2013. március 2., szombat

Brownies

Szeretem ezt a sütit, mert egyszerű elkészíteni, és nagyon finom. Egy adag vanília fagyival a tetején bármikor jöhet.
Keresgéltem egy ideje azt a receptet, ami a legjobbnak tűnik. Most ez tűnik a legjobbnak. :)
A teteje ropogós, belül finom csokis, nem annyira sűrű, és puha.


Hozzávalók:

4 tojás
50 g kakaópor
1 tk sütőpor
csipetnyi só
225 g vaj
200 g étcsoki
300 g cukor
150 g liszt
100 g apróra vágott dió /elhagyható/

Robotgéppel dolgoztam. Először a tojásokat kevertem össze a kakaóval, sóval, sütőporral.
A vajat mikróban megolvasztottam az étcsokival, pár percet hagytam hűlni, majd hozzáöntöttem a tojásokhoz. Ezután jöhet a cukor, liszt, majd a dió, ha szeretitek benne a ropogósat.
20x30 cm-es tepsit kivajaztam, ebben simítottam el a tésztát, majd előmelegített 180 fokon 15-20 percig sütöttem.



Jó sütést, és szép hétvégét mindenkinek!
Juli

2013. február 24., vasárnap

Fodor és csipke a sütin

meta content='0;url=http://falusilibak.cafeblog.hu/2013/02/24/fodor-es-csipke-a-sutin/' http-equiv='refresh'/> Kaptunk nemrégiben egy kedves megkeresést a CsipkeDesign-tól. / Nevükre kattintva elétek tárulnak a szépségek. / Nekik megtetszett a mi munkánk, nekünk hűdenagyon az ő munkájuk, így összehoztuk a kettőt. Csodaszép cupcake papírok tulajdonosai lettünk, így elkezdtünk gondolkodni, mit is készítsünk, ami illik a szépségekhez. Így jött a fodor.

Fotókat Sára lányom készítette.
Most tanul fotózni, így néha átadom neki a gyeplőt.:)

Ebben a bejegyzésben azt szeretném megmutatni nektek, hogyan készíthettek otthon egyszerűen ilyen sütiket. Van kifejezetten fodrok készítéséhez való felszerelésem, de ezt most félretettem, hogy egy egyszerű változatot tudjak mutatni.
A tészta sütéséről már írtam egy régebbi bejegyzésben, itt megtaláljátok. A fondantról szintén készült egy átfogó írás, azt ide kattintva éritek el. Ha eddig féltetek a fondant készítésétől, ezeknél a sütiknél próbáljátok ki, mert a kisebb felületen könnyebb dolgozni.
Sima piskótát sütöttem, ebből a receptből. Most fél adagot készítettem, abból 12 db süti lett. Csokikrémmel / 100 g csokit felolvasztottam 50 g vajjal, majd hagytam kicsit hűlni / töltöttem meg. Éles késsel kivágtam a cupcake-ből egy kerek darabot, ebbe a mélyedésbe töltöttem a csokit. Majd a kimetszett részről levágtam a nagyját, hogy csak a vékony tető maradjon, ezt visszatettem a sütire. Mikróban megmelegítek 2 ek vajat, csak éppen annyira, hogy jól kenhető legyen. A sütik tetejét ezzel átkenem, sima felületet képezve. Ez kitölti az esetleges mélyedéseket, valamint tartja a fondant bevonatot. Ezek után nyújtottam ki a cukormasszát, és kiszúróval,  /ami szélesebb kicsit, mint maga a süti/ 3 méretet nyomtam ki. A fodrok készítéséhez egy vékony ecset végét használtam. Alulról kell felfelé megnyomni a fondant bevonatot, miközben felülről 2 ujjunk közé csípve nyomjuk lefelé picit. Ha esetleg repedne, akkor vajas kézzel át kell gyúrni még a bevonatot.


A kisebb darabokat a pult szélén fodroztam. / Mindkét oldala használható, attól függően melyiket találjátok szebbnek :) / Vizes ecsettel lehet a szinteket egymáshoz ragasztani.


