2012. október 4., csütörtök

Céklacsatni.... narancsos, fűszeres..

Tudtátok, hogy milyen jó hatással van a szervezetre a cékla? Sok- sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. A népi gyógyászat szerint vér képző és a szervezetünk nagyon jól tudja hasznosítani a nyom elemeit. Italként is fogyasszátok , én nagyon szeretem!!! Képzeljétek náthára és influenzára is ajánlják sőt tisztító kúrára.
No de én a gasztronómiai élvezet oldaláról szeretném megközelíteni. 
Narancsos , fűszeres céklacsatnit főztem be.

Hozzávalók:
Kb.3 kg cékla, 5 db hagyma, 5 db alma, 3 db narancs héja és leve, 500 g barna cukor, 500 ml vörösbor ecet, 1 evő kanál őrölt fahéj, 1 evő kanál szegfűszeg, 1 evő kanál koriander mag, 2 evő kanál mustármag.


Elkészítése:
A céklát meghámoztam és kb.1-szer 1 cm-es kockákra aprítottam ( jó hosszú folyamat lesz + a tenyerem csodaszép vörös színű lett a céklától DE megéri , én nem akartam felvenni kesztyűt , mert zavar ). A hagymákat is apró kockákra nyesegettem. Alaposan megmostam a narancsokat , apró lyukú reszelőn a héját lereszeltem és a levüket kifacsartam , mindezeket ráöntöttem a céklára, hagymára, és a meghámozott, nagy lyukú reszelőn reszelt almát is. A fűszerekkel együtt a gyorsfőző edényembe öntöttem mindent és lassú tűzön kb.  1,5 órán keresztül alacsony fokozaton időnként megkeverve főzni kezdtem. Ezen idő alatt sem tétlenkedtem mert a befőttes üvegeket kifőztem a tetejükkel együtt. Amikor már besűrűsödött a csatni és puha lett a cékla akkor a legalacsonyabb fokozaton azaz egyesen hagytam és 10-15 percig még melegen hagytam. Az üvegeket a lábos mellé tettem és egy kisebb merőkanál segítségével megtöltöttem az üvegeket. Azonnal lezártam a tetőkkel és a tetejükkel lefelé fordítva hagytam őket pihenni, kihűlni.
Este mire kihűltek visszafordítottam őket és anyagból sapit készítettem nekik majd egy madzaggal átkötöttem az anyagot.
Persze kóstolgattam főzés közben de este muszáj volt a családdal együtt is:-) szóval egy fél üveggel kevesebb van mára.

A fenti mennyiségű alapanyagokból összesen 10 üveg lett tele , ezek között 0,3  , 0,5, és 0,7  dl-es nagyságú méretek vannak.



Javaslom a csatnit pirítóshoz, sült húsokhoz és minden olyan ételhez amihez amúgy is ennétek céklát.
Zöldség lekvár az elterjedt neve és  felhasználása a fantáziánkon, ízlésünkön   múlik.
Következő tervem a lila hagyma lekvár ......

Julie

2012. október 1., hétfő

Mit lehet varázsolni maradék tapétából?

Olyan nagy szerencsében volt részünk, hogy a Farrow & Ball cégtől kaptunk maradék tapétákat, hogy leleményesen találjuk ki, mit is lehet ezekből varázsolni. Mondanunk sem kell, úsztunk a boldogságban, mert ezek a tapéták csodálatosak!!! Majdhogynem megszólalnak, annyira szépek!
Ide kattintva győződjetek meg róla magatok is! Úgyhogy örültünk a feladatnak, bele is vetettük magunkat az ötletelésbe, tervezgetésbe. Annyi jó dolgot találtunk ki, hogy egy bejegyzésbe bele sem fér, ezért ez egy hosszabb, több sorozatos szösszenet lesz. Reméljük örültök neki, és találtok olyan ötletet, amit tudtok hasznosítani az otthonotokban.
Akkor vágjunk is bele! Julie konyha-étkezőjében tettük fel az első tapéta csíkokat. A meglévő tálalószekrényt dobtuk fel, az alsó és felső rész közötti helyet töltöttük ki. Ez a tálalószekrény eddig is egy szép darab volt, de így, egy igazán különleges, egyedi végeredmény született:

Csodaszép Farrow&Ball tapétával

A másik megvalósult terv a konyhapult mögötti rész tapétával beborítása. Ezt olyan helyen készítettük, ahol nem éri víz. Bár lehet kényesebb felületre is felhelyezni, ebben az esetben egy üveget érdemes elé fixálni.


Ugye milyen gyönyörű? Nem túloztunk! :)
És a munka menete:
 
1., bekevertem a  Metylan normal tapétaragasztót papírtapétákhoz
2., a tapétázandó felületeket portalanítottam, megtisztítottam a szennyeződésektől
3., a tálaló esetében ( a felső és alsó rész közötti felület volt a cél ) lemértem a tapétázandó felület szélességét és magasságát. Kiterítettem az asztalra a tapéta darabot. Ceruza, mérőszalag, vonalzó segítségével kijelöltem a kivágandó tapétát.
4., a tapéta hátoldalát bekentem ecset segítségével a ragasztóval , először a felső szélét igazítottam oda a felülethez aztán elkezdtem tenyérrel rásimítani oldalra, lefelé. ahol púp, levegő buborék maradta, azt egy puha ronggyal kezdem óvatosan lefelé kitessékelni a tapéta alól.
5., mindkét esetben ugyanezzel a technikával jártam el ( tálaló és falfelület )
 
A munka nem igazán nehéz, az eredmény pedig magáért beszél! Jövő héten újabb tapétaakciókról olvashattok, addig is, ha elsőkézből szeretnétek értesülni a Farrow&Ball híreiről, játékairól, ide kattintva megtaláljátok őket a facebookon.
 
