2012. szeptember 13., csütörtök

Ágyvég megoldás egyszerűen

A dolog lényege az, hogy nekünk egy nagyon egyszerű, fa ágykeretünk van, amit még ezer éve az Ikeában vettünk. Szerkezetileg nincsen baj vele, csak ami még huszonévesen tetszett, az most így harminc fölött már nem annyira... Legalább is ebben az esetben. Úgyhogy két választásunk volt: vagy veszünk egy új ágykeretet, vagy kitalálunk valami módot, hogyan lehet a régiből szebb darabot varázsolni. Természetesen a második variációt választottuk. Voltak ötletek, hogy átfessük, behúzzuk, de ebben még nem jutottunk dűlőre, így magát az ágyat még nem piszkálgattuk. Ehelyett inkább ágyvégben kezdtünk el gondolkodni. Az Inspiraciok.hu oldalon sok szép ötletet találtunk. Igyekeztünk a parasztházunkhoz passzoló megoldást keresni, így a sima deszkára esett a választás.


Faanyagot a tüzépen szereztük be, kicsit átcsiszoltuk, de csak éppen hogy. Tölgy színű páccal kezeltük. Falra a hajópadlókhoz használt párnafákat fúrtunk fel, ezek tartják a deszkákat.

A készítésről ez az egy, sajnos annyira nem jó minőségű képünk van,
de látszik a szerkezet legalább:)

Erre csavaroztuk fel a léceket szépen sorban. Egy délután alatt megvoltunk a munkával. Nagyon feldobta a szobát. Hihetetlen, hogy pár deszka mire képes! Az ágykeretet ágytakaró borítja még, de nemsokára  azt is kezelésbe vesszük...
Hónapok óta agyalok azon, hogy az ágy mögött lévő sima fehér falra milyen képet rakjunk. A héten végre meglett a megoldás, úgyhogy pár nap múlva meg is mutatom. :)


Julia

2012. szeptember 11., kedd

Tündértorta 2.rész - krémek

 Első részben a formás süti elkészítésének fortélyait veséztük ki. Most jöjjenek a krémek!
Mikor elkezdtünk tündértortákat sütni, mindenhol a vajas krém jött velünk szembe, mint lehetséges díszítési alap. Egyszer megcsináltuk majd rájöttünk, hogy nekünk ez nem jön be.  A gyerekek is lekotorták a sütiről... Szóval többet nálunk nem volt vajas krém. / Ez a vaj, és a porcukor krémesített elegyét jelenti / Pedig szó mi szó, talán azt lehet legszebben formázni. Nem véletlenül készítik sokan...
Úgyhogy a nagy harci feladat ezután az volt, hogy találjunk olyan krémet, ami nem annyira töményen édes, de mégis szépen formázható.
Elsőként amit kipróbáltunk, a vajas sajtkrém volt. A sajtkrém picit lágyít a vaj töménységén. A recept 100 grammokra leosztva: 100 g vaj, 100 g sajtkrém, 50 g porcukor. Először a vajat habosra keverjük géppel, majd hozzáadjuk a sajtkrémet, legvégén a porcukrot. Ebből egy kellemes, könnyen formázható krém lesz, ami habzsákba töltve mehet a sütikre. Amennyiben mégsem lesz egynemű, akkor sem kell megijedni, hűtés után mixerrel simára lehet keverni. Mi színeztük is, ezzel készültek a szülinapi zöld tündértorták.


