2013. március 13., szerda

Kötelező megsütni - Elzászi almatorta

Ezt most nem húzom-vonom, egyszerűen meg kell sütni! Mint a címben is olvasható, kötelező!!!
Az omlós tésztán tejszínes öntetben megsülnek az almák... Ez maga az álom...



Hozzávalók a tésztához:


300 g liszt

110 g porcukor
1 cs vaniliás cukor
1 tk szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja
200 g vaj /vagy margarin/
1 tojás sárgája

1 kg alma


Öntethez:

2 dl tejszín
3 tojás
120 g cukor
1 citrom reszelt héja


Összekevertem egy tálban a lisztet, cukrokat, szódabikarbónát. Hozzámorzsoltam a vajat, tojássárgáját és a citromhéjat. Összegyúrtam kis gombócba, majd 2 órára mehet a hűtőbe.

Majd kinyújtottam, próbáltam kör alakban. Egy 30 centis pitesütő formát  / magassága 4 cm / kibéleltem vele, körben késsel levágtam a maradékot, és az aljára tettem. 
Az almákat hámoztam, kimagoztam, negyedeltem, majd egy éles késsel hosszában többször mélyen bevagdostam.
Majd rápakoltam a tésztára. Imígyen:



Elkészítettem az öntetet. Nagyon egyszerűen csak robotgéppel pár perc alatt össze kell keverni a hozzávalókat. És jön a gyerekek kedvence, mikor nyakon öntjük az almákat vele.



Előmelegített, 180 fokos sütőben kb 35-40 perc alatt készre sül. Ha már pirul a széle, de még rezgős nagyon a közepe, kikapcsolom a légkeverést és úgy sütöm tovább még pár percig.






Julia

5 megjegyzés:

  1. Kedves Libák!

    Máskor a sütőforma magasságáról is tegyetek említést!!!!

    Köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen!
      3 pite sütőformát néztem meg most mindegyik egymagas. / mind máshonnan származik / 4 cm a magasságuk.
      julia

      Törlés
    2. Kedves Julie Julia!

      A válaszodat köszönöm, de ennek az információnak a recept leírásában kellett volna szerepelnie.
      (Nekem sajnos a töltelékem kifolyt, mert egy alacsonyabb formában sütöttem az amúgy valóban finom süteményt!)

      Üdv.

      Törlés
    3. Igyekszem minden részletet leírni. Remélem azért elfogyasztottátok...:))

      Törlés
    4. Igen, faltuk mint kacsa a nokedlit....

      Éva

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...