2013. január 7., hétfő

Képkeret és tapéta találkozása...

Nagyjából másfél évet vártam arra, hogy kigondoljam mi kerüljön a hálószobánkban egy üres fehér falra. Nem akartam hagyományos képeket, de határozott elképzelésem sem volt.
Mígnem egyszer csak jött az ötlet!!! A FAB Color cégtől már korábban kaptunk gyönyörű tapétákat, ezekből már használtunk is fel, amit megnézhettek itt és itt.
Egy kedves barátunktól szereztem régi képkereteket. Van köztük olyan ami törött, kopott, de nekem pont így tetszik. A legtöbben nem volt üveg sem. Így csak annyit tettem, hogy tapétával helyettesítettem a képeket.
Íme:


Mikor kigondoltam, még nem voltam biztos benne, hogy jól fog mutatni a sok minta a különböző keretekben. Gondoltam ha mégsem jó, majd variálom, de nekünk tetszik így a végeredmény.
Az elkészítése egyszerű. Egy kartonpapírból kivágtam a kerethez passzoló méretet, és ugyanezt tettem a tapétával.


Tapéta ragasztóval hozzáragasztottam a tapétát a kartonpapírhoz. Nagyon pici ragasztó elég, különben hólyagos marad. Mehet is a keretbe.


Ezt eljátszottam mind a 6 kerettel, és kész is a mű!!!




Köszönjük a tapétákat a FAB Colornak. Ide kattintva megtaláljátok őket a facebookon is.

Julia

2013. január 4., péntek

Esküvői torta ajándékba? Jöhet?

Nyári esküvői felhívásunkra emlékeztek? Miszerint egy házasodni készülő párnak sütünk ajándékba tortát, vagy amire vágynak. A jelentkezők közül sorsoltunk, Anita és Gábor lett a szerencsés? / remélem igen:) / pár, akiknek decemberben volt az esküvőjük. Persze egyeztettünk, terveztünk jó előre, hogy milyen legyen a desszert erre a nagy napra.
Én személy szerint beleszerettem ebbe a zöld-fehér színösszeállításba. A helyszínbe is, ami egy hajó volt. A párba is, akik kedvesek, mókásak, szépek voltak. A menyasszony ruhájába is, amit egy barátnője, Gyöngyösi Renáta tervezett.
Szóval tökéletes volt...

Fotó: Vámos Csaba és Pányoki Bence







Állítólag szerették, és finom volt:)
Ennek a tavalyi játéknak a sikerén felbuzdulva, idén is tervezünk hasonlót. Ha ebben az évben házasodsz, izzítsd magad, figyeld a blogot. Mert adni jó.... Na és kapni is....

Julia

2013. január 2., szerda

Házi bagett

Ebben a bejegyzésben egy barátnőnké lesz a főszerep. Mercit még az óvodából ismerem, mármint a srácaink jártak anno egy csoportba... A facebookon lettem figyelmes arra, hogy milyen szépségeket süt.
Így megkérdeztem, van-e kedve vendégszerepelni nálunk. Szerencsénkre volt.:) Egy jól bevált receptjét mutatja meg nektek, ezt a finom, illatos házi bagettet. Innen át is adom a szót, olvasás után süssetek is gyorsan. Éljen a bagett!!! És köszönjük szépen Mercinek!!!

Fotókat Mercitől kaptuk, az Ő konyhájában készültek ezek a szépségek.

Hozzávalók:
500 g liszt
300 ml langyos víz
2,5 dkg élesztő
1 kk. barnacukor
2 teáskanál só
2 ek. burgonyapüré por ( elhagyható)
Kenyérdagasztóba teszek mindent, dagasztó-kelesztő programon készítem, de fél órával előbb kiveszem a tésztát mint ahogy az idő lejárna, mert tapasztalataim szerint túl kelt a tésztám, ha végig benne hagytam.
Szilikon lapon dolgozom tovább, így nem kell tovább liszteznem. A fa gyúródeszkát  meg kell hinteni kevés liszttel . 4 felé vágom a tésztát,  le szoktam mérni, hogy egyformák legyenek.