Ez egy finom krém, de hát ízlések és pofonok, aki nem szereti a vajat, annak még nem fog bejönni, így menjünk tovább...
Még maradunk egy picit a vajnál, de most tejszínnel fogunk lágyítani. Itt 160 g vajat habosra kevertünk 150 g porcukorral, majd hozzáöntöttük a félig felvert 0.8 dl tejszínt. Így együtt dolgoztuk tovább robotgéppel még kb 5 percig. Ezen a krémen már nem igazán lehet érezni a vaj ízét, lágy és habos. Turbózható még olvasztott fehér csokival /100g mehet bele/, meg kell várni, míg a csoki picit visszahűl, és a porcukros vajkrémhez / ebben az esetben a pocukor fele is elegendő / keverni, majd jöhet a tejszín. Ez az adag nekünk kb 12 sütihez volt elég, de ez elég szubjektív, hogy ki-mennyi krémet tesz egy sütire.
A tejszínes krémmel készült tündértorta:


Harmadik variációként jöjjön a tojásfehérjés megoldás. Itt most teljesen elhagyjuk a vajat. Nekünk fenntartásaink vannak a nyers tojásfehérével kapcsolatban, igazából a gyerekek miatt, így próbáltunk variálni egy picit a hagyományos krémen. Először forró, kb 120 fokos cukorsziruppal kevertük, és reménykedtünk benne, hogy ez a " hőkezelés" segít legyőzni a nyers fehérjés paránkat. :) Eddig még semmi bajunk nem lett, pedig sokszor csináltunk így krémet. A gyerekeknek nagyon bejön.
Tehát 3 tojásfehérjét elkezdünk felverni. Előtte odakészítünk a tűzhelyre 100 g kristálycukrot, és 30 ml vizet, amit elkezdünk forralni. Akkor megfelelő az állaga, ha a villát fejével lefelé függőlegesen belelógatva a szirupba, majd azt kiemelve a cukor apró vékony csíkot húzva csöppen le. Ez forrás után 3-4 perc. Mikor elérte a szirup ezt az állagot / ami kb 120 fok / hozzáöntjük a felvert tojásfehérjéhez, és addig keverjük legmagasabb fokozaton, amíg teljesen kihűl. Ezzel az eljárással gyönyörű, fényes, kemény habot kapunk. Színezni is lehet, mi por állagú színezővel keverjük el.
Így készültek ezek a szép lilák:





Ezt még lehet azzal fokozni, hogy betoljuk őket 120 fokos nem légkeveréses sütőbe kb 20-30 percre. Ebben az esetben mindenképpen kell rá valamiféle öntet / Csoki, gyümölcs / mert picit száraz lesz magában. Viszont az öntettel finom kis sütit alkotnak.

A sült tojásfehérjés

Rengeteg féle krém létezik még, folyamatosan keressük az új finomságokat. Tehát ez azt is jelenti, hogy lesz ehhez hasonló bejegyzés... Reméljük nem bánjátok. :)
Következő részben viszont a krémmel belül töltött, fondant bevonattal ellátott tündértorták következnek.
Jó sütést kívánunk!




Megtaláltok minket a facebookon is, ide kattintva.
Julie & Julia

2012. szeptember 9., vasárnap

Kötelező megsütni torta 2.

Pillecukros csokitorta


Ennek a tortának mindenképpen itt van a helye, a kötelező megsütni sorozatban. Mert kiérdemelte.
Szerintem tökéletes gyerekzsúrra is, a srácok imádják a pillecukrot, és persze a csokit is. Ez a torta egy igazán fenomenális párosítás. Az édes pillecukor, a kicsit kesernyésebb nagyon csokis alapon...hmmmm...


Az elkészítése egyszerű, kezdő konyhatündérek is belevághatnak nyugodtan, elrontani nem nagyon lehet.
Az alapja a már ismert, itt a blogon bemutatott iszonyat finom csokitorta, amit most nem is részleteznék, ide kattintva megtaláljátok. Most annyit változtattam, hogy a cukor adagnak csak a felét tettem a tortába, hogy az édes pille réteg alatt kicsit kesernyésebb legyen. De ez ízlés kérdése. Férjem kedves nagynénjétől hallottam először arról, hogy pillecukrot házilag is lehet készíteni. Tőle örököltem ezt a receptet.
Tehát a tortát megsütöttem, picit hagytam hűlni, majd elkészítettem a pillecukrot.
Hozzávalók:
15 dkg kristálycukor
50 ml víz
1 evőkanál méz
8 g zselatin / ezt pontosan kell mérni, mert a sok zselatintól kemény lesz /
3 evőkanál víz a zselatinhoz

