2013. január 2., szerda

Házi bagett

Ebben a bejegyzésben egy barátnőnké lesz a főszerep. Mercit még az óvodából ismerem, mármint a srácaink jártak anno egy csoportba... A facebookon lettem figyelmes arra, hogy milyen szépségeket süt.
Így megkérdeztem, van-e kedve vendégszerepelni nálunk. Szerencsénkre volt.:) Egy jól bevált receptjét mutatja meg nektek, ezt a finom, illatos házi bagettet. Innen át is adom a szót, olvasás után süssetek is gyorsan. Éljen a bagett!!! És köszönjük szépen Mercinek!!!

Fotókat Mercitől kaptuk, az Ő konyhájában készültek ezek a szépségek.

Hozzávalók:
500 g liszt
300 ml langyos víz
2,5 dkg élesztő
1 kk. barnacukor
2 teáskanál só
2 ek. burgonyapüré por ( elhagyható)
Kenyérdagasztóba teszek mindent, dagasztó-kelesztő programon készítem, de fél órával előbb kiveszem a tésztát mint ahogy az idő lejárna, mert tapasztalataim szerint túl kelt a tésztám, ha végig benne hagytam.
Szilikon lapon dolgozom tovább, így nem kell tovább liszteznem. A fa gyúródeszkát  meg kell hinteni kevés liszttel . 4 felé vágom a tésztát,  le szoktam mérni, hogy egyformák legyenek.


Kb. 15X20 cm téglalapra tapicskolom a tenyeremmel, jól kinyomkodva a levegőt belőle. Elkezdem feltekerni és minden tekerésnél  jól  lenyomkodom az ujjammal. Végül kb.30 cm hosszú bagettet kapunk, kicsit átsodrom , a végét lehet hegyesre  sodorni, hogy szép formát kapjunk.

Letakarva 45-60 percet kelesztem,  attól függően, hogy milyen meleg van a  konyhánkban , ügyelve arra, nehogy túl kelljen. Sütés előtt, éles pengével, vagy ollóval bevagdossuk, és 200C-ra melegített  alsó-felső sütésen készre sütjük. / Egy edénybe vizet kell betenni a  sütő aljába a párásítás végett. /




Bagettsütőn, vagy sima sütőpapírral kibélelt sütő lemezen sütjük. Ha kivesszük rácson hagyjuk kihűlni, feltéve, ha meg tudjuk állni, hogy ne együk már forrón.
Lehet ízesíteni apóra vágott szárított paradicsommal, olíva bogyóval, mozzarellával, sonkával, ezeket a feltekerésnél kell beletekerni.
Másnapos bagettünket frissé tehetjük, ha bevagdossuk, mintha szeletelnénk, de nem vágjuk végig, minden szelet közé 1-1 szelet mozzarellát teszünk , olívaolajjal kissé meglocsoljuk ,és betesszük 4-5 percre 200C előmelegített sütőbe. Fokhagymás olívával is meg lehet locsolni , vagy snidlinges-mozzarellás olívával, úgy is nagyon ízletes és friss lesz.

Merci & Julia


3 megjegyzés:

  1. Szépek lettek, gratulálok :)

    VálaszTörlés
  2. Ma reggel félálomban bekevertem a tésztát. Félig nyitott szemmel konstatáltam, hogy a recept hozzávalói között nem szerepel só. Én azért tettem bele egy teáskanállal, de nekem még így is sótlan lett. Ha kifelejtettétek, pótoljátok, nehogy más is így járjon! :) Amúgy a recept tökéletes!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, köszönöm, az lemaradt. Hozzáírtam most:)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...