Most már beszéljenek helyettem a képek. Ha szeretnétek első kézből értesülni a CsipkeDesign háza táján történő esményekről, itt megtaláljátok a facebook oldalukat.





Julia

2013. február 20., szerda

Amitől elállt a szavam...

Pedig ez ritkán fordul elő....:)
Ma más tollával ékeskedem. Nade milyen csodaszép tollal! Írtam már barátnőnkről László Zsuzsiról, aki grafikusként dolgozik. Rajzolt is nekünk régebben egyik bejegyzésünkhöz, ami ide kattintva megtekinthető.
Valamint írtam már Hajniról is, aki Hollandiában él boldog kis családjával. A két szuperkreatív hölgy összefogott, és készítettek valami olyat, amitől jött ez a bizonyos szavam elállása...
Zsuzsi kiutazott Hollandiába, és megterveztek - elkészítettek közösen egy vendégszobát és egy gyerekszobát, a lassan egy éves Bo babának.

A vendégszoba ötlete hatalmas! Hajniék a "kanapéturizmus" közösségének lelkes tagjaiként szerettek volna kialakítani egy olyan szobát, amelyben a világ bármely pontjáról érkező vendégek otthonosan érezhetik magukat. Így került a falra fehér matt fóliából a házigazda, Aaike kedvenc szerzőjének novelláiból összeválogatott kollázs. / Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak, és a szerző más novelláiból /
Ide kattintva olvashattok részletesebben a készítéséről.





A gyerekszoba hasonló technikával készült. Kattintsatok ide, Zsuzsi részletesen leírja a  készítés menetét.
Gyönyörű, csodaszép! Én beleszerettem ebbe a gyerekszobába! Ha megnézitek ezeket a képeket, biztosan megértitek miért. :)






Julia

2013. február 14., csütörtök

Ti küldtétek - Túrós rétes kelt tésztából

Volt pár hete egy felhívásunk, hogy várjuk szeretettel a jól bevált receptjeiteket. Kaptunk is sok finomat, köszönjük szépen! El is kezdtük megsütni, íme az első!
Zsuzsi küldte nekünk, ez egy régi családi recept, amit  nagymamája hagyott rá. Zsuzsi férjével és kisfiával Svájcban él, ott sajnos nem kap olyan túrót mint az itthoni. Viszont mikor hazajönnek, minden alkalommal süt a legkedveltebb túrós rétesből.
Én is megcsináltam, tényleg nagyon finom!

Zsuzsi készítette képek, köszönöm!

Hozzávalók:
 
fél kiló liszt,
25 dkg vaj vagy margarin,
1 tojás, (plusz egy megkenni majd a tetejét)
2 evőkanál cukor,
2 dkg élesztő,
kis tej (kb. fél deci).

Töltelék:
 
fél kiló túró,
1 citrom reszelt héja,
mazsola,
egy tojás sárgája,
ízlés szerint kristálycukor kb 10dkg
 
Langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Közben a lisztben elmorzsoljuk a margarint. Majd összegyúrjuk a tejes élesztővel. 4 cipót formálunk belőle, egy órát pihenni hagyjuk szobahőmérsékleten. Majd az egyik cipót ovális alakúra nyújtjuk, megkenjük a töltelék egy negyedével kb. Széleit bevagdossuk ha van derelyevágónk azzal, ha nem, akkor késsel. Azután ráhajtogatjuk a szélét. A közepén maradhat pár centi rész, ahová nincs ráhajtva. Majd mind a 4-et elkészítjük így. Tepsiben megkenjük egy tojással és 180 fokon sütjük szép halványbarnára.
 
 
 
 
 
Köszönjük szépen a receptet! Várjuk továbbra is szeretettel a sok szépet és jót!
 
