2013. május 17., péntek

Mozzarellás batyu

Olyan ritkán készítek kelt tésztát, pedig annyira finom!!! Mindig megfogadom, hogy sűrűbben nekiállok... Legutóbb ezt a batyut alkottam. Nincs benne hús, csak finom sajt, paradicsom, olajbogyó és fűszerek!


Hozzávalók a tésztához /6 méretesebb db lesz belőle/
50 dkg liszt
2.5 dkg friss élesztő
2 ek olaj
2 tk só
1 tk cukor
1 dl tej
1.5 dl víz

Hozzávalók a töltelékhez:
20 dkg mozzarella
4 paradicsom
olajbogyó
oregano
bazsalikom só

A kenéshez 1 tojássárgája

A tészta hozzávalóit egyszerűen kenyérsütőbe pakolom, ott dagasztom-kelesztem. Amennyiben nincs gép: a lisztbe mélyedést készítünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Mehet hozzá a cukor, olaj, só, tej, víz. Jól összegyúrni-dolgozni amíg szép egynemű lesz a tészta. Majd letakarva kb 1-1.5 órát keleszteni.
Ezalatt a töltelék hozzávalóit apróra vágtam.
A megkelt tésztát 6 részre osztottam, és kissé oválisra nyújtottam. Közepére raktam a tölteléket, a tészta szélét megkentem tojássárgájával, hogy jól összetapadjon és ne nyíljon ki sütés közben.
Kettéhajtottam, és elvileg így megkapja a batyu fomáját. A szélét villával lenyomkodtam.
Teflonos, sütőpapíros tepsire tesszük és kívülről is megkenjük tojássárgájával.
180 fokra előelegített sütőben 20-25 perc alatt sül szép ropogósra.



Julia

2013. május 16., csütörtök

Kihagyhatatlan! Fagyi-karamell-banán

Nem azért ismétlem önmagam, mert már nem tudok miről írni. Na nem ám! Zengtem már ódákat erről a receptről télen. / Itt / Most azért kap újra egy bejegyzést, mert vanília puding helyett vanília fagyival KIHAGYHATATLAN!!! Így, nagy betűvel!
Ennyi... Ezt el kell készítenetek!


Hozzávalók: /2.5 dl-es pohárból 4 adag jön ki ebből/
1 zacsi kakaós keksz  /én győri édest vettem/
4 banán
2 dl tejszín
vanília fagyi /hát ezt tetszés szerint, de ne sajnáljátok/

Hozzávalók a karamellhez:
20 dkg kristálycukor
10 dkg vaj
1.5 dl tejszín

A karamell kezdtem. Igazából ez az egyetlen, ami főzést igényel.
A cukrot feltettem egy edényben a tűzhelyre és folytonos kavargatás mellett megolvasztottam. Mikor már szép aranybarna, mehet bele a vaj és a tejszín. / Picit lehúzom a tűzről, úgy rakom bele lassan a vajat és a tejszínt, majd mehet vissza a tűzre. Nem kell megijedni, mikor a tejszínt hozzátéve a karamell mégis összeugrik. A főzésnél újra felolvad. /  Így együtt még forraltam kb 2-3 percig, és kész is van!
Hagytam kihűlni. Közben sűrűsödik, kissé ragacsossá válik. Hmmmm...
Én már nagyon sokszor elkészítettem ezt a karamellt de az a fura, hogy néha sűrűbb, néha hígabb. Mehet még hozzá egy kis tejszín, ha sűrű. Talán / vagyis biztos/  függ a vajtól és a tejszíntől, amit beleteszek. DE itt jön a jó hír! Tök mindegy mennyire sűrű, ebbe a receptbe mindenhogyan tökéletes!

Már csak a rétegezés van hátra. A kekszet elmorzsolom. Ha szeretitek ropogósan, akkor semmi nem kell hozzá. Ha puhábban jön be, ebben az esetben össze lehet keverni pár kanál tejjel és karamellel. Tehát ez megy a pohár aljára. Rá a banán szeletek, karamell, fagyi, /amennyi jólesik/. Majd erre jön a felvert tejszín /én cukor nélkül szoktam/.
Újra keksz, banán, karamell....és így tovább. A tetejére jóóó sok karamell!
Persze bárhogy lehet rétegezni, ahogy jólesik.



Julia

2013. május 13., hétfő

Rita túrótortája

Rita a barátnőm. Szép dús, vörös haja van. Az enyém persze vékonyszálú és szőke... Nade kicsit elkalandoztam, most nem is ez a lényeg. Szóval Ritának nem a sütés az erőssége. Imádja, mikor azt írom a receptekhez, hogy nem lehet elrontani. Majd jön a telefon, hogy mit ronthatott el mégis? :)
Pár napja küldte mélben ezt a receptet boldogan, hogy elkészítette és ELSŐRE sikerült!!!
Tehát levonva a következtetéseket, ez a tuti elronthatatlan túrótorta receptje!
Rita szeretünk, köszi!!!


