2012. október 15., hétfő

Maradék tapéta hasznosítása - fali képként

Emlékeztek az előzményekre? Miszerint a Farrow & Ball cégtől csodaszép maradék tapétákat kaptunk, hogy hasznosítsuk. Pontosabban egyedi ötletekkel dobjuk fel velük a lakás különböző pontjait. Ha nem olvastad az első megvalósítást, itt megtekintheted. Már az elején tudtam, hogy mindenképpen szeretnék a falra rakni tapétát, de azt is, hogy nem a megszokott módon. Kb 2 hétig nézegettem, agyalgattam. Rájöttem, hogy több csodaszép tapétából sokkal nehezebb kiválasztani azt az egyet...Ide kattintva picit csodáljátok a Fab Color választékát, és megértitek! Szerencsére sikerült dönteni, majd megvalósítani, úgyhogy most jöjjön a főszereplő!!! Tádáááámmmm


Az eredmény gyönyörű lett. Sajnos azt érzem, a kép nem adja vissza a teljes hatást, úgyhogy gondoljatok hozzá még 200%-ot. :)))
Semmi bonyolult nincs az elkészítésében. Tapéta ragasztóval felraktam a darabot, majd egy egy ceruzával köré rajzoltam a keretet.


Egy kis fejű hobbi ecsettel, maradék falfestékkel festettem körbe. Ez egy picit pepecselősebb volt, kb 40 percig festegettem, de aki kisgyereket / főleg hármat / nevel az tudja, hogy ezek a nyugalomban eltöltött percek milyen jók tudnak lenni. Szóval, én élveztem a festést! Először festőszalaggal leragasztottam a tapéta egyik oldalát, hogy ne legyen festékes. De egy nagyon pici helyen felszakította mikor levettem, úgyhogy ezzel nem kísérleteztem tovább. Popsitörlővel a végén nagyon szépen le lehetett törölni a tapétára került festéket. / Bár próbáltam nagyon óvatosan festeni /
A család azt mondta, ez az egyik legjobban sikerült ötletem! Tényleg szemet gyönyörködtető!!!



Készül az újabb terv, nem hagyunk titeket lazsálni, addig is ide kattintva megtaláljátok a FAB Color facebook oldalát, nagyon szuper nyereményért lehet most játszani nálunk!

Julia

2012. október 12., péntek

A házi karamell csodája...

Én nagyon bírom az ilyen réteges desszerteket. Azt hinné az ember, hogy semmi különös nincs benne, de nagyon jó dolgokat lehet kihozni különböző ízek egymásra pakolásából. Mellette szól még, hogy gyorsan összerakható, és nem igényel különösképpen nagy konyhatündéri képességeket az elkészítése. Ez a mennyiség 5 főre elég, nekem 5 db / 3 decis / pohár lett.


Ebben az esetben a karamell önteten van a hangsúly... Imádom!!! Bármilyen formában jöhet nálam a karamell. Öntet, krém, cukor, csoki, mindegy! És megtaláltam a tökéletes receptet végre, úgyhogy barátságunknak most már semmi nem szabhat határokat!
Szóval a házi karamell öntet:
Hozzávalók:
10 dkg kristálycukor
5  dkg vaj
1  dl tejszín
A cukrot feltettem egy edényben a tűzhelyre, és folytonos kavargatás mellett megolvasztottam. Először kicsit túllőttem a célon, mert nem akartam édes szirupot, ezért olvadás után még több percig főztem, de picit oda is égett, és keserű lett. Tehát ne várjatok soksok percet, mikor már szép aranybarna, mehet bele a vaj, és a tejszín. / Picit lehúzom a tűzről, úgy rakom bele lassan a vajat és a tejszínt, majd mehet vissza a tűzre. Nem kell megijedni, mikor a tejszínt hozzátéve a karamell mégis összeugrik. A főzésnél újra felolvad / Így együtt még forraltam kb 2-3 percig, és készen is van!
Hagytam kihűlni, és közben sűrűsödik, kissé ragacsossá válik. Hmmmm...
Eközben-utána-előtte lehet készíteni a vanília pudingot. Ha éppen nincs rá idő, lehet tasakos is, de én csináltam egy  tojásos pudingot.
Hozzávalók:
80 g cukor
30 g kukorica keményítő
600 ml tej
2 tojássárgája
1 evőkanál vaj
A cukrot összekevertem a keményítővel, és felöntöttem a tejjel. Melegítettem pár percig, majd hozzáöntöttem a tojássárgáját, és kevergetés mellett felforraltam, sűrítettem. Levettem a tűzről, és hozzákevertem 1 ek vajat. / kb 2-3 dkg /
Mikor a puding is kihűlt, jöhet a rétegezés. Alulra győri édes /1 zacskó mézes/ kekszet tettem, amit összetörtem, kevés karamellel és pár kanál tejjel elkevertem. Erre puding jött, majd szeletelt banán. / 4 db banán kellett összesen az 5 pohárhoz / Rá karamell öntet, és kevés keksz. Így valahogy:


