2012. november 10., szombat

Márton napi libaságok

Biztosan tudjátok , hogy holnap van Márton napja és az evvel kapcsolatos hagyományok, nép szokások , szólás szerint :
" Aki Márton napon libát nem eszik, egész évben éhezik. "  - no sem én sem családom nem szeretne éhezni:-)
Mivel tudtam, hogy a hétvégén nem nagyon leszünk itthon, állandóan úton leszünk és nem lesz idő megfőznöm a szokásos libás menüjeimet sem ma sem holnap ezért a régóta tervezgetett liba tepertő készítését tűztem ki célul.



Pénteken délelőtt a piacon betértem a kedvenc hentesemhez és volt még neki liba hája, jujjj de örültem. Mivel tudtam, hogy aránylag sok kg-ból is nagyon kevés tepertő lesz ezért rámutattam egy általam nagyon nagynak tűnő halomra, hogy azt szeretném....2,60 kg volt. Hazafelé tervezgettem, hogy milyen sok lesz belőle és a szüleimnek is adok majd és iszonyúan büszke leszek magamra , hogy én bizony sütöttem tepertőt :-)) .
Este jött el az ideje, hogy hozzálássak.
Jó zsíros és pepecselős munka volt de élveztem...
Kb. 4-szer 4 cm-es kockákra vágtam a hájat. A gyorsfőző edényembe öntöttem , mellé zúdítottam egy fél pohár vizet. Először nagy fokozaton   pár percig, aztán alacsony hőfokra  vettem és kb. 30-40 perc alatt szép arany színűre sütöttem. Közben a keletkezett folyadékból lemertem de nem dobtam  ki ám mert ebből lett a nagyon finom zsír. Nagyon sok zsírja keletkezett egy kb.1,5-2literes befőttes üveg tele lett vele.
A már kész tepertőt leszűrtem , konyhai papír törlőre szórtam , pici sót kapott és KÉSZ!! Kihűlés után a hűtőbe tettem.
Visszatérve a mennyiségekre a fotón látható mennyiségen felül még kb.másfélszer annyi lett összesen. Szóval aki nagyon nagyon szereti és több alkalomra szeretne bespájzolni belőle annak lehet, hogy 5-6 kg hájat kellene vennie. Mondjuk a frissen sütöttnek van illata, íze......hmmmmmm!!!!
Szóval holnap reggel ezt a kis bőség tálat teszem a család elé .

 

Ha vacsora lenne, biztosan forralt bort szürcsölnénk hozzá.

Ti mit főztök holnap libából vagy kedvenc éttermetekbe mentek???

Julie

2012. november 8., csütörtök

Rózsaszín álomesküvő

 
A mai nap picit az álmodozásé... Legalább is nekem ezek a képek egy rózsaszín álomvilágot hoztak el, amiben élvezet gyönyörködni!
Andi és Árpi minket kértek meg arra, hogy esküvőjükre süssünk macaronokat, és sütiket. A menyasszony halvány rózsaszín ruhája adta a fő vonalat, miszerint ez a szín domináljon a sütiken is. A többit ránk bízták, csak annyit kértek, hogy legyen egyszerű és romantikus.
Nem is szövöm tovább, jöjjenek a képek, pár percre Ti is zökkenjetek ki a hűvös hétköznapokból, és álmodozzatok! :)
A fotókat Méhn Niki és Domján Andrea készítette. A hölgyek nevére kattintva megnézhetitek a weboldalaikat, érdemes!




Fotókra kattintva nagyobb méretben is megtekinthetők












Julie & Julia

2012. november 7., szerda

Lányos torták

Itt vagyok ám, nem tűntem el! Picit sűrű volt mostanában, de libatársnőm látom készített nektek finom birsalma lekvárt, ha nem olvastátok hajrá, kattintsatok! És azt is tudom, hogy ismét tesz-vesz, most valami finom Márton napi meglepetést készít!!!
Node, én sem tétlenkedtem, szeretnék megmutatni nektek két csajos-lányos tortát, amit két édes kislány születésnapjára sütöttem.
Az első, Eszter tortája a nyári színátmenetes torta  egy gyorsabb, egyszerűbb változata. Ez belül most nem kapott átmenetet, csak kívül. Elkészítettem a sajtkrémes / most mascarponet használtam iszonyú jó lett / vajas krémet, / lásd a színátmentes torta bejegyzésben / és egész egyszerűen egy késsel rákenegettem. Itt pont az a jó, hogy a saját fantáziánkra van bízva, hogyan kenjük el.



A tetejére egy egyszerűen elkészíthető fondant rózsát csináltam, jövő héten megmutatom, hogyan.