Hozzávalók a tésztához / 26cm-es formához/
250g liszt
125g vaj
1 csipet só
30g cukor
1 tojássárgája
2 ek. víz

Hozzávalók a töltelékhez:
1 cs vaníliás cukor
500 g túró
150 g 20%-os tejföl
200 g cukor
4 ek olaj
3 tojássárga
40g étkezési keményítő
3 tojásfehérje ( plusz a tésztából megmaradt 1 fehérje)

Piros a tetején:
30 dkg eper
1 csomag /12g/  piros tortazselé

A lisztet, vajat, sót, cukrot, tojássárgáját és a vizet összegyúrtam. A tésztát alufóliába csavarva 1 óráig  a hűtőszekrényben pihentettem. Én néha /értsd mindig/ lusta vagyok a nyújtáshoz előszedni a cuccokat, majd utána takarítani a pultot. De egyszer láttam hogyan csinálja ezt Jamie Oliver. Ezek szerint ő is lusta néha...:)
Tehát a hűtőből kivett tésztát egyszerűen kb 5mm-es darabokra vagdosom, majd az ujjammal elnyomkodom, és tádááám, kész is!


26 cm-es, kapcsos formában készült
Amíg a tészta hűtőben pihent, összedolgoztam a túrós tölteléket. A túrót, cukrot, tejfölt, olajat, sárgákat, keményítőt robotgéppel összekevertem, majd ment bele a kemény habbá vert tojásfehérje. Ráöntöttem a tésztára és előmelegített, 160 fokos sütőben 50 percig sült.
Pici hűtés után nyakon öntöttem az epres zselével.
Itt a csomagolás alapján 3 dl vízzel és 2 ek cukorral megfőztem a tortazselét, majd összeturmixoltam az eperrel.
Ez is egy olyan torta, ami másnap tökéletes. Addigra összeállnak az ízek, a tészta puhul és gyönyörűen lehet vágni.




Julia és Rita

2013. május 4., szombat

Anyák napja

Boldog vagyok és hálás, hogy ÉDESANYA lehetek....
De kinek is? Először is a szüleimnek. Anyunak és Apunak amiért úgy döntöttek, hogy érkezzek meg erre a világra. Nevelgettek, terelgettek majd elengedtek ( úgy érzem nagyon nehezen ) és odaadták elsőszülött kincsüket szerelmemnek aki ma már a  FÉRJEM,  legjobb barátom, a világ mindenségem és gyermekeink édesapja.
Anya, Apa és kicsi Julie

Sajnos az én ovis-iskolás anyák napi ünnepségeimre nem emlékszem... De arra igen, hogy a közeli temetőbe jártunk a testvéremmel orgonát szedni május első vasárnapjának délelőttjén és vittük nagy- nagy vigyorral, hatalmas szeretettel Anyunak. Ez ma is kitörölhetetlen emlék.

Aztán amikor első fiacskánk egy májusi napon megszületett és a szülőszobán úgy szóltak hozzám, hogy "Anyuka"... Ott és akkor értettem meg a szó szépségét!! Hazavittük Őt, leültem vele a kanapéra, a szemébe néztem és sírva fakadtam a boldogságtól és a hatalmas felelősségtől.
Emlékszem, anyák napja előtt nem sokkal lett ovis és én rettegtem az első ünnepségtől. Tudtam, hogy pityeregni fogok... Zokogás lett belőle!!! Amikor rám nézett és nekem, felém fordulva mondta a verset ...ugye nem kell ragoznom ? Ti pontosan tudjátok mit is éreztem akkor.
Középső fiúnk születése is bearanyozza életünk és vele is ugyanolyan szép emlékeim vannak, miért is lenne másképpen?
A tavalyi anyák napja, mikor Édesanyámat egy cukrászdába hívtam, hogy kettesben legyünk és ünnepeljünk, különleges volt.....Mert egy édes titkom tartogattam, amit még nem szerettem volna elárulni a korábbi sok-sok év csalódásai miatt. Néhány hetes apróság élt már méhemben.... Annyira de annyira szerettem volna Anyunak elújságolni, de mégsem tettem.
Az idei május első vasárnapján már három gyermekes Anya vagyok aki mindig is szerettem volna lenni, legkisebb fiúnk ma holnap 5 hónapos lesz.
Anya, emlékszel mikor tavaly decemberben szülés után bejöttél hozzám a kórházba? Már amikor megláttalak sírni kezdtem. Anyukám ennyit mondott :
- Kislányom, ne sírj...
- Jó, de annyira boldog vagyok!
- Tudom kicsim, tudom... ! Majd átöleltük egymást és nyeltem a könnyeim.
Őszintén szólva ez a sírósság azóta is velem van, a hormonjaim játszanak velem :-))

A világ legcsodálatosabb és egyben legnehezebb feladata anyának, szülőnek lenni, de semmiért sem cserélném el. Imádom a kis kacska ajándékokat amelyeket készítenek az iskolában, a kis kókadt virágokat, a ferde betűs feliratokat az ajándékokon. Óvónénik, pedagógusok köszönöm!! A kis dobogó szívüket amelyet akkor érzek amikor átölelem őket...nincs rá szó!! Belőlünk, miattunk lettek ők azért, hogy boldoggá tegyük egymást.