Kb. 15X20 cm téglalapra tapicskolom a tenyeremmel, jól kinyomkodva a levegőt belőle. Elkezdem feltekerni és minden tekerésnél  jól  lenyomkodom az ujjammal. Végül kb.30 cm hosszú bagettet kapunk, kicsit átsodrom , a végét lehet hegyesre  sodorni, hogy szép formát kapjunk.

Letakarva 45-60 percet kelesztem,  attól függően, hogy milyen meleg van a  konyhánkban , ügyelve arra, nehogy túl kelljen. Sütés előtt, éles pengével, vagy ollóval bevagdossuk, és 200C-ra melegített  alsó-felső sütésen készre sütjük. / Egy edénybe vizet kell betenni a  sütő aljába a párásítás végett. /




Bagettsütőn, vagy sima sütőpapírral kibélelt sütő lemezen sütjük. Ha kivesszük rácson hagyjuk kihűlni, feltéve, ha meg tudjuk állni, hogy ne együk már forrón.
Lehet ízesíteni apóra vágott szárított paradicsommal, olíva bogyóval, mozzarellával, sonkával, ezeket a feltekerésnél kell beletekerni.
Másnapos bagettünket frissé tehetjük, ha bevagdossuk, mintha szeletelnénk, de nem vágjuk végig, minden szelet közé 1-1 szelet mozzarellát teszünk , olívaolajjal kissé meglocsoljuk ,és betesszük 4-5 percre 200C előmelegített sütőbe. Fokhagymás olívával is meg lehet locsolni , vagy snidlinges-mozzarellás olívával, úgy is nagyon ízletes és friss lesz.

Merci & Julia


2013. január 1., kedd

Besztof 2012

Picit visszatekintettünk mi is a 2012-es évünkre. Egyrészt ugye ebben az évben indultunk. Nem felejtjük el, mikor ültünk nyáron a teraszon, és hatalmas lelkesedéssel eldöntöttük, belevágunk! Az, hogy ennyire megszerettetek, minket lepett meg a legjobban, és nem győzzük leírni elégszer, hogy mennyire nagy boldogság ez nekünk!!!
No, és mit olvastatok legtöbben, legtöbbször?
Az első helyezett /toronymagasan/ az én szívem csücske... A desszert, ami mindig sikerül, a legrosszabb kedvemben is felvidít, összes barátunk imádja. A leglegleg csokis! Ajánlom szívből, ha valaki még nem készítette el, és annak is, aki megcsinálta, bár remélem nektek már ajánlás nélkül is kedvenc lett. Legalább is a sok levél, amit küldtetek, erről tanúskodik. :)
Hogy ne kelljen visszakeresgélnetek, ide kattintva már olvashatjátok is.


Második legszeretettebb bejegyzés Hollandiában élő barátnőnk, Hajni régi szekrényének felújításáról született. Hajni sokmásminden mellett fotós is, így csodaszép képekkel megspékelt bejegyzésünk úgy gondolom megérdemelte a dobogós helyet. Szeretnénk még a továbbiakban együtt ügyködni, remélem érkeznek még felújítós bejegyzések, Holland-Magyar barátságban.:)
Természetesen mi sem hagytuk abba a bútorfelújítást, de sajnos műhelyünk nem lévén, várnunk kell picit a jó időre, ami nemsokára eljő.
Ide kattintva megnézhetitek a második helyezettet.


Rendhagyóan nem a harmadik legolvasottabbal folytatom, hanem a számomra legkedvesebbel...
Legjobb barátnőm, Julie nélkül ez a blog el sem indult volna. Ez a mi közös babánk, a közös szerelmünk, plusz egy dolog a rengeteg minden mellett, ami összeköt minket.
Tudom, talán nyálasan hangzik, de aki megtalálta az igaz barátját, meg fog érteni, hogy az én barátnőm boldogsága ugyanúgy az én boldogságom is. Ezért az, hogy sok-sok év próbálkozása és reménykedése után decemberben megszületett Julie kisbabája Barnabás, az év legjobb, és legcsodálatosabb eseménye volt.
Ezért kapott itt helyet a születéséről szóló bejegyzés... Itt elolvashatjátok.:)

Még pár szót a megjelenéseinkről. Nagy boldogságunkra több oldal átvette munkáinkat, szerepeltünk nyomtatott sajtóban, amit mind köszönünk.
Egyet emelnék ki, ezt is csak azért, mert a saját kedvencem. Évek óta olvasom az Éva magazint, ezért az, hogy náluk megjelenünk több írásunkkal, külön nagy megtiszteltetés és öröm. / Vagyis: áááááááá, el sem hiszem, hogy felfigyelt ránk az ÉVA!!!! /
Kedveltétek a maradék tapéta hasznosításáról szóló bejegyzéseket, erről is olvashattok az Éva magazin oldalán itt.