A második torta barátnőm kislányának készült. Amióta sütök, azóta én készítem a születésnapi tortáit. Pannikának mindig határozott elképzelése van arról, mit szeretne. Idén azt kérte, hogy süssek neki egy ülő maci formájú tortát, ami piros szívet tart a kezében. Megkértem a barátnőmet, hogy nézessen a gyerekkel egyszerű kockáról, és gömbökről szóló meséket, mert kicsit elszabadult a fantáziája...:) Ülő maci alakú tortát?? Persze ez csak vicc, nagyon kedves barátnő vagyok, így mindent megtettem, hogy Pannikának teljesüljön a kívánsága. Kicsit a saját elgondolásomban készült, de óriási sikere lett. Csupa csoki belül minden, kívül pedig bevontam a kedvenc fondant masszámmal, a macit is ebből formáztam kis kezemmel.
Többen kértétek, hogy mutassam meg ennek a bevonatnak a készítését, már megvannak a képek, jövő hétre összerakom az egészet, úgyhogy már csak 1 hetet kérek, és itt lesz, a rózsákkal együtt! :)




Julia

2012. november 2., péntek

Birsalma leki

Már hetek óta  a teraszon pihenő- várakozó birsalmával szemezek és minden áldott nap éreztem meg kellene már csinálnom . De nem akartam kényszerből mert nem hajtott a tatár és alig - alig barnult meg néhány közülük .
Tegnap délután Drága Férj segítségével megmostuk, hámoztam, ő aprította kicsi darabkákra.
Aztán újra megmostuk a szőrmókoktól ismét megszabadítván.

A befőzés már ment lazán egyedül. Mivel sötétedett   a kis családom elindult gyertyát gyújtani a temetőkbe.
Nem néztem utána receptnek, arra gondoltam ezt én most érzésre csinálom.



Volt kb.2-3 kg-nyi az alma, de ebben a mennyiségben volt 5-6 szem sima  alma és körte is vegyesen.
A gyorsfőző edényembe beletettem a gyümölcsöket , kb.20-30 dkg nád cukrot, kb. 1-2 evő kanálnyi fahéjat és kb.2-3 dl vizet. Elkezdtem főzni alacsony fokozaton tetővel úgy 1,5-2 órán keresztül .
Ekkor levettem a tetőt , összekevertem, kóstoltam,  nem hiányzott belőle semmi. A fahéj nem nyomta el a birs kellemesen fanyar ízét, megmaradt a jellegzetes íz, mégis finoman érezhető a fahéj. Egyedül a vízből öntöttem le de nem öntöttem ki hátha mégis kell. ( nem kellett végül ). Bot mixer segítségével  "rusztikusra " turmixoltam, nem lett teljesen egynemű, hagytam benne darabkákat.



Az üvegcséket már a főzés ideje alatt kifőztem . Még forrón beletöltöttem a lekvárt, fejjel lefelé fordítva hagytam őket kihűlni. 7 üveg lett tele ( 2,5  3, 4 dl nagyságúak vegyesen ).
Ennyire egyszerű volt. Még kapható a piacokon birsalma  , ti főztetek belőle ? Vagy sajtot csináltatok esetleg?
Mára kalács sütést tervezek a lekvárral isteni lesz.

 A kalács recept :http://falusilibak.blogspot.hu/2012/09/kalacsom-kalacsom.html

További kellemes hosszú hétvégét kívánok Nektek!!

Julie

2012. október 30., kedd

Szereted a karácsonyt?

Bár ki nem? Minden életkorban mást jelent. Gyerekként leginkább az ajándékokról szólt, huszonéveim elején, mikor még a szüleimmel éltem, már-már nyűg volt az otthoni karácsony. Inkább lettem volna a barátaimmal. A gyerekek születésétől már róluk szól. Azon már nem is nagyon gondolkodom, hogy én mit kérek karácsonyra, csak azon agyalok, hogy a három gyerek vajon minek örülne a legjobban?
Valószínűleg öregszem, mert tavaly éreztem először igazán, hogy a karácsony a szeretetről szól, és azokról, akiket szeretek. Tavaly történt első alkalommal, hogy nem mi mentünk a szüleimhez, hanem ők jöttek hozzánk. Itt volt az összes testvérem / 3 bátyám van / feleségekkel, és gyerekekkel / sok van / együtt. Tele volt a ház, sürögtem-forogtam, már napokkal előtte elkezdtem sütni-főzni, de nem bántam meg. Együtt voltunk mindannyian, és hősiesen bevallom, ezt akkor meg is könnyeztem...
Hogy miért írom le ezt, most október végén? Mert nagyon érdekel minket, hogy Ti hogyan töltitek a karácsonyt. Írjatok nekünk akár gyerekkori emlékekről,vagy éppen a tavaly karácsonyról, és mi csokorba szedve szerkesztünk belőlük egy jó kis bejegyzést. Ha sokan írtok, akár többet.
Írjatok nekünk Ti is, akik külföldön találtatok otthonra, / látom ám a statisztikákban, hogy olvastok minket Kanadától- Ausztráliáig, nem tudtok elbújni!:) / hogy mennyiben más a karácsonyotok most.
Írjatok a kedvenc karácsonyi filmetekről, zenétekről, ételekről, díszítésről, és minden egyéb, az ünnephez kapcsolódó szokásról.
Ja, és a cím: falusilibak@gmail.com
Várunk szeretettel minden levelet!

