2012. július 23., hétfő

Kisház homokozóval kisembereknek-raklapból

Miután befejeztük a teraszt, elkezdtük nézegetni a kertet... A kertben még -pár fűnyíráson kívül- nagyon mást nem csináltunk. Mivel nagyrészt a gyerekek miatt vettünk kertes házat, természetes volt, hogy egy gyerkőcbirodalommal kezdjük...Tervben van egy nagyobb játszóház építése. Mivel nem csináltunk még hasonlót sem, első lépésként építettünk egy kisebbet, homokozóval. Komoly tervek nem voltak. Elkezdtük, aztán ahogy alakult...
A végére egy pofás kis ház lett. A gyerekek imádják!


Előző lakóktól örököltünk egy kis homokozót. A fája elkorhadt, a homok minősége, hááát... Úgyhogy ezt teljesen kiástuk, és toldottunk hozzá még kb fél métert. Az egészet geotextillel fedtük le, majd jött a homok. Ez a része egész gyorsan megvolt.

Innen indultunk. Az "örökölt" homokozó

 A raklapot "ingyen adom, csak vigyétek" alapon szereztük, ezért nem is számolom a költségvetésbe sem. Mint kiderült, több helyről is tudtunk volna így elhozni, de ha valakinek mégsem sikerül, minden tüzépen van, állítólag kb 500 ft-ért adják darabját. Ehhez a házhoz 6 db-ot használtunk fel. Leszedtük a talpfákat, az így megmaradt darabokat, plusz a leeső léceket csiszológéppel átcsiszoltuk. Ez egy picit időigényesebb munka, de nem volt vészes. Majd elkezdtük összetákolni a házat. 2 lap ment hátulra, 1-1 oldalra, 2 lap a tető.

Az építés...

Sarokpántok segítségével csavaroztuk össze. Mi úgy gondoltuk, maradjon szellős, de a srácoknak így nem tetszett. Ezért maradék deszkákat szögeltünk fedésben a tetőre és a ház hátuljára. Ebből a 6 raklapból az oldalára már nem jutott, de nálunk ez már így megfelelőnek tűnt a kisemberek számára.
Mikor állt a ház, kivágtuk az ablakot, azt is lecsiszoltuk, majd jöhetett a festés. Egy alapozás nem árt, ezután zománc festékkel festettünk. Nekem már régóta nagyon tetszik a "tengerparti stílusú" kék-fehér-piros összeállítás, így próbáltam erősen errefelé terelni a gyerekeket. :) Nem volt gond vele, annyi volt a kikötés, hogy világoskék legyen. A festés közös munka volt, és most nem is lett minden festékes, mint legutóbb...... Száradás után lefektettük a házat, és bitugéllel kentük be / korhadástól védve / azokat a részeket, amiket leástunk a földbe.

Bitugéllel kezelve

A homok köré a kertben talált farönköket ástuk be, majd még kis ház díszítés, és kész is! A fiúk nyafogtak a függöny miatt, a lányok szeretik. Mivel úgyis a nő dönt, lett függöny...:) Egy megmaradt hajópadlót még betettünk polcos elemként.



Pillanatok alatt nagy kedvenc lett a kisház. Voltak már olyan kérések, ha készítünk valamit, néha írjak költségvetést. A raklapot nem számolom, a többi így néz ki:

6 zsák homok:                    1900 Ft
1.5x2.5 méter geotextil:        900 Ft
egy nagy marék szög:           200 Ft
4 db sarokpánt:                   480 Ft
1 liter fehér zománc festék:  2400 Ft
fél liter kék zománc festék:  1200 Ft
textil a díszítéshez:               1300 Ft

Összesen 8380 Ft. Megérte, nem???? A munka ideje 2 nap volt, bár hozzá kell tennem, nem szakadtunk meg. A terasz építése után ez olyan láblógatós gyerekjáték volt.:)


Olyan "jó ránézni" része lett a kertnek.

Rögtönzött gyerekjáték a raklapok talpfáiból:)




Julia

9 megjegyzés:

  1. Sziasztok,
    a facebook-os előrejelzésetek alapján nagyon-nagyon vártam ezt a bejegyzést! Szó ami szó, VALAMI SZENZÁCIÓS!!!! Lányainknak mi is szeretnénk már régóta valami aranyos kis faházikót az udvarra, de azidáig ez sajnos csak váratott magára. DE MAJD MOST!!!! Inspirálódtam.... Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  2. Ez megint nagyon klassz lett!Az a piros anyag esetleg valami viaszos vászon?Alá lehetne pakolni a játékokat eső elől, vagy ez is volt a terv?:)

    VálaszTörlés
  3. nahát, egy kicsit nagyobban még én is elfogadnám... :)nagyon klassz!

    VálaszTörlés
  4. Pompás kis házikó lett! Nagyon bejön! :)

    VálaszTörlés
  5. Örülök,hogy tetszik nektek! Vettem vízlepergető piros anyagot is, de arra azt mondták a srácok, hogy hú de piros! Ez a mostani bár nem látszik a képen, piros alapon fehér pöttyös:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon ügyesek vagytok! Gyönyörű lett! :) A tengerparti stílus nekem is nagyon bejön és ez a kék, amit választottatok, nagyon szép!

    VálaszTörlés
  7. Hát ez nagyon-nagyon szép lett! Nálunk is aktuális lesz jövőre, remek ötlet, köszönöm, hogy megosztottad.

    VálaszTörlés
  8. Most még jobban vágyom egy kertre :), nagyon-nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok!
    Nagyon ötletes :)
    Sok család él nehéz körülmények között,akik számára végtelen nagy öröm lenne egy ehhez hasonló kis házikó a kertbe a gyerekeknek,de számukra egyelőre ez szükséges a legkevésbé. A „Jövőt teremtünk!” program az ilyen családok számára adhat egy új lehetőséget egy élhetőbb környezet megteremtésére. 5 család versenyzik, hogy otthonaikat újjáépítsék, átalakítsák, hogy teljesebb életet élhessenek. https://www.facebook.com/ErsteBankHU/app_337868249627819

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...