2012. június 19., kedd

Pavlova torta, avagy a tojásfehérje hasznosítása



Rendhagyóan egy képpel kezdek, mert magáért beszél:



ugye, ugye?


Most jöhet a szöveg...Hétvégére megmaradt tojásfehérje. Szerintem ez a torta az egyik legjobb mód a hasznosítására. Az elkészítése nagyon egyszerű, egyedül a hab másfél órás sütése tűnhet soknak, de az is megéri...
Nálunk nagyon bejött, eszméletlenül jó desszert:)

Az alaphoz kell: 6 tojásfehérje, só /icipici/, 6 evőkanál porcukor, 1 kiskanál ecet, 1 evőkanál étkezési keményítő.
A tojásfehérjéket felvertem a sóval, mikor már olyan majdnem jó, elkezdtem belekeverni a porcukrot kanalanként. Ha már kemény, mehet bele az ecet, és a keményítő. Vertem még pár percig, amíg olyan lett, hogy majdnem megkötött:)
A sütőt előmelegítettem 150 fokra / most mellőztem a légkeverést /. A tojáshabot egy sütőpapírra halmoztam, kerek / kb 20 cm-es / formát próbáltam belőle készíteni, és betoltam a sütőbe. Nekem ez a szépség másfél órát töltött bent, kb félidőnél levettem a hőfokot 120-ra. Ami fontos, hogy nem szabad magasabb hőfokon hirtelen sütni, inkább szárítani kell lassan, hogy a széle ropogós legyen, a belseje pedig ne maradjon ragacsos. Javasolt sütés közben nézegetni / de csak kívülről kukucskálni / mert minden sütő más ugye...
Ha letelt az idő, hagyni kell a sütőben kihűlni, én nem nyitottam ki az ajtaját kb 30 percig.
Ezután már megy minden, mint a karika csapás. 250 ml tejszínt felvertem 2-3 evőkanál porcukorral, és 1 kiskanál habfixálóval. Lehet bele igény szerint gyümölcsöt is keverni.
Rápúpoztam a megsült fehérje habra, majd jöhetnek a bogyók.
A ribizli tökéletes volt rá, az édes mellett a savanykás. hmmmm.......
Szerettük nagyon. Könnyen lehet vágni, és másnap is finom. Szeressétek Ti is, mert megérdemli...







Julia

2012. június 18., hétfő

A nagy csirketeszt

Jöjjenek a falusi csirkék... Lesznek falusi libák is, de előbb a csirke. Ha valaki kíváncsi, hogy megéri-e otthon csirkét tartani, most megkapja a választ!
Szüleim nyugdíjas korukra állattenyésztésbe fogtak. Oka volt a boltban kapható hús minősége, ára, valamint hogy valamivel eltöltsék az időt, és ne egymást szekálják... na jó, ez csak vicc:)
2 hetes csirkéket vételeztek 40 darabot / valamint libákat, kacsákat / de én most csak a csirkéket számolom.
Kis munkával elkerítettek a kertből egy kb 200nm-es területet, és ott szaladgáltak a kicsi csirkék a gyerekek nagy örömére.
És most jöjjenek az adatok: jópofa állatkákat minimum napi 2x kellett etetni. Szemes magokat fogyasztottak / kukorica, búza, rozs / kisebb korukban ezeket darálva.
Vizet ittak, és édesapám megjutalmazta őket ezeken felül még vízben oldódó vitaminnal.
Amúgy pedig legelték a füvet egész nap:)

Csirkécskék 3 hónap alatt úgy megnőttek, hogy szüleim idejét látták a vágásnak.
Én nem voltam ott, nekem az ilyen nem való...ebbe ne menjünk bele, mert azóta is sajnálom szegénykéket.
3 ember végezte eme munkát, 5 óra alatt. Az 5 óra elteltével 40 csirkécske a fagyasztóban pihent feldolgozva.
Átlag 1.7 kg lett darabonként a súlyuk. Ebbe nem tartozik bele a belsőség, és a láb.
Mivel szüleim kíváncsiak voltak, mennyire éri meg ez az egész történet, a kezdetektől jegyzetelték a kiadásokat. Összesen 30 ezer forintot költöttek a 40 csirkére mindent beleértve.
Gyors számolgatás után 441 ft/kg a végeredmény!
Megnéztem a héten pár üzletben az egész csirke árát, átlag 700 ft/kg.
Tehát anyagiakban így néz ki. Lehet mondani, hogy persze a rá fordított idő... de akkor is. Legalább tudjuk mit eszünk, finom, a színe nagyon szép sárga, na és a szülők sem unatkoznak:)

Julia


milyen édesen sütik a csirkét, ugye?:)





2012. június 17., vasárnap

Zabos kekszecskék...

Valamelyik nap egy eseményre sütni szerettem volna ahol  sok-sok gyerkőc volt...
Mivel általában muffint vittem idáig a gyerekek nagy örömére most nem  ezt szerettem volna .
Eszembe jutott, hogy az én srácaim nagyon szeretik a zab kekszet , hát rá esett a választásom.
Mindenem volt hozzá itthon.

