2013. május 4., szombat

Anyák napja

Boldog vagyok és hálás, hogy ÉDESANYA lehetek....
De kinek is? Először is a szüleimnek. Anyunak és Apunak amiért úgy döntöttek, hogy érkezzek meg erre a világra. Nevelgettek, terelgettek majd elengedtek ( úgy érzem nagyon nehezen ) és odaadták elsőszülött kincsüket szerelmemnek aki ma már a  FÉRJEM,  legjobb barátom, a világ mindenségem és gyermekeink édesapja.
Anya, Apa és kicsi Julie

Sajnos az én ovis-iskolás anyák napi ünnepségeimre nem emlékszem... De arra igen, hogy a közeli temetőbe jártunk a testvéremmel orgonát szedni május első vasárnapjának délelőttjén és vittük nagy- nagy vigyorral, hatalmas szeretettel Anyunak. Ez ma is kitörölhetetlen emlék.

Aztán amikor első fiacskánk egy májusi napon megszületett és a szülőszobán úgy szóltak hozzám, hogy "Anyuka"... Ott és akkor értettem meg a szó szépségét!! Hazavittük Őt, leültem vele a kanapéra, a szemébe néztem és sírva fakadtam a boldogságtól és a hatalmas felelősségtől.
Emlékszem, anyák napja előtt nem sokkal lett ovis és én rettegtem az első ünnepségtől. Tudtam, hogy pityeregni fogok... Zokogás lett belőle!!! Amikor rám nézett és nekem, felém fordulva mondta a verset ...ugye nem kell ragoznom ? Ti pontosan tudjátok mit is éreztem akkor.
Középső fiúnk születése is bearanyozza életünk és vele is ugyanolyan szép emlékeim vannak, miért is lenne másképpen?
A tavalyi anyák napja, mikor Édesanyámat egy cukrászdába hívtam, hogy kettesben legyünk és ünnepeljünk, különleges volt.....Mert egy édes titkom tartogattam, amit még nem szerettem volna elárulni a korábbi sok-sok év csalódásai miatt. Néhány hetes apróság élt már méhemben.... Annyira de annyira szerettem volna Anyunak elújságolni, de mégsem tettem.
Az idei május első vasárnapján már három gyermekes Anya vagyok aki mindig is szerettem volna lenni, legkisebb fiúnk ma holnap 5 hónapos lesz.
Anya, emlékszel mikor tavaly decemberben szülés után bejöttél hozzám a kórházba? Már amikor megláttalak sírni kezdtem. Anyukám ennyit mondott :
- Kislányom, ne sírj...
- Jó, de annyira boldog vagyok!
- Tudom kicsim, tudom... ! Majd átöleltük egymást és nyeltem a könnyeim.
Őszintén szólva ez a sírósság azóta is velem van, a hormonjaim játszanak velem :-))

A világ legcsodálatosabb és egyben legnehezebb feladata anyának, szülőnek lenni, de semmiért sem cserélném el. Imádom a kis kacska ajándékokat amelyeket készítenek az iskolában, a kis kókadt virágokat, a ferde betűs feliratokat az ajándékokon. Óvónénik, pedagógusok köszönöm!! A kis dobogó szívüket amelyet akkor érzek amikor átölelem őket...nincs rá szó!! Belőlünk, miattunk lettek ők azért, hogy boldoggá tegyük egymást.


