2012. június 19., kedd

Pavlova torta, avagy a tojásfehérje hasznosítása



Rendhagyóan egy képpel kezdek, mert magáért beszél:



ugye, ugye?


Most jöhet a szöveg...Hétvégére megmaradt tojásfehérje. Szerintem ez a torta az egyik legjobb mód a hasznosítására. Az elkészítése nagyon egyszerű, egyedül a hab másfél órás sütése tűnhet soknak, de az is megéri...
Nálunk nagyon bejött, eszméletlenül jó desszert:)

Az alaphoz kell: 6 tojásfehérje, só /icipici/, 6 evőkanál porcukor, 1 kiskanál ecet, 1 evőkanál étkezési keményítő.
A tojásfehérjéket felvertem a sóval, mikor már olyan majdnem jó, elkezdtem belekeverni a porcukrot kanalanként. Ha már kemény, mehet bele az ecet, és a keményítő. Vertem még pár percig, amíg olyan lett, hogy majdnem megkötött:)
A sütőt előmelegítettem 150 fokra / most mellőztem a légkeverést /. A tojáshabot egy sütőpapírra halmoztam, kerek / kb 20 cm-es / formát próbáltam belőle készíteni, és betoltam a sütőbe. Nekem ez a szépség másfél órát töltött bent, kb félidőnél levettem a hőfokot 120-ra. Ami fontos, hogy nem szabad magasabb hőfokon hirtelen sütni, inkább szárítani kell lassan, hogy a széle ropogós legyen, a belseje pedig ne maradjon ragacsos. Javasolt sütés közben nézegetni / de csak kívülről kukucskálni / mert minden sütő más ugye...
Ha letelt az idő, hagyni kell a sütőben kihűlni, én nem nyitottam ki az ajtaját kb 30 percig.
Ezután már megy minden, mint a karika csapás. 250 ml tejszínt felvertem 2-3 evőkanál porcukorral, és 1 kiskanál habfixálóval. Lehet bele igény szerint gyümölcsöt is keverni.
Rápúpoztam a megsült fehérje habra, majd jöhetnek a bogyók.
A ribizli tökéletes volt rá, az édes mellett a savanykás. hmmmm.......
Szerettük nagyon. Könnyen lehet vágni, és másnap is finom. Szeressétek Ti is, mert megérdemli...







Julia

2012. június 18., hétfő

A nagy csirketeszt

Jöjjenek a falusi csirkék... Lesznek falusi libák is, de előbb a csirke. Ha valaki kíváncsi, hogy megéri-e otthon csirkét tartani, most megkapja a választ!
Szüleim nyugdíjas korukra állattenyésztésbe fogtak. Oka volt a boltban kapható hús minősége, ára, valamint hogy valamivel eltöltsék az időt, és ne egymást szekálják... na jó, ez csak vicc:)
2 hetes csirkéket vételeztek 40 darabot / valamint libákat, kacsákat / de én most csak a csirkéket számolom.
Kis munkával elkerítettek a kertből egy kb 200nm-es területet, és ott szaladgáltak a kicsi csirkék a gyerekek nagy örömére.
És most jöjjenek az adatok: jópofa állatkákat minimum napi 2x kellett etetni. Szemes magokat fogyasztottak / kukorica, búza, rozs / kisebb korukban ezeket darálva.
Vizet ittak, és édesapám megjutalmazta őket ezeken felül még vízben oldódó vitaminnal.
Amúgy pedig legelték a füvet egész nap:)

