyan "csináljunk valami érdekeset" tortának indult, és fogalmam sem volt, mi lesz belőle.
Az alapja egy mogyorós liszt nélküli csokitorta, amit az Éva magazin weboldalán találtam. /Itt/
Annyira szimpatikus volt a recept, hogy el kellett készítenem. Hogy miért turbóztam fel a sajtkrémmel már magam sem tudom, de ha már így alakult, rádobtam a tetejére még egy réteg epres tejszínhabot. Én imádtam!


Hozzávalók a tésztához:
4 dkg kakaópor
1 dl forró víz
15 dkg étcsoki
15 dkg vaj
30 dkg barnacukor
15 dkg őrölt mogyoró
4 tojás

Hozzávalók a sajtkrémhez:
250 g mascarpone
1 dl tejszín
20 g kakaópor
1 tojás + 1 sárgája
10 dkg porcukor

Hozzávalók az epres habhoz:
350 ml tejszín
300 g eper 
porcukor ízlés szerint
1 csomag zselatinfix (20 g)

26 cm-es kapcsos formában készült, az aljára sütőpapírt vágtam. Tésztához a kakaóport elkevertem a forró vízzel, majd az olvasztott csokival, olvasztott vajjal. A mogyorót megőröltem a kis itthoni gépemmel, ment a masszába a cukorral és a tojások sárgájával együtt. Robotgéppel jól elkevertem. A fehérjéket kemény habbá vertem, majd óvatosan fakanállal hozzádolgoztam.
Már ilyenkor nagyon szép és illatos a massza! Beleöntöttem a formába, és előmelegített sütőben 180 fokon sütöttem 15 percig. Ez alatt az idő alatt összekevertem a sajtkrém hozzávalóit. A sütőből kivett forró tésztára kanalaztam, majd visszatoltam még 45 percre.
Mint már említettem fogalmam sem volt, mi lesz ebből. Csak tippelgettem, hol fog kikötni végül a sajtkrém, és milyen állagú lesz vajon...


És itt a válasz. Valahol a tészta majdnem közepén kötött ki. :) Ez így annyira jó lett, hogy csak na! A puha, lágy mogyorós réteg között a kakaós sajtkrém....hmmmm
Na, de folytassuk... A hideg tejszínhabot felvertem a zselatin fixszel, és 2 ek porcukorral. Az epret villával összenyomkodtam, de hagytam benne nagyobb darabokat is. Ment a tejszínhabba, majd nagy boldogan a kihűlt tortára kanalaztam ezt a finom epres habot.
Hát, elfogyott...:)


 Julia

2013. május 25., szombat

1 éves ajándék

Őrület, hogy megy az idő! Egy éves lesz a blog júniusban!
Nagyon sokat adtatok nekünk ez idő alatt. Gondolkodtunk, hogyan hálálhatnánk ezt meg...
Megszületett a megoldás is, hurrá!!!
Természetesen lesz majd ajándék süti sorsolás. :) Ezen felül azt agyaltuk ki, hogy két olvasónkat szívesen megvendégelnénk az általuk kiválasztott kedvenc tortájukkal-sütijükkel.
Tehát... Ha van kedved találkozni velünk, van kedvenc tortád a blogon, amit szívesen megkóstolnál, meg tudod oldani a Budapesti találkozót, írj nekünk a falusilibak@gmail.com címre. :)
Június 4-én lesz a szülinapunk, a leveleket május 31-ig várjuk szeretettel.
Írj, és találkozzunk! :)

Julie&Julia

2013. május 18., szombat

Katica tanya

Tetszett, hogy Julie barátnőm múltkorában ajánlott nektek programot. /Itt/ Ezen felbuzdulva eldöntöttem, ha mi is járunk gyerekekkel valami szuperjó helyen, azt mindenképpen megosztom veletek. / Persze ez nem verseny Julie, de tuti mi nyerünk!!! :) /
Szóval... Uram kaposvári születésű. Én személy szerint imádom azt a várost! Időről-időre lejárunk szülőlátogatásra. Azt is imádom, mert végre pár nap, mikor nem én sütök-főzök, hanem férjem nagynénje, aki őrület mire képes! Komolyan! Hazaérve tuti a plusz 2-3kg...
Nemrégiben lent tudtunk tölteni hosszabb időt, így belefért egy kis program. Bár nem először voltunk a Katica Tanyán, most mégis meglepett a sok fejlesztés.
Tehát Katica Tanya. Somogy megye, Patca. Gyerekekkel simán napokat lehet eltölteni itt, annyira szuper a hely!


