2013. január 20., vasárnap

Bagel

A bagel körül hasonló felhajtás van, mint a macaron körül. Én is csak akkor értettem meg az okát mikor megkóstoltam. Ez az egyik legfinomabb péksütemény a világon! Szerintem...
A kívül ropogós, belül sűrű, kissé édeskés tésztát bármivel is töltjük meg, vagy éppen üresen rágcsáljuk, hihetetlen finom!


A receptet Limara oldalán találtam. Ide  kattintva olvashatjátok az eredetit. Ha esetleg még nem volt szerencsétek Limara pékségéhez, mindenképpen szánjatok rá időt, mert megéri!!! Én imádom!

Hozzávalók: / 6 nagyot és 4 kicsit készítettem ebből /

60 dkg finomliszt
1 tk só
1 ek cukor
1 tk olaj
12 g friss élesztő
3 dl  langyos víz

Egy tálba beleöntöm a lisztet, sót, cukrot. Közepébe mélyedést csinálok, majd belelocsolom az olajat, vizet, és mehet hozzá a morzsolt élesztő. Az egészet kézzel összegyúrom, majd egy deszkán vagy szilikonlapon folytatva fényesre dolgozom-gyúrom a tésztát. Próbáltátok már stresszoldó jelleggel a gyúrást? Tök jó! Egyszer mérges voltam már nem is tudom miért, na akkor lett a legszebb a tésztám! :)
Kelesztőtálban 1 órát kelt, majd 6 nagyobb, és 4 kisebb részre osztottam. /Ez ízlés kérdése/


A tésztákat a tenyeremmel kilapogattam, majd feltekertem, Kb 20 cm hosszú darabokat formálva.

A két végét egymáshoz csíptem. Na ez még nem tökéletes, gyakorolnom kell, hogy szép sima legyen.
Majd belisztezett deszkán vagy lapon letakarva még 30 percig keltek. És most jön a meglepetés!!! Attól lesz finom ropogós, semmihez sem hasonítható a külseje, hogy forró vízben főzni kell őket. / Ne riasszon meg senkit, ez nem nagy munka! / Kb fél liter vizet felforraltam 1 ek mézzel, és oldalanként 30 mp-ig főztem benne a bageleket. Majd 200 fokos sütőben, sütőpapíron, vagy vajazott-lisztezett tepsin 15 perc alatt készre sültek.

Itt sült csirkével  töltöttük, de nagy kedvenc még a tonhalas is.


Julia
Kövess minket a facebookon is. Itt megteheted. 

2013. január 18., péntek

Mit sütsz kis szűcs?

Akkor most Ti jöttök! Nagyon szeretünk kommunikálni veletek, és örülünk minden levélnek, amit küldtök nekünk. Mivel ez a blog nektek szól, szeretnénk bevonni titeket is egy kicsit...
Küldjetek nekünk bevált, kedvelt, a család által imádott recepteket!
Bármit ami már kipróbált, ötletes, hagyományos, vagy éppen egyedi. Ha azt gondolod róla, hogy másnak is ízlene, itt a helye nálunk!
Mi összegyűjtjük a recepteket, a kedvenceket megsütjük /vagy főzzük/ és bemutatjuk itt a blogon.
Valamint a facebook oldalunkon is közzé tesszük a receptjeiteket szépen sorban.
Nos, van ilyen? Küld! Várjuk!
 falusilibak@gmail.com


Ugye megvan a nagyi régi szakácskönyve?

Julie&Julia

2013. január 16., szerda

Kókuszkrémes keksz

 Legkisebb ugrifüles kisfiam egy konyhai pakolás alkalmával kiöntött egy csomó kókuszreszeléket.
Feltakarítása közben azon agyaltam, milyen régen készítettem kókuszos sütit. A gondolatot tett követte, /na nem azon nyomban/ és elkészült ez a linzertésztás kókusztöltelékes finomság.


