A kívül ropogós, belül sűrű, kissé édeskés tésztát bármivel is töltjük meg, vagy éppen üresen rágcsáljuk, hihetetlen finom!
A receptet Limara oldalán találtam. Ide kattintva olvashatjátok az eredetit. Ha esetleg még nem volt szerencsétek Limara pékségéhez, mindenképpen szánjatok rá időt, mert megéri!!! Én imádom!
Hozzávalók: / 6 nagyot és 4 kicsit készítettem ebből /
60 dkg finomliszt
1 tk só
1 ek cukor
1 tk olaj
12 g friss élesztő
3 dl langyos víz
Egy tálba beleöntöm a lisztet, sót, cukrot. Közepébe mélyedést csinálok, majd belelocsolom az olajat, vizet, és mehet hozzá a morzsolt élesztő. Az egészet kézzel összegyúrom, majd egy deszkán vagy szilikonlapon folytatva fényesre dolgozom-gyúrom a tésztát. Próbáltátok már stresszoldó jelleggel a gyúrást? Tök jó! Egyszer mérges voltam már nem is tudom miért, na akkor lett a legszebb a tésztám! :)
Kelesztőtálban 1 órát kelt, majd 6 nagyobb, és 4 kisebb részre osztottam. /Ez ízlés kérdése/
A tésztákat a tenyeremmel kilapogattam, majd feltekertem, Kb 20 cm hosszú darabokat formálva.
A két végét egymáshoz csíptem. Na ez még nem tökéletes, gyakorolnom kell, hogy szép sima legyen.
Majd belisztezett deszkán vagy lapon letakarva még 30 percig keltek. És most jön a meglepetés!!! Attól lesz finom ropogós, semmihez sem hasonítható a külseje, hogy forró vízben főzni kell őket. / Ne riasszon meg senkit, ez nem nagy munka! / Kb fél liter vizet felforraltam 1 ek mézzel, és oldalanként 30 mp-ig főztem benne a bageleket. Majd 200 fokos sütőben, sütőpapíron, vagy vajazott-lisztezett tepsin 15 perc alatt készre sültek.
Itt sült csirkével töltöttük, de nagy kedvenc még a tonhalas is. |