Így megkérdeztem, van-e kedve vendégszerepelni nálunk. Szerencsénkre volt.:) Egy jól bevált receptjét mutatja meg nektek, ezt a finom, illatos házi bagettet. Innen át is adom a szót, olvasás után süssetek is gyorsan. Éljen a bagett!!! És köszönjük szépen Mercinek!!!
Fotókat Mercitől kaptuk, az Ő konyhájában készültek ezek a szépségek. |
Hozzávalók:
500 g liszt
300 ml langyos víz
2,5 dkg élesztő
1 kk. barnacukor
2 teáskanál só
2 teáskanál só
2 ek. burgonyapüré por ( elhagyható)
Kenyérdagasztóba teszek mindent, dagasztó-kelesztő programon
készítem, de fél órával előbb kiveszem a tésztát mint ahogy az idő lejárna,
mert tapasztalataim szerint túl kelt a tésztám, ha végig benne hagytam.
Szilikon lapon dolgozom tovább, így nem kell tovább
liszteznem. A fa gyúródeszkát meg kell hinteni kevés liszttel . 4 felé vágom a tésztát, le szoktam mérni, hogy egyformák legyenek.
Kb. 15X20 cm téglalapra tapicskolom a tenyeremmel, jól
kinyomkodva a levegőt belőle. Elkezdem feltekerni és minden tekerésnél jól
lenyomkodom az ujjammal. Végül kb.30 cm hosszú bagettet kapunk, kicsit
átsodrom , a végét lehet hegyesre sodorni,
hogy szép formát kapjunk.
Letakarva 45-60 percet kelesztem, attól függően, hogy milyen meleg van a konyhánkban , ügyelve arra, nehogy túl
kelljen. Sütés előtt, éles pengével, vagy ollóval bevagdossuk, és 200C-ra melegített alsó-felső sütésen készre sütjük. / Egy edénybe
vizet kell betenni a sütő aljába a párásítás
végett. /
Bagettsütőn, vagy sima sütőpapírral kibélelt sütő
lemezen sütjük. Ha kivesszük rácson hagyjuk kihűlni, feltéve, ha meg tudjuk
állni, hogy ne együk már forrón.
Lehet ízesíteni apóra vágott szárított paradicsommal, olíva
bogyóval, mozzarellával, sonkával, ezeket a feltekerésnél kell beletekerni.
Másnapos bagettünket frissé tehetjük, ha bevagdossuk, mintha
szeletelnénk, de nem vágjuk végig, minden szelet közé 1-1 szelet mozzarellát
teszünk , olívaolajjal kissé meglocsoljuk ,és betesszük 4-5 percre 200C
előmelegített sütőbe. Fokhagymás olívával is meg lehet locsolni , vagy
snidlinges-mozzarellás olívával, úgy is nagyon ízletes és friss lesz.
Merci & Julia
Szépek lettek, gratulálok :)
VálaszTörlésMa reggel félálomban bekevertem a tésztát. Félig nyitott szemmel konstatáltam, hogy a recept hozzávalói között nem szerepel só. Én azért tettem bele egy teáskanállal, de nekem még így is sótlan lett. Ha kifelejtettétek, pótoljátok, nehogy más is így járjon! :) Amúgy a recept tökéletes!!! :)
VálaszTörlésIgen, köszönöm, az lemaradt. Hozzáírtam most:)
Törlés