Hozzávalók tésztához: /kb 25-30 kész sütihez/

300 g finomliszt
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 tk só
250 g vaj
200 g cukor
1 nagy tojás

Kókuszos krémhez:

150 g kókuszreszelék
170 g sűrített tej
4-5 ek tejföl

Két variációban készült már, a végeredményben nincs különbség. Leírom mindkettőt, és csináljátok úgy, ahogy szimpatikus:
1. Egy tálban összekevertem a lisztet, szódabikarbónát, sót. Egy másik tálban a szobahőmérsékletű vajat összedolgoztam a cukorral és a tojással. Majd összegyúrogattam-kevertem a liszttel. 1-2 órás hűtőben tárolás után lehet nyújtani, és kiszúrni.
2. Másodszor mikor készült, szerettem volna csak úgy a móka kedvéért megszínezni a tésztát. Itt a vajat megolvasztottam, és ebbe csepegtettem pár csepp DrOetker folyékony ételszínezőt. Robotgéppel hozzádolgoztam a cukrot és a tojást. Majd ment az egész a lisztes keverékbe, és összedolgozni. Ugyanúgy hűtő pár órára / az sem baj, ha egy éjszakára, ez mindkét esetre áll/, és nyújtás.


180 fokos előmelegített sütőben sültek b 10-13 percig. Gyorsan elkezdnek barnulni, nézzetek rá sűrűn!
Mikor kihűltek, lehet tölteni. A krémhez mehet minden egybe. A kókusz, sűrített tej, és a tejföl. / Mivel már eleve cukrozott volt a sűrített tej, nem raktam bele/. Ez egy ragacsos, elég sűrű "krém" lesz. Kb 1-1 teáskanálnyival töltöttem meg a sütiket. Frissen a tészta ropogós, másnapra megpuhul. Így is-úgy is nagyon finom!



Jó sütést,
Julia

2013. január 13., vasárnap

Sütőtökös-zabos süti tejcsokival a tetején...

Ilyenkor fogom a fejem, és nem értem, hogy nekem ez miért nem jutott eszembe!!! Ez a süti hihetetlenül finom! Az eredeti receptet a recipegirl.com oldalon találtam. Pici variálás történt persze, több sütőtököt tettem bele, és így olyan puha omlós, hogy a család szerint ez az utóbbi sütések legleglege! Tetején a szelet tejcsoki megolvad, és hmmmmm.... Erre tényleg nincsenek szavak!


Hozzávalók:
180 g vaj
210 g cukor
1 tojás
350 g sütőtökpüré
110 g zabpehely
110 g finomliszt
110 g teljes kiőrlésű liszt
fél tk só
fél tk szódabikarbóna
1 tk fahéj

A vajat mikróban megolvasztottam, pár percig kevertem a cukorral és a tojással. Majd hozzáöntöttem a sütőtökpürét. A kétféle lisztet, zabpelyhet sót, szódabikarbónát, fahéjat előzőleg összedolgoztam, majd mehet bele a tökös keverékbe. Az egészet átkevergettem, és kb 1 órára beraktam a hűtőbe.
Evőkanál segítségével picit lisztes kézzel kis halmokat formáltam, egymástól kb 3 cm távolságra.




Előmelegített, 180 fokos, légkeveréses sütőben 15 percig sültek.
A sütőből kivéve rögtön rátettem mindegyik tetejére egy szelet tejcsokit.


Ez a fotó magáért beszél... Langyosan nagyon finom, az olvad csokival.... Kihűlve is nagyon finom, mikor már nem annyira olvadt a csoki. Ááá, mindenhogy nagyon nagyon finom!!!


Jó sütést,
Julia

2013. január 10., csütörtök

Nyerj tortát az esküvődre tőlünk!

Szeretnénk hozzájárulni egy pár boldogságához ebben az évben is.
Tavaly nagy sikere volt volt ennek a kis játéknak. Miszerint egy szerencsés házasodni készülő párnak elkészítjük ajándékba a tortáját, és a desszertjeit.
Ha idén házasodtok, itt a lehetőség, írjatok nekünk. Nem kell rohanni, március végéig várjuk a jelentkezőket, és április elején igazságosan sorsolunk.
Leveleket a falusilibak@gmail.com címre várjuk.
Budapesti átadással tudjuk megoldani, ezt kalkuláljátok bele. Bár, ha meghívtok minket az esküvőre, talán elvisszük...Ez természetesen csak vicc.:)
Pár kép a tavalyi nyerteseink tortáiról, és miegymásról:





Ide kattintva részletek

Julie&Julia

2013. január 7., hétfő

Képkeret és tapéta találkozása...