Ezután tejszínhab réteg, / másfél dl tejszín kell összesen, ezt nem cukroztam, csak felvertem / majd újra puding, karamell, tejszínhab, babán, keksz. 2 órára hűtőbe tettem. Hát, fincsi nagyon. Nem is kampányolok többet mellette, próbáljátok ki!



Boldogságos sütést!
Julia

2012. október 10., szerda

Luca baba avagy ajándék újszülöttnek

Nagy boldogság van családunkban, megszületett testvéremék első babája, Luca. Már régebben kitaláltam, hogy mit adok nekik ajándékba. Én mindhárom szülésemnél szerettem volna megvásárolni, pontosabban megvásároltatni az aznapi újságokat, de valahogy mindig elmaradt....
Pedig tök jó ötletnek tartom. Mikor Luca felnő, el tudja olvasni mi történt aznap. Pontosabban előző nap. :) Persze, persze van net, és miegymás, de ez mégis jobb. Szerencsére Luca jó kislány volt, reggel született, így simán meg tudtuk venni a napilapokat. Az éjjeli születésre nem találtam ki a megoldást... :)
Pluszban készítettem még egy dobozt az újságoknak, vagy ilyen-olyan babás dolognak, amire ráragasztottam a nevét. Egy sima papírdobozt vontam be textillel, amit pisztolyragasztóval ragasztottam. Készült hozzá egy kis tároló konzervdobozból, ehhez itt találtok segítséget.




 Mostantól aki szül körülöttem, mindenki ilyen kis csomagot fog kapni. Nem kell többet azon agyalnom, hogy mit vigyek ajándékba, úgyis mindenki csörgőt, vagy rucit visz. Ami tök jó, ha esetleg újra szülnék nekünk nyugodtan hozzatok kedves barátaim csodás kis rucikat. :)



Isten hozott Luca baba!!!!

Julia


2012. október 8., hétfő

Sütőtökös brownie

Idén megfogadtam, hogy megpróbálom jobban kihasználni az éppen aktuális idény zöldségeket, gyümölcsöket, és nem csak a megszokott módon készítem el, hanem keresgélek soksok újdonságot.
Most itt a sütőtök ideje. Mi nagyon szeretjük, a gyerekek csak úgy simán sülten hatalmas adagot képesek elfogyasztani. Ebben a receptben összehozom a másik nagy kedvencünkkel, a csokival. Mennyei párost alkotnak, vétek kihagyni!


Elkészíteni is egyszerű. A sütőtököt a megszokott módon felvágtam, kimagoztam, darabokra szeltem és 180 fokon betettem a sütőbe. Kb 40 perc alatt sült puhára.
Ezalatt összekevertem a csokis tésztát.
Hozzávalók:
150 g liszt
fél teáskanál sütőpor
pici só
200g 70%-os étcsoki
150 g vaj
240 g kristálycukor
4 tojás
1 dl tej
A lisztbe belekevertem a sütőport, és egy icipici sót. Egy másik tálban mikróban felolvasztottam az étcsokit a vajjal. Kézi habverővel hozzákevertem a cukrot, a 4 tojást, majd 1 dl tejet. Majd hozzáöntöttem a sütőporos lisztet, és jól eldolgoztam. Beleöntöttem egy 20x30 cm-es tepsibe, amit előzőleg kivajaztam.
A sütőtökös krémhez hozzávalók:
30 g krémsajt
50 g kristálycukor
1 tojás
300 g sütőtökpüré
fél evőkanál fahéj
negyed evőkanál gyömbér
2 evőkanál liszt
A krémsajtot elkevertem a cukorral, tojással, majd hozzáadtam a sütőtökpürét, fahéjat, gyömbért, és a lisztet. A habverő legkisebb fokozatán dolgoztam össze pár percig.
A csokis tésztára evőkanállal kis halmokat raktam egymástól kb 5 cm távolságra, majd egy villával szétkenegettem-húzogattam óvatosan.
Előmelegített sütőben, 180 fokon 35-40 percig kell sütni.

