2013. február 9., szombat

Farsangi osztálytorta

Kedvencem lett ez a torta, valamiért belopta magát a szívembe. Vagy csak azért, mert láttam mennyire örültek neki a srácok.
Farsang volt középső fiam iskolájában. A tanítónéni megkérdezte tőlem, hogy esetleg belefér-e az időmbe, hogy süssek egy osztálytortát, vagy rendeljen?
Azt persze nem hagyhattam, hogy rendeljen, na nemár! Szívesen sütöttem. Csokitorta, a tészta receptjét itt megtaláljátok. A krém is csokis volt, ígérem ezt is leírom nemsokára egy külön bejegyzésben.
A bevonat fondant, amivel szeretek dolgozni nagyon. Erről is írtam már egy külön bejegyzést, ide kattintsatok, és olvashatjátok is.


Mikor készen lett éreztem, hogy valami még hiányzik, így került rá a zászló. Ez ugye nem volt előre betervezve, és nem is volt itthon pálcikám. Tányéralátétből húztunk ki egy pálcát, az lett a zászló tartója.



Jövő héten pedig kezdjük az általatok küldött receptek bemutatását!!!

Julia

2013. február 4., hétfő

Húsos virág

Egy barátnőmnél láttam ezt a szépséget, persze rögtön el is kértem a receptet. Ez egy kelt tésztás, hússal töltött finomság. Nos, én megsütöttem és AZTA!!!
Nagyon finom! Tudom kicsit bonyolultnak tűnhet az elkészítése, de nem az! Megmutatom lépésről lépésre hogyan kell elkészíteni. Cserébe tegyétek meg, hogy megsütitek. :)
A receptért köszönet és hála Bettinek!



Hozzávalók: /12 db-hoz/
60 dkg liszt
300 ml tej
15 g élesztő
1 dl olaj
1 tk.só
csipet cukor
1 tojás kenéshez, magok díszítéshez
töltelék: mustár, ketchup, valamint tetszés szerint szeletelt sonka, kolbász, gomba stb...

A hozzávalókból /liszt,tej,élesztő,olaj,só,cukor/ tésztát dagasztok, hagyom duplára kelni (én a kenyérsütőgéppel kevertem, dagasztottam, kelesztettem).
Kivettem a tálból és 14 részre osztottam. 2 részből kis / kb 2 cm átmérőjű/ golyókat gyúrtam, ebből lett a közepe. 12 darab kis golyóbis készült és letakarva félretettem.


A többi tésztadarabot egyenként oválisra /kb 10x15cm/ nyújtottam. Megkentem mustárral, ketchuppal, esetleg krémsajttal is lehet. Rátettem a tetszés szerinti feltétet. Én sonkásat, kolbászosat készítettem. Kis darabokra vágva mehet rá a hús. Majd henger alakúra feltekertem. Két végét összeillesztettem és a kapott gyűrűt 6 helyen bevágtam egy ollóval.

A képekre kattintva nagyobb méretben is megtekinthetőek

Sütőpapíros, tepsire rakom a virágokat. / ha teflon tepsitek van, persze nem kell a papír /
A tojást elválasztottam, a fehérjébe belemártottam a kis golyóbisokat és különböző magokba / én most napraforgóba / forgatva kerülnek a virágok közepébe.


A sárgájával lekentem a szirmokat és még pihentettem fél órát.
Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütöttem.
Frissen is fogyasztottunk belőle természetesen, de nagyon finom volt másnap is!



Jó sütést,
Julia

2013. január 30., szerda

Csokitorta tejszínnel

Van olyan mindenkinek, hogy éppen valamiért nincs annyira nagy jó kedv. Talán csak a tél miatt, vagy csak mert nem jó jegyet hozott a gyerek az iskolából, vagy duzzog a tini / hú, mit kapok ezért, hogy ilyet írtam! :) / vagy nem sikerül valami a munkahelyen. Kinek ismerős az ilyenkor "bekuckózni és csokitortát enni a legjobb" érzés?
Itt van mindenre a gyógyír... Amiért még a diétát is érdemes felfüggeszteni. Vagy mégsem...Nem buzdítok senkit erre, mert tisztelem a diétázók elszántságát.
Szóval A CSOKITORTA. Igen, csupa nagybetűvel...