Anya! Már régóta tudom miért aggódtál értem annyit. Szégyellem, hogy ezt akkor nem értékeltem, de hidd el nem azért mert nem szerettelek. Csak hát próbálkoztam hol vannak a határok :-)))
Nekünk anyáknak egyszerűen ez a dolgunk: szeretni, óvni, aggódni, engedni......
Remélem a gyermekeinknek megfelelő anya vagyok, mert nagyon igyekszem az lenni. Csodálatos gyermekéveket kívánok nekik őszinte szeretettel.
Anyuval ma ünnepeltünk, mert sajnos vasárnap dolgozni fog. Ugyanolyan izgalommal vittem neki a virágcsokrot mint gyermekként, és Ő ugyanúgy örült neki.
Szüleimnek ez a vasárnap különleges lehet, mert néhány hete derült ki, hogy a testvéreméknél is baba fog születni. Náluk is a harmadik. Szóval hatszoros nagymama lesz az én Édesanyám. Alig-alig fogták fel az ötödiket és máris érkezik a legeslegkisebb jövevény.

Remélem nekem is hasonló örömökben lesz részem nagymamaként....

                 Édesanyák, Nagymamák sok szeretettel köszöntelek benneteket !!!!

Szeretettel:

Julie

2013. május 2., csütörtök

Kicsinek, közepesnek, nagynak is ....

Ez most nem sütős, nem főzős, nem felújítós bejegyzés lesz.....programot, illetve kirándulóhelyet ajánlok.
Hogy miért? Mert ma itt voltunk a családdal és iszonyú jól éreztük magunkat. Hazafelé azon gondolkodtam, hogy ezt másnak is látnia kell aki ezidáig még nem is hallott róla, nem járt ott. Tudatnom kell veletek, milyen szuper helyre kavarodtunk és úgy szeretném ha ti is látnátok!

Reggel még nem tudtam /tudtuk/ hogy mit csináljunk. Drága férjem, gyermekeim édesapja, életem értelme tegnap este barátozott - cimborázott és  "nemtudomhanyadszor" fakasztotta meg a tejem :-)))
Szóval valamikor délelőtt hazaérkezett, majd el is vonult kipihenni magát, hogy a délutánt kicsattanó erőben és boldogságban velünk töltse. A programválasztás az én feladatom lett.
Ám előtte a kertben a középső gyerkőccel májusfát díszítettünk, csak hogy legyen....

Google barátom segített....így akadtam rá :
 http://osmaradvanyok.hu/index.php?p=hu_home
Majálisokat felsoroló helyszínek között ajánlották.
Nógrád megyében Ipolytarnócon található ez a természetvédelmi terület rengeteg látnivalóval gyönyörű helyen! Lenyűgöző tájakon suhantunk a cél felé. Életemben még sosem jártam ezen a vidéken. Elvarázsolt a fekvése, szépsége.

Ismeritek azt az érzést, mikor olyan utakon, tájakon mentek egy cél felé ahová alig megy autó rajtatok kívül? Viszont mikor megérkeztek a parkolóba akkor azt látjátok, hogy rengeteg autó, csomó ember mindenfelé, és elvileg egy úton jöttünk, de hogy kerültek ide??? Ahová azt gondoltuk, hogy a madár sem jár.....

                 

Idegenvezetővel lehet végigmenni a kijelölt ösvényen amely kb 1 órát vesz igénybe. Nagyon részletesen és érdekesen mesélt a 8-20 millió éves ős maradványokról. Középső gyermekem szerint élete egyik legjobb programja volt. A nagyocskám nem jött velünk inkább nagyizott-papizott de a kis csecsemőnk is láthatóan élvezte a maga módján: végigcsuklotta és teli szájjal vigyorgott. :-)))
Apropó, babakocsival is végig lehetett járni .....
Hatalmas játszótér, étterem is van a területen. Az idegenvezető hölgy elmondása szerint május-júniusban rengeteg iskolás, ovis látogatójuk van. Nem rossz osztálykirándulási tipp....

 
 
 

A végén volt egy extra újdonságnak számító 4D-s mozi is, én ezt kihagytam de a férjem és a középsőm nagyon élvezték.
Sajnos a helyi kézműves vásár kereskedői éppen akkor pakolták el portékáikat mikor mentünk feléjük, de sikerült még szürkemarha tejéből készült sajtot vennem, valamint kökény szörpöt és lekvárt.
Ők a környéken élnek és saját termékeiket hozták ki.
Remélem sikerült kedvet csinálnom hozzá, hogy ellátogassatok. /ha eddig még nem.../
Ti voltatok már ?