A zselatint elkevertem 3 evőkanál vízzel egy olyan edényben, amiben később fel tudom verni a habot, és félretettem. A kristálycukrot összekevertem a mézzel, és a 50 ml vízzel, majd ezt feltettem a tűzhelyre melegedni. Forrás után még kb 3-4 percig hagytam a tűzön, amíg picit besűrűsödik a szirup. / Ha nem sűrűsödik, az sem baj, úgy is jó lesz / Mikor letelt a 3-4 perc, rögtön a zselatinhoz öntöttem egy picit, majd mixerrel elkezdtem keverni. Hozzáadtam a maradék szirupot is, és kb 5 percig közepes fokozaton vertem.
Először elképzelni is nehéz, hogyan lesz a folyékony, sárgás szirupból habos, gyönyörű fehér massza. Legalább is én így voltam vele. De keverés közben fokozatosan fehéredik, és habosodik. Akkor jó, ha már ragacsos a massza. Többször csináltam már, és akkor lett legjobb, mikor nem vertem nagyon keményre a habot.

A felvert pillecukor

Mikor már elértem ezt az állagot, egyszerűen ráöntöttem a még kapcsos formában lévő tortára. A tortaforma oldalát előtte vékonyan átkentem olajjal, hogy ne ragadjon hozzá a pillecukor.



Picit elegyengettem a tetején, nem vittem túlzásba, mert nekünk úgy tetszik ha nem teljesen sima. Pár szem díszítő cukrot szórtam a tetejére. Gyerekzsúrra lehet még mindenféle színes cukorkát rakni rá, az nagyon jópofa.
3 órát pihent a hűtőben így a torta. Mikor letelt az idő, kicsomagoltam a formából, és tádááámmm!!! Enyhén olajjal átkent késsel a legkönnyebb vágni.
Nálunk nagy kedvenc lett, és már a szüleimtől kezdve az összes gyerekig a családban mindenki rajongója.
Jó sütést!






Julia


2012. szeptember 5., szerda

Csak a színe legyen vörös....


Másfél évbe telt, mire rászántuk magunkat a bejárati ajtó átfestésére. Nem azért, mert lusták vagyunk, csak a natúr fa ajtó lefestése után nincs visszaút, ezért nem akartuk elkapkodni a dolgot.
Mikor körülötte kész lett minden, és láttuk a terasz végleges formáját, akkor eljött az ajtó ideje. Már régóta nézegetek bejárati ajtó inspirációkat, így bennem már kialakult a biztos választás, legyen vörös! Csodaszép, barátságos, és passzol hozzánk. Felkészültem, hogy a család férfi tagjai tuti megvétózzák, de meglepő módon talán eddigi változásainkat tekintve ez volt az első olyan ötlet, ami mindenkinek egyértelműen tetszett. Férjem elkezdte dúdolgatni Quimby Legyen vörös című számát, úgyhogy ez lett az ajtófestés hivatalos dala…szeretjük :)



Nagyon szép festéket találtunk, pont olyat, amilyet szerettem volna! A jó hír, hogy nem is volt drága!
Innen indultunk:


Az ajtót leszedtük, fektetett állapotban dolgoztunk vele. Először jó alaposan átcsiszoltuk, majd portalanítottuk. Az üveg részeknél leragasztottuk. Mikor ezek az előkészületek megvoltak, jött az alapozó festés. Fehéret kaptunk éppen, de belekevertünk picit a festékből, megfogadva a festék boltos bácsi tanácsát. No, lett gyönyörű rózsaszín alapozónk! :)
Másnap ezt is átcsiszoltuk, és portalanítottuk. Majd végre mehetett rá az első réteg fedőfesték! Már ez után is gyönyörű volt, de másnap még egy réteget adtunk neki.
Igazán szép lett, mondhatni pazar! :) Nekünk nagyon tetszik. Az egyszerű fa ajtóból különlegesebb darab lett az átfestéssel.
Aki gondolkodik ilyesmin, csak nem mer belevágni, annak üzenem, ne gondolkodjon tovább!!!