Szerettük a 2012-es évet... Boldog 2013-at kívánunk Nektek!

Julia és persze Julie

2012. december 22., szombat

Karácsony Csobánkán

A mi gyerekeink karácsonya szerencsére családi körben, boldogságban és szeretetben telik. De úgy érzem gondolnunk kell azokra a gyerekekre is, főleg ezen az ünnepen, akiknek nem adatott meg a boldog családban eltöltött ünnep lehetősége...
Felvettem a kapcsolatot a csobánkai Élet Háza gyermekotthon vezetőjével Trepák Cecíliával, és elkezdtünk együtt megszervezni egy meglepetést az otthonban élő gyerekeknek.
Saját kis kampányba fogtunk, megkerestük barátainkat, családtagjainkat, hogy segítsünk együtt...
Nagyon jó érzés volt látni, ahogy megmozdultak az emberek egy jó ügyért.
Teljes szívemből köszönöm minden barátunknak, unokatestvérünknek, testvéremnek, hogy hozzájárultatok ezeknek a kisembereknek a boldogságához!!!
Nem vagyok egy nagy facebook felhasználó, de mikor körbeírtam ismerőseimnek, olyanok is segítettek, akikkel személyesen évek óta nem is beszéltem...
Nekik külön köszönöm a bizalmat!
Egész szép kis összeget sikerült összegyűjtenünk, amin tudtunk venni ajándékokat. / írószereket, ceruzákat, festékeket, könyveket, csokikat, és még sorolhatnám... /
Emellett természetesen nem maradhattak el a saját sütésű sütik, kekszek.
Tegnap vittük el az ajándékokat, és volt szerencsénk megnézni a gyerekek karácsonyi ünnepségét is.
Hát, erről nehezen tudok szavakban....Nagyon megható volt számomra....
Nagyon ügyesek, és nagyon édesek voltak. Készítettek nekünk ajándékot is, egy kézzel hímzett köszönőlapot, ami ugye nem csak minket illett, hanem mindenkit, aki segített!
Tegnap mi éreztük a karácsony igazi csodáját... Ennek szellemében kívánunk nagyon boldog karácsonyt mindenkinek!!!








Julia & boldogan babázó Julie

2012. december 19., szerda

Kandírozott narancshéj. Ajándékba, vagy csak úgy...

Ígértem még egy ajándék ötletet. Az ígéret pedig szép szó...
Mi 4-en barátnők minden évben húzunk, hogy kit ajándékozzunk meg. / Idén egyszerűen elfelejtettem kit húztam... Az agyam mostanában kicsit kusza, de már kezd helyreállni..:) /
Tavaly libatársnőmet húztam, és készítettem neki egy doboz kandírozott narancshéjat. Merthogy szeret sütögetni, gondoltam felhasználja majd sok finomságban. De mire véget ért a csajos beszélgetős karácsonyozásunk, megettük majdnem mind. Úgyhogy abból nem nagyon sütögetett.
Amúgy munkás bonyolult dolognak tűnik ez a narancshéj, de megnyugtatásul mondom, hogy nem az.


1.2 kg narancsot vettem / 5 db /. Ebből másfél befőttes üveget /2.5 decis/ tudtam megtölteni.
Igazából csak az előkészítés igényel időt, mert a héjnak jó, ha 1 napot pihen vízben, hogy kiázzanak belőle a szennyeződések. Tehát a narancsot jó alaposan megmostam, vékonyan levágtam a héját, próbáltam úgy, hogy a fehér részből ne sok maradjon. Felszeleteltem, majd jött az 1 napos, hideg vízben pancsizás.
Másnap leöntöttem róla a vizet, és jöhet a főzés, ami már csak kb 1 órát vesz igénybe.
Ehhez az adaghoz feltettem főni fél liter vizet 200 g kristálycukorral. Mikor már melegedett, hozzáöntöttem a héjakat. 30-40 perc közepes lángon történő főzés után hozzáadtam még 100 g cukrot. Innen sűrűbben kell kevergetni, még kb 20-30 perc, és teljesen elfő a víz, a cukor elkezd kikristályosodni a héjon, és kész is!
Azt vettem észre, ha hagyom teljesen elfőni a vizet, akkor kicsit keményebb lesz a végeredmény. Mi jobban szeretjük ha puhább valamivel, így leveszem a tűzről pár perccel a kristályosodás előtt. Akkor, mikor még éppenhogy egy kicsit folyós / de sűrű / rajta a cukor. Dehát ez ízlés kérdése.
Kitettem egy tálcára, és pár óra alatt megszáradt, lehet is csomagolni.