 Egy elég nagy dimbes-dombos területen fekszik. Van saját tava /Katica tó/, ahol lehet vizibiciklizni, van labirintus, trambulinok, stb...
A tanyán belül található egy élményközpont. Srácaink imádják végigjárni, közben rengeteg állattal ismerkedünk meg. Lehet lovagolni, tehenet fejni, szamarat nézegetni, barikákkal együtt bégetni, malacokat szagolgatni. / az jó móka :) / Olyan sokféle állat van, hogy felsorolni sem tudom...
Vannak régi traktorok, kombájnok, amikre fel lehet ülni. Mondanom sem kell 2 éves fiammal órákig ültünk a traktorokon. Legalábbis nekem óráknak tűnt, ő nagyon élvezte. :)
Középső fiam kedvence a lovagvár, ahol nyáron várjátékokat is rendeznek.


Na és a nagy nagy kedvenc a csúszdapark! Van csúszda, ami olyan magas, és olyan meredek, hogy az első métereken megtapasztalható a szabadesés érzése. Én persze félős vagyok az ilyesmihez, csak tátott szájjal figyelem a bátor, nem félős embereket és gyerekeket. / Ott balra a piros... nem semmi! /



Mikor elkezdtem írni ezt a bejegyzést, még úgy gondoltam leírom az összes játékot, de most jövök rá, hogy annyi rengeteg lehetőség van, nem is fér bele egy írásba. Na azért még megemlítem a gokartpályákat, mert a fiúk nálunk azt is nagyon szeretik!
Összefoglalva: gyerekeseknek a Katica Tanya őrült jó program. Van turista szállás, ha több napra mennétek. Minden más infó megtalálható a tanya honlapján, itt.
Esküszöm semminemű reklámbevételt nem kapok ezért, egyszerűen annyira jó ez a hely, hogy el kell mennetek megnézni! :)

Julia

2013. május 17., péntek

Mozzarellás batyu

Olyan ritkán készítek kelt tésztát, pedig annyira finom!!! Mindig megfogadom, hogy sűrűbben nekiállok... Legutóbb ezt a batyut alkottam. Nincs benne hús, csak finom sajt, paradicsom, olajbogyó és fűszerek!


Hozzávalók a tésztához /6 méretesebb db lesz belőle/
50 dkg liszt
2.5 dkg friss élesztő
2 ek olaj
2 tk só
1 tk cukor
1 dl tej
1.5 dl víz

Hozzávalók a töltelékhez:
20 dkg mozzarella
4 paradicsom
olajbogyó
oregano
bazsalikom só

A kenéshez 1 tojássárgája

A tészta hozzávalóit egyszerűen kenyérsütőbe pakolom, ott dagasztom-kelesztem. Amennyiben nincs gép: a lisztbe mélyedést készítünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Mehet hozzá a cukor, olaj, só, tej, víz. Jól összegyúrni-dolgozni amíg szép egynemű lesz a tészta. Majd letakarva kb 1-1.5 órát keleszteni.
Ezalatt a töltelék hozzávalóit apróra vágtam.
A megkelt tésztát 6 részre osztottam, és kissé oválisra nyújtottam. Közepére raktam a tölteléket, a tészta szélét megkentem tojássárgájával, hogy jól összetapadjon és ne nyíljon ki sütés közben.
Kettéhajtottam, és elvileg így megkapja a batyu fomáját. A szélét villával lenyomkodtam.
Teflonos, sütőpapíros tepsire tesszük és kívülről is megkenjük tojássárgájával.
180 fokra előelegített sütőben 20-25 perc alatt sül szép ropogósra.



Julia

2013. május 16., csütörtök

Kihagyhatatlan! Fagyi-karamell-banán

Nem azért ismétlem önmagam, mert már nem tudok miről írni. Na nem ám! Zengtem már ódákat erről a receptről télen. / Itt / Most azért kap újra egy bejegyzést, mert vanília puding helyett vanília fagyival KIHAGYHATATLAN!!! Így, nagy betűvel!
Ennyi... Ezt el kell készítenetek!


Hozzávalók: /2.5 dl-es pohárból 4 adag jön ki ebből/
1 zacsi kakaós keksz  /én győri édest vettem/
4 banán
2 dl tejszín
vanília fagyi /hát ezt tetszés szerint, de ne sajnáljátok/