Julie&Julia
 
 
 

2012. szeptember 28., péntek

Pulykás pite

Hogy ne mondhassátok, mindig csak sütünk.... itt egy isteni finom húsos fogás! Nálunk vasárnapi kajaként szolgál. Ez egyike azoknak az ételeknek, amit az összes gyerek boldogan megeszik! Ez nagy dolog ám!
Elkészíteni sem nehéz. Jamie Oliver egyik könyvében találtam rá erre az ötletre, ő csirkével készítette, én pulykával, de csináltam azóta marhahússal is. A lényeg, hogy egy húsos-zöldséges ragu fölé dobunk egy kis leveles tésztát, és együtt sülnek tovább.



Hozzávalók:
olívaolaj
1 kg pulykacomb
2 közepes póréhagyma /kb 1 cm-es karikákra vágva/
3 db sárgarépa / 1 cm-es karikákra vágva/
2 ek liszt
1 pohár fehérbor /ez néha kimarad/
3 dl tej
250 g kolbász
1 csomag fagyasztott leveles tészta
só, bors, kakukkfű
1 tojás a kenéshez

Egy nagyobb tálba beleöntöm az olajat, rádobom az apróra vágott pulykát, a póréhagymát, répát, 1 kiskanál kakukkfüvet. Lassú tűzön kb 15 percig párolom. Hozzáadom a lisztet, és folyamatos keverés mellett még főzöm néhány percig. Hozzáöntöm a bort, ugyanennyi vizet, és a tejet. Só, bors, és gyenge lángon, fedő alatt főzöm kb 40 percig, míg a pulyka teljesen megpuhul, a szaftja besűrűsödik. Kevergetni néha azért ne felejtsétek el! :)
Ha már megfőtt, az egészet egy kerek tűzálló tálba /én ezt egy pitesütőben oldom meg/ öntöm. A kolbászt pici darabokra vágom, és kevés olajon  megpirítom, majd rászórom a ragura.
A mirelit tésztát felengedem annyira, hogy lehessen nyújtani, és kb fél cm vastagon ráborítom a ragura, a felesleget levágom a széléről. Ezt is lehet hasznosítani, ha szeretitek a vastagabb tésztát, a szélét körbe lehet nyomogatni vele. Tetejét bevagdosom, tojásfehérjével elkenem.
180 fokos, előmelegített sütőben kb 30 perc alatt megsül.
Ha megcsináljátok, és rákaptok, márpedig tuti így lesz, lehet próbálkozni más húsokkal, más raguval. Én legközelebb egy pörköltes alapon megfőzött marhahúsos raguval akarom kipróbálni!
Jó étvágyat!



Julia

2012. szeptember 26., szerda

Csillámporos tündérmesék igenis léteznek.....

Fogadjátok szeretettel egy a szerelem révén Ausztráliába kiköltözött  barátnőnk írását a szerelem és az új élet megtalálásáról......

Soha ne mond hogy soha!!


Minden embernek van legalább egy kedvenc romantikus filmje ami sokat jelent számára, bármikor megnézi, megkönnyezi. Persze utána megfordul a fejében, hogy ez csak egy film, ilyen az életben úgysem történik.Én viszont azt gondolom, hogy soha ne mondd hogy soha, mert velem is megtörtént az, amiről csak álmodni mertem!
Az én történetem 18 évvel ezelőtt kezdődött, amikor egy nyaralás alkalmával találkoztam egy fiúval. Szerelem volt első látásra, ami évekig összefűzött minket. Fiatalok voltunk és kaland vágyók így útjaink mégis kettéváltak, de az érzés szívünkben megmaradt. Sok minden történt kettőnkkel, messze kerültünk egymástól az évek során, földrészek választottak el bennünket de az érzést sem a távolság sem az évek nem tudták tompítani . Váratlanul 14 év után egy üzenet érkezett Tőle és az a csodás “szivdobogás” újraéledt bennem.

