2012. június 24., vasárnap

Tiramisu imádlak!

Én 2 féle embert ismerek: aki szereti a tiramisut és aki nem. Ez olyasmi, mint a ruccola azt is valaki vagy szereti vagy nem. Jajj de imádom ezt a csodaszép  formájú zöld levélkét is ( de erről a szenvedélyemről majd máskor ) , most maradnék a témánál.
Jó sok évvel ezelőttig nem is készítettem itthon mert fene sem tudja miért de azt gondoltam róla, hogy nagyon bonyolult az elkészítése. Na ez nem igaz! És másnak az elkészítésével is voltam már így, hogy azt hittem nagyon kacifántos meg nehéz és én úgy sem tudom megcsinálni , közben szerintem  éppen ezek a dolgok a legkönnyebbek. És ez fordítva is igaz.....mert amiről azt hittem, hogy a kisujjamból kirázva elsőre elkészítem az biztosan félresiklott és nem sikerült úgy ,ahogyan szerettem volna.
Volt itthon egy fél kilós mascarpone sajtom és már csak pár napja volt a szavatossági idejének lejártáig úgyhogy el volt döntve a sorsa. Kellett még hozzá majdnem fél kiló baba piskóta , 6 db tojás, 2-3 dl erős fekete kávé, 2-3 evő kanál rum,  15 dkg barna cukor ( nem kötelező a barna, nekem ez van itthon és a mennyiségből én lefaragtam, bőven elég ennyi ) .
Először is lefőztem jó erős kávét , beleöntöttem a rumot és hagytam hűlni.
A tojások fehérjét picike sóval kemény habbá vertem , persze géppel . Itt megjegyzem, hogy csak teljesen zsír mentes tálban szintén zsír mentes keverő lapátokkal lehet jó habot elérni. A tojások sárgáját kikevertem a cukorral turmix gép segítségével. Ez utóbbiba belekevertem a mascarponét majd a fehérjét is.
Egy hosszúkás jénai tálnak az aljára elkezdtem sorba rakni a kávéban megfürdetett piskótákat (csak egy pillanatra forgattam bele, hogy ne essen szét ) erre a rétegre rátettem a krém felét majd kakaóval megszórtam ( jó fekete, jó keserű ) . Megismételtem a piskóta és a krém terítését és a tetejére újból jó sok kakaót szórtam szita segítségével , hogy ne legyenek benne puklik, hanem szép egységes legyen
a teteje.


Irány a hűtő  és kb. 6-7 óra után vágtuk fel de a legjobb szerintem 24 óra elmúltával.



Julie

2012. június 21., csütörtök

Terasz : a visszaszámlálás elindult

Itt említettem, hogy teraszt építünk. Már majdnem kész! Hétvége óta csiszolunk, minden tele van faporral. Nem egy jó munka ez, amellett, hogy rettenetesen piszkos, még hangos is. Persze ahhoz, hogy igazán szép legyen, alaposan kell csiszolni, és közel 40 négyzetmétert alaposan csiszolni... Nos, nem ez a kedvenc munkánk, de lassan végre vége!
Kedvelem az ilyen volt, ilyen lett képeket nézegetni. Valami ilyesmit szerettem volna a terasszal is bemutatni. Bár az ilyen volt állapot már a munkamenet alatt készült. Itt már kitakarítottuk a kertet. Mindenhol kezelhetetlenül összevissza burjánzó bokrok és növények voltak. Vagyis dzsumbuj... / ezt a szót azt hiszem most írtam le életemben először:) /
Tehát a dzsumbujt kiszedtük, kiástuk, lefedtük geotextillel a leendő terasz alatti részt
/ez az anyag nem engedi át a gazt / majd az egészet kulé kaviccsal szórtuk be. Ez az állapot látható itt, plusz a lebetonozott tartóoszlopok.


2 hónapja


Majd elkészült a tartószerkezet. Azután a legnagyobb, legidőigényesebb munka, a -darabonként kb 40kg-os- tölgyfa deszkák egymáshoz illesztése, szabása, csiszolása. Az én kedvesem amúgy is szereti a szép munkát, na ezzel elbabrált vagy 1 hónapig...
Amikor végre-valahára elkészült lerakta, lefúrta, összegyalulta, mert nem ám egyforma vastagságúak a deszkák!
Utána jött a csiszolás, amivel kezdtem a bejegyzést.

Itt frissen kezelve. Szép egyenletes lett a színe, mire megszáradt:)


Még  pár nap, és kész a másik fele is:). Bár annyira koszos lett a fal a munkálatok miatt, hogy meszelnünk is kell. Plusz a korlátot is át kéne festeni még egyszer...  no és a kerthez még hozzá sem nyúltunk...
Mikor vidékre költöztünk mindenki mondta, hogy a ház körüli munkának sosincs vége. Én akkor lakásban élve ezt nem hittem el, és nem éreztem át.
Most már tudom, miről beszéltek más -házban élő- emberek........