Julie&Julia

2013. február 9., szombat

Farsangi osztálytorta

Kedvencem lett ez a torta, valamiért belopta magát a szívembe. Vagy csak azért, mert láttam mennyire örültek neki a srácok.
Farsang volt középső fiam iskolájában. A tanítónéni megkérdezte tőlem, hogy esetleg belefér-e az időmbe, hogy süssek egy osztálytortát, vagy rendeljen?
Azt persze nem hagyhattam, hogy rendeljen, na nemár! Szívesen sütöttem. Csokitorta, a tészta receptjét itt megtaláljátok. A krém is csokis volt, ígérem ezt is leírom nemsokára egy külön bejegyzésben.
A bevonat fondant, amivel szeretek dolgozni nagyon. Erről is írtam már egy külön bejegyzést, ide kattintsatok, és olvashatjátok is.


Mikor készen lett éreztem, hogy valami még hiányzik, így került rá a zászló. Ez ugye nem volt előre betervezve, és nem is volt itthon pálcikám. Tányéralátétből húztunk ki egy pálcát, az lett a zászló tartója.



Jövő héten pedig kezdjük az általatok küldött receptek bemutatását!!!

Julia

2013. február 4., hétfő

Húsos virág

Egy barátnőmnél láttam ezt a szépséget, persze rögtön el is kértem a receptet. Ez egy kelt tésztás, hússal töltött finomság. Nos, én megsütöttem és AZTA!!!
Nagyon finom! Tudom kicsit bonyolultnak tűnhet az elkészítése, de nem az! Megmutatom lépésről lépésre hogyan kell elkészíteni. Cserébe tegyétek meg, hogy megsütitek. :)
A receptért köszönet és hála Bettinek!



Hozzávalók: /12 db-hoz/
60 dkg liszt
300 ml tej
15 g élesztő
1 dl olaj
1 tk.só
csipet cukor
1 tojás kenéshez, magok díszítéshez
töltelék: mustár, ketchup, valamint tetszés szerint szeletelt sonka, kolbász, gomba stb...

A hozzávalókból /liszt,tej,élesztő,olaj,só,cukor/ tésztát dagasztok, hagyom duplára kelni (én a kenyérsütőgéppel kevertem, dagasztottam, kelesztettem).
Kivettem a tálból és 14 részre osztottam. 2 részből kis / kb 2 cm átmérőjű/ golyókat gyúrtam, ebből lett a közepe. 12 darab kis golyóbis készült és letakarva félretettem.


A többi tésztadarabot egyenként oválisra /kb 10x15cm/ nyújtottam. Megkentem mustárral, ketchuppal, esetleg krémsajttal is lehet. Rátettem a tetszés szerinti feltétet. Én sonkásat, kolbászosat készítettem. Kis darabokra vágva mehet rá a hús. Majd henger alakúra feltekertem. Két végét összeillesztettem és a kapott gyűrűt 6 helyen bevágtam egy ollóval.

A képekre kattintva nagyobb méretben is megtekinthetőek

Sütőpapíros, tepsire rakom a virágokat. / ha teflon tepsitek van, persze nem kell a papír /
A tojást elválasztottam, a fehérjébe belemártottam a kis golyóbisokat és különböző magokba / én most napraforgóba / forgatva kerülnek a virágok közepébe.


A sárgájával lekentem a szirmokat és még pihentettem fél órát.
Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütöttem.
Frissen is fogyasztottunk belőle természetesen, de nagyon finom volt másnap is!



Jó sütést,
Julia

2013. január 30., szerda

Csokitorta tejszínnel

Van olyan mindenkinek, hogy éppen valamiért nincs annyira nagy jó kedv. Talán csak a tél miatt, vagy csak mert nem jó jegyet hozott a gyerek az iskolából, vagy duzzog a tini / hú, mit kapok ezért, hogy ilyet írtam! :) / vagy nem sikerül valami a munkahelyen. Kinek ismerős az ilyenkor "bekuckózni és csokitortát enni a legjobb" érzés?
Itt van mindenre a gyógyír... Amiért még a diétát is érdemes felfüggeszteni. Vagy mégsem...Nem buzdítok senkit erre, mert tisztelem a diétázók elszántságát.
Szóval A CSOKITORTA. Igen, csupa nagybetűvel...