Másfél évig csak az interneten láthattam és hallhattam amikor távoli, új otthonából hazarepült Magyarországra.
Leírhatatlan az az érzés, az élmény amikor újra megpillantottam és ismét a karjaiban lehettem.
Olyan volt, mintha mindig is együtt lettünk volna. Pontosan ismertük és éreztük egymás minden apró rezdülését. Újra megérezni a boldogság ízét maga volt a meny ország. Csodás 6 hetet töltöttünk együtt, amely végén sajnos újra el kellett engedjük egymást.
Rettentő fájdalmas volt, de tudtuk közös a jövőnk és hamarosan látjuk egymást.
3 végtelennek tűnő hónap után ( ami hatalmas telefon számlát is eredményezett) én repültem hozzá az ismeretlen világba. Most is remeg a gyomrom ha rá gondolok milyen mesés érzés volt mikor az óceán fölött repültem a nagy “Ő” felé!
Egy egész hónap csak a miénk volt a “ KincsesSzigeten”, Ausztráliában.
Szebbnél-szebb helyeken jártunk , ám ez mégis eltörpült amellett, hogy együtt lehettünk ismét.
Emlékszem minden egyes nap, minden percére, annyira felejthetetlen volt.A születésnapom a kint töltött időre esett és életem egyik legcsodásabb ajándékát kaptam Tőle, egy jegygyűrűt!:)
Az idő sajnos most is gyorsan elrepült és ismét búcsúznunk kellett de ekkor már pontosan tudtuk, hogy egymás nélkül nem élhetünk és azt is eldöntöttük, hogy életünket melyik földrészen kezdjük el.
A következő 4 hónap hihetetlen izgalommal telt, míg én Magyarországon szerveztem kiutazásunkat kislányommal , addig Ő,Ausztráliában megteremtette közös otthonunkat.
Azt kell mondjam, életem talán legizgalmasabb, legvárakozás telibb hónapjai voltak ezek.
Sokat segített számomra, hogy családom és barátaim osztozva velem boldogságomban maximálisan támogatták döntésem.
A szívem és az agyam is azt diktálta mennem kell, mégis nagyon fájdalmas volt a búcsú, mikor eljött a nagy nap.
Aztán 26 hosszú, levegőben töltött óra után Ausztrália földjén mikor megölelt, tudtam itthon vagyok és most már nem kell többet elválnunk egymástól.

Így kezdődött új életünk hármasban! :-)

Immáron két és fél éve élünk boldog házasságban, a Blue Mountens völgyében egy kisvárosban, ahol kenguruk és szebbnél-szebb papagájok sokaságát csodálhatjuk naponta. Az eukaliptusz fák illata nagyon kellemes és érdekes számomra. Ezek a fák örökzöldek így télen is barátságos és vidám a természet az alacsony hőmérséklet ellenére.
Az állat- és növény világ mellett az itteni életforma is merőben más, mint amit 33 év alatt megszoktam Európában. Az élet kevésbé rohanó , az emberek nyugodtabbak, barátságosak, segítőkészek, azonban sokkal rosszabbul vezetnek és rengeteg gyors ételt esznek. A mai napig nagyon hiányoznak az otthoni ízek, főként a péksütemények amelyek itthoni viszonylatban csak kinézetre ínycsiklandóak ha megkóstolod nem a várt íz világot kapod.




Eleinte nagyon furcsa, sőt zavaró volt, hogy bárhová mentem csak angol szavakat hallottam, nem beszélve arról, hogy alig értettem a párbeszédekből valamit. A kezdeti nehézségek leküzdésében sokat segített, hogy az emberek itt hozzá vannak szokva a világ különböző pontjairól érkező bevándorlókhoz, így nem lepődnek meg ha nem beszélsz tökéletesen angolul , sőt próbálnak segíteni ha szükséges.

Mára már egész jól megbarátkoztam a nyelvvel és nem ijedek meg, ha hozzám szólnak, végre én is tudok beszélni. Persze sűrűn megkérdezik honnan jöttem hiszen az európai akcentus elég feltűnő mindenkinek. A jó az, hogy általában szeretik a mi hanglejtésünket. A nagylányom másfél éve már az itteni iskolába jár , minden reggel és délután hozza és viszi őt az iskola busz.
Nagyon jók a tapasztalataink, Lili szereti a közösséget a rengeteg változatos programról nem is beszélve, amellyel az oktatók tovább színesítik a gyerekek hétköznapjait.
Az én napjaim jellemzően azon gondoskodással telnek, melyet családom és annak legkisebb trón örököse igényel tőlem. Igen Ő a mi közös “ajándékunk” az új élet szigetén.:) Giland másfél éve született, nagyon vártuk őt, vele együtt vált teljessé családunk.
Az elmúlt időben csodás helyekre jutottunk el amiről álmodni sem mertem.
Jártunk Fiji szigeten , Brisbane-ben, Surfers Paradise-on, láttam a Sydney Opera házat, a Harbour öbölt és még sok-sok csodás helyet.
A sok szépség mellett azonban van egy komoly hátránya ennek a nagy távolságnak , mégpedig hogy haza látogatni sajnos még nem tudtunk az elmúlt évek során.
A család és a barátok nagyon hiányoznak és az időeltolódás miatt a kapcsolat tartás is elég nehéz. Sokat gondolunk az otthoniakra és remélem , hogy mindannyian érzik a szeretetünket.
Rengeteg tervünk van már a jövőnkre vonatkozóan , amiket közösen szeretnénk megvalósítani. Remélem álmaink ahogy eddig is, valóra válnak és szerelmünk ereje minden akadályt legyőz.

Gigi írása  szó szerint idézve Julie által


2012. szeptember 23., vasárnap

Csokis keksz teszt

Láttátok a Jóbarátoknak azt a részét, mikor iszonyat sokféle kekszet sütöttek, hogy megtalálják azt a bizonyos egyet? No, hasonló történt nálunk hétvégén. Kerestük azt a bizonyos egyet... Amit én valaha egyszer külföldi tartózkodásom alatt ettem, és most eldöntöttem addig sütök, míg meg nem találom. Összegyűjtöttem recepteket innen-onnan, és elkezdtünk sütni. Egy győztest vártunk, de megzavarodtunk, mert több olyan finom is lett, amit mindenképpen fel kell raknom nektek. Hétvégén minden családtagunk, barátunk, aki járt nálunk, kekszet tesztelt. Persze nem kellett őket noszogatni. :)
A nagy tesztnek két győztese lett, pontosabban három. Jöjjenek most ŐK:
1.No, vajon kié lenne a recept, ha nem Martha Stewart-é?