Anya! Már régóta tudom miért aggódtál értem annyit. Szégyellem, hogy ezt akkor nem értékeltem, de hidd el nem azért mert nem szerettelek. Csak hát próbálkoztam hol vannak a határok :-)))
Nekünk anyáknak egyszerűen ez a dolgunk: szeretni, óvni, aggódni, engedni......
Remélem a gyermekeinknek megfelelő anya vagyok, mert nagyon igyekszem az lenni. Csodálatos gyermekéveket kívánok nekik őszinte szeretettel.
Anyuval ma ünnepeltünk, mert sajnos vasárnap dolgozni fog. Ugyanolyan izgalommal vittem neki a virágcsokrot mint gyermekként, és Ő ugyanúgy örült neki.
Szüleimnek ez a vasárnap különleges lehet, mert néhány hete derült ki, hogy a testvéreméknél is baba fog születni. Náluk is a harmadik. Szóval hatszoros nagymama lesz az én Édesanyám. Alig-alig fogták fel az ötödiket és máris érkezik a legeslegkisebb jövevény.

Remélem nekem is hasonló örömökben lesz részem nagymamaként....

                 Édesanyák, Nagymamák sok szeretettel köszöntelek benneteket !!!!

Szeretettel:

Julie

2013. május 2., csütörtök

Kicsinek, közepesnek, nagynak is ....

Ez most nem sütős, nem főzős, nem felújítós bejegyzés lesz.....programot, illetve kirándulóhelyet ajánlok.
Hogy miért? Mert ma itt voltunk a családdal és iszonyú jól éreztük magunkat. Hazafelé azon gondolkodtam, hogy ezt másnak is látnia kell aki ezidáig még nem is hallott róla, nem járt ott. Tudatnom kell veletek, milyen szuper helyre kavarodtunk és úgy szeretném ha ti is látnátok!

Reggel még nem tudtam /tudtuk/ hogy mit csináljunk. Drága férjem, gyermekeim édesapja, életem értelme tegnap este barátozott - cimborázott és  "nemtudomhanyadszor" fakasztotta meg a tejem :-)))
Szóval valamikor délelőtt hazaérkezett, majd el is vonult kipihenni magát, hogy a délutánt kicsattanó erőben és boldogságban velünk töltse. A programválasztás az én feladatom lett.
Ám előtte a kertben a középső gyerkőccel májusfát díszítettünk, csak hogy legyen....

Google barátom segített....így akadtam rá :
 http://osmaradvanyok.hu/index.php?p=hu_home
Majálisokat felsoroló helyszínek között ajánlották.
Nógrád megyében Ipolytarnócon található ez a természetvédelmi terület rengeteg látnivalóval gyönyörű helyen! Lenyűgöző tájakon suhantunk a cél felé. Életemben még sosem jártam ezen a vidéken. Elvarázsolt a fekvése, szépsége.

Ismeritek azt az érzést, mikor olyan utakon, tájakon mentek egy cél felé ahová alig megy autó rajtatok kívül? Viszont mikor megérkeztek a parkolóba akkor azt látjátok, hogy rengeteg autó, csomó ember mindenfelé, és elvileg egy úton jöttünk, de hogy kerültek ide??? Ahová azt gondoltuk, hogy a madár sem jár.....

                 

Idegenvezetővel lehet végigmenni a kijelölt ösvényen amely kb 1 órát vesz igénybe. Nagyon részletesen és érdekesen mesélt a 8-20 millió éves ős maradványokról. Középső gyermekem szerint élete egyik legjobb programja volt. A nagyocskám nem jött velünk inkább nagyizott-papizott de a kis csecsemőnk is láthatóan élvezte a maga módján: végigcsuklotta és teli szájjal vigyorgott. :-)))
Apropó, babakocsival is végig lehetett járni .....
Hatalmas játszótér, étterem is van a területen. Az idegenvezető hölgy elmondása szerint május-júniusban rengeteg iskolás, ovis látogatójuk van. Nem rossz osztálykirándulási tipp....

 
 
 

A végén volt egy extra újdonságnak számító 4D-s mozi is, én ezt kihagytam de a férjem és a középsőm nagyon élvezték.
Sajnos a helyi kézműves vásár kereskedői éppen akkor pakolták el portékáikat mikor mentünk feléjük, de sikerült még szürkemarha tejéből készült sajtot vennem, valamint kökény szörpöt és lekvárt.
Ők a környéken élnek és saját termékeiket hozták ki.
Remélem sikerült kedvet csinálnom hozzá, hogy ellátogassatok. /ha eddig még nem.../
Ti voltatok már ?