Még nem kívánok boldog karácsonyt, mert valami szívmelengető jóságon dolgozunk még éppen nagyon....
Nézzétek hétvégén a blogot!!!

Julia

2012. december 12., szerda

Gyömbéres keksz

Szeretem a kézzel készített ajándékokat. Főleg egy ilyen ünnepen, mint a karácsony. Már tavaly is adtam ilyesmiket barátoknak, és azt láttam, hogy nagy volt a boldogság. Vagy csak tök jól játszották, én pedig elhittem....:)
Kaptam egy decemberi Country Living magazint, abban volt egy gyömbéres keksz recept. Picit átdolgoztam, így készült el az én változatom.
Nagyon finom, ajándéknak tökéletes, lehet csomagolni, hurcolászni. Még van egy karácsonyi sütis ötletem, ígérem meglesz még jövő hét elején.


Hozzávalók: / kb 30 darabhoz /
300 g liszt
120 g barna cukor
1 cs vaníliás cukor
1 tk sütőpor
4 tk gyömbér
220 g vaj
1 tojás sárgája

Egyszerű elkészíteni, a száraz anyagokat összedolgoztam / liszt, cukor, sütőpor, gyömbér / hozzáadtam a tojás sárgáját, és a darabokra vágott vajat. Gyors összegyúrás, és hűtőben pihent 2 órát.
Ezt most kb 7 mm-es vastagságúra nyújtottam, és kerek kiszúróval készültek.
160 fokos, előmelegített sütőben kb 12 perc alatt megsült.
Mikor kihűlt, tettem rá cukormázat. Szoktam tojásfehérjével készíteni, de ebből most kap a kismama barátnőm is, így inkább boltban vásárolt / Dr Oetker / cukormázzal készítettem. A felének porcukrot szórtam a tetejére, másik felére pedig jégcukrot.
Sütni, díszíteni, csomagolni, adni, örülni....ennyi:)




Julia

2012. december 11., kedd

Édes kisfiam.......

Világgá szeretném kürtölni milyen boldog vagyok!
6 napja egy gyönyörű reggelen életet adtam harmadik gyermekemnek Barnabásnak....
Szavakkal nem tudom kifejezni mit érzek.......nézem ŐT, potyogtatom az öröm könnyeket, féltem, óvom, aggódom, és nagyon szeretem.
Érzelmeim és lelkem más dimenzióra helyezkedett repülök a boldogságtól, büszke vagyok a gyermekeimre, a férjemre, és magamra, hogy soha egy percre sem érkeztem el arra a pontra a hosszú évek alatt, hogy feladom!!! Vagyis DE, amikor egy icipicit, akkor megfogant.
Aki ismer közelebbről ( nem sokan )  tudja, hogy miért írom ezt , miken vagyunk túl, és akármennyi sok-sok év küzdelem van mögöttünk , újra végigcsinálnám.

De nem is szaporítom tovább az írást ,  hallom már mocorog , mindjárt követeli a jussát ( jogosan ) hiszen jár neki a tejecske, az ölelés, a szeretgetés!!

Engedjétek meg, hogy beillesszem ide egy kedves ismerős Anyuka idézetét amit nekünk küldött .
Elérzékenyültem. Jól esett, nagyon is. Köszönöm Kati!!!