 Kimértem a csészében megadott hozzávalókat dekára, talán így könnyebb, megszokottabb mindenkinek.
225 g vajat robotgéppel elkevertem 200 g barna cukorral, és 100 g kristálycukorral. Belekevertem 2 egész tojást, majd 300 g lisztet. A lisztbe előzőleg beledolgoztam fél teáskanál sót, 1 teáskanál sütőport, és 1 teáskanál szódabikarbónát. A legvégén ment bele 200 g apróra feldarabolt, jó minőségű / 70%-os / étcsoki. A végén majdnem hogy gyúrni kell, elég kemény a massza. Kb 3 cm átmérőjű, egyforma gombócokat készítettem, és előmelegített, légkeveréses 180 fokos sütőben, sütőpapíron vagy teflontálcán megsütöttem őket. Kb 25-26 darab lesz ebből az adagból. Egymástól 7-8 cm távolságra tettem őket.



Nekem 15 percig sültek. A teteje megrepedezik és még puha amikor kivettem. Isteni finom! Másnaptól ajánlom elfogyasztani, amikor a teteje megkeményedik, a csokidarabok megszilárdulnak, de a belseje puha, ragacsos...
2. Remélem Martha nem haragszik meg rám, de a fenti receptjét picit megváltoztattam, ebből született a következő győztes. A három legjobb tesztelése során a legtöbb szavazatot ez kapta. :)
Az összetevők majdnem mindenben ugyanazok, mint a fentinél, annyiban lett más, hogy került bele még 200 g olvasztott 70 %-os étcsoki. Tehát mikróban megolvasztottam a csokit, és ebbe kevertem bele a 225 g vajat. / Még forró csokiban dolgoztam el a vajat / Majd jött a 200 g barna cukor, 100 g kristálycukor, 2 tojás, a lisztkeverék / 300 g liszt, fél tk só, 1 tk sütőpor, 1 tk szódabikarbóna. / végül itt megfeleztem a fentit, 100 g feldarabolt étcsoki.
Ez viszont így kicsit hígabb lesz, ezért 1 órára be kell rakni a hűtőbe. A folyamat továbbiakban ugyanaz, mint az előzőnél. Gombócolás, sütés. ŐRÜLET FINOM!  Ha a legjobbat keresitek, én és családom ezt ajánljuk.



3. Van még egy recept, ami a felnőtt tesztelők tetszését nyerte el. A gyerekeknek azért nem jött be annyira, mert nem olyan édes mint a felső kettő, és intenzívebb csoki íze van. Nem annyira ragacsos belül, kívül pedig puhább, mint a társai. Viszont nagyon finom! Sógornőm úgy fogalmazott, hogy ez ínyenceknek való. Csokikedvelő ínyenceknek.:)
100 g lisztet elkevertem 50g holland kakaóval, fél tk szódabikarbónával, fél tk sóval. Egy másik tálban  elkevertem 120 g vajat 200 g barna cukorral és 2 egész tojással. Ezt összekevertem a lisztes cuccal, majd 200 g apróra vágott étcsokit adtam hozzá. Ez egy nagyon sötét, a fentieknél lágyabb massza lett. Fagyiskanállal kis gombócokat formáltam, / szerintem az én fagyiskanalam kicsit kisebb, mint az átlag, Tupper kanál / sütőpapíron előmelegített, 180 fokos sütőben, egymástól kb 10 cm-re rakva 15 percig sültek.




A végére egy kis segítség. Tudom, hogy nem mindig engedhetjük meg magunknak, hogy drága holland kakaót, vagy étcsokit vegyünk. Viszont a LIDL nevű boltokban egészen jó kakaót / Castello / és étcsokit lehet venni, kedvező áron, és tényleg finom lesz a sütiben.
Jó sütést kívánunk mindenkinek!

Ez a leglegleg





Julia

2012. szeptember 20., csütörtök

Őszi ajtódísz

Őszintén szólva még sosem készítettem ősszel koszorút. Valahogy ez mindig olyan karácsonyi dolog volt nálam. De most, hogy készen lett a vörös ajtó, úgy gondoltam megpróbálom. A szomszéd utcában terem egy bogyós fa, mint utólag a gugliból megtudtam madárberkenye a neve. Szedtem róla bogyókat, a virágosnál vettem vékony drótot, piros madzag kellet még hozzá, a kertből szereztem borostyán leveleket a díszítéshez, és ennyi.
A dróthoz fogtam a madárberkenyét a borstyánlevelekkel, és madzaggal elkezdtem átkötni.


Ez csináltam addig, amíg meghajlítva már egy pofás kis koszorút kaptam. Egyáltalán nem bonyolult mutatvány!


 Végén a madzagot jól elkötöztem, a drótokat egymásba tekertem, ez így jól meg is tartja a koszorút.



Az eredmény egy szép, őszi, jó ránézni ajtódísz, összesen kb 200 ft-ból. Lehet sűrűbben tenni, de nekem pont így tetszik, hogy látszik a piros madzag.