Szeretettel:
Julie

2013. április 30., kedd

Mandulás ujjlenyomat süti

Ismét itt egy egyszerű de nagyszerű recept!
A süti onnan kapta ezt az érdekes elnevezését, hogy a hüvelykujjunkkal kell formázni.
Én erre a sütire is használnám a nehéz elrontani jelzőt, mert tényleg csak össze kell gyúrni a hozzávalókat, majd golyókat formálva megsütni. Közben persze ujjat benyomni, de az nagy móka!


Hozzávalók: /kb 25 darabhoz/
100 g darált mandula
140 g liszt
130 g vaj
90  g barna cukor /helyettesíthető 80g kristály cukorral/
1 egész tojás
fél tk szódabikarbóna

A fenti hozzávalókat egy tálba raktam, és kis kezemmel összegyúrtam. Kicsit ragacsos....
Majd fél-egy órára ment a mélyhűtőbe, hogy picit megdermedjen.
Ez idő után én már tudtam belőlük golyókat formálni. Picit lisztes kézzel, úgy nem ragad. A méret ízlés kérdése, én kb 3cm átmérőjű labdákat készítettem.
Sütőpapíros, vagy teflonos tepsire, egymástól kb 6-7 cm-re lehet pakolni őket.


És most jön a móka része. Vizes hüvelykujjal kis krátereket kell képezni a közepükbe.
Be lehet fogni a gyerekeket is. Nem baj ha picit bereped, úgy csak csinosabbak.


 Majd a mélyedésekbe mehet a lekvár. Amilyen éppen van otthon, mindennel finom. Nekem ez most ribizlis.

Tolni be előmelegített sütőbe 180 fokra 10-12 perc, és kész is!
Figyeljétek a sütőt, mert gyorsan pirulnak.
Fincsi, jófajta kis süti ez!!!!



Julia



2013. április 29., hétfő

Firkafalak

Ahol gyerek van, ott firkált fal is. Nálunk legalább is...
A táblafesték egy irtó okos találmány! Mikor megvettem és felfestettem, nem is gondoltam, hogy ennyire hasznos lesz! Még a gimnáziumba készülő nagyobb lányom is szokott a táblánál tanulni.
Na és milyen jól jön a bevásárló listánál! Mikor éppen eszembe jut valami, gyorsan felírom.
Az étkezőben festettem le egy kb másfél nm-es területet.
Egyszerűen rákentem a diszperzites falra festőhengerrel 3x. A miénk több mint egy éve üzemben van. Mossuk, rajzoljuk, és tökéletes!
Ezt a Tikkurila festéket használtam. Nagyon kiadós, többen is osztozkodhattok rajta.
Nálunk kézről-kézre járt kisgyerekes családoknál ez az 1 liter. Az ára 6 ezer ft volt, ha jól emlékszem. Arról nem is beszélve, hogy egy csomó mindent le lehet festeni vele, én a hűtőnk oldalát is bekentem tavaly.


Másik firkafalunk pár napja készült. A ház bejáratánál van egy rész, ami irtó gyorsan koszolódik. Ide tolják a bicajokat, itt landolnak a labdák, stb... Nem szerettem volna a tornác egész falát sötétre festeni, mégiscsak parasztház, kell a fehér. Így  csak az ominózus nagyon gyorsan koszolódó területet kentem le szürke diszperzit festékkel. Lemoshatót vettem, így a krétát simán el lehet tüntetni, bár ennek a falnak nem ez volt a fő célja. Így a koszos fehér fal helyett jópofa szürke gyerekrajzos fallal találkozunk a házba lépésnél.



Miért nem táblafestéket kentem ide is? Sajnos eddig csak feketében és zöldben láttam, ezt a két színt pedig nem vágytam ide a teraszra.
Kisfiam kezelésbe is vette rögtön. Ha nagyon gáz lesz már, hát átfestem gyorsan! :)

Julia

2013. április 23., kedd

Sajttorta ribizlivel

Van már fent sajtkrém torta recept, de ezt nem lehet megunni. Most kakaós alappal, a tetején ribizlivel készítettem. A krém is picit más. Ha ízlett a szedres-fehércsokis, ez is fog, tuti...
Nem kell nagyon bajlódni a készítésével, csak összekevergetni, és kész is! Na jó, azért sütni is kell.. Igazi finomság a napsütésben. Napozni, közben sajttortát eszegetni... Mi mást várunk az élettől? :)
/ Na persze én ezt nem tehetem meg anélkül, hogy a gyerekek a fejemen ne ugrálnának, de boldog vagyok, ha más boldog... :))) /


Hozzávalók az alaphoz.
20 dkg kakaós keksz /én győri édest vettem/
2 ek kakaó
10 dkg darált dió
2 ek vaj

A krémhez:
30 dkg natúr krémsajt
3 tojás
3.5 dkg kukorica keményítő
2.5 dl tejföl
10 dkg porcukor
1 dl tejszín

A tetejére:
30 dkg bogyós gyümölcs /én ribizlit használtam/
3 ek méz
3 tk zselatin