Szeretettel:
Julie

2013. április 30., kedd

Mandulás ujjlenyomat süti

Ismét itt egy egyszerű de nagyszerű recept!
A süti onnan kapta ezt az érdekes elnevezését, hogy a hüvelykujjunkkal kell formázni.
Én erre a sütire is használnám a nehéz elrontani jelzőt, mert tényleg csak össze kell gyúrni a hozzávalókat, majd golyókat formálva megsütni. Közben persze ujjat benyomni, de az nagy móka!


Hozzávalók: /kb 25 darabhoz/
100 g darált mandula
140 g liszt
130 g vaj
90  g barna cukor /helyettesíthető 80g kristály cukorral/
1 egész tojás
fél tk szódabikarbóna

A fenti hozzávalókat egy tálba raktam, és kis kezemmel összegyúrtam. Kicsit ragacsos....
Majd fél-egy órára ment a mélyhűtőbe, hogy picit megdermedjen.
Ez idő után én már tudtam belőlük golyókat formálni. Picit lisztes kézzel, úgy nem ragad. A méret ízlés kérdése, én kb 3cm átmérőjű labdákat készítettem.
Sütőpapíros, vagy teflonos tepsire, egymástól kb 6-7 cm-re lehet pakolni őket.


És most jön a móka része. Vizes hüvelykujjal kis krátereket kell képezni a közepükbe.
Be lehet fogni a gyerekeket is. Nem baj ha picit bereped, úgy csak csinosabbak.


 Majd a mélyedésekbe mehet a lekvár. Amilyen éppen van otthon, mindennel finom. Nekem ez most ribizlis.

Tolni be előmelegített sütőbe 180 fokra 10-12 perc, és kész is!
Figyeljétek a sütőt, mert gyorsan pirulnak.
Fincsi, jófajta kis süti ez!!!!



Julia



2013. április 29., hétfő

Firkafalak

Ahol gyerek van, ott firkált fal is. Nálunk legalább is...
A táblafesték egy irtó okos találmány! Mikor megvettem és felfestettem, nem is gondoltam, hogy ennyire hasznos lesz! Még a gimnáziumba készülő nagyobb lányom is szokott a táblánál tanulni.
Na és milyen jól jön a bevásárló listánál! Mikor éppen eszembe jut valami, gyorsan felírom.
Az étkezőben festettem le egy kb másfél nm-es területet.
Egyszerűen rákentem a diszperzites falra festőhengerrel 3x. A miénk több mint egy éve üzemben van. Mossuk, rajzoljuk, és tökéletes!
Ezt a Tikkurila festéket használtam. Nagyon kiadós, többen is osztozkodhattok rajta.
Nálunk kézről-kézre járt kisgyerekes családoknál ez az 1 liter. Az ára 6 ezer ft volt, ha jól emlékszem. Arról nem is beszélve, hogy egy csomó mindent le lehet festeni vele, én a hűtőnk oldalát is bekentem tavaly.


Másik firkafalunk pár napja készült. A ház bejáratánál van egy rész, ami irtó gyorsan koszolódik. Ide tolják a bicajokat, itt landolnak a labdák, stb... Nem szerettem volna a tornác egész falát sötétre festeni, mégiscsak parasztház, kell a fehér. Így  csak az ominózus nagyon gyorsan koszolódó területet kentem le szürke diszperzit festékkel. Lemoshatót vettem, így a krétát simán el lehet tüntetni, bár ennek a falnak nem ez volt a fő célja. Így a koszos fehér fal helyett jópofa szürke gyerekrajzos fallal találkozunk a házba lépésnél.