Hozzávalók a karamellhez:
20 dkg kristálycukor
10 dkg vaj
1.5 dl tejszín

A karamell kezdtem. Igazából ez az egyetlen, ami főzést igényel.
A cukrot feltettem egy edényben a tűzhelyre és folytonos kavargatás mellett megolvasztottam. Mikor már szép aranybarna, mehet bele a vaj és a tejszín. / Picit lehúzom a tűzről, úgy rakom bele lassan a vajat és a tejszínt, majd mehet vissza a tűzre. Nem kell megijedni, mikor a tejszínt hozzátéve a karamell mégis összeugrik. A főzésnél újra felolvad. /  Így együtt még forraltam kb 2-3 percig, és kész is van!
Hagytam kihűlni. Közben sűrűsödik, kissé ragacsossá válik. Hmmmm...
Én már nagyon sokszor elkészítettem ezt a karamellt de az a fura, hogy néha sűrűbb, néha hígabb. Mehet még hozzá egy kis tejszín, ha sűrű. Talán / vagyis biztos/  függ a vajtól és a tejszíntől, amit beleteszek. DE itt jön a jó hír! Tök mindegy mennyire sűrű, ebbe a receptbe mindenhogyan tökéletes!

Már csak a rétegezés van hátra. A kekszet elmorzsolom. Ha szeretitek ropogósan, akkor semmi nem kell hozzá. Ha puhábban jön be, ebben az esetben össze lehet keverni pár kanál tejjel és karamellel. Tehát ez megy a pohár aljára. Rá a banán szeletek, karamell, fagyi, /amennyi jólesik/. Majd erre jön a felvert tejszín /én cukor nélkül szoktam/.
Újra keksz, banán, karamell....és így tovább. A tetejére jóóó sok karamell!
Persze bárhogy lehet rétegezni, ahogy jólesik.



Julia

2013. május 13., hétfő

Rita túrótortája

Rita a barátnőm. Szép dús, vörös haja van. Az enyém persze vékonyszálú és szőke... Nade kicsit elkalandoztam, most nem is ez a lényeg. Szóval Ritának nem a sütés az erőssége. Imádja, mikor azt írom a receptekhez, hogy nem lehet elrontani. Majd jön a telefon, hogy mit ronthatott el mégis? :)
Pár napja küldte mélben ezt a receptet boldogan, hogy elkészítette és ELSŐRE sikerült!!!
Tehát levonva a következtetéseket, ez a tuti elronthatatlan túrótorta receptje!
Rita szeretünk, köszi!!!


Hozzávalók a tésztához / 26cm-es formához/
250g liszt
125g vaj
1 csipet só
30g cukor
1 tojássárgája
2 ek. víz

Hozzávalók a töltelékhez:
1 cs vaníliás cukor
500 g túró
150 g 20%-os tejföl
200 g cukor
4 ek olaj
3 tojássárga
40g étkezési keményítő
3 tojásfehérje ( plusz a tésztából megmaradt 1 fehérje)

Piros a tetején:
30 dkg eper
1 csomag /12g/  piros tortazselé

A lisztet, vajat, sót, cukrot, tojássárgáját és a vizet összegyúrtam. A tésztát alufóliába csavarva 1 óráig  a hűtőszekrényben pihentettem. Én néha /értsd mindig/ lusta vagyok a nyújtáshoz előszedni a cuccokat, majd utána takarítani a pultot. De egyszer láttam hogyan csinálja ezt Jamie Oliver. Ezek szerint ő is lusta néha...:)
Tehát a hűtőből kivett tésztát egyszerűen kb 5mm-es darabokra vagdosom, majd az ujjammal elnyomkodom, és tádááám, kész is!


26 cm-es, kapcsos formában készült
Amíg a tészta hűtőben pihent, összedolgoztam a túrós tölteléket. A túrót, cukrot, tejfölt, olajat, sárgákat, keményítőt robotgéppel összekevertem, majd ment bele a kemény habbá vert tojásfehérje. Ráöntöttem a tésztára és előmelegített, 160 fokos sütőben 50 percig sült.
Pici hűtés után nyakon öntöttem az epres zselével.
Itt a csomagolás alapján 3 dl vízzel és 2 ek cukorral megfőztem a tortazselét, majd összeturmixoltam az eperrel.
Ez is egy olyan torta, ami másnap tökéletes. Addigra összeállnak az ízek, a tészta puhul és gyönyörűen lehet vágni.




Julia és Rita

2013. május 4., szombat

Anyák napja

Boldog vagyok és hálás, hogy ÉDESANYA lehetek....
De kinek is? Először is a szüleimnek. Anyunak és Apunak amiért úgy döntöttek, hogy érkezzek meg erre a világra. Nevelgettek, terelgettek majd elengedtek ( úgy érzem nagyon nehezen ) és odaadták elsőszülött kincsüket szerelmemnek aki ma már a  FÉRJEM,  legjobb barátom, a világ mindenségem és gyermekeink édesapja.
Anya, Apa és kicsi Julie

Sajnos az én ovis-iskolás anyák napi ünnepségeimre nem emlékszem... De arra igen, hogy a közeli temetőbe jártunk a testvéremmel orgonát szedni május első vasárnapjának délelőttjén és vittük nagy- nagy vigyorral, hatalmas szeretettel Anyunak. Ez ma is kitörölhetetlen emlék.