Nagyjából másfél évet vártam arra, hogy kigondoljam mi kerüljön a hálószobánkban egy üres fehér falra. Nem akartam hagyományos képeket, de határozott elképzelésem sem volt.
Mígnem egyszer csak jött az ötlet!!! A FAB Color cégtől már korábban kaptunk gyönyörű tapétákat, ezekből már használtunk is fel, amit megnézhettek itt és itt.
Egy kedves barátunktól szereztem régi képkereteket. Van köztük olyan ami törött, kopott, de nekem pont így tetszik. A legtöbben nem volt üveg sem. Így csak annyit tettem, hogy tapétával helyettesítettem a képeket.
Íme:


Mikor kigondoltam, még nem voltam biztos benne, hogy jól fog mutatni a sok minta a különböző keretekben. Gondoltam ha mégsem jó, majd variálom, de nekünk tetszik így a végeredmény.
Az elkészítése egyszerű. Egy kartonpapírból kivágtam a kerethez passzoló méretet, és ugyanezt tettem a tapétával.


Tapéta ragasztóval hozzáragasztottam a tapétát a kartonpapírhoz. Nagyon pici ragasztó elég, különben hólyagos marad. Mehet is a keretbe.


Ezt eljátszottam mind a 6 kerettel, és kész is a mű!!!




Köszönjük a tapétákat a FAB Colornak. Ide kattintva megtaláljátok őket a facebookon is.

Julia

2013. január 4., péntek

Esküvői torta ajándékba? Jöhet?

Nyári esküvői felhívásunkra emlékeztek? Miszerint egy házasodni készülő párnak sütünk ajándékba tortát, vagy amire vágynak. A jelentkezők közül sorsoltunk, Anita és Gábor lett a szerencsés? / remélem igen:) / pár, akiknek decemberben volt az esküvőjük. Persze egyeztettünk, terveztünk jó előre, hogy milyen legyen a desszert erre a nagy napra.
Én személy szerint beleszerettem ebbe a zöld-fehér színösszeállításba. A helyszínbe is, ami egy hajó volt. A párba is, akik kedvesek, mókásak, szépek voltak. A menyasszony ruhájába is, amit egy barátnője, Gyöngyösi Renáta tervezett.
Szóval tökéletes volt...

Fotó: Vámos Csaba és Pányoki Bence







Állítólag szerették, és finom volt:)
Ennek a tavalyi játéknak a sikerén felbuzdulva, idén is tervezünk hasonlót. Ha ebben az évben házasodsz, izzítsd magad, figyeld a blogot. Mert adni jó.... Na és kapni is....

Julia

2013. január 2., szerda

Házi bagett

Ebben a bejegyzésben egy barátnőnké lesz a főszerep. Mercit még az óvodából ismerem, mármint a srácaink jártak anno egy csoportba... A facebookon lettem figyelmes arra, hogy milyen szépségeket süt.
Így megkérdeztem, van-e kedve vendégszerepelni nálunk. Szerencsénkre volt.:) Egy jól bevált receptjét mutatja meg nektek, ezt a finom, illatos házi bagettet. Innen át is adom a szót, olvasás után süssetek is gyorsan. Éljen a bagett!!! És köszönjük szépen Mercinek!!!

Fotókat Mercitől kaptuk, az Ő konyhájában készültek ezek a szépségek.

Hozzávalók:
500 g liszt
300 ml langyos víz
2,5 dkg élesztő
1 kk. barnacukor
2 teáskanál só
2 ek. burgonyapüré por ( elhagyható)
Kenyérdagasztóba teszek mindent, dagasztó-kelesztő programon készítem, de fél órával előbb kiveszem a tésztát mint ahogy az idő lejárna, mert tapasztalataim szerint túl kelt a tésztám, ha végig benne hagytam.
Szilikon lapon dolgozom tovább, így nem kell tovább liszteznem. A fa gyúródeszkát  meg kell hinteni kevés liszttel . 4 felé vágom a tésztát,  le szoktam mérni, hogy egyformák legyenek.


Kb. 15X20 cm téglalapra tapicskolom a tenyeremmel, jól kinyomkodva a levegőt belőle. Elkezdem feltekerni és minden tekerésnél  jól  lenyomkodom az ujjammal. Végül kb.30 cm hosszú bagettet kapunk, kicsit átsodrom , a végét lehet hegyesre  sodorni, hogy szép formát kapjunk.