Csirkécskék 3 hónap alatt úgy megnőttek, hogy szüleim idejét látták a vágásnak.
Én nem voltam ott, nekem az ilyen nem való...ebbe ne menjünk bele, mert azóta is sajnálom szegénykéket.
3 ember végezte eme munkát, 5 óra alatt. Az 5 óra elteltével 40 csirkécske a fagyasztóban pihent feldolgozva.
Átlag 1.7 kg lett darabonként a súlyuk. Ebbe nem tartozik bele a belsőség, és a láb.
Mivel szüleim kíváncsiak voltak, mennyire éri meg ez az egész történet, a kezdetektől jegyzetelték a kiadásokat. Összesen 30 ezer forintot költöttek a 40 csirkére mindent beleértve.
Gyors számolgatás után 441 ft/kg a végeredmény!
Megnéztem a héten pár üzletben az egész csirke árát, átlag 700 ft/kg.
Tehát anyagiakban így néz ki. Lehet mondani, hogy persze a rá fordított idő... de akkor is. Legalább tudjuk mit eszünk, finom, a színe nagyon szép sárga, na és a szülők sem unatkoznak:)

Julia


milyen édesen sütik a csirkét, ugye?:)





2012. június 17., vasárnap

Zabos kekszecskék...

Valamelyik nap egy eseményre sütni szerettem volna ahol  sok-sok gyerkőc volt...
Mivel általában muffint vittem idáig a gyerekek nagy örömére most nem  ezt szerettem volna .
Eszembe jutott, hogy az én srácaim nagyon szeretik a zab kekszet , hát rá esett a választásom.
Mindenem volt hozzá itthon.

Ez az alap receptje: ( sok -sok receptből gyúrtam össze az enyémet , mert mindegyikkel volt valami bajom és végül nekünk ez vált be ).
20 dkg zabpehely, 25 dkg finomliszt, 2 kávéskanál őrölt fahéj, 5 evőkanál barna cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, 20 dkg vaj, 4 evőkanál nem túl édes méz, némi tej de csak akkor ha túl darabos lenne a massza. Ízlés szerint ha szeretitek a mazsolát, kókusz reszelék 1-2 maroknyit,  még egy kis mézes süti fűszer keveréket is szoktam hozzátenni valamint 1-2 db almát reszelve.
Olyan egyszerű az egész....először a száraz dolgokat összekeverem aztán a mézet és ha kell a tejet adom hozzá. Ragacsos maszlag lesz belőle, vizes  evőkanállal kis halmokat teszek a sütőpapírral kibélelt tepsire és végül a kanál segítségével lelapítom a halmokat , többé-kevésbé kerek formájúakra.
Előmelegített sütőben 175 fokon 10-12 perc alatt aranybarnára sütöm őket.

Ilyen szép lett...A kedvenc teás poharam kíséretében:)
És akkor nem maradt más hátra mint, hogy csomagoljam őket az eseményre persze azért itthon is hagytam pár darabot:-)) Tejjel, kakaóval, teával, kávéval meg csak úgy elrágcsálni is nagyon finom.
Próbáljátok ki!

Julie


2012. június 15., péntek

Thomas torta

Írtam már a torták iránti szenvedélyemről itt. A héten kapóra is jött, hogy barátnőm barátnője szeretett volna egy tortát 6 éves kisfia szülinapjára. A kérés az volt, hogy legyen Thomas-os.
Még nem sütöttem ilyet, így előtte megtervezgettem. Eredetileg lett volna alagút is, de idő hiány miatt elmaradt... Az alapja jó csokis csokitorta, csokikrémmel. Fincsi...





Megígértem, hogy leírom a fondant receptjét. Én kiskuktáét használom, nekem nagyon bejött.
Nem is részletezem, mert ha rákattintotok a linkre, képekkel illusztrálva megtekinthetitek, hogyan készül.
Ételfestékkel színeztem. Amikor elkezdtem tortákat díszíteni, még a szupermarketben kapható folyékonnyal készítettem, de nagyon nehéz vele dolgozni. Most por állagú van, amit a neten rendeltem, de még ez sem tökéletes.


készül a fondant

a színezés folyamata...

Átgyúrás után kinyújtás, és mehet a tortára. Külön megcsináltam a két emeletet, majd összeraktam. Ez nem egy súlyos torta, ez alá nem tettem támasztékot, de ha nehezebb az emelet, az alsó tortába Kit Kat csokikat szoktam beszúrni.
Thomast ugyancsak fondantból formáztam, bár ez a második, mert az elsőt balgán ott felejtettem az étkező asztalon. Kisbabám pedig azt gondolta jó móka szétnyomni...Neki tetszett is:)
Összeillesztés után olvasztott étcsokiból nyomtam rá a síneket és színeztem ki az alagutat.