Julia

2012. június 19., kedd

Pavlova torta, avagy a tojásfehérje hasznosítása



Rendhagyóan egy képpel kezdek, mert magáért beszél:



ugye, ugye?


Most jöhet a szöveg...Hétvégére megmaradt tojásfehérje. Szerintem ez a torta az egyik legjobb mód a hasznosítására. Az elkészítése nagyon egyszerű, egyedül a hab másfél órás sütése tűnhet soknak, de az is megéri...
Nálunk nagyon bejött, eszméletlenül jó desszert:)

Az alaphoz kell: 6 tojásfehérje, só /icipici/, 6 evőkanál porcukor, 1 kiskanál ecet, 1 evőkanál étkezési keményítő.
A tojásfehérjéket felvertem a sóval, mikor már olyan majdnem jó, elkezdtem belekeverni a porcukrot kanalanként. Ha már kemény, mehet bele az ecet, és a keményítő. Vertem még pár percig, amíg olyan lett, hogy majdnem megkötött:)
A sütőt előmelegítettem 150 fokra / most mellőztem a légkeverést /. A tojáshabot egy sütőpapírra halmoztam, kerek / kb 20 cm-es / formát próbáltam belőle készíteni, és betoltam a sütőbe. Nekem ez a szépség másfél órát töltött bent, kb félidőnél levettem a hőfokot 120-ra. Ami fontos, hogy nem szabad magasabb hőfokon hirtelen sütni, inkább szárítani kell lassan, hogy a széle ropogós legyen, a belseje pedig ne maradjon ragacsos. Javasolt sütés közben nézegetni / de csak kívülről kukucskálni / mert minden sütő más ugye...
Ha letelt az idő, hagyni kell a sütőben kihűlni, én nem nyitottam ki az ajtaját kb 30 percig.
Ezután már megy minden, mint a karika csapás. 250 ml tejszínt felvertem 2-3 evőkanál porcukorral, és 1 kiskanál habfixálóval. Lehet bele igény szerint gyümölcsöt is keverni.
Rápúpoztam a megsült fehérje habra, majd jöhetnek a bogyók.
A ribizli tökéletes volt rá, az édes mellett a savanykás. hmmmm.......
Szerettük nagyon. Könnyen lehet vágni, és másnap is finom. Szeressétek Ti is, mert megérdemli...







Julia

2012. június 18., hétfő

A nagy csirketeszt

Jöjjenek a falusi csirkék... Lesznek falusi libák is, de előbb a csirke. Ha valaki kíváncsi, hogy megéri-e otthon csirkét tartani, most megkapja a választ!
Szüleim nyugdíjas korukra állattenyésztésbe fogtak. Oka volt a boltban kapható hús minősége, ára, valamint hogy valamivel eltöltsék az időt, és ne egymást szekálják... na jó, ez csak vicc:)
2 hetes csirkéket vételeztek 40 darabot / valamint libákat, kacsákat / de én most csak a csirkéket számolom.
Kis munkával elkerítettek a kertből egy kb 200nm-es területet, és ott szaladgáltak a kicsi csirkék a gyerekek nagy örömére.
És most jöjjenek az adatok: jópofa állatkákat minimum napi 2x kellett etetni. Szemes magokat fogyasztottak / kukorica, búza, rozs / kisebb korukban ezeket darálva.
Vizet ittak, és édesapám megjutalmazta őket ezeken felül még vízben oldódó vitaminnal.
Amúgy pedig legelték a füvet egész nap:)

Csirkécskék 3 hónap alatt úgy megnőttek, hogy szüleim idejét látták a vágásnak.
Én nem voltam ott, nekem az ilyen nem való...ebbe ne menjünk bele, mert azóta is sajnálom szegénykéket.
3 ember végezte eme munkát, 5 óra alatt. Az 5 óra elteltével 40 csirkécske a fagyasztóban pihent feldolgozva.
Átlag 1.7 kg lett darabonként a súlyuk. Ebbe nem tartozik bele a belsőség, és a láb.
Mivel szüleim kíváncsiak voltak, mennyire éri meg ez az egész történet, a kezdetektől jegyzetelték a kiadásokat. Összesen 30 ezer forintot költöttek a 40 csirkére mindent beleértve.
Gyors számolgatás után 441 ft/kg a végeredmény!
Megnéztem a héten pár üzletben az egész csirke árát, átlag 700 ft/kg.
Tehát anyagiakban így néz ki. Lehet mondani, hogy persze a rá fordított idő... de akkor is. Legalább tudjuk mit eszünk, finom, a színe nagyon szép sárga, na és a szülők sem unatkoznak:)

Julia


milyen édesen sütik a csirkét, ugye?:)





2012. június 17., vasárnap

Zabos kekszecskék...