Letakarva 45-60 percet kelesztem,  attól függően, hogy milyen meleg van a  konyhánkban , ügyelve arra, nehogy túl kelljen. Sütés előtt, éles pengével, vagy ollóval bevagdossuk, és 200C-ra melegített  alsó-felső sütésen készre sütjük. / Egy edénybe vizet kell betenni a  sütő aljába a párásítás végett. /




Bagettsütőn, vagy sima sütőpapírral kibélelt sütő lemezen sütjük. Ha kivesszük rácson hagyjuk kihűlni, feltéve, ha meg tudjuk állni, hogy ne együk már forrón.
Lehet ízesíteni apóra vágott szárított paradicsommal, olíva bogyóval, mozzarellával, sonkával, ezeket a feltekerésnél kell beletekerni.
Másnapos bagettünket frissé tehetjük, ha bevagdossuk, mintha szeletelnénk, de nem vágjuk végig, minden szelet közé 1-1 szelet mozzarellát teszünk , olívaolajjal kissé meglocsoljuk ,és betesszük 4-5 percre 200C előmelegített sütőbe. Fokhagymás olívával is meg lehet locsolni , vagy snidlinges-mozzarellás olívával, úgy is nagyon ízletes és friss lesz.

Merci & Julia


2013. január 1., kedd

Besztof 2012

Picit visszatekintettünk mi is a 2012-es évünkre. Egyrészt ugye ebben az évben indultunk. Nem felejtjük el, mikor ültünk nyáron a teraszon, és hatalmas lelkesedéssel eldöntöttük, belevágunk! Az, hogy ennyire megszerettetek, minket lepett meg a legjobban, és nem győzzük leírni elégszer, hogy mennyire nagy boldogság ez nekünk!!!
No, és mit olvastatok legtöbben, legtöbbször?
Az első helyezett /toronymagasan/ az én szívem csücske... A desszert, ami mindig sikerül, a legrosszabb kedvemben is felvidít, összes barátunk imádja. A leglegleg csokis! Ajánlom szívből, ha valaki még nem készítette el, és annak is, aki megcsinálta, bár remélem nektek már ajánlás nélkül is kedvenc lett. Legalább is a sok levél, amit küldtetek, erről tanúskodik. :)
Hogy ne kelljen visszakeresgélnetek, ide kattintva már olvashatjátok is.


Második legszeretettebb bejegyzés Hollandiában élő barátnőnk, Hajni régi szekrényének felújításáról született. Hajni sokmásminden mellett fotós is, így csodaszép képekkel megspékelt bejegyzésünk úgy gondolom megérdemelte a dobogós helyet. Szeretnénk még a továbbiakban együtt ügyködni, remélem érkeznek még felújítós bejegyzések, Holland-Magyar barátságban.:)
Természetesen mi sem hagytuk abba a bútorfelújítást, de sajnos műhelyünk nem lévén, várnunk kell picit a jó időre, ami nemsokára eljő.
Ide kattintva megnézhetitek a második helyezettet.


Rendhagyóan nem a harmadik legolvasottabbal folytatom, hanem a számomra legkedvesebbel...
Legjobb barátnőm, Julie nélkül ez a blog el sem indult volna. Ez a mi közös babánk, a közös szerelmünk, plusz egy dolog a rengeteg minden mellett, ami összeköt minket.
Tudom, talán nyálasan hangzik, de aki megtalálta az igaz barátját, meg fog érteni, hogy az én barátnőm boldogsága ugyanúgy az én boldogságom is. Ezért az, hogy sok-sok év próbálkozása és reménykedése után decemberben megszületett Julie kisbabája Barnabás, az év legjobb, és legcsodálatosabb eseménye volt.
Ezért kapott itt helyet a születéséről szóló bejegyzés... Itt elolvashatjátok.:)

Még pár szót a megjelenéseinkről. Nagy boldogságunkra több oldal átvette munkáinkat, szerepeltünk nyomtatott sajtóban, amit mind köszönünk.
Egyet emelnék ki, ezt is csak azért, mert a saját kedvencem. Évek óta olvasom az Éva magazint, ezért az, hogy náluk megjelenünk több írásunkkal, külön nagy megtiszteltetés és öröm. / Vagyis: áááááááá, el sem hiszem, hogy felfigyelt ránk az ÉVA!!!! /
Kedveltétek a maradék tapéta hasznosításáról szóló bejegyzéseket, erről is olvashattok az Éva magazin oldalán itt.


Szerettük a 2012-es évet... Boldog 2013-at kívánunk Nektek!