A végtelenbe, és tovább:)


Tetszett nagyon az ünnepeltnek, végül is a cél teljesítve... Ha van időm, sokkal szebbre-jobbra lehetett volna még, csak hát az a fránya idő hiány.......
Julia

2012. június 14., csütörtök

Vidám dekoráció

Nagyon szeretem a gyerekrajzokat. Kedvesek, vidámak. Legszívesebben kitapétáznék velük egy egész szobát, bár az már lehet, hogy inkább ijesztő lenne...:)
Inkább maradunk a "kulturált mennyiségnél".
Nálunk a gyerekek szeretnek rajzolni, így nem okozott gondot, mikor megkértem őket, hogy alkossanak valami szépségeset a falra. Ezek között van saját, barát, és rokon gyerkőc rajza is.
Az előszobában kaptak helyet, így mikor belépünk a házba, rögtön szembetaláljuk magunkat a vidámsággal.
Volt már olyan, hogy morcosan értem haza, de belépve mosolyt csaltak az arcomra...
A kereteket az IKEA-ban vettük pár száz forintért. Ez a sok szín már nem bírna el egy színes falat, / bár parasztházban szerintünk amúgy sem mutat igazán jól  / így lágy krém színűre festettük.



Van a keretek között egy kakukk tojás,
 ami kézi készítésű






Julia

Vacsoracsata családok közt.....

Biztosan emlékeztek a néhány éve valamelyik kereskedelmi tv-n futó több részes sorozatra amikor "celebek" főztek-versengtek egymással ki tud finomabbat főzni és szórakoztatni. Megjegyzem nem voltunk függők, nem néztük csak tudtuk , hogy megy egy ilyen műsor de az ötlet tényleg jó volt...

Mi akkoriban fellángoltunk ezen az ötleten és egy baráti vacsorán nálunk ( éppen Márton napi lakomát rendeztünk ) elhatároztuk mi is megcsináljuk!
Akkor 5 család  részvételével elkezdtük kitalálni a saját " szabályainkat "majd lediktáltuk az egyik kiskorúnak aki oly szorgalmasan írogatta. Közben nagyon sokat nevettünk.

A mai napig meg van ez a játék szabály, azt hiszem Julia átvittem amikor Ti főztetek, ugye?

A leglényegesebb pontok voltak, hogy nem lehet ételt rendelni, nem főzhet más helyettünk, a műsort is a családnak kell adnia, nem hívható külsős előadó.
Az ötlet kitalálása emlékeim szerint  kb. 2,5 éve történt és az első család tavaly ősszel nyitotta meg a versenyt. Szóval nem  egy pörgős kis játék és még így is várunk 2 finom gasztro eseményre..... Halljátok, olvassátok további versenyző családok????? Nevezzük magunkat sorrendben az abc nagybetűivel. Szóval " A " család asszonya aki blog társam Julia az olasz konyhával örvendeztetett meg minket . Íme a menüje : minestrone leves, marhahúsos lasagne házi tésztából, Gennaro salátája, sült ricottával, desszertként semifreddo rizzsel .  Jujj de jó volt, összefut a nyál a számban.....Műsorként egy csuda vicces 50-60-as évek béli olasz dalra családi sor táncos mókát láthattunk:-) Még a legkisebbet is megtáncoltatták:-)
Pár hétre rá "B" család vagyis én Julie rántottam össze a társaságot. Sokat nem gondolkodtunk mert a magyaros ételekre, vendéglátásra helyeztük a hangsúlyt ezt már az elején tudtuk, hogy ha az első nem ezt főzi akkor mi megtesszük. Voltak nehézségek amikor már az esemény előtt 5 nappal nem kaptam és nem is kecsegtettek sikerrel a rendelést illetően a hentesek sehol a környéken mert, hogy liba combokat kerestem ezerrel. Végül drága férjem egy bp-i piacon rendelt, fizetett, hozott!!
Szóval előételként mangalica kolbászkákat kínáltunk friss kenyérrel, lila hagymával. Leveskében liba aprólék bugyogott rengeteg zöldséggel, tésztával. ( azóta is örülök, hogy Anyósom  hatalmas, piros retro lábasában főzhettem meg ), fő ételként porhanyós liba combot tálaltam hagymás tört burgonyával és lila káposztával. A desszertet édes férjem készített , ebben ő profi a javából: sütő tökös-mákos és túrós rétest sütött. Nyammmm. Amikor megérkeztek versenyző társaink egy hangulatos magyar nótára megpörgettük őket és csak utána ehettek:-)