Forrás: printerest
Julia

2012. október 26., péntek

Gyermekkorom kedvenc vacsorája

Múltkor Anyukáméknál voltunk a gyerekekkel és nosztalgiáztunk a kedvenc ételeinkről. Felelevenítettük , hogy mik voltak a favoritok.

Imádtam Anyu grill csirkéjét, a rántott husiját aminek a szélét csipkedtem, törtem le belőle mert nem bírtam kivárni míg leülünk az asztalhoz, ez a szokásom azóta is megmaradt és a gyerkőceim ugyanúgy tördelik a már kisült hús szélét mint én.....
Az Anyukám és Apukám húslevese a mai napig a kedvencem , egyszerűen nem tudom azt az íz világot ami az ő levesükben van én is visszaadni. Finom az enyém is DE nem olyan.
Vacsira  és reggelire annyira szerettem a bundás kenyeret teával. És nem ám villával ettem a kenyeret , hogy ne legyen olajos a kezem hanem kézzel és ittam hozzá a finom teát, persze a pohár majd ki csúszott a kezemből:-)
Olyan jó ezekre emlékezni!!

Másik nagy kedvencem volt a krumpli nudli receptjén alapuló finomság. Nálam nincs neve ( biztosan van  pedig ) ha tudjátok , írjátok meg.
Megcsináltam a gyerekeknek és falták ugyanúgy gyümölcs teával mint anno mi a tesómmal.

Ő az:
Formázás után sütés előtt


Megsült " pogácsák "

50 dkg burgonya, 20 dkg darás liszt,( rétes liszt ), 1 tojás, 1 kávés kanál zsír vagy vaj, só.
Megfőztem a  burgonyát héjában, pár percig lefedve gőzben állni hagytam. Amikor már hozzá tudtam  nyúlni úgy, hogy nem égett meg a kezem akkor áttörtem. Hozzáadtam a tojást a kanál zsírt, sót, lisztet és sem kemény sem lágy tésztát gyúrtam belőle.
Lisztezett alátéten kisujjnyi vastagságnál kicsit laposabbra nyújtottam és formázóval ( amivel a mézes sütit és a linzert szoktuk ) kiszaggattam a tésztát.
Olajat hevítettem, jó melegnek kell lennie és kisütöttem őket , mindkét oldalukat megsütve. Elég hamar elkészül figyelni kell ne égjen meg hanem szép aranybarna színű legyen.

Nagyon finom volt, teával ittuk és eszembe jutott milyen jó is volt gyerkőcnek lenni!!

Egyébként főzelékhez feltétként is használható vagy fokhagymás tejfölbe mártogatva , vagy egyszerűen nudlinak elkészítve mákkal vagy pirított prézlivel. Ebben az esetben nem szaggatni kell hanem hosszúkásra kinyújtani kézzel a tésztát hogy késsel kis nudlikat tudjatok formázni és nem sütni hanem főzni.

Nektek vannak kedvenc ízeitek, ételeitek amelyekre szívesen emlékeztek és most már saját családotokban is elkészítitek?

Julie

2012. október 24., szerda

Süti szarvasok

Még van idő karácsonyig, tudom... Viszont annyi szuper ötletünk van karácsony témában, hogy elkezdjük megmutatni nektek, és mire az ünnep eljő, tudtok miből válogatni.
Itt vannak ezek a cuki szarvasok. / bár a kisfiam kutyának mondta őket:) / A gyerekekkel csináltuk, nagy móka volt. A tésztát saját kútfőből készítettem, picit elvettem, picit tettem hozzá mire olyan lett, amire vágytam. Ez egy fahéjas, jól formázható süti, ami szépen megpuhul. Nálunk mindenkinek nagyon ízlett, úgy kellett eldugnom a tetsztalanyokat, hogy lássam milyen lesz másnap.
A hozzávalók:
220 g vaj
230 g cukor
3 ek tej
1 tojás
1 1/2 kiskanál fahéj
1 kiskanál gyömbér
350 g liszt
3/4 kiskanál szódabikarbóna
pici só

A vajat, cukrot, tejet és a tojást robotgéppel összekevertem. Hozzáadtam a fahéjat és a gyömbért, majd a lisztet / előtte belekevertem a szódabikarbónát és a pici sót /. A végén még kézzel átgyúrogattam kicsit, és 2 órára a hűtőbe tettem.
Kis golyókat formáztunk, majd a tenyerünkön szétnyomtuk, és az alsó részét picit becsippentettük. Így:


Előmelegített, 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsültek. A szarva csokis perec, amit középen kettévágtunk. A sütit pár percig hagytuk hűlni, és beleszúrtuk. A szeme és az orra bármilyen színes cukorka lehet, nekem volt itthon még színezett fondant masszám, azt is felhasználtuk.
Próbáltam megszámolni, hány darab lett belőle, de nem sikerült. Eltűntek, mire odaértem volna.:) Csak saccolni tudok, hogy kb 25-30 db lett.




Jó sütést,
Julia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...