Mivel nem sok időm volt, a krémmel nem nagyon vesződtem. Olvasztott csoki, és tejszínhab van benne, és őrületesen finom!!! Nem nehéz, nem bonyolult, elrontani sem nagyon lehet, úgyhogy hajrá! :)

Hozzávalók a tésztához:
400 g liszt
300 g cukor / lehet barna is /
50 g kakaópor
1 tk szódabikarbóna
2 tk sütőpor
1/2 tk só
3 tojás
1 1/2 dl tejföl
170 g olvasztott vaj
1 dl olaj
3 dl hideg víz

Két tálra lesz szükség. Egyikben összekeverjük a szárazanyagokat / liszt, cukor, kakaó, sz.bikarbóna, sütőpor,só / Másikban egy kézi vagy gépi mixerrel a tojást, tejfölt, olvasztott vajat, olajat és a vizet keverem pár percig. Egyszerre öntsük hozzá a száraz anyagokat, és keverjük pár percig.
Mehet is a sütőbe előmelegített 180 fokra, kb 50 percre / ez a mennyiség elég egy 26 cm-es formába, de ezt készítem keskenyebb tepsiben is, akkor szép magas lesz. Ebben az esetben 2 részletben sütöm a tésztát. /
Szükség van a töltéshez még:
250-500  ml tejszínre / ki mennyi habbal szereti /
3-4 ek porcukorra
200 g csokira / a legjobb, ha az egyik tej a másik étcsoki /
Ezen a tortán most 250 ml tejszín van, azon egyszerű okból, mert ennyi volt itthon. De mehet ennek a duplája is, elbírja a sok tejszínt is. Egyszerűen fel kell verni, tettem hozzá egy fél zacsi DrOetker zselatin fixet is, hogy picit keményebb legyen, és 3-4 ek porcukrot. Ha pihentetitek hideg helyen, még jobban összeáll, én itt most türelmetlen voltam, így lefolyt itt-ott, de semmi nem vész kárba!!!
A tejcsokit 3 ek tejszínnel tűzhelyen felolvasztottam, picit hagytam visszadermedni, és a felét ráöntöttem a teljesen kihűlt alsó lapra.


Erre lapátoltam rá a tejszín felét, majd a következő tortalap jön. Ezen hasonlóan olvasztott csoki, majd tejszínhab. A legtetejére jött az olvasztott étcsoki.




A csokiszív már csak hab a tortán. Nagyon egyszerűen lehet elkészíteni különben. Olvasztott étcsokit egy zacskóból, /aminek a sarkát picit levágtam/ kinyomtam sütőpapírra, majd mikor megdermed, szépen fel lehet szedni.



Julia

2013. január 24., csütörtök

Pizsamás bejegyzés :-)

Igen, délelőtt 11 órakor még pizsiben vagyok a csiga házamban...
Julia mondja hetente nekem : " bújj már ki a csiga házadból ! " De ééééén nem akaroooook!!
De nem szégyellem nem bánom mert itt van nekünk Ő aki már másfél hónapos!

Bár fenekestől felfordult az életünk , mindent sokkal de sokkal jobban és hamarabb meg kell szervezni most már 3 gyerkőccel mint eddig a kettővel.

A drága férjem aki amúgy sem volt sosem jó alvó most aztán minden éjszakai etetésnél ( ami persze hangos , hirtelen fellépő sírással kezdődik ) felébred. A gyerekek már majdnem immúnisak az éjjeli sírásra .
Amikor hazaérnek a suliból rohannak a kicsihez és össze-vissza puszilgatják  ami olyan jóóóóó egy Anyának. Sőt büfiztetnek , dajkálnak, vetkőztetnek fürdés előtt DE pelus cserét nem vállalnak :-)

Hogy milyen baba? Gyönyörű, egészséges, sír-alszik-sír-eszik-sír üzem módban létezik most még...
Én hogy vagyok? Nagyon jól! Élvezem a perceket hajnalban, nappal, éjjel , mindig!!! Amúgy ismeritek a nincs időd magadra állapotot? Délben még pizsiben, mosatlanok a mosogatóban, de sok mindent kéne csinálni DE a baba nem ad időt ? Sebaj , nem érdekel mert pár óra múlva minden megoldódik, a szennyes, a főzés és minden más is .......