Annyira megtetszett a szín, hogy gyorsan egy
széket is lefestettem...


Julia

2012. szeptember 4., kedd

Nekem az ősz.....

Ez most olyan " gondolat megosztó" típusú bejegyzés lesz jóóóó? Mert nem csak sütünk, főzünk, barkácsolunk:-)

Nekem a szeptember legalább olyan új élményeket, eseményeket  rejteget  magában mint az újév.
Valami más, valami új kezdődik.
Vége a lazítós nyárnak, beindul az iskola a gyerkőcöknek, egy csomó megszokott de újra indulós foglalkozás : sport, zene, felkészítő....
Korábban fekvés, korábban kelés , persze próbálkoznak a fel tudunk kelni simán kijelentéssel de lássuk be ez nem így van:-( heti 5 ébredésből ha egy megy simán. A többi a kisebbiknél így megy: semmit nem reagál a telefonok ébresztőjére, a rádióra sem, a puszira sem, a pocak simogatásra sem, itt már hosszú percek teltek el ....én már egyre türelmetlenebb vagyok és nagyobbikom is , mert ő utál késni.....Aztán mikor már azt gondoljuk, hogy téli álmot alszik akkor sebbel-lobbal duzzogva-puffogva felpattan az ágyból éééééés igen, felébredt!!! Nem stresszelek tovább senkit a folytatással  elég annyi, hogy vicces......DE kijelenthetem , hogy egyszer sem késtek még el a srácok az iskolából:-)

Drága apukám fotózta egy kirándulás alkalmával...


Én azért szeretem az őszt:
- mert már nincs olyan nagy hőség amit az én szervezetem nagyon nehezen visel el. Kövezzetek meg ( na de ne fájjon ) , de nem szereteeeeeem a nyarat!!!! Főként az utóbbi 5-10 év nyarait.
- jókat lehet bográcsozni, sütögetni. Már nem olyan vészes a tűz mellett állni
- megsüthetem a kedvenc szilvával, sütőtökkel, almával kapcsolatos receptjeim
- közeledik az én drága férjem szülinapja, törhetem a fejem a meglepin
- lehet szürettel kapcsolatos mókákra járni , enni-inni finomakat
- ajtó koszorút készíthetek a lehullott színes falevelekből
- gyönyörű, színes cserepes virágokat tehetek a bejárati ajtó köré
- a táj ilyenkor színesbe öltözik
- jön a gesztenye !! A vadból figurákat készítünk a szelídből pedig megtöltjük a hasunkat . Imádjuk akár sütve akár főzve.
- és a november közepén esedékes Márton napi liba móka sem elhanyagolható ám:-) Évek óta megtartjuk vagy otthon vagy máshol lakomázunk jókat.
- és a legjobban azért szeretem az őszt mert a 8 éve tartó parlagfű allergiám szeptember végén , október elején szokott elköszönni tőlem. Na most ezt várom de nagyon!

Kíváncsi vagyok nektek mit jelent az ősz, mi újat hoz, mit szerettek benne?? Írjátok meg.
A napokban felteszem a kedvenc sütőtök krém leves receptemet.




