2012. június 8., péntek

Illatos zöld fűszerkéim

Oly régen vágytam már egy csinos kis ládikóban vagy dézsában egymás mellett ücsörgő harsány zöld színben pompázó szemnek-szájnak-orrnak kellemes zöld fűszer kompozícióra....

Gyönyörűeket vettem a négy betűs, sárga-kék logós üzletecskében, és nem drága!! Alig 300.- volt darabja , 3 féle volt, metélő hagyma, rozmaring és bazsalikom. No egyből mindhármat betessékeltem a bevásárló kocsiba. Tervben van még menta is a nyári limonádékhoz és különben is  csak úgy beledobni a vízbe  egy szelet citrommal .....

Szóval nem találtam pofás kis dézsát a boltban sem és  a piacon sem ezért eszembe jutott, hogy van egy helyes kis balkon ládám ami éppen arra vár, hogy valami legyen benne így rá esett a választásom.

Egy kis marha trágyát virág földdel összekevertem  majd kialakítottam  a ládikóban 3 helyet ezeknek a gyönyörű növényeknek és kézzel elültetgettem őket. Kit érdekelt, hogy csupa fekete volt a körmöm alatt  mikor olyan jó volt túrni a földben.
Megbeszéltem velük, hogy idén ugye jól fognak viselkedni?? Ezért cserébe nem öntözöm őket ezerrel , hogy hasonlóan az előző évekhez ne menjenek tönkre , nem tagadom én voltam a hibás!!


Van néhány kedvencem amelyekhez feltétlen felhasználom őket .

Néhány egyszerű ám de annál finomabb recept...

Metélő hagyma : mehet rá a zsírosdöfire , zsíros deszkára ( vagyis zsíros kenyérre ) . Megkenem a kenyeret,  piros paprikával megszórom, pici sóval is meghintem majd ollóval rávagdosom a hagyma szálakat . Nyammmmi. Tegnap estefelé annyira szemezett velem  a hagyma ( vagyis  inkább  én vele ) , hogy tepertő krémes kenyérrel ettem és imádtam.

Rozmaring:  hús sütésekor a tepsiben vagy a serpenyőben lévő olajba szoktam dobni egy-két ágacskával és nagyjából ennyire egyszerű. Még a milánói vagy bolognai makaróni szószába is dobok összeaprítva és nekünk ízlik.

Bazsalikom: pizzára, szószokba és nagy kedvencünkre a paradicsom-mozzarella párosítású tányérkánkra. Veszek egy helyes kis tálat az alján megágyazok rukkolával erre teszem a felszeletelt paradicsom és mozzarella szeletkéket egymást váltva vagy körbe vagy sorban , általában hangulat függő de valahogyan a körbe rakott mutatósabb. Sózom, frissen őrölt borssal szórom és végül olíva olajjal meglocsolom és azzal koronázom meg, hogy kézzel tépkedek rá jó sok bazsalikomot. Már a szemnek is gyönyörű  a piros-fehér-zöld ez a magyar föld :-) szín orgia nem hogy amikor fogyasztasz belőle!! Végül kenyér szeleteket pirítok, megdörzsölöm fokhagymával és erre mindenki a magának tetsző sorrendben és mennyiségben halmoz a kenyerére. Fröccsel, rozéval mennyei!!

Jajj, már érzem mi lesz ma a vacsi :-) muszáj az utóbbit készítenem  (erősen gondolván magamra is )... a foci eb-hez tökéletesnek ígérkezik.

Julie






5 megjegyzés:

  1. Mentát szabad földbe, de csak óvatosan (gyökérsorompó javallott), egy hónap és kaszálni is lehet :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a javaslatot !! :-)

    VálaszTörlés
  3. Próbáld ki a rozmaringot krumpli sütésekor. Ha tepsiben sült krumplit készítek, akkor mindenképp teszek bele. Toszkánában tanultam, mennyei :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Niki, jól hangzik! Összevágva a krumpli tetejére?
      Toszkána!!! Szeretem:-)

      Törlés
  4. nálunk a menta rettenetesen elszabadult! de nem baj.. ;)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...