A kekszet apróra törtem, összekevertem a dióval, és belemorzsoltam a vajat. Kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt vágtam, és belenyomkodtam. /Most 20 cm-es formát használtam. Persze lehet nagyobbat, akkor laposabb a torta, úgy is tökéletes./
160 fokra előmelegített sütőben sütöttem 15 percig. Közben robotgéppel összekevertem a krém hozzávalóit olyan sorrendben, mint amit fent írtam. Ráöntöttem a kekszes alapra, majd 50 percre visszatoltam a sütőbe. 30 perc után levettem 120 fokra.
Gyümölcsöt /mirelitet használtam/ a mézzel együtt felforraltam, a tűzről levéve hozzákevertem a zselatint. Hagytam kicsit hűlni, majd nyakon öntöttem vele a tortát.
Mikor mindez megvan, jön a legnehezebb, megpróbálni kihűteni.... Nálunk ez 3 gyerek mellett kész háborút jelent.:)
Legszebben másnap lehet vágni, addig pihenjen a hűtőben. Kibontani a kapcsos formából, és jöhet a jól megérdemelt napozás...




Ez a receptünk megjelent a Kifőztük magazin áprilisi számában is.

Jó sütést,
Julia

2013. április 20., szombat

Átadtuk a segítsütinket

Szuperjó volt ezen dolgozni. Segíteni még inkább. A mostani számláló szerint 1 202 000 Ft gyűlt össze a Magyar Gyermekmentő Alapítvány javára.
Köszönjük a lehetőséget, hogy mi is csatlakozhattunk idén ehhez a szuper csapathoz.
Valamint szívből köszönjük Krisztinának, aki nagylelkű adományával a mi segítsütink nyertese lett.
Nem fényezni akarjuk magunkat, sosem tennénk...:)  Kriszti szavait idézzük, aki azt írta, hogy " még a finnyásabb családtagok is falják."
Maga a sütése mókás volt, mert ahogy lenni szokott átjött blogtársam Julie, valamint Rita barátnőnk is, hogy majd együtt jól elkészítjük. Aznap volt az első igazi meleg tavaszi idő, csodásan sütött a nap.
Tehát a sütésnek annyi volt, ellenben jó nagyot sétáltunk és fagyiztunk a gyerekekkel.
Na jó, a tésztát együtt kevergettük séta után boldogan. Majd jó késő este fejeztem be a díszítést, de így legalább D vitaminban gazdagon készítettem el a sütiket.
Kriszti kislányai már nagyon várták őket.  Képen Viki látható, aki már az autóban falatozni kezdett belőle.:)


Julia&Julie&Rita és aki nélkül nem jöhetett volna ez létre, Kriszti és persze a Segítsüti egész csapata

2013. április 11., csütörtök

Madeleine a Francia csoda...

Kezdjük a lényeggel. Neve és a hozzávaló körítés elég "flancos", pedig valójában egy rém egyszerű süteményről van szó, ami nagyon finom. Az alaprecept az "otthon általában megtalálható" hozzávalókból készül. Merem állítani, hogy elrontani sem nagyon lehet. /Rita barátnőm imádja, mikor ezt írom, és neki mégis sikerül....Szeretünk Rita!!! :) /
Valamikor régen olvastam Marcel Proust: Az eltűnt idő nyomában című regényét. /Na jó, nem olvastam el mind a sokezer oldalt.../ Viszont megmaradt bennem A rész, ahol az elbeszélő egy madeleine-t márt a teájába. Ígérem nem megyünk át szépirodalmi blogba, csak pár sort idézek:
 "Abban a pillanatban, amikor ez a korty tea, a sütemény elázott morzsáival keverve, odaért az ínyemhez, megremegtem, mert úgy éreztem, hogy rendkívüli dolog történik bennem. "
Hát na igen...
Férjem második édesanyjától /aki hivatalosan nagynéni/ kaptam egy szilikonos madeleine formát. /Tupper/ Nekem ez nagyon bevált, de láttam már minden nagyobb élelmiszerboltban ilyesmit. Nem is egy komoly beruházás és tényleg megéri, mert pár perc alatt össze lehet dobni ezt a finom sütit.
Két alapreceptet írok le, egyik jobb, mint a másik!!!


1. Citromos madeleine
Hozzávalók: /16-18 darabhoz/
2 egész tojás
csipet só
120 g porcukor
1 citrom reszelt héja
1 ek citromlé
100 g liszt
100 g olvasztott vaj

tojásokat nem választom szét, egyben kezdem el felverni robotgéppel. Hozzáadom a porcukrot, sót és pár percig verem, amíg keményebb és habosabb lesz. Majd mehet hozzá a citromlé, és a citromhéj.
Innen fakanálra váltok, óvatosan beleforgatom a liszet, majd az olvasztott vajat. Van, aki ezt beteszi hűtőbe, én nem szoktam, rögtön betöltöm a formába. Szilikon alá nem kell zsiradék, ha más formád van, kend meg olvasztott vajjal picit. Nem töltöm teljesen tele a formát, hogy mozgatás közben ne folyjon ki, csak olyan majdnem tele.
Előmelegített, 180-190 fokos sütőben 15-20 perc alatt sülnek meg. Szerintem akkor a legfinomabb, ha a széle már picit pirul-barnul. Így kívül ropogós, belül puha lesz...