Aztán amikor első fiacskánk egy májusi napon megszületett és a szülőszobán úgy szóltak hozzám, hogy "Anyuka"... Ott és akkor értettem meg a szó szépségét!! Hazavittük Őt, leültem vele a kanapéra, a szemébe néztem és sírva fakadtam a boldogságtól és a hatalmas felelősségtől.
Emlékszem, anyák napja előtt nem sokkal lett ovis és én rettegtem az első ünnepségtől. Tudtam, hogy pityeregni fogok... Zokogás lett belőle!!! Amikor rám nézett és nekem, felém fordulva mondta a verset ...ugye nem kell ragoznom ? Ti pontosan tudjátok mit is éreztem akkor.
Középső fiúnk születése is bearanyozza életünk és vele is ugyanolyan szép emlékeim vannak, miért is lenne másképpen?
A tavalyi anyák napja, mikor Édesanyámat egy cukrászdába hívtam, hogy kettesben legyünk és ünnepeljünk, különleges volt.....Mert egy édes titkom tartogattam, amit még nem szerettem volna elárulni a korábbi sok-sok év csalódásai miatt. Néhány hetes apróság élt már méhemben.... Annyira de annyira szerettem volna Anyunak elújságolni, de mégsem tettem.
Az idei május első vasárnapján már három gyermekes Anya vagyok aki mindig is szerettem volna lenni, legkisebb fiúnk ma holnap 5 hónapos lesz.
Anya, emlékszel mikor tavaly decemberben szülés után bejöttél hozzám a kórházba? Már amikor megláttalak sírni kezdtem. Anyukám ennyit mondott :
- Kislányom, ne sírj...
- Jó, de annyira boldog vagyok!
- Tudom kicsim, tudom... ! Majd átöleltük egymást és nyeltem a könnyeim.
Őszintén szólva ez a sírósság azóta is velem van, a hormonjaim játszanak velem :-))

A világ legcsodálatosabb és egyben legnehezebb feladata anyának, szülőnek lenni, de semmiért sem cserélném el. Imádom a kis kacska ajándékokat amelyeket készítenek az iskolában, a kis kókadt virágokat, a ferde betűs feliratokat az ajándékokon. Óvónénik, pedagógusok köszönöm!! A kis dobogó szívüket amelyet akkor érzek amikor átölelem őket...nincs rá szó!! Belőlünk, miattunk lettek ők azért, hogy boldoggá tegyük egymást.


Anya! Már régóta tudom miért aggódtál értem annyit. Szégyellem, hogy ezt akkor nem értékeltem, de hidd el nem azért mert nem szerettelek. Csak hát próbálkoztam hol vannak a határok :-)))
Nekünk anyáknak egyszerűen ez a dolgunk: szeretni, óvni, aggódni, engedni......
Remélem a gyermekeinknek megfelelő anya vagyok, mert nagyon igyekszem az lenni. Csodálatos gyermekéveket kívánok nekik őszinte szeretettel.
Anyuval ma ünnepeltünk, mert sajnos vasárnap dolgozni fog. Ugyanolyan izgalommal vittem neki a virágcsokrot mint gyermekként, és Ő ugyanúgy örült neki.
Szüleimnek ez a vasárnap különleges lehet, mert néhány hete derült ki, hogy a testvéreméknél is baba fog születni. Náluk is a harmadik. Szóval hatszoros nagymama lesz az én Édesanyám. Alig-alig fogták fel az ötödiket és máris érkezik a legeslegkisebb jövevény.

Remélem nekem is hasonló örömökben lesz részem nagymamaként....

                 Édesanyák, Nagymamák sok szeretettel köszöntelek benneteket !!!!

Szeretettel:

Julie

2013. május 2., csütörtök

Kicsinek, közepesnek, nagynak is ....

Ez most nem sütős, nem főzős, nem felújítós bejegyzés lesz.....programot, illetve kirándulóhelyet ajánlok.
Hogy miért? Mert ma itt voltunk a családdal és iszonyú jól éreztük magunkat. Hazafelé azon gondolkodtam, hogy ezt másnak is látnia kell aki ezidáig még nem is hallott róla, nem járt ott. Tudatnom kell veletek, milyen szuper helyre kavarodtunk és úgy szeretném ha ti is látnátok!