Julia és persze Julie

2012. december 22., szombat

Karácsony Csobánkán

A mi gyerekeink karácsonya szerencsére családi körben, boldogságban és szeretetben telik. De úgy érzem gondolnunk kell azokra a gyerekekre is, főleg ezen az ünnepen, akiknek nem adatott meg a boldog családban eltöltött ünnep lehetősége...
Felvettem a kapcsolatot a csobánkai Élet Háza gyermekotthon vezetőjével Trepák Cecíliával, és elkezdtünk együtt megszervezni egy meglepetést az otthonban élő gyerekeknek.
Saját kis kampányba fogtunk, megkerestük barátainkat, családtagjainkat, hogy segítsünk együtt...
Nagyon jó érzés volt látni, ahogy megmozdultak az emberek egy jó ügyért.
Teljes szívemből köszönöm minden barátunknak, unokatestvérünknek, testvéremnek, hogy hozzájárultatok ezeknek a kisembereknek a boldogságához!!!
Nem vagyok egy nagy facebook felhasználó, de mikor körbeírtam ismerőseimnek, olyanok is segítettek, akikkel személyesen évek óta nem is beszéltem...
Nekik külön köszönöm a bizalmat!
Egész szép kis összeget sikerült összegyűjtenünk, amin tudtunk venni ajándékokat. / írószereket, ceruzákat, festékeket, könyveket, csokikat, és még sorolhatnám... /
Emellett természetesen nem maradhattak el a saját sütésű sütik, kekszek.
Tegnap vittük el az ajándékokat, és volt szerencsénk megnézni a gyerekek karácsonyi ünnepségét is.
Hát, erről nehezen tudok szavakban....Nagyon megható volt számomra....
Nagyon ügyesek, és nagyon édesek voltak. Készítettek nekünk ajándékot is, egy kézzel hímzett köszönőlapot, ami ugye nem csak minket illett, hanem mindenkit, aki segített!
Tegnap mi éreztük a karácsony igazi csodáját... Ennek szellemében kívánunk nagyon boldog karácsonyt mindenkinek!!!








Julia & boldogan babázó Julie

2012. december 19., szerda

Kandírozott narancshéj. Ajándékba, vagy csak úgy...

Ígértem még egy ajándék ötletet. Az ígéret pedig szép szó...
Mi 4-en barátnők minden évben húzunk, hogy kit ajándékozzunk meg. / Idén egyszerűen elfelejtettem kit húztam... Az agyam mostanában kicsit kusza, de már kezd helyreállni..:) /
Tavaly libatársnőmet húztam, és készítettem neki egy doboz kandírozott narancshéjat. Merthogy szeret sütögetni, gondoltam felhasználja majd sok finomságban. De mire véget ért a csajos beszélgetős karácsonyozásunk, megettük majdnem mind. Úgyhogy abból nem nagyon sütögetett.
Amúgy munkás bonyolult dolognak tűnik ez a narancshéj, de megnyugtatásul mondom, hogy nem az.


1.2 kg narancsot vettem / 5 db /. Ebből másfél befőttes üveget /2.5 decis/ tudtam megtölteni.
Igazából csak az előkészítés igényel időt, mert a héjnak jó, ha 1 napot pihen vízben, hogy kiázzanak belőle a szennyeződések. Tehát a narancsot jó alaposan megmostam, vékonyan levágtam a héját, próbáltam úgy, hogy a fehér részből ne sok maradjon. Felszeleteltem, majd jött az 1 napos, hideg vízben pancsizás.
Másnap leöntöttem róla a vizet, és jöhet a főzés, ami már csak kb 1 órát vesz igénybe.
Ehhez az adaghoz feltettem főni fél liter vizet 200 g kristálycukorral. Mikor már melegedett, hozzáöntöttem a héjakat. 30-40 perc közepes lángon történő főzés után hozzáadtam még 100 g cukrot. Innen sűrűbben kell kevergetni, még kb 20-30 perc, és teljesen elfő a víz, a cukor elkezd kikristályosodni a héjon, és kész is!
Azt vettem észre, ha hagyom teljesen elfőni a vizet, akkor kicsit keményebb lesz a végeredmény. Mi jobban szeretjük ha puhább valamivel, így leveszem a tűzről pár perccel a kristályosodás előtt. Akkor, mikor még éppenhogy egy kicsit folyós / de sűrű / rajta a cukor. Dehát ez ízlés kérdése.
Kitettem egy tálcára, és pár óra alatt megszáradt, lehet is csomagolni.






Még nem kívánok boldog karácsonyt, mert valami szívmelengető jóságon dolgozunk még éppen nagyon....
Nézzétek hétvégén a blogot!!!

Julia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...