2. Mandulás madeleine
Hozzávalók: /16-18 darabhoz/
2 egész tojás
csipet só
100 g porcukor
100 g darált mandula
40 g liszt
100 g olvasztott vaj

Én egészben veszem a mandulát a piacon, és ledarálom a porcukor felével. Az egész tojásokat pedig felverem robotgéppel a porcukor másik felével, valamint a sóval. Pár perc után hozzákeverem a darált mandulát. /Itt már fakanalat használok, mint a citromosnál./ Majd mehet hozzá óvatosan a liszt, végül az olvasztott vaj.
Formába töltöm, előmelegített, 180-190 fokon sülnek 15-20 percig ezek is.
Itt is a szélek barnulásáig sütöm.
Még pár szót a tárolásról. Legfinomabb langyosan... Ha mégis maradna, jól zárható dobozban vagy alufóliába betekerve tanácsos tárolni, mert hajlamosak gyorsan kiszáradni.


A szilikon formám

Jó sütést,
Julia


2013. április 4., csütörtök

A mi segítsütink

Boldogság nekünk ez az ügy, amiért most dolgozunk. Nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Segítsüti akció. Idén mi is bekerültünk ebbe a szuper társaságba, huráááá!!!
Aki nem ismerné, miről is van szó? 30 blogger készít 1-1 süteményt, melyet elárverez a SoSe Közhasznú Alapítvány. Az így befolyt összeg teljes egészében jótékony célra megy, idén tavasszal a Magyar Gyermekmentő Alapítvány javára. Egy totálkárosra összetört gyermek mentőautó pótlásához és/vagy átalakításához, felszereltségéhez szeretnénk hozzájárulni.
További részleteket itt találtok.
Április 5-től tudtok licitálni sütijeinkre ezen a linken. Az árverés április 8-án hétfőn, 16 órakor zárul.
Beleraktuk szívünk minden szeretetét a sütinkbe. Kérünk titeket, aki teheti licitáljon, hogy együtt segíthessük a jó célt!
És íme a főszereplők:


 Igaz, a képen 9 süti van, de 15 db ilyen sütiért folyhat a harc. :)
A tésztája enyhén citromos, laza, puha finomság, melynek a receptjét ide kattintva látjátok. Belül meglepetést rejt, finom csokival töltött.
 
 
Tetején a kedvenc fondant bevonatunkat formáztuk. Budapesten személyesen is át tudjuk adni, egyébként postázzuk.
Hajráhajrá, mi szurkolunk!!!!
 
Julie&Julia
 
 

 

2013. március 29., péntek

Cantuccini -Toszkán finomság

Ez egy nagyon finom kekszféle. Karácsony környékén, és amúgy is szoktam sütni mert nagyon szeretjük. Az olaszok kávé és desszert bor mellé fogyasztják meg persze csak úgy magában, mint mi. A borba bele is mártogatják ....
Már nem is tudom hány éve sütöm, kb. 3-4 és arra is emlékszem, hogy egy természetgyógyásztól kaptam a receptet. Hogy ő honnan kapta azt nem firtattam de köszönjük neki is! :-)
Legutóbb amikor készítettem nemes célért tettem. Férjem munkahelyén véradást és jótékonysági gyűjtést szerveztek. Egy csomó sütit vittek a dolgozók és vásárolgattak a kínálatból. Mindenki adott pénzt a süteményekért amely a Down Alapítvány számára jelentett némi segítséget.




A neve három magos biscotti de cantuccini néven sokkal többen ismerik manapság. Lehet vásárolni néhány boltban, sőt DM-ben is láttam nagyon drágán.
Ez a recept nem olyan drága és sok-sok kis finomság lesz belőle. Kb. 48 darab.



Nos a recept:
23 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál só, 10 dkg puha vaj, 10 dkg vaníliás cukor, 2 nagy tojás, 1 nagy tojás sárgája, 10-10-10 dkg hámozott, pirított, durvára vágott mandula, mogyoró és dió ( isteni aromát ad a sütinek ).
Megpirítom a magokat óvatosan nehogy megégjenek . Előmelegítem a sütőt 175 fokra.
Lisztet, sót, sütőport összekeverem. Nagy tálban robotgéppel habosra keverem a vajat a cukorral. Egyenként hozzáütöm a tojásokat majd az egy db tojás sárgát is. Ezekhez jöhet az előző lisztes keverék és jó alaposan elkeverem egyneművé. Először még  fakanállal  kavarom, de mindig kézzel dolgozom össze végül. Mehet hozzá a magkeverék is.
A tésztát négy egyenlő részre osztom és mindegyik negyed részből /mikor hogy sikerül/ kb. 15 cm hosszú és 4 cm vastag rudacskát formálok. Egymástól pár centire helyezem a rudakat sütőpapírral bélelt tepsire.



