2012. szeptember 11., kedd

Tündértorta 2.rész - krémek

 Első részben a formás süti elkészítésének fortélyait veséztük ki. Most jöjjenek a krémek!
Mikor elkezdtünk tündértortákat sütni, mindenhol a vajas krém jött velünk szembe, mint lehetséges díszítési alap. Egyszer megcsináltuk majd rájöttünk, hogy nekünk ez nem jön be.  A gyerekek is lekotorták a sütiről... Szóval többet nálunk nem volt vajas krém. / Ez a vaj, és a porcukor krémesített elegyét jelenti / Pedig szó mi szó, talán azt lehet legszebben formázni. Nem véletlenül készítik sokan...
Úgyhogy a nagy harci feladat ezután az volt, hogy találjunk olyan krémet, ami nem annyira töményen édes, de mégis szépen formázható.
Elsőként amit kipróbáltunk, a vajas sajtkrém volt. A sajtkrém picit lágyít a vaj töménységén. A recept 100 grammokra leosztva: 100 g vaj, 100 g sajtkrém, 50 g porcukor. Először a vajat habosra keverjük géppel, majd hozzáadjuk a sajtkrémet, legvégén a porcukrot. Ebből egy kellemes, könnyen formázható krém lesz, ami habzsákba töltve mehet a sütikre. Amennyiben mégsem lesz egynemű, akkor sem kell megijedni, hűtés után mixerrel simára lehet keverni. Mi színeztük is, ezzel készültek a szülinapi zöld tündértorták.


Ez egy finom krém, de hát ízlések és pofonok, aki nem szereti a vajat, annak még nem fog bejönni, így menjünk tovább...
Még maradunk egy picit a vajnál, de most tejszínnel fogunk lágyítani. Itt 160 g vajat habosra kevertünk 150 g porcukorral, majd hozzáöntöttük a félig felvert 0.8 dl tejszínt. Így együtt dolgoztuk tovább robotgéppel még kb 5 percig. Ezen a krémen már nem igazán lehet érezni a vaj ízét, lágy és habos. Turbózható még olvasztott fehér csokival /100g mehet bele/, meg kell várni, míg a csoki picit visszahűl, és a porcukros vajkrémhez / ebben az esetben a pocukor fele is elegendő / keverni, majd jöhet a tejszín. Ez az adag nekünk kb 12 sütihez volt elég, de ez elég szubjektív, hogy ki-mennyi krémet tesz egy sütire.
A tejszínes krémmel készült tündértorta:


Harmadik variációként jöjjön a tojásfehérjés megoldás. Itt most teljesen elhagyjuk a vajat. Nekünk fenntartásaink vannak a nyers tojásfehérével kapcsolatban, igazából a gyerekek miatt, így próbáltunk variálni egy picit a hagyományos krémen. Először forró, kb 120 fokos cukorsziruppal kevertük, és reménykedtünk benne, hogy ez a " hőkezelés" segít legyőzni a nyers fehérjés paránkat. :) Eddig még semmi bajunk nem lett, pedig sokszor csináltunk így krémet. A gyerekeknek nagyon bejön.
Tehát 3 tojásfehérjét elkezdünk felverni. Előtte odakészítünk a tűzhelyre 100 g kristálycukrot, és 30 ml vizet, amit elkezdünk forralni. Akkor megfelelő az állaga, ha a villát fejével lefelé függőlegesen belelógatva a szirupba, majd azt kiemelve a cukor apró vékony csíkot húzva csöppen le. Ez forrás után 3-4 perc. Mikor elérte a szirup ezt az állagot / ami kb 120 fok / hozzáöntjük a felvert tojásfehérjéhez, és addig keverjük legmagasabb fokozaton, amíg teljesen kihűl. Ezzel az eljárással gyönyörű, fényes, kemény habot kapunk. Színezni is lehet, mi por állagú színezővel keverjük el.
Így készültek ezek a szép lilák:





Ezt még lehet azzal fokozni, hogy betoljuk őket 120 fokos nem légkeveréses sütőbe kb 20-30 percre. Ebben az esetben mindenképpen kell rá valamiféle öntet / Csoki, gyümölcs / mert picit száraz lesz magában. Viszont az öntettel finom kis sütit alkotnak.

A sült tojásfehérjés

Rengeteg féle krém létezik még, folyamatosan keressük az új finomságokat. Tehát ez azt is jelenti, hogy lesz ehhez hasonló bejegyzés... Reméljük nem bánjátok. :)
Következő részben viszont a krémmel belül töltött, fondant bevonattal ellátott tündértorták következnek.
Jó sütést kívánunk!




Megtaláltok minket a facebookon is, ide kattintva.
Julie & Julia

4 megjegyzés:

  1. Sziasztok!!!Nagyon-nagyon guszták ezek a sütik!!!Azt hiszem ma sütök is egy adagot próbaképpen!Már régóta kerestem én is valami hasonló receptet, mert eddig mindig azt hittem , hogy ezek muffinok és akármilyen muffin recepttel próbálkoztam, sose sikerült olyanra amilyenre szerettem volna!Na de talán majd most! És beszámolok az eredményről!!
    A krémekkel kapcsolatban: a pudingos-margarinosat még nem próbáltátok?Ha jól ki van keverve nem érződik rajta a margarin. Én általában ezt használom és tényleg nem tapad a szájpadlásodra a margarin, ráadásul formázható is!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A pudingosat még nem próbáltuk, de már nézegettük. Melyik receptet csinálod? Ha sütsz, próbáld ki az első rész szerint, biztosan sikerül.:)

      Törlés
  2. Az én krém receptem a következő: 1/2 liter tejben megfőzőm a 6dkg pudingot( ezt leírás szerint készítem ), majd 20dkg margarint jól kikeverek 15 dkg porcukorral és utána összekeverem a kihűlt pudinggal, de ezt aztán jó habosra (kb4-5 percig). Nálam ez még nyerő , de azért még mindig keresem az igazit!!!!
    .: )))

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok. A sütési tanácsot köszönöm, nem légkeveréses programmal sütöttem és tényleg nem deformálódtak el. Krémből van egy kedvencem, de ezt sütire is rakom. Vaj, porcukor, jó érett banán. Ez a krém nagyon jó csokis, csokis-banános cupcake készítése esetében. Az egyetlen problémám a krém formázásával van. Londonban, a greenwichi piacon vettem egy csodálatos dupla csokis cupcaket. Azon a krém mesterien volt formázva és én is ilyen eredményt szeretnék elérni, de még nem megy. Próbálkozom mindenesetre. UI: a képet felteszem a blogomra.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...