Miért nem táblafestéket kentem ide is? Sajnos eddig csak feketében és zöldben láttam, ezt a két színt pedig nem vágytam ide a teraszra.
Kisfiam kezelésbe is vette rögtön. Ha nagyon gáz lesz már, hát átfestem gyorsan! :)

Julia

2013. április 23., kedd

Sajttorta ribizlivel

Van már fent sajtkrém torta recept, de ezt nem lehet megunni. Most kakaós alappal, a tetején ribizlivel készítettem. A krém is picit más. Ha ízlett a szedres-fehércsokis, ez is fog, tuti...
Nem kell nagyon bajlódni a készítésével, csak összekevergetni, és kész is! Na jó, azért sütni is kell.. Igazi finomság a napsütésben. Napozni, közben sajttortát eszegetni... Mi mást várunk az élettől? :)
/ Na persze én ezt nem tehetem meg anélkül, hogy a gyerekek a fejemen ne ugrálnának, de boldog vagyok, ha más boldog... :))) /


Hozzávalók az alaphoz.
20 dkg kakaós keksz /én győri édest vettem/
2 ek kakaó
10 dkg darált dió
2 ek vaj

A krémhez:
30 dkg natúr krémsajt
3 tojás
3.5 dkg kukorica keményítő
2.5 dl tejföl
10 dkg porcukor
1 dl tejszín

A tetejére:
30 dkg bogyós gyümölcs /én ribizlit használtam/
3 ek méz
3 tk zselatin

A kekszet apróra törtem, összekevertem a dióval, és belemorzsoltam a vajat. Kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt vágtam, és belenyomkodtam. /Most 20 cm-es formát használtam. Persze lehet nagyobbat, akkor laposabb a torta, úgy is tökéletes./
160 fokra előmelegített sütőben sütöttem 15 percig. Közben robotgéppel összekevertem a krém hozzávalóit olyan sorrendben, mint amit fent írtam. Ráöntöttem a kekszes alapra, majd 50 percre visszatoltam a sütőbe. 30 perc után levettem 120 fokra.
Gyümölcsöt /mirelitet használtam/ a mézzel együtt felforraltam, a tűzről levéve hozzákevertem a zselatint. Hagytam kicsit hűlni, majd nyakon öntöttem vele a tortát.
Mikor mindez megvan, jön a legnehezebb, megpróbálni kihűteni.... Nálunk ez 3 gyerek mellett kész háborút jelent.:)
Legszebben másnap lehet vágni, addig pihenjen a hűtőben. Kibontani a kapcsos formából, és jöhet a jól megérdemelt napozás...




Ez a receptünk megjelent a Kifőztük magazin áprilisi számában is.

Jó sütést,
Julia

2013. április 20., szombat

Átadtuk a segítsütinket

Szuperjó volt ezen dolgozni. Segíteni még inkább. A mostani számláló szerint 1 202 000 Ft gyűlt össze a Magyar Gyermekmentő Alapítvány javára.
Köszönjük a lehetőséget, hogy mi is csatlakozhattunk idén ehhez a szuper csapathoz.
Valamint szívből köszönjük Krisztinának, aki nagylelkű adományával a mi segítsütink nyertese lett.
Nem fényezni akarjuk magunkat, sosem tennénk...:)  Kriszti szavait idézzük, aki azt írta, hogy " még a finnyásabb családtagok is falják."
Maga a sütése mókás volt, mert ahogy lenni szokott átjött blogtársam Julie, valamint Rita barátnőnk is, hogy majd együtt jól elkészítjük. Aznap volt az első igazi meleg tavaszi idő, csodásan sütött a nap.
Tehát a sütésnek annyi volt, ellenben jó nagyot sétáltunk és fagyiztunk a gyerekekkel.
Na jó, a tésztát együtt kevergettük séta után boldogan. Majd jó késő este fejeztem be a díszítést, de így legalább D vitaminban gazdagon készítettem el a sütiket.
Kriszti kislányai már nagyon várták őket.  Képen Viki látható, aki már az autóban falatozni kezdett belőle.:)


Julia&Julie&Rita és aki nélkül nem jöhetett volna ez létre, Kriszti és persze a Segítsüti egész csapata

2013. április 11., csütörtök

Madeleine a Francia csoda...