Julia


2012. szeptember 18., kedd

Adrienn és Róbert esküvője

Júliusban hirdettük meg esküvői felhívásunkat, miszerint várjuk azon házasulandó párok jelentkezését, akik elég bátrak ahhoz, hogy ránk bízzák az esküvői tortájukat. Ezért cserébe ajándékba megsütjük nekik. Volt jelentkezőnk bőven, így sorsolással döntöttünk, végül is két szerencsés pár mellett. Az első párnak, Adriennek és Róbertnek szeptember 8-án volt az esküvőjük Budapesten. Előre leegyeztettük, átbeszéltük, hogy milyen tortát szeretnének. A lényeg az egyszerűségen volt. Belül csupa csoki, kívül fehér bevonatos tortát szerettek volna. Mikor megsütöttük a próbasütiket, nagyon fehér volt az összhatás, könyörgött valami kis színért. Piros fondant volt itthon bekeverve, úgyhogy tettünk rá kis virágokat, csak hogy megmutassuk, egy kis szín milyen csodát tesz. Annyira megtetszett Adriennéknek, hogy a végeredmény is ez lett.
Az esküvő előtt tök jól eldöntöttük, hogy nem fogunk stresszelni. Persze munka közben valahogy mégis vállunkon éreztük annak súlyát, hogy két ember egyik legfontosabb napjára sütünk.
A tündértortáknál még mosolyogva sürögtünk-forogtunk, viccelődtünk, hogy ez milyen egyszerű....Aztán a nagy torta összeállításánál az önbizalmunk picit megcsappant, mikor nem sikerült elsőre, amit elterveztünk...De büszkén jelentjük, minden problémát elhárítottunk, és időben leszállítottuk az ajándékot.:)
Mikor eljöttünk az étteremből, olyan érzésünk volt mintha letettünk volna egy nehéz vizsgát. Az a felemelő megkönnyebbülés, hogy ezt is megcsináltuk!!!
Állítólag nagyon ízletesre sikerült, bár ezt csak az ifjú pár elmondásából tudjuk...Mertek volna mást mondani!:)))
Utólag is nagyon boldog közös életet kívánunk Adriennek és Robinak!









Julie&Julia

2012. szeptember 17., hétfő

Kalácsom-kalácsom.....

Biztosan van mindenkinek kaláccsal kapcsolatos kellemes élménye...

Nos nekem nagymamámhoz köthető. És ez nem a boltban megvett kalácsra vonatkozik hanem amit ő készített nekünk vakáció idején mikor nála nyaraltunk. Iszonyú finomat sütött és általában mire felébredtünk el is készült , már ott pihent a  tepsiben a konyhában.
Tejjel vagy kakaóval tálalta ( aminek a bőr ott virított a tetején ). Brrrrrrr én ettől kiborultam és nyafizni kezdtem, Mama nem iszom meg így!! Erre ő összecsípte a két ujja közé a bőrt a tej tetejéről és megette.......áááááá!! Brrrr!

No a fenti kis élmény megosztás  után következzék az a recept ami nekem is sikerült . Nagyon tartottam a kalács sütéstől valahogy úgy gondoltam ez csak nagyon tapasztalt hiperszuper sütésben jártas  "asszonyoknak" sikerülhet de legalábbis csak nagymamáknak.
Nos ezt is túlgondoltam és jelentem sikerült pedig "csak " anyuka vagyok messze még a nagymama titulus.
Abban biztos vagyok az unokáimnak én is sütni fogom sok szeretettel.

A hozzávalók és a recept: ( egy nagyon régi Lakáskultúra újságban akadtam rá ).
70 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 5 evő kanál cukor, 1 mokkáskanál só, 4,5 dl tej, 1,5 dl olaj,  3 evő kanál kakaó por ( keserű ), 1 tojás.
4 dl meleg tejbe beletettem  3 evő kanál cukrot és felfuttattam benne az élesztőt. A kakaót a maradék tejjel és 2 evő kanál cukorral simára kevertem, félreraktam. A lisztet, tojást, az olajat és a sót egy nagy tálba öntöttem és hozzáöntöttem az élesztős tejet. Jól megdagasztottam kis kezemmel és kitettem a teraszra meleg, napos helyre és 30 percig hagytam kelni. Nagyon szépen terebélyesedett a tészta öröm volt ránézni ( itt sejtettem, sikerülni fog, juhéjj ).
Ezután a fele adag tésztához hozzádagasztottam az elején összekutyult  kakaós keveréket. A kétféle tésztát egymásra tettem és együtt kinyújtottam nem túl vékonyra és nem túl vastagra  sem , majd jó szorosan feltekertem. Sütő papírral bélelt tepsibe beletettem és még 30 percet kelesztettem . Nekem egy hosszú rúd lett belőle ami a tepsimben nem fért el ezért középen elvágtam és lett 2 rúd belőle így tettem be őket a tepsibe egymás mellé.



Miután letelt az idő ( ez idő alatt is kelegetett rendesen ) előmelegítettem a sütőt 180 fokra és lég keverésen nem egészen 30 perc alatt megsütöttem. Egyszer a vége felé ellenőriztem , hogy átsült-e , ezt hústűvel tettem.

Alig bírtuk kivárni , hogy valamennyire kihűljön , álltunk felette a gyerekekkel és még forrón belevágtunk.....mennyei finom lett és sok-sok szeletet befaltunk még melegen.

