2012. július 3., kedd

A pad élete nálunk...

Úgy kezdődött, hogy szerettünk volna egy szép antik padot. El is autóztunk a közeli városban lévő antik kereskedésbe. Majd gyorsan le is tettünk az antik pad tervünkről, mikor megláttuk az árakat. :(
Na de a kedves eladó felhívta a figyelmünket, hogy vannak újonnan készített kezeletlen fa padok, amit olyanra festünk, amilyenre szeretnénk. Ugyan nem antik, de az ára nagyon barátságos volt. Többféléből választhattunk, mi pakolós résszel is megáldott darabot vettünk.
Sajnos a kezdetekről nincs képünk, de remélem nem nehéz elképzelni teljesen natúr kezeletlen fa színben.

Pácolás után
Pácolással kezdtük, a fenti képen látható a kezelés utáni állapot. Majd így is maradt pár hónapig, mindenféle más dolog háttérbe szorította szegényt. De ügyesen, türelmesen várt, és el is érkezett az ő ideje...
Mivel a terasz kellemesen színes lett a sokféle kiegészítővel, nem akartuk még egy színes paddal túlzásba vinni, így a választás az lett, hogy legyen fehér.


Ilyen lett fehérre festés után


 Én odavagyok az antikolt dolgokért, de a  kedvesem már picit soknak találja ezt az imádatomat .Így kompromisszumot kötöttünk, hogy csak egy picikét antikolok. Olajfestékkel festettem, merthogy védi is a fát, és az olajfestéket tapasztalatom szerint szebben lehet antikolni.
Ilyen melegben sokkal gyorsabban száradt, mint amit írt a dobozon. Alig 1 nap után már elérte a számomra megfelelő állapotot. Itt már írtam  részletesen az antikolásról. Ahhoz, hogy a végeredmény szép legyen és "hihető", szerintem a legfontosabb, hogy jó időben kezdjünk neki. Akkor, amikor már egyáltalán nem ragad a festék, de még puha, kezelhető. Ehhez nézegetni kell, nincs mese.
A ládánál ez 2 nap volt. Most melegben 1 nap múlva nekiálltam. Az a cél, hogy a fehér réteget itt-ott leszedve előtűnjön az alatta lévő sötét pác. Én próbálkoztam már mindennel. Csiszoltam többféle csiszolóval, törölgettem rongydarabokkal, de egyik sem volt olyan, ami nekem tetszett. Az antikolásról szerzett tapasztalataimat a kicsi ház blogról kezdtem el gyűjteni.
És akkor jött / teljesen véletlenül / a megoldás! POPSITÖRLŐ! :)
Mivel nekünk van pelenkásunk / na nem mi, hanem babakorú:) / így mindig van kéznél popsitörlő.
Egyszer csak kipróbáltam, mikor már semmi más nem jutott eszembe, és bevált! Nem karcolta, nem dörzsölte csúnyán agyon, pont szépen annyira, amennyire kell.
Ha ezt egy mesterember elolvasná, lehet fogná a fejét, hogy mit képzel ez a nőőőő! :) De nekem tényleg ez vált be, mit tegyek!
Szóval a megfelelő időben elkezdtem  nedves popsitörlővel dörzsölgetni itt-ott a festéket. A padot most csak egy picit, hogy szent legyen itthon a béke. A sarkoknál főleg, mert természetes módon is ott kopna. Na és még egy picit itt is, picit ott is, erőszakkal kellett leállítanom magam, hogy ne tovább...
Készítettem egy közeli képet, milyen is lett:



Majd mielőtt birtokba vettük, hagytuk teljesen megszáradni, ami még egy nap volt kb.


Birtokba vétel után...

Összefoglalva ,ezzel most meg vagyunk elégedve, mindenki boldog, a családi béke is zavartalan.
Szeretjük a padunkat, és szerintem jól gondját viseljük...




Julia


5 megjegyzés:

  1. Szia! Nagyon szép a pad. Én is ilyenre vágyom - vagy talán egy kicsit hosszabbra. Hol vetted? Milyen áron van?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, 20e ft körül volt az ára. Ha írsz mélt a falusilibak@gmail.hu-ra, megírom hol vettük. Amúgy a vaterán is találsz ilyet.

      Törlés
  2. Szia!

    Szeretnélek megkérdezni, te hogy csinálnád a helyemben a kezeletlen fa ajtófrontok antikolását? Vajszín, illetve indián cseresznye színű ajtókat szeretnék, ill. ezek antikolt változatát. Szerinted jó, ha az indiáncseresznyénél sötétebb páccal kezelem, és indián cseresznye olajfestékkel lefestem, és visszacsiszolom? A vajszínűnél ugyan így, csak bézs színű olajfestékkel festem a sötét pácozás után? Lehet egyáltalán ilyen színű olajfestéket kapni? Ha nem, akkor lehet a meglévő színeket keverni? Szerinted jó ötlet az indián cseresznye színű ajtó alá is a sötétebb pác, ami a visszacsiszolás után majd az éleknél látszódni fog, vagy inkább legyen világosabb???
    Másik kérdésem, hogy az olajfesték látszani engedi a fa erezetét?
    Nagyon sokat segítenél a válaszoddal, amit előre is köszönök!!!!!
    Köszönettel: th.timi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Timi,
      Megnéztem most a festett fa ajtónkat, de nem nagyon látszik a fa erezete. 2 rétegben van rajta olajfesték, plusz alapozó alatta.
      Cseresznye? Nekem jobban tetszene alá a sötét pác, mert szerintem természetesebb. A vajszínű alá viszont tennék sötétet, mert az jól néz ki.
      Rengeteg színű festék van, attól függően mennyit tervezel költeni rá. Tehát a Trináttól a Farrow&Ball gyönyörű termékeiig nagy a választék.
      Húhh, segítettem? :)

      Törlés
    2. Szia!!

      Nagyon köszönöm a gyors választ!!!
      Azért gondoltam olajfestékkel, mert azt olvastam róla, hogy látszani engedi a fa erezetét... Akkor ez nem így van:-) Akkor a cseresznye alá egy sötétebb pác, és a vajszínű alá szintén. Lehetne az a nagyon sötét színű, amit a cseresznye alá teszek, vagy valamivel világosabb?? (Csak hogy spóroljak is valamit!) Hhhú, félek kicsit hozzáfogni.....
      Még egyszer köszönöm a segítséged!!!
      Köszönettel: Timi

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...