Mivel nem sok időm volt, a krémmel nem nagyon vesződtem. Olvasztott csoki, és tejszínhab van benne, és őrületesen finom!!! Nem nehéz, nem bonyolult, elrontani sem nagyon lehet, úgyhogy hajrá! :)

Hozzávalók a tésztához:
400 g liszt
300 g cukor / lehet barna is /
50 g kakaópor
1 tk szódabikarbóna
2 tk sütőpor
1/2 tk só
3 tojás
1 1/2 dl tejföl
170 g olvasztott vaj
1 dl olaj
3 dl hideg víz

Két tálra lesz szükség. Egyikben összekeverjük a szárazanyagokat / liszt, cukor, kakaó, sz.bikarbóna, sütőpor,só / Másikban egy kézi vagy gépi mixerrel a tojást, tejfölt, olvasztott vajat, olajat és a vizet keverem pár percig. Egyszerre öntsük hozzá a száraz anyagokat, és keverjük pár percig.
Mehet is a sütőbe előmelegített 180 fokra, kb 50 percre / ez a mennyiség elég egy 26 cm-es formába, de ezt készítem keskenyebb tepsiben is, akkor szép magas lesz. Ebben az esetben 2 részletben sütöm a tésztát. /
Szükség van a töltéshez még:
250-500  ml tejszínre / ki mennyi habbal szereti /
3-4 ek porcukorra
200 g csokira / a legjobb, ha az egyik tej a másik étcsoki /
Ezen a tortán most 250 ml tejszín van, azon egyszerű okból, mert ennyi volt itthon. De mehet ennek a duplája is, elbírja a sok tejszínt is. Egyszerűen fel kell verni, tettem hozzá egy fél zacsi DrOetker zselatin fixet is, hogy picit keményebb legyen, és 3-4 ek porcukrot. Ha pihentetitek hideg helyen, még jobban összeáll, én itt most türelmetlen voltam, így lefolyt itt-ott, de semmi nem vész kárba!!!
A tejcsokit 3 ek tejszínnel tűzhelyen felolvasztottam, picit hagytam visszadermedni, és a felét ráöntöttem a teljesen kihűlt alsó lapra.


Erre lapátoltam rá a tejszín felét, majd a következő tortalap jön. Ezen hasonlóan olvasztott csoki, majd tejszínhab. A legtetejére jött az olvasztott étcsoki.




A csokiszív már csak hab a tortán. Nagyon egyszerűen lehet elkészíteni különben. Olvasztott étcsokit egy zacskóból, /aminek a sarkát picit levágtam/ kinyomtam sütőpapírra, majd mikor megdermed, szépen fel lehet szedni.



Julia

2013. január 24., csütörtök

Pizsamás bejegyzés :-)

Igen, délelőtt 11 órakor még pizsiben vagyok a csiga házamban...
Julia mondja hetente nekem : " bújj már ki a csiga házadból ! " De ééééén nem akaroooook!!
De nem szégyellem nem bánom mert itt van nekünk Ő aki már másfél hónapos!

Bár fenekestől felfordult az életünk , mindent sokkal de sokkal jobban és hamarabb meg kell szervezni most már 3 gyerkőccel mint eddig a kettővel.

A drága férjem aki amúgy sem volt sosem jó alvó most aztán minden éjszakai etetésnél ( ami persze hangos , hirtelen fellépő sírással kezdődik ) felébred. A gyerekek már majdnem immúnisak az éjjeli sírásra .
Amikor hazaérnek a suliból rohannak a kicsihez és össze-vissza puszilgatják  ami olyan jóóóóó egy Anyának. Sőt büfiztetnek , dajkálnak, vetkőztetnek fürdés előtt DE pelus cserét nem vállalnak :-)

Hogy milyen baba? Gyönyörű, egészséges, sír-alszik-sír-eszik-sír üzem módban létezik most még...
Én hogy vagyok? Nagyon jól! Élvezem a perceket hajnalban, nappal, éjjel , mindig!!! Amúgy ismeritek a nincs időd magadra állapotot? Délben még pizsiben, mosatlanok a mosogatóban, de sok mindent kéne csinálni DE a baba nem ad időt ? Sebaj , nem érdekel mert pár óra múlva minden megoldódik, a szennyes, a főzés és minden más is .......


Édes kisfiam
Fotós: Julia


Minden olyan szép és olyan jó!

Ja és és múlt héten rám mosolygott......elolvadtam!!!

Julie

2013. január 20., vasárnap

Bagel

A bagel körül hasonló felhajtás van, mint a macaron körül. Én is csak akkor értettem meg az okát mikor megkóstoltam. Ez az egyik legfinomabb péksütemény a világon! Szerintem...
A kívül ropogós, belül sűrű, kissé édeskés tésztát bármivel is töltjük meg, vagy éppen üresen rágcsáljuk, hihetetlen finom!


A receptet Limara oldalán találtam. Ide  kattintva olvashatjátok az eredetit. Ha esetleg még nem volt szerencsétek Limara pékségéhez, mindenképpen szánjatok rá időt, mert megéri!!! Én imádom!