 
 
 


Süssetek a családnak kalácsot, lepjétek meg őket a szombati közös reggelihez!!!! Teával, kakaóval......jó élmény lesz!

Julie

2012. szeptember 13., csütörtök

Ha már Falusi libák vagyunk.......

3 és fél hónapja indítottuk a blogunkat és örömünkre szolgál, hogy a férjecskéink is annyira szeretik mint mi és reméljük illetve érezzük, hogy Ti is kedves követőink!!

Viszont azt nem gondoltam volna, hogy a Drágám jártában-keltében egyáltalán észrevesz ilyen relikviákat, mint amilyenekkel  meglepett engem amióta blogolunk.

Beszéljen a fotó :


Természetesen a főszereplők mi vagyunk a Falusi Libák azaz Julia és Julie.......
Hogy tetszenek nektek?
Én nagyon szeretem őket előkelő helyen vannak a komódon ......megérdemeljük:-) Vagy nem, Vagy igen??

Julie

Ágyvég megoldás egyszerűen

A dolog lényege az, hogy nekünk egy nagyon egyszerű, fa ágykeretünk van, amit még ezer éve az Ikeában vettünk. Szerkezetileg nincsen baj vele, csak ami még huszonévesen tetszett, az most így harminc fölött már nem annyira... Legalább is ebben az esetben. Úgyhogy két választásunk volt: vagy veszünk egy új ágykeretet, vagy kitalálunk valami módot, hogyan lehet a régiből szebb darabot varázsolni. Természetesen a második variációt választottuk. Voltak ötletek, hogy átfessük, behúzzuk, de ebben még nem jutottunk dűlőre, így magát az ágyat még nem piszkálgattuk. Ehelyett inkább ágyvégben kezdtünk el gondolkodni. Az Inspiraciok.hu oldalon sok szép ötletet találtunk. Igyekeztünk a parasztházunkhoz passzoló megoldást keresni, így a sima deszkára esett a választás.


Faanyagot a tüzépen szereztük be, kicsit átcsiszoltuk, de csak éppen hogy. Tölgy színű páccal kezeltük. Falra a hajópadlókhoz használt párnafákat fúrtunk fel, ezek tartják a deszkákat.

A készítésről ez az egy, sajnos annyira nem jó minőségű képünk van,
de látszik a szerkezet legalább:)

Erre csavaroztuk fel a léceket szépen sorban. Egy délután alatt megvoltunk a munkával. Nagyon feldobta a szobát. Hihetetlen, hogy pár deszka mire képes! Az ágykeretet ágytakaró borítja még, de nemsokára  azt is kezelésbe vesszük...
Hónapok óta agyalok azon, hogy az ágy mögött lévő sima fehér falra milyen képet rakjunk. A héten végre meglett a megoldás, úgyhogy pár nap múlva meg is mutatom. :)


Julia

2012. szeptember 11., kedd

Tündértorta 2.rész - krémek

 Első részben a formás süti elkészítésének fortélyait veséztük ki. Most jöjjenek a krémek!
Mikor elkezdtünk tündértortákat sütni, mindenhol a vajas krém jött velünk szembe, mint lehetséges díszítési alap. Egyszer megcsináltuk majd rájöttünk, hogy nekünk ez nem jön be.  A gyerekek is lekotorták a sütiről... Szóval többet nálunk nem volt vajas krém. / Ez a vaj, és a porcukor krémesített elegyét jelenti / Pedig szó mi szó, talán azt lehet legszebben formázni. Nem véletlenül készítik sokan...
Úgyhogy a nagy harci feladat ezután az volt, hogy találjunk olyan krémet, ami nem annyira töményen édes, de mégis szépen formázható.
Elsőként amit kipróbáltunk, a vajas sajtkrém volt. A sajtkrém picit lágyít a vaj töménységén. A recept 100 grammokra leosztva: 100 g vaj, 100 g sajtkrém, 50 g porcukor. Először a vajat habosra keverjük géppel, majd hozzáadjuk a sajtkrémet, legvégén a porcukrot. Ebből egy kellemes, könnyen formázható krém lesz, ami habzsákba töltve mehet a sütikre. Amennyiben mégsem lesz egynemű, akkor sem kell megijedni, hűtés után mixerrel simára lehet keverni. Mi színeztük is, ezzel készültek a szülinapi zöld tündértorták.


Ez egy finom krém, de hát ízlések és pofonok, aki nem szereti a vajat, annak még nem fog bejönni, így menjünk tovább...
Még maradunk egy picit a vajnál, de most tejszínnel fogunk lágyítani. Itt 160 g vajat habosra kevertünk 150 g porcukorral, majd hozzáöntöttük a félig felvert 0.8 dl tejszínt. Így együtt dolgoztuk tovább robotgéppel még kb 5 percig. Ezen a krémen már nem igazán lehet érezni a vaj ízét, lágy és habos. Turbózható még olvasztott fehér csokival /100g mehet bele/, meg kell várni, míg a csoki picit visszahűl, és a porcukros vajkrémhez / ebben az esetben a pocukor fele is elegendő / keverni, majd jöhet a tejszín. Ez az adag nekünk kb 12 sütihez volt elég, de ez elég szubjektív, hogy ki-mennyi krémet tesz egy sütire.
A tejszínes krémmel készült tündértorta:


Harmadik variációként jöjjön a tojásfehérjés megoldás. Itt most teljesen elhagyjuk a vajat. Nekünk fenntartásaink vannak a nyers tojásfehérével kapcsolatban, igazából a gyerekek miatt, így próbáltunk variálni egy picit a hagyományos krémen. Először forró, kb 120 fokos cukorsziruppal kevertük, és reménykedtünk benne, hogy ez a " hőkezelés" segít legyőzni a nyers fehérjés paránkat. :) Eddig még semmi bajunk nem lett, pedig sokszor csináltunk így krémet. A gyerekeknek nagyon bejön.
Tehát 3 tojásfehérjét elkezdünk felverni. Előtte odakészítünk a tűzhelyre 100 g kristálycukrot, és 30 ml vizet, amit elkezdünk forralni. Akkor megfelelő az állaga, ha a villát fejével lefelé függőlegesen belelógatva a szirupba, majd azt kiemelve a cukor apró vékony csíkot húzva csöppen le. Ez forrás után 3-4 perc. Mikor elérte a szirup ezt az állagot / ami kb 120 fok / hozzáöntjük a felvert tojásfehérjéhez, és addig keverjük legmagasabb fokozaton, amíg teljesen kihűl. Ezzel az eljárással gyönyörű, fényes, kemény habot kapunk. Színezni is lehet, mi por állagú színezővel keverjük el.
Így készültek ezek a szép lilák:





Ezt még lehet azzal fokozni, hogy betoljuk őket 120 fokos nem légkeveréses sütőbe kb 20-30 percre. Ebben az esetben mindenképpen kell rá valamiféle öntet / Csoki, gyümölcs / mert picit száraz lesz magában. Viszont az öntettel finom kis sütit alkotnak.

A sült tojásfehérjés

Rengeteg féle krém létezik még, folyamatosan keressük az új finomságokat. Tehát ez azt is jelenti, hogy lesz ehhez hasonló bejegyzés... Reméljük nem bánjátok. :)
Következő részben viszont a krémmel belül töltött, fondant bevonattal ellátott tündértorták következnek.
Jó sütést kívánunk!




Megtaláltok minket a facebookon is, ide kattintva.
Julie & Julia

2012. szeptember 9., vasárnap

Kötelező megsütni torta 2.

Pillecukros csokitorta


Ennek a tortának mindenképpen itt van a helye, a kötelező megsütni sorozatban. Mert kiérdemelte.
Szerintem tökéletes gyerekzsúrra is, a srácok imádják a pillecukrot, és persze a csokit is. Ez a torta egy igazán fenomenális párosítás. Az édes pillecukor, a kicsit kesernyésebb nagyon csokis alapon...hmmmm...


Az elkészítése egyszerű, kezdő konyhatündérek is belevághatnak nyugodtan, elrontani nem nagyon lehet.
Az alapja a már ismert, itt a blogon bemutatott iszonyat finom csokitorta, amit most nem is részleteznék, ide kattintva megtaláljátok. Most annyit változtattam, hogy a cukor adagnak csak a felét tettem a tortába, hogy az édes pille réteg alatt kicsit kesernyésebb legyen. De ez ízlés kérdése. Férjem kedves nagynénjétől hallottam először arról, hogy pillecukrot házilag is lehet készíteni. Tőle örököltem ezt a receptet.
Tehát a tortát megsütöttem, picit hagytam hűlni, majd elkészítettem a pillecukrot.
Hozzávalók:
15 dkg kristálycukor
50 ml víz
1 evőkanál méz
8 g zselatin / ezt pontosan kell mérni, mert a sok zselatintól kemény lesz /
3 evőkanál víz a zselatinhoz

A zselatint elkevertem 3 evőkanál vízzel egy olyan edényben, amiben később fel tudom verni a habot, és félretettem. A kristálycukrot összekevertem a mézzel, és a 50 ml vízzel, majd ezt feltettem a tűzhelyre melegedni. Forrás után még kb 3-4 percig hagytam a tűzön, amíg picit besűrűsödik a szirup. / Ha nem sűrűsödik, az sem baj, úgy is jó lesz / Mikor letelt a 3-4 perc, rögtön a zselatinhoz öntöttem egy picit, majd mixerrel elkezdtem keverni. Hozzáadtam a maradék szirupot is, és kb 5 percig közepes fokozaton vertem.
Először elképzelni is nehéz, hogyan lesz a folyékony, sárgás szirupból habos, gyönyörű fehér massza. Legalább is én így voltam vele. De keverés közben fokozatosan fehéredik, és habosodik. Akkor jó, ha már ragacsos a massza. Többször csináltam már, és akkor lett legjobb, mikor nem vertem nagyon keményre a habot.

A felvert pillecukor

Mikor már elértem ezt az állagot, egyszerűen ráöntöttem a még kapcsos formában lévő tortára. A tortaforma oldalát előtte vékonyan átkentem olajjal, hogy ne ragadjon hozzá a pillecukor.



Picit elegyengettem a tetején, nem vittem túlzásba, mert nekünk úgy tetszik ha nem teljesen sima. Pár szem díszítő cukrot szórtam a tetejére. Gyerekzsúrra lehet még mindenféle színes cukorkát rakni rá, az nagyon jópofa.
3 órát pihent a hűtőben így a torta. Mikor letelt az idő, kicsomagoltam a formából, és tádááámmm!!! Enyhén olajjal átkent késsel a legkönnyebb vágni.
Nálunk nagy kedvenc lett, és már a szüleimtől kezdve az összes gyerekig a családban mindenki rajongója.
Jó sütést!