Édes kisfiam
Fotós: Julia


Minden olyan szép és olyan jó!

Ja és és múlt héten rám mosolygott......elolvadtam!!!

Julie

2013. január 20., vasárnap

Bagel

A bagel körül hasonló felhajtás van, mint a macaron körül. Én is csak akkor értettem meg az okát mikor megkóstoltam. Ez az egyik legfinomabb péksütemény a világon! Szerintem...
A kívül ropogós, belül sűrű, kissé édeskés tésztát bármivel is töltjük meg, vagy éppen üresen rágcsáljuk, hihetetlen finom!


A receptet Limara oldalán találtam. Ide  kattintva olvashatjátok az eredetit. Ha esetleg még nem volt szerencsétek Limara pékségéhez, mindenképpen szánjatok rá időt, mert megéri!!! Én imádom!

Hozzávalók: / 6 nagyot és 4 kicsit készítettem ebből /

60 dkg finomliszt
1 tk só
1 ek cukor
1 tk olaj
12 g friss élesztő
3 dl  langyos víz

Egy tálba beleöntöm a lisztet, sót, cukrot. Közepébe mélyedést csinálok, majd belelocsolom az olajat, vizet, és mehet hozzá a morzsolt élesztő. Az egészet kézzel összegyúrom, majd egy deszkán vagy szilikonlapon folytatva fényesre dolgozom-gyúrom a tésztát. Próbáltátok már stresszoldó jelleggel a gyúrást? Tök jó! Egyszer mérges voltam már nem is tudom miért, na akkor lett a legszebb a tésztám! :)
Kelesztőtálban 1 órát kelt, majd 6 nagyobb, és 4 kisebb részre osztottam. /Ez ízlés kérdése/


A tésztákat a tenyeremmel kilapogattam, majd feltekertem, Kb 20 cm hosszú darabokat formálva.

A két végét egymáshoz csíptem. Na ez még nem tökéletes, gyakorolnom kell, hogy szép sima legyen.
Majd belisztezett deszkán vagy lapon letakarva még 30 percig keltek. És most jön a meglepetés!!! Attól lesz finom ropogós, semmihez sem hasonítható a külseje, hogy forró vízben főzni kell őket. / Ne riasszon meg senkit, ez nem nagy munka! / Kb fél liter vizet felforraltam 1 ek mézzel, és oldalanként 30 mp-ig főztem benne a bageleket. Majd 200 fokos sütőben, sütőpapíron, vagy vajazott-lisztezett tepsin 15 perc alatt készre sültek.

Itt sült csirkével  töltöttük, de nagy kedvenc még a tonhalas is.


Julia
Kövess minket a facebookon is. Itt megteheted. 

2013. január 18., péntek

Mit sütsz kis szűcs?

Akkor most Ti jöttök! Nagyon szeretünk kommunikálni veletek, és örülünk minden levélnek, amit küldtök nekünk. Mivel ez a blog nektek szól, szeretnénk bevonni titeket is egy kicsit...
Küldjetek nekünk bevált, kedvelt, a család által imádott recepteket!
Bármit ami már kipróbált, ötletes, hagyományos, vagy éppen egyedi. Ha azt gondolod róla, hogy másnak is ízlene, itt a helye nálunk!
Mi összegyűjtjük a recepteket, a kedvenceket megsütjük /vagy főzzük/ és bemutatjuk itt a blogon.
Valamint a facebook oldalunkon is közzé tesszük a receptjeiteket szépen sorban.
Nos, van ilyen? Küld! Várjuk!
 falusilibak@gmail.com


Ugye megvan a nagyi régi szakácskönyve?