Reggel még nem tudtam /tudtuk/ hogy mit csináljunk. Drága férjem, gyermekeim édesapja, életem értelme tegnap este barátozott - cimborázott és  "nemtudomhanyadszor" fakasztotta meg a tejem :-)))
Szóval valamikor délelőtt hazaérkezett, majd el is vonult kipihenni magát, hogy a délutánt kicsattanó erőben és boldogságban velünk töltse. A programválasztás az én feladatom lett.
Ám előtte a kertben a középső gyerkőccel májusfát díszítettünk, csak hogy legyen....

Google barátom segített....így akadtam rá :
 http://osmaradvanyok.hu/index.php?p=hu_home
Majálisokat felsoroló helyszínek között ajánlották.
Nógrád megyében Ipolytarnócon található ez a természetvédelmi terület rengeteg látnivalóval gyönyörű helyen! Lenyűgöző tájakon suhantunk a cél felé. Életemben még sosem jártam ezen a vidéken. Elvarázsolt a fekvése, szépsége.

Ismeritek azt az érzést, mikor olyan utakon, tájakon mentek egy cél felé ahová alig megy autó rajtatok kívül? Viszont mikor megérkeztek a parkolóba akkor azt látjátok, hogy rengeteg autó, csomó ember mindenfelé, és elvileg egy úton jöttünk, de hogy kerültek ide??? Ahová azt gondoltuk, hogy a madár sem jár.....

                 

Idegenvezetővel lehet végigmenni a kijelölt ösvényen amely kb 1 órát vesz igénybe. Nagyon részletesen és érdekesen mesélt a 8-20 millió éves ős maradványokról. Középső gyermekem szerint élete egyik legjobb programja volt. A nagyocskám nem jött velünk inkább nagyizott-papizott de a kis csecsemőnk is láthatóan élvezte a maga módján: végigcsuklotta és teli szájjal vigyorgott. :-)))
Apropó, babakocsival is végig lehetett járni .....
Hatalmas játszótér, étterem is van a területen. Az idegenvezető hölgy elmondása szerint május-júniusban rengeteg iskolás, ovis látogatójuk van. Nem rossz osztálykirándulási tipp....

 
 
 

A végén volt egy extra újdonságnak számító 4D-s mozi is, én ezt kihagytam de a férjem és a középsőm nagyon élvezték.
Sajnos a helyi kézműves vásár kereskedői éppen akkor pakolták el portékáikat mikor mentünk feléjük, de sikerült még szürkemarha tejéből készült sajtot vennem, valamint kökény szörpöt és lekvárt.
Ők a környéken élnek és saját termékeiket hozták ki.
Remélem sikerült kedvet csinálnom hozzá, hogy ellátogassatok. /ha eddig még nem.../
Ti voltatok már ?

Szeretettel:
Julie

2013. április 30., kedd

Mandulás ujjlenyomat süti

Ismét itt egy egyszerű de nagyszerű recept!
A süti onnan kapta ezt az érdekes elnevezését, hogy a hüvelykujjunkkal kell formázni.
Én erre a sütire is használnám a nehéz elrontani jelzőt, mert tényleg csak össze kell gyúrni a hozzávalókat, majd golyókat formálva megsütni. Közben persze ujjat benyomni, de az nagy móka!


Hozzávalók: /kb 25 darabhoz/
100 g darált mandula
140 g liszt
130 g vaj
90  g barna cukor /helyettesíthető 80g kristály cukorral/
1 egész tojás
fél tk szódabikarbóna

A fenti hozzávalókat egy tálba raktam, és kis kezemmel összegyúrtam. Kicsit ragacsos....
Majd fél-egy órára ment a mélyhűtőbe, hogy picit megdermedjen.
Ez idő után én már tudtam belőlük golyókat formálni. Picit lisztes kézzel, úgy nem ragad. A méret ízlés kérdése, én kb 3cm átmérőjű labdákat készítettem.
Sütőpapíros, vagy teflonos tepsire, egymástól kb 6-7 cm-re lehet pakolni őket.


És most jön a móka része. Vizes hüvelykujjal kis krátereket kell képezni a közepükbe.
Be lehet fogni a gyerekeket is. Nem baj ha picit bereped, úgy csak csinosabbak.


 Majd a mélyedésekbe mehet a lekvár. Amilyen éppen van otthon, mindennel finom. Nekem ez most ribizlis.

Tolni be előmelegített sütőbe 180 fokra 10-12 perc, és kész is!
Figyeljétek a sütőt, mert gyorsan pirulnak.
Fincsi, jófajta kis süti ez!!!!