Kezdjük a lényeggel. Neve és a hozzávaló körítés elég "flancos", pedig valójában egy rém egyszerű süteményről van szó, ami nagyon finom. Az alaprecept az "otthon általában megtalálható" hozzávalókból készül. Merem állítani, hogy elrontani sem nagyon lehet. /Rita barátnőm imádja, mikor ezt írom, és neki mégis sikerül....Szeretünk Rita!!! :) /
Valamikor régen olvastam Marcel Proust: Az eltűnt idő nyomában című regényét. /Na jó, nem olvastam el mind a sokezer oldalt.../ Viszont megmaradt bennem A rész, ahol az elbeszélő egy madeleine-t márt a teájába. Ígérem nem megyünk át szépirodalmi blogba, csak pár sort idézek:
 "Abban a pillanatban, amikor ez a korty tea, a sütemény elázott morzsáival keverve, odaért az ínyemhez, megremegtem, mert úgy éreztem, hogy rendkívüli dolog történik bennem. "
Hát na igen...
Férjem második édesanyjától /aki hivatalosan nagynéni/ kaptam egy szilikonos madeleine formát. /Tupper/ Nekem ez nagyon bevált, de láttam már minden nagyobb élelmiszerboltban ilyesmit. Nem is egy komoly beruházás és tényleg megéri, mert pár perc alatt össze lehet dobni ezt a finom sütit.
Két alapreceptet írok le, egyik jobb, mint a másik!!!


1. Citromos madeleine
Hozzávalók: /16-18 darabhoz/
2 egész tojás
csipet só
120 g porcukor
1 citrom reszelt héja
1 ek citromlé
100 g liszt
100 g olvasztott vaj

tojásokat nem választom szét, egyben kezdem el felverni robotgéppel. Hozzáadom a porcukrot, sót és pár percig verem, amíg keményebb és habosabb lesz. Majd mehet hozzá a citromlé, és a citromhéj.
Innen fakanálra váltok, óvatosan beleforgatom a liszet, majd az olvasztott vajat. Van, aki ezt beteszi hűtőbe, én nem szoktam, rögtön betöltöm a formába. Szilikon alá nem kell zsiradék, ha más formád van, kend meg olvasztott vajjal picit. Nem töltöm teljesen tele a formát, hogy mozgatás közben ne folyjon ki, csak olyan majdnem tele.
Előmelegített, 180-190 fokos sütőben 15-20 perc alatt sülnek meg. Szerintem akkor a legfinomabb, ha a széle már picit pirul-barnul. Így kívül ropogós, belül puha lesz...


2. Mandulás madeleine
Hozzávalók: /16-18 darabhoz/
2 egész tojás
csipet só
100 g porcukor
100 g darált mandula
40 g liszt
100 g olvasztott vaj

Én egészben veszem a mandulát a piacon, és ledarálom a porcukor felével. Az egész tojásokat pedig felverem robotgéppel a porcukor másik felével, valamint a sóval. Pár perc után hozzákeverem a darált mandulát. /Itt már fakanalat használok, mint a citromosnál./ Majd mehet hozzá óvatosan a liszt, végül az olvasztott vaj.
Formába töltöm, előmelegített, 180-190 fokon sülnek 15-20 percig ezek is.
Itt is a szélek barnulásáig sütöm.
Még pár szót a tárolásról. Legfinomabb langyosan... Ha mégis maradna, jól zárható dobozban vagy alufóliába betekerve tanácsos tárolni, mert hajlamosak gyorsan kiszáradni.


A szilikon formám

Jó sütést,
Julia


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...