2012. július 12., csütörtök

Ócskából csoda...

No, szedjétek elő a sufniból a rég elfeledett kredencet, hívjátok fel nagyit, hogy megvan-e még az ősrégi tálalója, vagy keresgéljetek a padláson, hátha van valami régi kincs. Ha más forrás nem működik, nézelődjetek a vaterán. Mi ezt tettük, 15 ezer ft-ért találtunk jó állapotú, nem szuvas, nem penészes, de átfestendő kredencet. A miénk még fél úton van a tervezett végleges állapotig, az utolsó festés és antikolás van hátra. A terasz munkálatai háttérbe szorították, ezért így állítottuk be az előszobába, és várja a sorát...


Viszont, hogy addig se maradjatok munka nélkül, kedves barátnőnk, Hajni egy nagyon hasonló régi kredencet újított fel a közelmúltban. Szerencsénkre végig dokumentálta a folyamatot, és volt olyan kedves, hogy pár sorban össze is foglalta, hogyan készítette. Hajniról annyit árulhatok el, hogy Hollandiában él, ott találta meg a szerelmet és a boldogságot.:) Írását dőlt betűvel emeljük ki.
No, akkor lássuk, hogyan is kell felújítani egy ilyen régi bútordarabot. Elkészülni, vigyázz, kész, rajt!


Apu megmentett a szomszédból egy régi konyhakredencet. Koszosat, szuvasat, kopottat, csámpásat, arról nem is beszélve, hogy pár helyen el is volt rohadva. Egyszerűen nem hagyhatta, hogy ez a sármos ócskaság, tele múlttal, csak úgy az utcára kerüljön. Pár évet állt a sufniban, amikor rátaláltam és áthoztam a nyaralónkba... Itt is állt pár évet, addig amíg friss lakás tulajdonosok nem lettünk egy nagyvárosban. Sok terv,kisebb pénztárca és egyedi elképzelés után úgy döntöttünk, ha valaki már megcsinálta 100 évvel ezelőtt akkor inkább vesszük a fáradtságot és felújítjuk, minthogy tűzre dobnánk...Vehettünk volna már megint valamit a “mikeaban” vagy ne adj isten a holland bútor boltban, de mivel a lakásunkat egyedire terveztük, ez a választás kétségkívül nem a mi stílusunk volt. Így utólag nagyon megérte a beleszentelt hétvégéket, estéket, délutánokat mivel igazán formás része lett a nappali-ebédlő résznek.
Először csináltam egy moodboard-ot, hogy milyen stílusú, színű legyen. Ezeket az interneten talált képekből állítottam össze mint isnpiracio...



Kedvesemmel átnéztük a lehetőségeket, mert nekem ötletem az van rengeteg ,de logikus gondolkodás és kivitelezés inkább a párom erőssége, így megegyeztünk az alsó képhez hasonló stílusban.



Szétkaptuk a szekrényt, beszámoztuk a léceket, csiszoló géppel átmentünk minden egyes darabon amíg majdnem sima felületet kaptunk. Vettünk “fa-szu” ellenes szert és bepácoltuk a fa darabokat, ami nem igazán egészséges anyagból van, ezért nagyon csini szájvédőt használtunk a folyamatban. Megragasztottuk a megrepedt részeket faragasztóval és rácsippentettünk pár kézisatut néhány órára, hogy erősebb legyen.



 
Eltávolítottuk a régi fogantyúkat, zsanérokat, csuklós pántokat, és kicseréltük újakra.




Kipótoltuk az eltörött darabokat. Ez totál frankeistein munka volt, ha netán egy asztalos olvassa a blogot, most tuti égnek áll a haja... A kitört rész közé beillesztettünk egy fadarabot  és faragsztóval kitoldottuk egy síkba... Ez nem egyszerű faragasztó, hanem olyan ami annyira erősen dermed meg, hogy lehet bele fúrni is. Hozzácsiszoltunk és lefestettük…



A festést eredetileg kékre terveztük ,de amikor lecsiszoltuk a kredencet a zöld és a vajszinű réteg színkavalkádja nagyon tetszett... Egy kicsit erős volt a színárnyalat, így enyítettünk rajta. Lefestettük zöldre, arra pedig  száradás után vajszint vittünk fel...

Mikor megszáradt lecsiszoltuk papírral, viszont nem csak a sarkokat, hanem a sík területeket is...Őszintén mondva a végeredmény nem tetszett... Nagyon hasonlított egy kommandós csapat kinézetéhez...Úgy döntöttem, lefestem még egyszer vajszinűre, a sarkokat még pluszban zöld festékkel is bemázoltam. Ezután már csak a sarkokat csiszoltam meg... A hatás egy kicsit a márványhoz hasonló lett.



A hátsó részt visszahelyeztük, a két részt rögzitettük egy csavarral  biztonságból,ha netán valaki nekidől a szekrénynek ne boruljon rá. Az Alsó részen a lábak elrohadtak, azért volt csámpás szegény. Ide belülről helyeztünk be két fatuskót és egy szintre hoztuk egy köztes deszkával az eslő lábakkal.


 

És a végredmény:






Lehet csodálni, szerintünk szuperszép lett! Reméljük kedvet kaptatok, úgyhogy indulhat a munka!
Ha valakit megszállt az ihlet, és nekiugrik egy felújításnak, írja meg nekünk legyen olyan kedves, be is mutatjuk itt szívesen!
Aki még gondolkodik a munkán, vagy csak nézegetné, hogyan dolgoznak mások, keressen minket a facebookon is, ide kattintva. És nem utolsó sorban köszönjük Hajninak, hogy megosztotta velünk eme sorokat és képeket!

Hajni, Julie és Julia


3 megjegyzés:

  1. Gratulálok!
    No, ezen már túl vagyok. :-)) Állt Anyósomnál az alagsorban egy szekrény, látszott rajta, hogy jobb napokat is látott, de van mit javítani rajta. Félve kérdeztem rá, megkaphatom e. A válasz: Te igen, de Életed Párja nem, mert csak szerszámokat tartana benne. :-D Ennek szellemében nekiestem, lecsiszoltam a zsíros, mert hogy konyhaszekrény volt az ártatlan, lakkot. Még a Cromofágnak is beletört a bicskája, de a kicsi kezeim bírták. Néha köpködtem a port az aprócska erkélyen, de amikor megszáradt a schellakk rajta, mindenért kárpótolt a látvány. Legközelebb, már teljesen le lehet róla szedni a lakkot. Akkor mér szét is kell szedni, zárakat cserélni, de az majd valamikor 10 év múlva lesz. Addig a nappali dísze, hozzá vesszük a többi bútort. :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. dejó! Az ilyen régi bútorok olyan csodásak!!!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...