Julia



2013. április 29., hétfő

Firkafalak

Ahol gyerek van, ott firkált fal is. Nálunk legalább is...
A táblafesték egy irtó okos találmány! Mikor megvettem és felfestettem, nem is gondoltam, hogy ennyire hasznos lesz! Még a gimnáziumba készülő nagyobb lányom is szokott a táblánál tanulni.
Na és milyen jól jön a bevásárló listánál! Mikor éppen eszembe jut valami, gyorsan felírom.
Az étkezőben festettem le egy kb másfél nm-es területet.
Egyszerűen rákentem a diszperzites falra festőhengerrel 3x. A miénk több mint egy éve üzemben van. Mossuk, rajzoljuk, és tökéletes!
Ezt a Tikkurila festéket használtam. Nagyon kiadós, többen is osztozkodhattok rajta.
Nálunk kézről-kézre járt kisgyerekes családoknál ez az 1 liter. Az ára 6 ezer ft volt, ha jól emlékszem. Arról nem is beszélve, hogy egy csomó mindent le lehet festeni vele, én a hűtőnk oldalát is bekentem tavaly.


Másik firkafalunk pár napja készült. A ház bejáratánál van egy rész, ami irtó gyorsan koszolódik. Ide tolják a bicajokat, itt landolnak a labdák, stb... Nem szerettem volna a tornác egész falát sötétre festeni, mégiscsak parasztház, kell a fehér. Így  csak az ominózus nagyon gyorsan koszolódó területet kentem le szürke diszperzit festékkel. Lemoshatót vettem, így a krétát simán el lehet tüntetni, bár ennek a falnak nem ez volt a fő célja. Így a koszos fehér fal helyett jópofa szürke gyerekrajzos fallal találkozunk a házba lépésnél.



Miért nem táblafestéket kentem ide is? Sajnos eddig csak feketében és zöldben láttam, ezt a két színt pedig nem vágytam ide a teraszra.
Kisfiam kezelésbe is vette rögtön. Ha nagyon gáz lesz már, hát átfestem gyorsan! :)

Julia

2013. április 23., kedd

Sajttorta ribizlivel

Van már fent sajtkrém torta recept, de ezt nem lehet megunni. Most kakaós alappal, a tetején ribizlivel készítettem. A krém is picit más. Ha ízlett a szedres-fehércsokis, ez is fog, tuti...
Nem kell nagyon bajlódni a készítésével, csak összekevergetni, és kész is! Na jó, azért sütni is kell.. Igazi finomság a napsütésben. Napozni, közben sajttortát eszegetni... Mi mást várunk az élettől? :)
/ Na persze én ezt nem tehetem meg anélkül, hogy a gyerekek a fejemen ne ugrálnának, de boldog vagyok, ha más boldog... :))) /


Hozzávalók az alaphoz.
20 dkg kakaós keksz /én győri édest vettem/
2 ek kakaó
10 dkg darált dió
2 ek vaj

A krémhez:
30 dkg natúr krémsajt
3 tojás
3.5 dkg kukorica keményítő
2.5 dl tejföl
10 dkg porcukor
1 dl tejszín

A tetejére:
30 dkg bogyós gyümölcs /én ribizlit használtam/
3 ek méz
3 tk zselatin

A kekszet apróra törtem, összekevertem a dióval, és belemorzsoltam a vajat. Kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt vágtam, és belenyomkodtam. /Most 20 cm-es formát használtam. Persze lehet nagyobbat, akkor laposabb a torta, úgy is tökéletes./
160 fokra előmelegített sütőben sütöttem 15 percig. Közben robotgéppel összekevertem a krém hozzávalóit olyan sorrendben, mint amit fent írtam. Ráöntöttem a kekszes alapra, majd 50 percre visszatoltam a sütőbe. 30 perc után levettem 120 fokra.
Gyümölcsöt /mirelitet használtam/ a mézzel együtt felforraltam, a tűzről levéve hozzákevertem a zselatint. Hagytam kicsit hűlni, majd nyakon öntöttem vele a tortát.
Mikor mindez megvan, jön a legnehezebb, megpróbálni kihűteni.... Nálunk ez 3 gyerek mellett kész háborút jelent.:)
Legszebben másnap lehet vágni, addig pihenjen a hűtőben. Kibontani a kapcsos formából, és jöhet a jól megérdemelt napozás...




Ez a receptünk megjelent a Kifőztük magazin áprilisi számában is.