Julie&Julia

2013. január 16., szerda

Kókuszkrémes keksz

 Legkisebb ugrifüles kisfiam egy konyhai pakolás alkalmával kiöntött egy csomó kókuszreszeléket.
Feltakarítása közben azon agyaltam, milyen régen készítettem kókuszos sütit. A gondolatot tett követte, /na nem azon nyomban/ és elkészült ez a linzertésztás kókusztöltelékes finomság.


Hozzávalók tésztához: /kb 25-30 kész sütihez/

300 g finomliszt
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 tk só
250 g vaj
200 g cukor
1 nagy tojás

Kókuszos krémhez:

150 g kókuszreszelék
170 g sűrített tej
4-5 ek tejföl

Két variációban készült már, a végeredményben nincs különbség. Leírom mindkettőt, és csináljátok úgy, ahogy szimpatikus:
1. Egy tálban összekevertem a lisztet, szódabikarbónát, sót. Egy másik tálban a szobahőmérsékletű vajat összedolgoztam a cukorral és a tojással. Majd összegyúrogattam-kevertem a liszttel. 1-2 órás hűtőben tárolás után lehet nyújtani, és kiszúrni.
2. Másodszor mikor készült, szerettem volna csak úgy a móka kedvéért megszínezni a tésztát. Itt a vajat megolvasztottam, és ebbe csepegtettem pár csepp DrOetker folyékony ételszínezőt. Robotgéppel hozzádolgoztam a cukrot és a tojást. Majd ment az egész a lisztes keverékbe, és összedolgozni. Ugyanúgy hűtő pár órára / az sem baj, ha egy éjszakára, ez mindkét esetre áll/, és nyújtás.


180 fokos előmelegített sütőben sültek b 10-13 percig. Gyorsan elkezdnek barnulni, nézzetek rá sűrűn!
Mikor kihűltek, lehet tölteni. A krémhez mehet minden egybe. A kókusz, sűrített tej, és a tejföl. / Mivel már eleve cukrozott volt a sűrített tej, nem raktam bele/. Ez egy ragacsos, elég sűrű "krém" lesz. Kb 1-1 teáskanálnyival töltöttem meg a sütiket. Frissen a tészta ropogós, másnapra megpuhul. Így is-úgy is nagyon finom!



Jó sütést,
Julia

2013. január 13., vasárnap

Sütőtökös-zabos süti tejcsokival a tetején...

Ilyenkor fogom a fejem, és nem értem, hogy nekem ez miért nem jutott eszembe!!! Ez a süti hihetetlenül finom! Az eredeti receptet a recipegirl.com oldalon találtam. Pici variálás történt persze, több sütőtököt tettem bele, és így olyan puha omlós, hogy a család szerint ez az utóbbi sütések legleglege! Tetején a szelet tejcsoki megolvad, és hmmmmm.... Erre tényleg nincsenek szavak!


Hozzávalók:
180 g vaj
210 g cukor
1 tojás
350 g sütőtökpüré
110 g zabpehely
110 g finomliszt
110 g teljes kiőrlésű liszt
fél tk só
fél tk szódabikarbóna
1 tk fahéj

A vajat mikróban megolvasztottam, pár percig kevertem a cukorral és a tojással. Majd hozzáöntöttem a sütőtökpürét. A kétféle lisztet, zabpelyhet sót, szódabikarbónát, fahéjat előzőleg összedolgoztam, majd mehet bele a tökös keverékbe. Az egészet átkevergettem, és kb 1 órára beraktam a hűtőbe.
Evőkanál segítségével picit lisztes kézzel kis halmokat formáltam, egymástól kb 3 cm távolságra.




Előmelegített, 180 fokos, légkeveréses sütőben 15 percig sültek.
A sütőből kivéve rögtön rátettem mindegyik tetejére egy szelet tejcsokit.


Ez a fotó magáért beszél... Langyosan nagyon finom, az olvad csokival.... Kihűlve is nagyon finom, mikor már nem annyira olvadt a csoki. Ááá, mindenhogy nagyon nagyon finom!!!


Jó sütést,
Julia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...