Kedves Barnabás!!!
"Győztél, megnyerted a legnagyobb harcot, Kifejlődött tested, csudaszép lett arcod. Kilenc hónap várakozás, mindennek van ára, Mutasd meg magad, gyere a világra. Elindulsz egy alagúton, vakító fény hívogat, Magad körül nem látsz mást, csak hatalmas arcokat. Mosolyognak, Téged vártak hosszú idő óta, Sírásod számukra isteni nóta. Hideg van, megszoktad a burkolt világot, nem ismerted máig az igazi valóságot. Megszakad hirtelen az összetartó kötél, nem visz vissza senki, ide születtél. Újra vizet érzel, megdörzsöl egy néni, Furcsán érzed magad, elkezdesz félni. Lefektetnek valakire, ez most már tabu. Mi történik velem? Tudom már, ez Anyu!"
 

És a kedvenc dalom harmadszorra is :



Kívánok Nektek Kellemes Ünnepeket és boldog új évet!

Julie



2012. december 7., péntek

Felnőtt desszert

Barnabás érkezését mivel is ünnepelnénk mással, mint pálinkával? Én önmagában inni annyira nem szeretem, ezért beleöntöttem a pudingba, és így lett egy meglepően finom desszertünk.
A rétegezett édességek amúgy is kedvenceink lettek a legutóbbi karamellás után.


Volt itthon éppen kevés megmaradt csokis piskóta, én azt morzsoltam bele. De ha nincs otthon ilyen / miért is lenne, amíg nem sütöttem ennyit nekem sem volt... :) / lehet belemorzsolni csokis kekszet is. / Ezt előtte kis mézes tejjel érdemes felpuhítani. /
 Pudinghoz hozzávalók:
80 g cukor
40 g kukorica keményítő
600 ml tej
2 tojássárgája
1 evőkanál vaj
A cukrot összekevertem a keményítővel, és felöntöttem a tejjel. Melegítettem pár percig, majd hozzáöntöttem a tojássárgáját, és kevergetés mellett felforraltam, sűrítettem. Levettem a tűzről, és hozzákevertem 1 ek vajat. / kb 2-3 dkg /
Mikor kicsit kihűlt a puding, hozzáöntöttem 5 cl pálinkát. A férfiak szerint önthettem volna 1 decit is, ez ízlés kérdése, nekem így tökéletes volt.
Szükség van még 250 ml felvert tejszínre, amihez 2 ek porcukrot kevertem.
A rétegezés: alul piskóta, majd egy réteg tejszínhab, egy réteg pálinkás puding, és így tovább, amíg tele nem lesz a pohár.
Finom lett. Ennek az egyszerűbb desszertnek különleges ízt adott a pálinka. Ki gondolta volna?

 

Julia

2012. december 5., szerda

Az év legjobb híre!!!

Ez egy rendhagyó bejegyzés lesz... Nekem jutott a nagy boldogság, hogy megosszam veletek az év legcsodálatosabb hírét! Legjobb barátnőm és blogírótársam Julie ma reggel életet adott harmadik kisfiának Barnabásnak! Mama és baba is tökéletes egészségnek örvendenek!
A reggel boldogságsírással telt eddig, mondanom sem kell...
A közeljövőben picit hagyjuk őket egymásra hangolódni, addig én viszem tovább természetesen a blogot.
De biztos vagyok abban, ismerve barátnőmet, hogy nemsokára jelentkezik bejegyzéssel!

f: Printerest
Julia

2012. december 4., kedd

Csokis süti sajtkrémes töltelékkel

Ezt a receptet egy Country Living magazinban találtam egyszer valamikor. Annyira megtetszett, hogy gyorsan ki is jegyzeteltem magamnak. Előrelátó voltam, mert az a szám egyszer csak kint maradt a teraszon, és egy éjszakai viharban elázott rendesen. Az újság Julie barátnőmé volt, szegénykém gyűjti őket... Megbocsátott nekem szerencsére, de azóta nem ad kölcsön újságot. Vajon miért?
Nemrég találtam meg a receptet, és ezt készítettem kisfiam iskolai szülinapjára.
Olyan finom, mint amilyen mutatós.


Ez a recept is csészében van mérve, remélem nem gond, hogy most nem mértem át dekára. A csésze 2.5 decis.