A megsült süti




Jó sütést,
Julia

2012. október 4., csütörtök

Céklacsatni.... narancsos, fűszeres..

Tudtátok, hogy milyen jó hatással van a szervezetre a cékla? Sok- sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. A népi gyógyászat szerint vér képző és a szervezetünk nagyon jól tudja hasznosítani a nyom elemeit. Italként is fogyasszátok , én nagyon szeretem!!! Képzeljétek náthára és influenzára is ajánlják sőt tisztító kúrára.
No de én a gasztronómiai élvezet oldaláról szeretném megközelíteni. 
Narancsos , fűszeres céklacsatnit főztem be.

Hozzávalók:
Kb.3 kg cékla, 5 db hagyma, 5 db alma, 3 db narancs héja és leve, 500 g barna cukor, 500 ml vörösbor ecet, 1 evő kanál őrölt fahéj, 1 evő kanál szegfűszeg, 1 evő kanál koriander mag, 2 evő kanál mustármag.


Elkészítése:
A céklát meghámoztam és kb.1-szer 1 cm-es kockákra aprítottam ( jó hosszú folyamat lesz + a tenyerem csodaszép vörös színű lett a céklától DE megéri , én nem akartam felvenni kesztyűt , mert zavar ). A hagymákat is apró kockákra nyesegettem. Alaposan megmostam a narancsokat , apró lyukú reszelőn a héját lereszeltem és a levüket kifacsartam , mindezeket ráöntöttem a céklára, hagymára, és a meghámozott, nagy lyukú reszelőn reszelt almát is. A fűszerekkel együtt a gyorsfőző edényembe öntöttem mindent és lassú tűzön kb.  1,5 órán keresztül alacsony fokozaton időnként megkeverve főzni kezdtem. Ezen idő alatt sem tétlenkedtem mert a befőttes üvegeket kifőztem a tetejükkel együtt. Amikor már besűrűsödött a csatni és puha lett a cékla akkor a legalacsonyabb fokozaton azaz egyesen hagytam és 10-15 percig még melegen hagytam. Az üvegeket a lábos mellé tettem és egy kisebb merőkanál segítségével megtöltöttem az üvegeket. Azonnal lezártam a tetőkkel és a tetejükkel lefelé fordítva hagytam őket pihenni, kihűlni.
Este mire kihűltek visszafordítottam őket és anyagból sapit készítettem nekik majd egy madzaggal átkötöttem az anyagot.
Persze kóstolgattam főzés közben de este muszáj volt a családdal együtt is:-) szóval egy fél üveggel kevesebb van mára.

A fenti mennyiségű alapanyagokból összesen 10 üveg lett tele , ezek között 0,3  , 0,5, és 0,7  dl-es nagyságú méretek vannak.



Javaslom a csatnit pirítóshoz, sült húsokhoz és minden olyan ételhez amihez amúgy is ennétek céklát.
Zöldség lekvár az elterjedt neve és  felhasználása a fantáziánkon, ízlésünkön   múlik.
Következő tervem a lila hagyma lekvár ......

Julie

2012. október 1., hétfő

Mit lehet varázsolni maradék tapétából?

Olyan nagy szerencsében volt részünk, hogy a Farrow & Ball cégtől kaptunk maradék tapétákat, hogy leleményesen találjuk ki, mit is lehet ezekből varázsolni. Mondanunk sem kell, úsztunk a boldogságban, mert ezek a tapéták csodálatosak!!! Majdhogynem megszólalnak, annyira szépek!
Ide kattintva győződjetek meg róla magatok is! Úgyhogy örültünk a feladatnak, bele is vetettük magunkat az ötletelésbe, tervezgetésbe. Annyi jó dolgot találtunk ki, hogy egy bejegyzésbe bele sem fér, ezért ez egy hosszabb, több sorozatos szösszenet lesz. Reméljük örültök neki, és találtok olyan ötletet, amit tudtok hasznosítani az otthonotokban.
Akkor vágjunk is bele! Julie konyha-étkezőjében tettük fel az első tapéta csíkokat. A meglévő tálalószekrényt dobtuk fel, az alsó és felső rész közötti helyet töltöttük ki. Ez a tálalószekrény eddig is egy szép darab volt, de így, egy igazán különleges, egyedi végeredmény született:

Csodaszép Farrow&Ball tapétával

A másik megvalósult terv a konyhapult mögötti rész tapétával beborítása. Ezt olyan helyen készítettük, ahol nem éri víz. Bár lehet kényesebb felületre is felhelyezni, ebben az esetben egy üveget érdemes elé fixálni.