A sütő középső rácsán Kb 25 percig sütöm amíg kicsit ducik, pufik, arany színűek lesznek. Ezután kiveszem és egy fém rácson pihentetem, hűtöm a rudakat.
A sütő maradhat bekapcsolva mert vissza kell tenni, de már felszeletelve. A pihentetett rudakból kb. 2 cm vastag  " szeleteket " vágok. A szeletkék mindkét oldalát meg kell sütni. Először az egyik oldalát, az kb. 10-15 perc de a másik oldal már kevesebb idő lesz, annak elég 5 perc.
Majd újra hűtés.
Nálunk még melegében elfogy a negyede nagyjából. Nagyon finom!!! Olyan csodás aromája van a magoktól, mennyei!!!

Jó sütögetést :
Julie

2013. március 27., szerda

Kifőztük, és egy kis ezaz

Tavasz van, hurrá! Bár még nem érezzük, de bizakodó vagyok. Alig várom a jó időt, rengeteg festési, felújítási ötletet szeretnék megmutatni nektek. Tűkön ülök, mert már itt sorakoznak a felújításra váró bútorok is.
Viszont itt a húsvét, mikor mindenki sütfőz, ehhez szeretnék még egy plusz segítséget nyújtani. Nem csak azért érdekes, mert mi is vendégszerepelünk, hanem mert sok szuper receptet találhattok benne.
Ide kattintva le tudjátok tölteni a Kifőztük gasztromagazin legújabb számát, böngésszetek, és süssetek sok finomat!


Rápillantva facebook követőink számára láttuk, hogy mindjárt elérjük a 2000-es tábort. Számunkra ez hihetetlen! Köszönjük nektek a sok kedves levelet, bíztatást, és hogy olvastok minket!
Nagy boldogság ez nekünk!!!
Hálánk jeléül készülünk egy kis meglepetéssel. Ennek egyik része, hogy beszürkültünk, /nade csak a blog külsőségeit illetően:) / elhagytuk nőies bájunkat picit. Meg is lepődtünk, mert mióta "szürkébbek" vagyunk, több férfi olvas minket. / Legalább is többen jelölnek be a facebookon. /
Talán ők eddig megijedtek a púder színű nőies blog külsőtől? :)
A többi meglepetés pedig készül, készül...

Ha szeretnél csatlakozni facebook oldalunkhoz,  csak kattints ide.

Boldog húsvétot, pihenjetek sokat. Szeretettel,
Julia

2013. március 24., vasárnap

Égetett tészta

Ismét megvilágosodtam!!! Van egy nemzetközi desszerteket bemutató könyvem, nagyon szeretem.
Eddig mindig átlapoztam azokat a recepteket, ahol égetett tésztával készült desszertek vannak, mert valamiért azt hittem, ez nagyon bonyolult, és nehéz.
De szeretem a kihívásokat, és arra gondoltam egye fene, megpróbálom. És mekkora meglepetés ért! Egyáltalán nem bonyolult, sőt! Egész gyorsan megvan, és nagyon finom! A nálunk legjobban ismert recepttel kezdtem, ez a képviselőfánk. Most már fantáziámnak semmi sem szabhat határt, jönnek majd a sajtos, húsos, ilyenolyan, égetett tésztával készült receptek. Csak győzzétek. :)


Hozzávalók:
250 ml víz
100 g vaj
csipetnyi só
220 g liszt
6 egész tojás

Miért hívják égetett tésztának? Itt a válasz:
Vizet a vajjal közepes lángon felforralom. Ebbe szórom bele egyszerre a lisztet. Addig keverem, amíg cipó formává össze nem áll, majd még pár percig "égetem" tehát sercegő hangot nem hallat. Ez tényleg csak pár perc, de elég kemény karmunkát igényel. Még jó, hogy évek óta babákat cipelek, különben lehet nem is bírnám. :)
Szóval kaptunk egy cipót:


Átteszem a masszát egy keverőtálba, és pár percet hagyom hűlni. Majd elkezdem hozzáadni a tojásokat egyenként. Azt olvastam fontos mozzanat, hogy minden egyes tojást külön jól el kell keverni / mikor már nem fényes /. Én robotgéppel kezdtem, de kb a harmadik tojás után az egész tészta rátekeredett a gépre, onnan fakanállal kevertem.
A masszát habzsákba töltöm, és rózsákat formálva kinyomom. Ez is erőt igényel, nyomni kell rendesen. Kanállal is lehet gombócokat formálni, ha esetleg nincs kéznél habzsák. Kisebbeket csináltam, abból 32 db lett. De a forma és a méret is tetszés szerint változtatható.


Az én teflonos sütőlapomra nem kell zsiradék, de a sima sütőlapra mindenképpen kell vékonyan vajat kenni, vagy sütőpapírt tenni.
Előmelegített 200 fokos sütőben 15 percig sülnek. Párában jön fel szép magasra, én ezt úgy oldottam meg, hogy a sütőm aljára tettem egy tepsi vizet, és kész! Saját tapasztalat, hogy fontos a légkeverés. Mikor nem légkeverésen sütöttem, nem jöttek fel magasra.
A sütőből kivéve hagytam kihűlni, majd félbevágtam.
Töltés itt a hagyományos vaníliapuding és tejszínhab rétegezése volt.
Mivel ez semleges ízű tészta, tölthetitek bármivel, ami tetszik. Én legközelebb sajtkrémmel fogom, megmutatom majd azt is szívesen.