Julie




2012. augusztus 30., csütörtök

Tündértorta 1.rész - Az alapok

A cupcake helyett használjuk inkább a tündértorta elnevezést, jó? Angliában nevezik így, és nekünk jobban is tetszik. :) Ígértünk egy kis összefoglalót a készítésükről, hát kezdjünk is bele. Mi is sok mindent most tanulunk még, de hát miért ne tanulhatnánk együtt?
A szép végeredmény ott kezdődik, hogy megpróbálunk szép formájú sütit sütni. Nem jó, ha túl magas, ha szétreped, ha eldeformálódik. Akkor szép, ha éppen picit púpos, és ez a kis púp szabályos.
Bár attól is függ, mit tervezünk velük. Ha krémet teszünk rájuk, akkor laposabb a jobb, ha fondant bevonattal díszítjük, akkor picit lehet magasabb.
Hát, mondanunk sem kell, egy ideig kísérleteztünk, mire rájöttünk, hogyan is kell szépeket sütni...
Mire ilyenekből:


Ilyenek lettek:



Receptet nem írnék, hogy most a technikáé legyen a főszerep, de az itt megtalálható nagyon jó, amiből a tortát sütöttem.
Első lépésként fontos, hogy a tésztát meddig töltjük. Nekünk a sütőpapír kb 2/3 részig megtöltése jött be, ebből készül olyan, mint a fenti. Ha kicsit laposabb kell, természetesen kicsit kevesebb tészta megy bele. Ezt legjobb, ha fentről öntjük egy edényből úgy, hogy ne csöpögjön ide-oda.


Ezek a szülinapi sütikhez sültek:



És most jön egy fontos lépés, a sütés! Én valamiért mindent légkeverésen sütöttem egy időben. Magam sem tudom miért. Légkeveréssel sültek a csúnyák. Aztán egyszer csak nem kapcsoltam be, és lőn csoda! Gyönyörű szépek lettek! Előmelegített, 180 fokos sütőben, légkeverés nélkül, nálam átlag 20 percig sülnek. Ha eddig légkeveréssel sütöttétek, a kedvemért próbáljátok meg, hogy kikapcsoljátok, és egy kicsit tovább sütitek. Nagyon más a végeredmény!
Ha kihűltek, lehet velük dolgozni. Ha csak krém kerül rájuk, akkor a tésztával nem bűvészkedünk tovább.
Ha fondant bevonat, akkor a tetejéből egy icipicit, szabályosan levágunk, és azt krémmel helyettesítjük. Itt odafigyelünk, hogy egyenletesen kenjük el, és aztán megy rá a fondant. Bár készítettük már úgy is, hogy nem vágtunk le a tetejéből, és úgy ment rá a krém.
No de ne szaladjunk előre! A következő résznek ez lesz a témája. Ma megsütöttük a tökéletes formát, legközelebb keressük a legjobb krémet, és megmutatjuk a fondant bevonat ráhelyezését is.
Addíg pár kép még. Jó sütést! :)







Julia

Egy kis köszönet...

Olyan furcsa, még csak 3 hónapja lesz, hogy elindítottuk a blogunkat. Mintha hosszabb idő telt volna el...
Mikor indultunk, az egésznek nem volt tétje. Úgy voltunk vele, ha csak a barátok olvasnak minket, már azért is megéri. Persze szerettük volna, hogy előbb-utóbb legyenek más olvasóink is.
De ami történt, arra nem számítottunk. Így, pár hónap elteltével már átlag napi 1000 oldal megnyitásunk van, a facebookon kis közösségünk pedig már 1000 fő fölött jár!!! Nekünk ezek nagyon nagy számok...
Sorra kapjuk a visszajelzéseket, hogy tetszik, amit csinálunk, és szerettek minket. Ez nagyon szuper érzés ám! Örülünk minden észrevételeteknek, vagy  annak, ha megsütitek valamelyik tortánkat, sütinket, vagy éppen valamelyik ötletünkben találjátok meg a rég keresett választ.
Van még számtalan receptünk, amik megsütésre várnak, sok barkácsötletünk, amik az elkészítésükre várnak, és rengeteg lelkesedésünk, ami nem vár semmire, csak úgy van. :)
Köszönjük, hogy olvastok minket!!!

Julie és Julia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...