Ugye milyen gyönyörű? Nem túloztunk! :)
És a munka menete:
 
1., bekevertem a  Metylan normal tapétaragasztót papírtapétákhoz
2., a tapétázandó felületeket portalanítottam, megtisztítottam a szennyeződésektől
3., a tálaló esetében ( a felső és alsó rész közötti felület volt a cél ) lemértem a tapétázandó felület szélességét és magasságát. Kiterítettem az asztalra a tapéta darabot. Ceruza, mérőszalag, vonalzó segítségével kijelöltem a kivágandó tapétát.
4., a tapéta hátoldalát bekentem ecset segítségével a ragasztóval , először a felső szélét igazítottam oda a felülethez aztán elkezdtem tenyérrel rásimítani oldalra, lefelé. ahol púp, levegő buborék maradta, azt egy puha ronggyal kezdem óvatosan lefelé kitessékelni a tapéta alól.
5., mindkét esetben ugyanezzel a technikával jártam el ( tálaló és falfelület )
 
A munka nem igazán nehéz, az eredmény pedig magáért beszél! Jövő héten újabb tapétaakciókról olvashattok, addig is, ha elsőkézből szeretnétek értesülni a Farrow&Ball híreiről, játékairól, ide kattintva megtaláljátok őket a facebookon.
 
Julie&Julia
 
 
 

2012. szeptember 28., péntek

Pulykás pite

Hogy ne mondhassátok, mindig csak sütünk.... itt egy isteni finom húsos fogás! Nálunk vasárnapi kajaként szolgál. Ez egyike azoknak az ételeknek, amit az összes gyerek boldogan megeszik! Ez nagy dolog ám!
Elkészíteni sem nehéz. Jamie Oliver egyik könyvében találtam rá erre az ötletre, ő csirkével készítette, én pulykával, de csináltam azóta marhahússal is. A lényeg, hogy egy húsos-zöldséges ragu fölé dobunk egy kis leveles tésztát, és együtt sülnek tovább.



Hozzávalók:
olívaolaj
1 kg pulykacomb
2 közepes póréhagyma /kb 1 cm-es karikákra vágva/
3 db sárgarépa / 1 cm-es karikákra vágva/
2 ek liszt
1 pohár fehérbor /ez néha kimarad/
3 dl tej
250 g kolbász
1 csomag fagyasztott leveles tészta
só, bors, kakukkfű
1 tojás a kenéshez

Egy nagyobb tálba beleöntöm az olajat, rádobom az apróra vágott pulykát, a póréhagymát, répát, 1 kiskanál kakukkfüvet. Lassú tűzön kb 15 percig párolom. Hozzáadom a lisztet, és folyamatos keverés mellett még főzöm néhány percig. Hozzáöntöm a bort, ugyanennyi vizet, és a tejet. Só, bors, és gyenge lángon, fedő alatt főzöm kb 40 percig, míg a pulyka teljesen megpuhul, a szaftja besűrűsödik. Kevergetni néha azért ne felejtsétek el! :)
Ha már megfőtt, az egészet egy kerek tűzálló tálba /én ezt egy pitesütőben oldom meg/ öntöm. A kolbászt pici darabokra vágom, és kevés olajon  megpirítom, majd rászórom a ragura.
A mirelit tésztát felengedem annyira, hogy lehessen nyújtani, és kb fél cm vastagon ráborítom a ragura, a felesleget levágom a széléről. Ezt is lehet hasznosítani, ha szeretitek a vastagabb tésztát, a szélét körbe lehet nyomogatni vele. Tetejét bevagdosom, tojásfehérjével elkenem.
180 fokos, előmelegített sütőben kb 30 perc alatt megsül.
Ha megcsináljátok, és rákaptok, márpedig tuti így lesz, lehet próbálkozni más húsokkal, más raguval. Én legközelebb egy pörköltes alapon megfőzött marhahúsos raguval akarom kipróbálni!
Jó étvágyat!



Julia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...