Hozzávalók: / 6 nagyot és 4 kicsit készítettem ebből /

60 dkg finomliszt
1 tk só
1 ek cukor
1 tk olaj
12 g friss élesztő
3 dl  langyos víz

Egy tálba beleöntöm a lisztet, sót, cukrot. Közepébe mélyedést csinálok, majd belelocsolom az olajat, vizet, és mehet hozzá a morzsolt élesztő. Az egészet kézzel összegyúrom, majd egy deszkán vagy szilikonlapon folytatva fényesre dolgozom-gyúrom a tésztát. Próbáltátok már stresszoldó jelleggel a gyúrást? Tök jó! Egyszer mérges voltam már nem is tudom miért, na akkor lett a legszebb a tésztám! :)
Kelesztőtálban 1 órát kelt, majd 6 nagyobb, és 4 kisebb részre osztottam. /Ez ízlés kérdése/


A tésztákat a tenyeremmel kilapogattam, majd feltekertem, Kb 20 cm hosszú darabokat formálva.

A két végét egymáshoz csíptem. Na ez még nem tökéletes, gyakorolnom kell, hogy szép sima legyen.
Majd belisztezett deszkán vagy lapon letakarva még 30 percig keltek. És most jön a meglepetés!!! Attól lesz finom ropogós, semmihez sem hasonítható a külseje, hogy forró vízben főzni kell őket. / Ne riasszon meg senkit, ez nem nagy munka! / Kb fél liter vizet felforraltam 1 ek mézzel, és oldalanként 30 mp-ig főztem benne a bageleket. Majd 200 fokos sütőben, sütőpapíron, vagy vajazott-lisztezett tepsin 15 perc alatt készre sültek.

Itt sült csirkével  töltöttük, de nagy kedvenc még a tonhalas is.


Julia
Kövess minket a facebookon is. Itt megteheted. 

2013. január 18., péntek

Mit sütsz kis szűcs?

Akkor most Ti jöttök! Nagyon szeretünk kommunikálni veletek, és örülünk minden levélnek, amit küldtök nekünk. Mivel ez a blog nektek szól, szeretnénk bevonni titeket is egy kicsit...
Küldjetek nekünk bevált, kedvelt, a család által imádott recepteket!
Bármit ami már kipróbált, ötletes, hagyományos, vagy éppen egyedi. Ha azt gondolod róla, hogy másnak is ízlene, itt a helye nálunk!
Mi összegyűjtjük a recepteket, a kedvenceket megsütjük /vagy főzzük/ és bemutatjuk itt a blogon.
Valamint a facebook oldalunkon is közzé tesszük a receptjeiteket szépen sorban.
Nos, van ilyen? Küld! Várjuk!
 falusilibak@gmail.com


Ugye megvan a nagyi régi szakácskönyve?

Julie&Julia

2013. január 16., szerda

Kókuszkrémes keksz

 Legkisebb ugrifüles kisfiam egy konyhai pakolás alkalmával kiöntött egy csomó kókuszreszeléket.
Feltakarítása közben azon agyaltam, milyen régen készítettem kókuszos sütit. A gondolatot tett követte, /na nem azon nyomban/ és elkészült ez a linzertésztás kókusztöltelékes finomság.


Hozzávalók tésztához: /kb 25-30 kész sütihez/

300 g finomliszt
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 tk só
250 g vaj
200 g cukor
1 nagy tojás

Kókuszos krémhez:

150 g kókuszreszelék
170 g sűrített tej
4-5 ek tejföl

Két variációban készült már, a végeredményben nincs különbség. Leírom mindkettőt, és csináljátok úgy, ahogy szimpatikus:
1. Egy tálban összekevertem a lisztet, szódabikarbónát, sót. Egy másik tálban a szobahőmérsékletű vajat összedolgoztam a cukorral és a tojással. Majd összegyúrogattam-kevertem a liszttel. 1-2 órás hűtőben tárolás után lehet nyújtani, és kiszúrni.
2. Másodszor mikor készült, szerettem volna csak úgy a móka kedvéért megszínezni a tésztát. Itt a vajat megolvasztottam, és ebbe csepegtettem pár csepp DrOetker folyékony ételszínezőt. Robotgéppel hozzádolgoztam a cukrot és a tojást. Majd ment az egész a lisztes keverékbe, és összedolgozni. Ugyanúgy hűtő pár órára / az sem baj, ha egy éjszakára, ez mindkét esetre áll/, és nyújtás.


180 fokos előmelegített sütőben sültek b 10-13 percig. Gyorsan elkezdnek barnulni, nézzetek rá sűrűn!
Mikor kihűltek, lehet tölteni. A krémhez mehet minden egybe. A kókusz, sűrített tej, és a tejföl. / Mivel már eleve cukrozott volt a sűrített tej, nem raktam bele/. Ez egy ragacsos, elég sűrű "krém" lesz. Kb 1-1 teáskanálnyival töltöttem meg a sütiket. Frissen a tészta ropogós, másnapra megpuhul. Így is-úgy is nagyon finom!



Jó sütést,
Julia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...