2012. július 6., péntek

Az élet falun, avagy falusi libává válásom története...

Bő egy éve költöztünk városból falura. Volt bennem félelem rendesen. Mi lesz, hogy lesz, biztosan akarom én ezt? És ha nem válik be? Nem ugrálhatunk 3 gyerekkel ide-oda...De a  férjem nagyon vágyott már sok évnyi Budapest után falura, nyugalomba, zöldbe-kertbe. Hát mentünk... Falu, parasztház, kert, mindenkinek köszönő emberek... Kellett egy kis idő, amíg megszoktam. De ahogy elkezdtem ráérezni a falu ízére, úgy nyugodtam le én is, szépen lassan. Egyszer csak azon kaptam magam, hogy beszélgetek a boltban a pénztárossal. A szomszéd bácsival elcsevegek a semmiről, vagyis az időjárásról... Reggel kilépve a kertbe, beleszagolok a levegőbe. Ez tényleg én vagyok?
Hirtelen minden a helyére került. Majd elkezdtem élvezni olyan dolgokat, amik addig a kötelesség kategóriába tartoztak, mint a főzés. Egyszer csak rájöttem, szeretek sütni is. Imádom... Végül én, aki addig az ikeán kívül nem ismertem mást, elkezdtem felfedezni a régi bútorok báját... Magával ragadott az a csoda, ahogyan  egy régi, koszos, piszkos, szuvas bútorból sok munkával szépet csinálhatunk. Semmihez sem fogható érzés...Persze a kisördög az agyamban néha még próbálkozik, és ilyeneket mond, hogy " Sütnifőzni, kertet szagolgatni, bútort csiszolgatni koszosan egész nap? Na ne már, tényleg? "
És tényleg... Most már ez vagyok én. Egy falusi " liba" :) És büszke vagyok rá, nagyon!
Na nem kezdem el meghirdetni a Városiak költözzetek vidékre!!! forradalmat, mert én is csak most értem meg erre, 30 fölött...
20 évesen azt sem hittük el, hogy Budapesten kívül Magyarországon lehet máshol is élni. Ott, ahol még egy mozi sincs, ahol nem tudunk leugrani este 11-kor a sarokra sós mogyiért, mert éppen ahhoz lett kedvünk, ahol mindenki tud mindenkiről mindent, meg amúgy is. Falu? Na ne... Hétvégenként, mikor-hova elutaztunk bulizni meg mókázni vidékre. Aztán vasárnap este gyorsan vissza Budapest, a főiskola meg a munka, hogy én is gazdagítsam a metrón "senkire nem nézünk rá" emberek táborát.
Akkor az volt a jó, a természetes. Most már el sem tudom képzelni, hogy visszamegyek valaha is városiba.
Megtaláltuk magunkat itt falun, ahol az élet sokkal nyugodtabb, lassabb, illatosabb. A gyerekek is elkezdték megszeretni, lett sok új élmény, tapasztalat.
 Mi mindenhova kísérgettük őket, mert ezt szoktunk meg. Majd az iskola második hetében a 8 éves fiam megjegyezte, hogy ne kísérgessem a suliba ,mert az ciki...Mert itt mindenki egyedül jár. Már az elsősök is. Na bumm, ciki lettem... Ezt is fel kell dolgoznom valahogy.:)
Megbirkóztam vele, és a falusi léttel is... Nagy, remélem örökre szóló barátságot kötöttünk.

Julia

7 megjegyzés:

 1. Kedves Julia, élvezetes olvasni az írásaidat.

  VálaszTörlés
 2. A metrón "senkire nem nézünk rá" emberek kifejezés nagyon jó, és találó! Mert tényleg ez van. Hirtelen nekem is kedvem támadt vidékre költözni! :)

  VálaszTörlés
 3. Milyen érdekes...pont az ellenkezőjét érzem/élem át. Egész életemben falun éltem, és így 30 fölött (szingliként) már alig várom, hogy munkát kapjak Budapesten!! Most még így gondolom, de persze gyerekekkel/családdal teljesen más lehet. Utálom, hogy reggel 8-kor már nincs kenyér a boltban (kivéve, ha megrendelem!!), hogy mindenki ismer, hogy mindenki tud(ni vél)rólam mindent!
  A kertről meg mindig csak a munka jut eszembe, amit egyáltalán nem szeretek, csak muszáj-tennivaló.
  A blog nagyon élvezetes, tetszenek az írások, csak a fenti gondolatok megfogalmazódtak bennem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Teljesen megértem ezt is, amit Te írsz. Szorítok, hogy sikerüljön a Budapesti élet.:)

   Törlés
 4. Azt meg lehet kérdezni, hogy mivel foglalkoztál falura költözésed előtt? Nem volt nehéz otthagyni?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mikor költöztünk, a 8.hónapban voltam, már nem dolgoztam. Amúgy marketing....

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...