 Műsorként családilag elénekeltük barátainknak  Máté Péter: Azért vannak a jó barátok c. dalát, könnyeimmel küszködve közben. Ezután mindenki énekelhetett kedve szerint a házi barkácsolású karaoke pultnál. Úgy emlékszem a "Mizú" kb. 10 alkalommal ment, a kiskorúak valahogyan mindig ezt kérték, és Adele: Rolling in the deep dalától berekedtem:-) Remélem mindenkit lenyűgöztünk minden szempontból mert nagyon lelkesen készültünk....
Idén március elején "C" család a roma konyhával és hangulatával lepett meg minket. Egy prímás bácsi húzta a talpalávalót ahogyan beléptünk ( kkkhhhhmmm, külsős előadó....ajjjaj )  és iszonyú jó hangulat várt minket . A ház asszonya Margitnak a ház ura pedig Gusztinak volt öltözve :-)) Csúcs!
Volt  töltött káposzta, 2 féle krumpli köret  az egyik tejszínes volt a másik szalonnás-hagymás roma krumpli / gánica /, sült csirke és kacsa, házi krémes, és kráter süti. De finoman főztél Márrrrgittom:-) Jaj és persze pálinka.....

Éééééheeesss vagyok!!

" D" család és "E" család ti mikor főztök??? Nagyon várom már......

Julie

2012. június 13., szerda

Az élet gyerekszemmel...

Barkácsolás és sütés-főzés között egy kis olvasnivaló... Három sorozatot tervezünk a blogon. Az egyik "Az élet gyerekszemmel..." Megkértünk gyerekeket, mondják el véleményüket a világról, életükről, családjukról. Hát elmondták:)
Egyik fő  kritérium az őszinteség volt, ez nem is okozott gondot így, hogy névtelenül írták.
Ezen a héten egy 8 éves kissrác írásával kezdünk. Nem cenzúrázunk, és nem javítunk ki helyesírási hibákat sem.:)
Így fogadjátok szeretettel:

8 éves  2 osztályos vagyok hát a suli nagyon nem jó. A  szülök segitökészek az apukám  a szigorú az anyukám  nem szigorú a tesom néha utál. Szerintem a legjob szavak a tanévet bezárom és a legrosszab szavak a tanévet megnyitom. az EB-t szerintem a spanyolok nyerik de lehet ti mást gondoltok. A felnötek mindent megvesznek. A felnötek néha kedvesek néha nem. Egyszer elmentem az utcában egy néni háza előtt, és rámkiabált. Ő nem kedves. A tanítónéni egyszer adott innivalóra mikor otthon hagytam 200 ft-ot, ő kedves. Ha már nem kell egy játék és már kinőttem, akkor eladom a vaterán. Két Nerfet adtam el. 4000ft-otkaptam értük, amit már nem tudom mire költötem. Apa mindig azt mondja, hogy feküdjek le korán 8-kor. Anya azt mondja picit fent maradhatsz még, de én még tovább akarok.
Szerintem a világ kicsit piszkos, nem tisztitják eléggé.

Ja, és Jake vagyok.
A célból, hogy zenei ízlésüket is megismerjük a mai srácoknak, megkértük, hogy jelenlegi kedvenc számukat is osszák meg velünk. Jake-é ez:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...