2012. július 19., csütörtök

Ricottás ravioli marharaguval ......

Múlt héten megvettem a nyári Stahl magazint . Még karácsonykor testvéremnél lapoztam bele , mert addig nem ismertem az újságot.
Szupi recepteket találtam benne melyeket ki fogok próbálni sorban. Az elsőt el is készítettük nagyobbik gyerkőcömmel együtt ebédre.
Eredetileg ez báránnyal van de nem kaptam itt a környéken így lett marhával.
Gyermekem nagyon sokat segített, pucolta a répát, aprította a hagymát , ééééééééééééééss ő gyúrta a tésztát a raviolinak! Olyan ügyes volt csupa-csupa ragacs volt a keze de nem  nyafogott fiú létére.
A tészta nyújtását és a töltést ricottával kihagyta ( hiszen ki kellett pihennie a gyúrást ) de amikor a kis tégla lapokat kellett összeragasztani abban újra segített valamint a kifőzésben.

És a recept:
Nekem az eredeti leírás bonyolultnak és hosszadalmasnak tűnt ezért átdolgoztam.
70 dkg darált marhahús, 1 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 4 kisebb sárgarépa, 1 csomag zeller zöld,
fél dl olíva olaj, 2 babér levél, frissen reszelt szerecsen dió, egy fél narancs vékonyan lereszelt héja,
1 nagyobb doboz ( 450 ml ) sűrített paradicsom , 4 dl száraz vörösbor, só, bors.
Tésztához:
12 dkg finomliszt, ugyanennyi durumliszt, fél teáskanál só, 2 egész tojás
Töltelékhez:
10 dkg ricotta (  cottage cheese-t vettem a Spar-ban )  só, bors
Tálaláshoz: parmezán sajt reszelve

Az olíván a hagymát, fokhagymát, nagy lyukú reszelőn lereszelt sárgarépát, az apróra vágott  zeller szárát elkezdtem fonnyasztani majd kb 10 perc elteltével hozzáadtam  a darált húst, a fűszereket majd kb. 1 órán keresztül fedő alatt pároltam együtt. Néha megnéztem , hogy a hús mennyire puha majd a vége felé levettem a fedőt, hogy kis színt is kapjon a ragu. Ráöntöttem a sűrített paradicsomot  és a bort majd rottyantottam rajta kb. 5 percet.
Amíg főtt a ragu  nekiláttunk a tészta elkészítéséhez. A hozzávalókat egy tálba tettük és elkezdtük összedolgozni. Picit száraznak tűnt ezért egy-két evő kanál langyos vízzel segítettünk rajta. 4 gombócra osztottuk és 40 percre fóliába tekerve pihentettük a hűtőben. Kivéve nagyon vékony ( 3 mm) 10 cm széles hosszúkás szalagokat nyújtottam belőle ( nem volt könnyű tartani a formát és itt ajánlanám a tészta nyújtót, akinek van használja !! ) . 5-ször 5 cm-es négyzeteket szabtam belőle derelye vágóval és egy nagy tálcára átraktam pihenni amíg a többi tésztát nyújtogattam. A ricottát összekevertem sóval, borssal,  és apróra vágott bazsalikommal. A kis négyzetek következtek, a közepükre kiskanálnyi tölteléket tettem, a négyzetek széleit  ujjal körbe vizeztem majd ráborítottam egy másik tészta négyzetet amit körben rányomkodtam ujjal , hogy ne follyon ki majd a töltelék. Ezzel a feladattal egy darabig jól elbíbelődtem de a tudat, hogy házilag készül a tészta , kárpótolt:-)
Lobogó, forró sós vízben kifőztem őket. Nagyon hamar feljöttek a víz tetejére szinte 3-4 perc alatt elkészült egy adag tészta. A recept eredetileg azt írta, hogy forgassuk össze a ragut a tésztával de mi külön edényekben tároltuk és úgy tálaltuk ki magunknak a fotókon látható állapotban. Mély tányérban alulra tettem ragut majd 3-4 raviolit rá , újra egy kevéske kis ragu majd jött  a reszelt parmezán és a bazsalikom levélke nem csak díszítésként  mert  nagyon szeretem az ízét.








Erről a receptről is el kell mondjam azt, hogy sokkal egyszerűbb az elkészítése mint gondoltam. Szóval megéri elkészíteni mert isteni finom . A tudat, hogy házilag készített tésztával van még kedvencebbé teszi . Bon appetit :-))

Julie

8 megjegyzés:

  1. Sziasztok, én olyan szerencsés vagyok, hogy meg is kóstolhattam Julie főztjét. Isteni volt, erősen ajánlom mindenkinek. :-) Lájkolom. :-)

    VálaszTörlés
  2. Te szerencsés névtelen :-)) örülök , hogy ízlett! Jajjj ha sejtenéd holnap mit sütök , már hajnalban itt állnál az ajtóban:-)))

    VálaszTörlés
  3. Válaszok
    1. Kedves Marlasinger,
      ééééééés pótolom neked ígérem , beleírom a bejegyzésembe ma vagy holnap:-))) de akkor tessék elkészíteni és megírni, miként sikerült, jóóóóóó?
      Julie

      Törlés
    2. rendben, a héten nekilátok, de nem fotózom, hanem csak megesszük, úgy is jó? :)

      Törlés
    3. Persze, sok sikert hozzá! Meryl Streep szavaival élve : Bon appetit :-)))))
      Julie

      Törlés
    4. esti programként elkészült, sertés-marha darálthús, édes bor, a többi hozzávaló a recept szerint. a tésztát így utólag vékonyabbra kellett volna nyújtani, kicsit kemény lett, de így is nagyon finom! :)megállapítottam, hogy a ricotta nem egy rossz találmány, köszi a receptet, a ragu részét szerintem bevesszük a repertoárba.

      Törlés
    5. Szia ! örülök, hogy sikert aratott. A tésztanyújtás tényleg melós de megéri bíbelődni vele , hogy fincsi omlós , vékonyka legyen. Hát igen én szeretnék egyszer egy olyan masinát amivel szép vékonyra nyújtható, főleg amióta rájöttem mennyi töltelék lehetőség van ( lekvár, gyümik, mák, túró , raguk, sajtok... ) nyammmmi. Amúgy a maradék ragu felhasználására a héten írok bejegyzést , úgy hogy a jelszó : semmit ne dobjunk ki!!! Amúgy te nem T.K.???? :-))))))

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...