Julia


2012. szeptember 5., szerda

Csak a színe legyen vörös....


Másfél évbe telt, mire rászántuk magunkat a bejárati ajtó átfestésére. Nem azért, mert lusták vagyunk, csak a natúr fa ajtó lefestése után nincs visszaút, ezért nem akartuk elkapkodni a dolgot.
Mikor körülötte kész lett minden, és láttuk a terasz végleges formáját, akkor eljött az ajtó ideje. Már régóta nézegetek bejárati ajtó inspirációkat, így bennem már kialakult a biztos választás, legyen vörös! Csodaszép, barátságos, és passzol hozzánk. Felkészültem, hogy a család férfi tagjai tuti megvétózzák, de meglepő módon talán eddigi változásainkat tekintve ez volt az első olyan ötlet, ami mindenkinek egyértelműen tetszett. Férjem elkezdte dúdolgatni Quimby Legyen vörös című számát, úgyhogy ez lett az ajtófestés hivatalos dala…szeretjük :)



Nagyon szép festéket találtunk, pont olyat, amilyet szerettem volna! A jó hír, hogy nem is volt drága!
Innen indultunk:


Az ajtót leszedtük, fektetett állapotban dolgoztunk vele. Először jó alaposan átcsiszoltuk, majd portalanítottuk. Az üveg részeknél leragasztottuk. Mikor ezek az előkészületek megvoltak, jött az alapozó festés. Fehéret kaptunk éppen, de belekevertünk picit a festékből, megfogadva a festék boltos bácsi tanácsát. No, lett gyönyörű rózsaszín alapozónk! :)
Másnap ezt is átcsiszoltuk, és portalanítottuk. Majd végre mehetett rá az első réteg fedőfesték! Már ez után is gyönyörű volt, de másnap még egy réteget adtunk neki.
Igazán szép lett, mondhatni pazar! :) Nekünk nagyon tetszik. Az egyszerű fa ajtóból különlegesebb darab lett az átfestéssel.
Aki gondolkodik ilyesmin, csak nem mer belevágni, annak üzenem, ne gondolkodjon tovább!!!



Annyira megtetszett a szín, hogy gyorsan egy
széket is lefestettem...


Julia

2012. szeptember 4., kedd

Nekem az ősz.....

Ez most olyan " gondolat megosztó" típusú bejegyzés lesz jóóóó? Mert nem csak sütünk, főzünk, barkácsolunk:-)

Nekem a szeptember legalább olyan új élményeket, eseményeket  rejteget  magában mint az újév.
Valami más, valami új kezdődik.
Vége a lazítós nyárnak, beindul az iskola a gyerkőcöknek, egy csomó megszokott de újra indulós foglalkozás : sport, zene, felkészítő....
Korábban fekvés, korábban kelés , persze próbálkoznak a fel tudunk kelni simán kijelentéssel de lássuk be ez nem így van:-( heti 5 ébredésből ha egy megy simán. A többi a kisebbiknél így megy: semmit nem reagál a telefonok ébresztőjére, a rádióra sem, a puszira sem, a pocak simogatásra sem, itt már hosszú percek teltek el ....én már egyre türelmetlenebb vagyok és nagyobbikom is , mert ő utál késni.....Aztán mikor már azt gondoljuk, hogy téli álmot alszik akkor sebbel-lobbal duzzogva-puffogva felpattan az ágyból éééééés igen, felébredt!!! Nem stresszelek tovább senkit a folytatással  elég annyi, hogy vicces......DE kijelenthetem , hogy egyszer sem késtek még el a srácok az iskolából:-)

Drága apukám fotózta egy kirándulás alkalmával...


Én azért szeretem az őszt:
- mert már nincs olyan nagy hőség amit az én szervezetem nagyon nehezen visel el. Kövezzetek meg ( na de ne fájjon ) , de nem szereteeeeeem a nyarat!!!! Főként az utóbbi 5-10 év nyarait.
- jókat lehet bográcsozni, sütögetni. Már nem olyan vészes a tűz mellett állni
- megsüthetem a kedvenc szilvával, sütőtökkel, almával kapcsolatos receptjeim
- közeledik az én drága férjem szülinapja, törhetem a fejem a meglepin
- lehet szürettel kapcsolatos mókákra járni , enni-inni finomakat
- ajtó koszorút készíthetek a lehullott színes falevelekből
- gyönyörű, színes cserepes virágokat tehetek a bejárati ajtó köré
- a táj ilyenkor színesbe öltözik
- jön a gesztenye !! A vadból figurákat készítünk a szelídből pedig megtöltjük a hasunkat . Imádjuk akár sütve akár főzve.
- és a november közepén esedékes Márton napi liba móka sem elhanyagolható ám:-) Évek óta megtartjuk vagy otthon vagy máshol lakomázunk jókat.
- és a legjobban azért szeretem az őszt mert a 8 éve tartó parlagfű allergiám szeptember végén , október elején szokott elköszönni tőlem. Na most ezt várom de nagyon!

Kíváncsi vagyok nektek mit jelent az ősz, mi újat hoz, mit szerettek benne?? Írjátok meg.
A napokban felteszem a kedvenc sütőtök krém leves receptemet.




Julie




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...