Jó sütést,
Julia

2013. április 20., szombat

Átadtuk a segítsütinket

Szuperjó volt ezen dolgozni. Segíteni még inkább. A mostani számláló szerint 1 202 000 Ft gyűlt össze a Magyar Gyermekmentő Alapítvány javára.
Köszönjük a lehetőséget, hogy mi is csatlakozhattunk idén ehhez a szuper csapathoz.
Valamint szívből köszönjük Krisztinának, aki nagylelkű adományával a mi segítsütink nyertese lett.
Nem fényezni akarjuk magunkat, sosem tennénk...:)  Kriszti szavait idézzük, aki azt írta, hogy " még a finnyásabb családtagok is falják."
Maga a sütése mókás volt, mert ahogy lenni szokott átjött blogtársam Julie, valamint Rita barátnőnk is, hogy majd együtt jól elkészítjük. Aznap volt az első igazi meleg tavaszi idő, csodásan sütött a nap.
Tehát a sütésnek annyi volt, ellenben jó nagyot sétáltunk és fagyiztunk a gyerekekkel.
Na jó, a tésztát együtt kevergettük séta után boldogan. Majd jó késő este fejeztem be a díszítést, de így legalább D vitaminban gazdagon készítettem el a sütiket.
Kriszti kislányai már nagyon várták őket.  Képen Viki látható, aki már az autóban falatozni kezdett belőle.:)


Julia&Julie&Rita és aki nélkül nem jöhetett volna ez létre, Kriszti és persze a Segítsüti egész csapata

2013. április 11., csütörtök

Madeleine a Francia csoda...

Kezdjük a lényeggel. Neve és a hozzávaló körítés elég "flancos", pedig valójában egy rém egyszerű süteményről van szó, ami nagyon finom. Az alaprecept az "otthon általában megtalálható" hozzávalókból készül. Merem állítani, hogy elrontani sem nagyon lehet. /Rita barátnőm imádja, mikor ezt írom, és neki mégis sikerül....Szeretünk Rita!!! :) /
Valamikor régen olvastam Marcel Proust: Az eltűnt idő nyomában című regényét. /Na jó, nem olvastam el mind a sokezer oldalt.../ Viszont megmaradt bennem A rész, ahol az elbeszélő egy madeleine-t márt a teájába. Ígérem nem megyünk át szépirodalmi blogba, csak pár sort idézek:
 "Abban a pillanatban, amikor ez a korty tea, a sütemény elázott morzsáival keverve, odaért az ínyemhez, megremegtem, mert úgy éreztem, hogy rendkívüli dolog történik bennem. "
Hát na igen...
Férjem második édesanyjától /aki hivatalosan nagynéni/ kaptam egy szilikonos madeleine formát. /Tupper/ Nekem ez nagyon bevált, de láttam már minden nagyobb élelmiszerboltban ilyesmit. Nem is egy komoly beruházás és tényleg megéri, mert pár perc alatt össze lehet dobni ezt a finom sütit.
Két alapreceptet írok le, egyik jobb, mint a másik!!!


1. Citromos madeleine
Hozzávalók: /16-18 darabhoz/
2 egész tojás
csipet só
120 g porcukor
1 citrom reszelt héja
1 ek citromlé
100 g liszt
100 g olvasztott vaj

tojásokat nem választom szét, egyben kezdem el felverni robotgéppel. Hozzáadom a porcukrot, sót és pár percig verem, amíg keményebb és habosabb lesz. Majd mehet hozzá a citromlé, és a citromhéj.
Innen fakanálra váltok, óvatosan beleforgatom a liszet, majd az olvasztott vajat. Van, aki ezt beteszi hűtőbe, én nem szoktam, rögtön betöltöm a formába. Szilikon alá nem kell zsiradék, ha más formád van, kend meg olvasztott vajjal picit. Nem töltöm teljesen tele a formát, hogy mozgatás közben ne folyjon ki, csak olyan majdnem tele.
Előmelegített, 180-190 fokos sütőben 15-20 perc alatt sülnek meg. Szerintem akkor a legfinomabb, ha a széle már picit pirul-barnul. Így kívül ropogós, belül puha lesz...


2. Mandulás madeleine
Hozzávalók: /16-18 darabhoz/
2 egész tojás
csipet só
100 g porcukor
100 g darált mandula
40 g liszt
100 g olvasztott vaj

Én egészben veszem a mandulát a piacon, és ledarálom a porcukor felével. Az egész tojásokat pedig felverem robotgéppel a porcukor másik felével, valamint a sóval. Pár perc után hozzákeverem a darált mandulát. /Itt már fakanalat használok, mint a citromosnál./ Majd mehet hozzá óvatosan a liszt, végül az olvasztott vaj.
Formába töltöm, előmelegített, 180-190 fokon sülnek 15-20 percig ezek is.
Itt is a szélek barnulásáig sütöm.
Még pár szót a tárolásról. Legfinomabb langyosan... Ha mégis maradna, jól zárható dobozban vagy alufóliába betekerve tanácsos tárolni, mert hajlamosak gyorsan kiszáradni.