Tetején a karamell már csak azért, hogy másnap 1 kilométerrel
többet lehessen futni....
Julia

2013. március 21., csütörtök

Totó és cicamica....avagy egy barátság kezdete

Ezt mindenképp bővebben ki kell fejtenem, hogy minden kedves olvasónk számára érthető legyen..
Julia az én drága  barátnőm és blogger társam....
Az ő harmadik és egyben legifjabb gyermeke Ágoston az én keresztfiam aki februárban volt 2 éves. Isten éltessen még egyszer kicsi fiú!
Nos én már januárban azon gondolkodtam, hogy idén mivel ajándékozzam meg...?
Mindenképpen egyedi , személyre szabott, imádni való meglepit terveztem neki amiről esetleg néhanapján én jutok majd eszébe. :)

Imádja a cicákat onnan indult el az ötlet. Egy élő cicust mégsem vihettem oda, annál komolyabb dolog az állat tartás és ehhez a Kedves Szülőknek is lett volna egy- két keresetlen szavuk hozzám, ebben biztos vagyok!! Ugye Julia???
Szóval kezdett összeállni a kép, hogy mit szeretnék. Cica legyen textilből,  színes, pihe puha, szeretgethető, nyúzható, ölelhető, húzhat-vonható és természetesen legyen ráírva a   fiúcska neve.
Oké az ötlet megszületett de hol kapok én ilyet üzletben?? Sehol, mert egyedi és névre szóló az amit szeretnék neki.
Elkezdtem a kézműves oldalakat, blogokat bújni , keresgélni....
Ekkor rábukkantam cheorsi oldalára. Megtetszettek a munkái, alkotásai amelyeken láttam, hogy szeretettel, odafigyeléssel készíti őket. Keressétek fel az oldalát bátran ha valami szép ajándékot szeretnétek szeretteiteknek vagy magatoknak készíttetni. Szívből ajánlom Orsit nektek!

Felvettem vele a kapcsolatot, levelezni kezdtünk, jöttek az anyag minták,  méretek egyeztetése. Ösztönösen érezte mit szeretnék, hamar megértettük egymást és rövid időn belül megszületett Ő akit cicamicának neveztem el. 
Amióta átvittem Ágostonnak az ajándékát azóta vannak ilyen szoros barátságban. Érthető, nem ?
Ki tud ellenállni egy ilyen cuki kétévesnek ?

a napi dolgok megbeszélése...



Szeretgeti, beszél hozzá, hozza-viszi egyszóval célba találtam nála.

Sok szeretettel :
Julie


2013. március 15., péntek

Dupla élvezet-Csokis kekszben sült brownies

Szoktam agyalni azon, milyen sütiket tudnék sütni úgy saját agyból. Két nagy kedvenc van itthon, az egyik a brownies, a másik a csokis keksz. Úgy gondoltam összegyúrom valahogy eggyé ezt a kettőt. Mikor elkezdtem a neten körbenézni, akkor láttam, hogy ez egy létező süti. Pillow-vagyis párna süti a neve. Szóval feltaláltam a spanyol viaszt.... Na sebaj, azért valahogy túlélem! :)

 
Elkészítettem a browniest. Ha nem gond, nem írom le még egyszer a receptet, ide kattintva olvashatjátok. Most csak egy fél adagot sütöttem, kisebb formában.


Miután betoltam a sütőbe, összeraktam a csokis keksz tésztáját. Erről is írtam már itt.

Hozzávalók:
225 g vaj
200 g barna cukor
100 g kristálycukor
2 egész tojás
300 g liszt
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
200 g étcsoki /apróra vágva/

A vajat robotgéppel elkevertem a cukrokkal és a tojásokkal. Majd mehet bele a liszt /előzőleg elkeverve benne a sütőpor és szódabikarbóna/. Legvégén az apróra vágott csokit adtam hozzá. Elég kemény massza lesz, majdhogynem gyúrni kell.
Kb 1 órára beraktam a hűtőbe. Ezalatt megsült, és kihűlt a brownies is.
És akkor jöjjön a kettő együtt:
A browniest felvágtam kb 2x2 cm-es darabokra. Egy adag keksz tésztát kilapítottam, / sütőpapíron, vagy teflonos sütőlapon/ és belenyomtam a csokis sütit.


Majd /lisztes kézzel könnyebb dolgozni/ ráhajtogattam a tésztát a brownies darabra, ha kellett a tetejét még befoltoztam plusz csokis keksz tésztával. A lényeg, hogy egy olyan golyó legyen a végeredmény, amiben benne pihen a brownies.


Előmelegített, 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsülnek. Kb 15 darab lesz belőle. Az ízét el tudjátok képzelni? Őrületes! :)



Julia


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...