2013. január 20., vasárnap

Bagel

A bagel körül hasonló felhajtás van, mint a macaron körül. Én is csak akkor értettem meg az okát mikor megkóstoltam. Ez az egyik legfinomabb péksütemény a világon! Szerintem...
A kívül ropogós, belül sűrű, kissé édeskés tésztát bármivel is töltjük meg, vagy éppen üresen rágcsáljuk, hihetetlen finom!


A receptet Limara oldalán találtam. Ide  kattintva olvashatjátok az eredetit. Ha esetleg még nem volt szerencsétek Limara pékségéhez, mindenképpen szánjatok rá időt, mert megéri!!! Én imádom!

Hozzávalók: / 6 nagyot és 4 kicsit készítettem ebből /

60 dkg finomliszt
1 tk só
1 ek cukor
1 tk olaj
12 g friss élesztő
3 dl  langyos víz

Egy tálba beleöntöm a lisztet, sót, cukrot. Közepébe mélyedést csinálok, majd belelocsolom az olajat, vizet, és mehet hozzá a morzsolt élesztő. Az egészet kézzel összegyúrom, majd egy deszkán vagy szilikonlapon folytatva fényesre dolgozom-gyúrom a tésztát. Próbáltátok már stresszoldó jelleggel a gyúrást? Tök jó! Egyszer mérges voltam már nem is tudom miért, na akkor lett a legszebb a tésztám! :)
Kelesztőtálban 1 órát kelt, majd 6 nagyobb, és 4 kisebb részre osztottam. /Ez ízlés kérdése/


A tésztákat a tenyeremmel kilapogattam, majd feltekertem, Kb 20 cm hosszú darabokat formálva.

A két végét egymáshoz csíptem. Na ez még nem tökéletes, gyakorolnom kell, hogy szép sima legyen.
Majd belisztezett deszkán vagy lapon letakarva még 30 percig keltek. És most jön a meglepetés!!! Attól lesz finom ropogós, semmihez sem hasonítható a külseje, hogy forró vízben főzni kell őket. / Ne riasszon meg senkit, ez nem nagy munka! / Kb fél liter vizet felforraltam 1 ek mézzel, és oldalanként 30 mp-ig főztem benne a bageleket. Majd 200 fokos sütőben, sütőpapíron, vagy vajazott-lisztezett tepsin 15 perc alatt készre sültek.

Itt sült csirkével  töltöttük, de nagy kedvenc még a tonhalas is.


Julia
Kövess minket a facebookon is. Itt megteheted. 

4 megjegyzés:

  1. Csodaszépek! Köszönöm szépen a kedves szavakat! :)

    VálaszTörlés
  2. Hihetetlenül egyszerű,de nagyszerű recept.Azt viszont valahol jelöljétek már kérlek,hogy sütés előtt vékonyan meg illik vajazni a tepsit, hogy elváljanak a finiségek normálisan....az első tepsinél ez feledésbe merült nálam és szinte vésnem kellett...de utána..hmmm :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...