2012. november 10., szombat

Márton napi libaságok

Biztosan tudjátok , hogy holnap van Márton napja és az evvel kapcsolatos hagyományok, nép szokások , szólás szerint :
" Aki Márton napon libát nem eszik, egész évben éhezik. "  - no sem én sem családom nem szeretne éhezni:-)
Mivel tudtam, hogy a hétvégén nem nagyon leszünk itthon, állandóan úton leszünk és nem lesz idő megfőznöm a szokásos libás menüjeimet sem ma sem holnap ezért a régóta tervezgetett liba tepertő készítését tűztem ki célul.Pénteken délelőtt a piacon betértem a kedvenc hentesemhez és volt még neki liba hája, jujjj de örültem. Mivel tudtam, hogy aránylag sok kg-ból is nagyon kevés tepertő lesz ezért rámutattam egy általam nagyon nagynak tűnő halomra, hogy azt szeretném....2,60 kg volt. Hazafelé tervezgettem, hogy milyen sok lesz belőle és a szüleimnek is adok majd és iszonyúan büszke leszek magamra , hogy én bizony sütöttem tepertőt :-)) .
Este jött el az ideje, hogy hozzálássak.
Jó zsíros és pepecselős munka volt de élveztem...
Kb. 4-szer 4 cm-es kockákra vágtam a hájat. A gyorsfőző edényembe öntöttem , mellé zúdítottam egy fél pohár vizet. Először nagy fokozaton   pár percig, aztán alacsony hőfokra  vettem és kb. 30-40 perc alatt szép arany színűre sütöttem. Közben a keletkezett folyadékból lemertem de nem dobtam  ki ám mert ebből lett a nagyon finom zsír. Nagyon sok zsírja keletkezett egy kb.1,5-2literes befőttes üveg tele lett vele.
A már kész tepertőt leszűrtem , konyhai papír törlőre szórtam , pici sót kapott és KÉSZ!! Kihűlés után a hűtőbe tettem.
Visszatérve a mennyiségekre a fotón látható mennyiségen felül még kb.másfélszer annyi lett összesen. Szóval aki nagyon nagyon szereti és több alkalomra szeretne bespájzolni belőle annak lehet, hogy 5-6 kg hájat kellene vennie. Mondjuk a frissen sütöttnek van illata, íze......hmmmmmm!!!!
Szóval holnap reggel ezt a kis bőség tálat teszem a család elé .

 

Ha vacsora lenne, biztosan forralt bort szürcsölnénk hozzá.

Ti mit főztök holnap libából vagy kedvenc éttermetekbe mentek???

Julie

1 megjegyzés:

  1. Én nem sütök libát holnap.Egyik évben napos libàkat vettünk,felnevelgettük őket és aztàn alig fogyott el,mikor a tányérunkra kerültek ,úgy a szìvünkhöz nòttek.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...