Hozzávalók: / Kb 25-27 darabhoz /
2    csésze liszt
1/2 csésze kakaó
1    teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
1    csésze cukor
1/2 csésze /kb 140/ natúr joghurt
1/3 csésze olaj
3 egész tojás

A krémhez:
100 g vaj
100 g krémsajt
1/2-1 csésze porcukor ízlés szerint

Egy tálban összekevertem a lisztet, kakaót, szódabikarbónát és a sót. Egy másik tálban a cukrot, joghurtot, olajat, és a tojásokat felvertem robotgéppel. Hozzáöntöttem a lisztes keveréket, és összedolgoztam őket pár percig géppel.
30 percre be kell tenni a hűtőbe, majd habzsákba töltve kis halmokat / kb 3 cm átmérőjű / púpoztam a tepsire. Előmelegített 180 fokos, nem légkeveréses sütőben 10 perc alatt megsültek. Az első sütéseknél nagyon púposak lettek, ezért a másodiknál már vizes ujjal kicsit lenyomkodtam őket. Amíg hűltek, összekevertem /persze géppel/ a szobahőmérsékletű vajat a krémsajttal. Én kb 3/4 bögre cukrot raktam bele. Ez így elég édes lett, de mivel maga a süti nem olyan cukros, így nekünk tökéletes volt. Ne sajnáljátok a krémet bele!
Dobozban hűtőben tároltuk, igazán finom másnapra lett, mikor a krémtől megpuhult a süti.




Jó sütést,
Julia



2012. november 29., csütörtök

Adventi naptár

Tavaly karácsonykor nem sok időm volt adventi naptárat készíteni. Ezért egy gyors megoldást választottam, ami végül is annyira megtetszett a gyerekeknek, hogy ez készült idén is.
Az előszobában van egy IKEA fali sínem, ide kattintva meg tudjátok nézni milyen is. Az év nagy részében sapkák, papucsok tárolására szolgál.


Decemberben viszont átalakul adventi naptár tartóvá, a gyerekek nagy örömére.


Elkészíteni egészen egyszerű. Kb 15x15 cm-es darabokat kivágok az anyagból /idén 3 félét tettem fel felváltva/. Nem varrogatok szegélyeket, ennyi idő alatt úgysem foszlik el, meg amúgy is...:)
A kivágott négyzet közepébe teszem az ajándékot, és összekötözöm egy sima madzaggal. Megszámoztam őket  filctollal, és mehetnek is fel a sínre. A gyerekek imádták bontogatni őket, bár idén nem tudom megmaradnak-e, mert a kisember nem nagyon érti még ezt a napi egyet nyitunk dolgot....:)




Julia

2012. november 28., szerda

Karácsonyi linzer

Gyerekkoromban nálunk karácsonykor mindig volt linzer. Megtudakoltam a régi családi receptet, és én is elkezdtem sütni karácsonyi linzereket.
Jó móka, nem nagy ördöngösség, és egész gyorsan megvan. Ez a recept szuper, másnapra nagyon finoman megpuhul. A legjobb, ha lekvárral összeragasztunk kettőt, és úgy díszítjük. Még puhább és finomabb lesz. A képen még nem így vannak, de fotózás után kaptak lekvárt...:)



A hozzávalók:
300 g liszt
110 g porcukor
1 cs vaniliás cukor
1 tk sütőpor
1 citrom reszelt héja
200 g vaj /vagy margarin/
1 tojás sárgája

Összekevertem egy tálban a lisztet, cukrokat, sütőport. Hozzámorzsoltam a vajat, tojássárgáját és a citromhéjat. Mindenhol azt olvastam, hogy akkor lesz puha, ha gyors mozdulatokkal secperc összedolgozzuk, hogy ne olvadjon meg a vaj. Nekem secperc alatt még sosem sikerült összegyúrni, de ennek ellenére puha lett másnapra.
Gyúrás után 2 órára betettem a hűtőbe. Majd a szokásos menet, liszten kb 5-6 mm vastagságúra nyújtottam. Kis háromszögeket vágtam késsel a tésztából, ebből készültek a karácsonyfák, és a mikulás. A szarvasokhoz kerek kiszúrót használtam. Ki gondolta volna? :)
Előmelegített sütőben 160 fokon sütöttem kb 10 percig őket. Gyorsan megpirulnak, nem árt sűrűn ránézegetni.
A díszítéshez most DrOetker cukormázakat használtam, mert azt találtam szép pirosban is.
Általában fémdobozban szoktak pihenni, bár nálunk néha meg sem érik a másnapot. :)






Julia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...