A szilikon formám

Jó sütést,
Julia


2013. április 4., csütörtök

A mi segítsütink

Boldogság nekünk ez az ügy, amiért most dolgozunk. Nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Segítsüti akció. Idén mi is bekerültünk ebbe a szuper társaságba, huráááá!!!
Aki nem ismerné, miről is van szó? 30 blogger készít 1-1 süteményt, melyet elárverez a SoSe Közhasznú Alapítvány. Az így befolyt összeg teljes egészében jótékony célra megy, idén tavasszal a Magyar Gyermekmentő Alapítvány javára. Egy totálkárosra összetört gyermek mentőautó pótlásához és/vagy átalakításához, felszereltségéhez szeretnénk hozzájárulni.
További részleteket itt találtok.
Április 5-től tudtok licitálni sütijeinkre ezen a linken. Az árverés április 8-án hétfőn, 16 órakor zárul.
Beleraktuk szívünk minden szeretetét a sütinkbe. Kérünk titeket, aki teheti licitáljon, hogy együtt segíthessük a jó célt!
És íme a főszereplők:


 Igaz, a képen 9 süti van, de 15 db ilyen sütiért folyhat a harc. :)
A tésztája enyhén citromos, laza, puha finomság, melynek a receptjét ide kattintva látjátok. Belül meglepetést rejt, finom csokival töltött.
 
 
Tetején a kedvenc fondant bevonatunkat formáztuk. Budapesten személyesen is át tudjuk adni, egyébként postázzuk.
Hajráhajrá, mi szurkolunk!!!!
 
Julie&Julia
 
 

 

2013. március 29., péntek

Cantuccini -Toszkán finomság

Ez egy nagyon finom kekszféle. Karácsony környékén, és amúgy is szoktam sütni mert nagyon szeretjük. Az olaszok kávé és desszert bor mellé fogyasztják meg persze csak úgy magában, mint mi. A borba bele is mártogatják ....
Már nem is tudom hány éve sütöm, kb. 3-4 és arra is emlékszem, hogy egy természetgyógyásztól kaptam a receptet. Hogy ő honnan kapta azt nem firtattam de köszönjük neki is! :-)
Legutóbb amikor készítettem nemes célért tettem. Férjem munkahelyén véradást és jótékonysági gyűjtést szerveztek. Egy csomó sütit vittek a dolgozók és vásárolgattak a kínálatból. Mindenki adott pénzt a süteményekért amely a Down Alapítvány számára jelentett némi segítséget.




A neve három magos biscotti de cantuccini néven sokkal többen ismerik manapság. Lehet vásárolni néhány boltban, sőt DM-ben is láttam nagyon drágán.
Ez a recept nem olyan drága és sok-sok kis finomság lesz belőle. Kb. 48 darab.



Nos a recept:
23 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál só, 10 dkg puha vaj, 10 dkg vaníliás cukor, 2 nagy tojás, 1 nagy tojás sárgája, 10-10-10 dkg hámozott, pirított, durvára vágott mandula, mogyoró és dió ( isteni aromát ad a sütinek ).
Megpirítom a magokat óvatosan nehogy megégjenek . Előmelegítem a sütőt 175 fokra.
Lisztet, sót, sütőport összekeverem. Nagy tálban robotgéppel habosra keverem a vajat a cukorral. Egyenként hozzáütöm a tojásokat majd az egy db tojás sárgát is. Ezekhez jöhet az előző lisztes keverék és jó alaposan elkeverem egyneművé. Először még  fakanállal  kavarom, de mindig kézzel dolgozom össze végül. Mehet hozzá a magkeverék is.
A tésztát négy egyenlő részre osztom és mindegyik negyed részből /mikor hogy sikerül/ kb. 15 cm hosszú és 4 cm vastag rudacskát formálok. Egymástól pár centire helyezem a rudakat sütőpapírral bélelt tepsire.



A sütő középső rácsán Kb 25 percig sütöm amíg kicsit ducik, pufik, arany színűek lesznek. Ezután kiveszem és egy fém rácson pihentetem, hűtöm a rudakat.
A sütő maradhat bekapcsolva mert vissza kell tenni, de már felszeletelve. A pihentetett rudakból kb. 2 cm vastag  " szeleteket " vágok. A szeletkék mindkét oldalát meg kell sütni. Először az egyik oldalát, az kb. 10-15 perc de a másik oldal már kevesebb idő lesz, annak elég 5 perc.
Majd újra hűtés.
Nálunk még melegében elfogy a negyede nagyjából. Nagyon finom!!! Olyan csodás aromája van a magoktól, mennyei!!!

Jó sütögetést :
Julie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...