Valamelyik nap egy eseményre sütni szerettem volna ahol  sok-sok gyerkőc volt...
Mivel általában muffint vittem idáig a gyerekek nagy örömére most nem  ezt szerettem volna .
Eszembe jutott, hogy az én srácaim nagyon szeretik a zab kekszet , hát rá esett a választásom.
Mindenem volt hozzá itthon.

Ez az alap receptje: ( sok -sok receptből gyúrtam össze az enyémet , mert mindegyikkel volt valami bajom és végül nekünk ez vált be ).
20 dkg zabpehely, 25 dkg finomliszt, 2 kávéskanál őrölt fahéj, 5 evőkanál barna cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, 20 dkg vaj, 4 evőkanál nem túl édes méz, némi tej de csak akkor ha túl darabos lenne a massza. Ízlés szerint ha szeretitek a mazsolát, kókusz reszelék 1-2 maroknyit,  még egy kis mézes süti fűszer keveréket is szoktam hozzátenni valamint 1-2 db almát reszelve.
Olyan egyszerű az egész....először a száraz dolgokat összekeverem aztán a mézet és ha kell a tejet adom hozzá. Ragacsos maszlag lesz belőle, vizes  evőkanállal kis halmokat teszek a sütőpapírral kibélelt tepsire és végül a kanál segítségével lelapítom a halmokat , többé-kevésbé kerek formájúakra.
Előmelegített sütőben 175 fokon 10-12 perc alatt aranybarnára sütöm őket.

Ilyen szép lett...A kedvenc teás poharam kíséretében:)
És akkor nem maradt más hátra mint, hogy csomagoljam őket az eseményre persze azért itthon is hagytam pár darabot:-)) Tejjel, kakaóval, teával, kávéval meg csak úgy elrágcsálni is nagyon finom.
Próbáljátok ki!

Julie


2012. június 15., péntek

Thomas torta

Írtam már a torták iránti szenvedélyemről itt. A héten kapóra is jött, hogy barátnőm barátnője szeretett volna egy tortát 6 éves kisfia szülinapjára. A kérés az volt, hogy legyen Thomas-os.
Még nem sütöttem ilyet, így előtte megtervezgettem. Eredetileg lett volna alagút is, de idő hiány miatt elmaradt... Az alapja jó csokis csokitorta, csokikrémmel. Fincsi...





Megígértem, hogy leírom a fondant receptjét. Én kiskuktáét használom, nekem nagyon bejött.
Nem is részletezem, mert ha rákattintotok a linkre, képekkel illusztrálva megtekinthetitek, hogyan készül.
Ételfestékkel színeztem. Amikor elkezdtem tortákat díszíteni, még a szupermarketben kapható folyékonnyal készítettem, de nagyon nehéz vele dolgozni. Most por állagú van, amit a neten rendeltem, de még ez sem tökéletes.


készül a fondant

a színezés folyamata...

Átgyúrás után kinyújtás, és mehet a tortára. Külön megcsináltam a két emeletet, majd összeraktam. Ez nem egy súlyos torta, ez alá nem tettem támasztékot, de ha nehezebb az emelet, az alsó tortába Kit Kat csokikat szoktam beszúrni.
Thomast ugyancsak fondantból formáztam, bár ez a második, mert az elsőt balgán ott felejtettem az étkező asztalon. Kisbabám pedig azt gondolta jó móka szétnyomni...Neki tetszett is:)
Összeillesztés után olvasztott étcsokiból nyomtam rá a síneket és színeztem ki az alagutat.






A végtelenbe, és tovább:)


Tetszett nagyon az ünnepeltnek, végül is a cél teljesítve... Ha van időm, sokkal szebbre-jobbra lehetett volna még, csak hát az a fránya idő hiány.......
Julia

2012. június 14., csütörtök

Vidám dekoráció

Nagyon szeretem a gyerekrajzokat. Kedvesek, vidámak. Legszívesebben kitapétáznék velük egy egész szobát, bár az már lehet, hogy inkább ijesztő lenne...:)
Inkább maradunk a "kulturált mennyiségnél".
Nálunk a gyerekek szeretnek rajzolni, így nem okozott gondot, mikor megkértem őket, hogy alkossanak valami szépségeset a falra. Ezek között van saját, barát, és rokon gyerkőc rajza is.
Az előszobában kaptak helyet, így mikor belépünk a házba, rögtön szembetaláljuk magunkat a vidámsággal.
Volt már olyan, hogy morcosan értem haza, de belépve mosolyt csaltak az arcomra...
A kereteket az IKEA-ban vettük pár száz forintért. Ez a sok szín már nem bírna el egy színes falat, / bár parasztházban szerintünk amúgy sem mutat igazán jól  / így lágy krém színűre festettük.



Van a keretek között egy kakukk tojás,
 ami kézi készítésű






Julia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...