Ez az alap receptje: ( sok -sok receptből gyúrtam össze az enyémet , mert mindegyikkel volt valami bajom és végül nekünk ez vált be ).
20 dkg zabpehely, 25 dkg finomliszt, 2 kávéskanál őrölt fahéj, 5 evőkanál barna cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, 20 dkg vaj, 4 evőkanál nem túl édes méz, némi tej de csak akkor ha túl darabos lenne a massza. Ízlés szerint ha szeretitek a mazsolát, kókusz reszelék 1-2 maroknyit,  még egy kis mézes süti fűszer keveréket is szoktam hozzátenni valamint 1-2 db almát reszelve.
Olyan egyszerű az egész....először a száraz dolgokat összekeverem aztán a mézet és ha kell a tejet adom hozzá. Ragacsos maszlag lesz belőle, vizes  evőkanállal kis halmokat teszek a sütőpapírral kibélelt tepsire és végül a kanál segítségével lelapítom a halmokat , többé-kevésbé kerek formájúakra.
Előmelegített sütőben 175 fokon 10-12 perc alatt aranybarnára sütöm őket.

Ilyen szép lett...A kedvenc teás poharam kíséretében:)
És akkor nem maradt más hátra mint, hogy csomagoljam őket az eseményre persze azért itthon is hagytam pár darabot:-)) Tejjel, kakaóval, teával, kávéval meg csak úgy elrágcsálni is nagyon finom.
Próbáljátok ki!

Julie


2012. június 15., péntek

Thomas torta

Írtam már a torták iránti szenvedélyemről itt. A héten kapóra is jött, hogy barátnőm barátnője szeretett volna egy tortát 6 éves kisfia szülinapjára. A kérés az volt, hogy legyen Thomas-os.
Még nem sütöttem ilyet, így előtte megtervezgettem. Eredetileg lett volna alagút is, de idő hiány miatt elmaradt... Az alapja jó csokis csokitorta, csokikrémmel. Fincsi...





Megígértem, hogy leírom a fondant receptjét. Én kiskuktáét használom, nekem nagyon bejött.
Nem is részletezem, mert ha rákattintotok a linkre, képekkel illusztrálva megtekinthetitek, hogyan készül.
Ételfestékkel színeztem. Amikor elkezdtem tortákat díszíteni, még a szupermarketben kapható folyékonnyal készítettem, de nagyon nehéz vele dolgozni. Most por állagú van, amit a neten rendeltem, de még ez sem tökéletes.


készül a fondant

a színezés folyamata...

Átgyúrás után kinyújtás, és mehet a tortára. Külön megcsináltam a két emeletet, majd összeraktam. Ez nem egy súlyos torta, ez alá nem tettem támasztékot, de ha nehezebb az emelet, az alsó tortába Kit Kat csokikat szoktam beszúrni.
Thomast ugyancsak fondantból formáztam, bár ez a második, mert az elsőt balgán ott felejtettem az étkező asztalon. Kisbabám pedig azt gondolta jó móka szétnyomni...Neki tetszett is:)
Összeillesztés után olvasztott étcsokiból nyomtam rá a síneket és színeztem ki az alagutat.






A végtelenbe, és tovább:)


Tetszett nagyon az ünnepeltnek, végül is a cél teljesítve... Ha van időm, sokkal szebbre-jobbra lehetett volna még, csak hát az a fránya idő hiány.......
Julia

2012. június 14., csütörtök

Vidám dekoráció

Nagyon szeretem a gyerekrajzokat. Kedvesek, vidámak. Legszívesebben kitapétáznék velük egy egész szobát, bár az már lehet, hogy inkább ijesztő lenne...:)
Inkább maradunk a "kulturált mennyiségnél".
Nálunk a gyerekek szeretnek rajzolni, így nem okozott gondot, mikor megkértem őket, hogy alkossanak valami szépségeset a falra. Ezek között van saját, barát, és rokon gyerkőc rajza is.
Az előszobában kaptak helyet, így mikor belépünk a házba, rögtön szembetaláljuk magunkat a vidámsággal.
Volt már olyan, hogy morcosan értem haza, de belépve mosolyt csaltak az arcomra...
A kereteket az IKEA-ban vettük pár száz forintért. Ez a sok szín már nem bírna el egy színes falat, / bár parasztházban szerintünk amúgy sem mutat igazán jól  / így lágy krém színűre festettük.



Van a keretek között egy kakukk tojás,
 ami kézi készítésű






Julia

Vacsoracsata családok közt.....

Biztosan emlékeztek a néhány éve valamelyik kereskedelmi tv-n futó több részes sorozatra amikor "celebek" főztek-versengtek egymással ki tud finomabbat főzni és szórakoztatni. Megjegyzem nem voltunk függők, nem néztük csak tudtuk , hogy megy egy ilyen műsor de az ötlet tényleg jó volt...

Mi akkoriban fellángoltunk ezen az ötleten és egy baráti vacsorán nálunk ( éppen Márton napi lakomát rendeztünk ) elhatároztuk mi is megcsináljuk!
Akkor 5 család  részvételével elkezdtük kitalálni a saját " szabályainkat "majd lediktáltuk az egyik kiskorúnak aki oly szorgalmasan írogatta. Közben nagyon sokat nevettünk.

A mai napig meg van ez a játék szabály, azt hiszem Julia átvittem amikor Ti főztetek, ugye?

A leglényegesebb pontok voltak, hogy nem lehet ételt rendelni, nem főzhet más helyettünk, a műsort is a családnak kell adnia, nem hívható külsős előadó.
Az ötlet kitalálása emlékeim szerint  kb. 2,5 éve történt és az első család tavaly ősszel nyitotta meg a versenyt. Szóval nem  egy pörgős kis játék és még így is várunk 2 finom gasztro eseményre..... Halljátok, olvassátok további versenyző családok????? Nevezzük magunkat sorrendben az abc nagybetűivel. Szóval " A " család asszonya aki blog társam Julia az olasz konyhával örvendeztetett meg minket . Íme a menüje : minestrone leves, marhahúsos lasagne házi tésztából, Gennaro salátája, sült ricottával, desszertként semifreddo rizzsel .  Jujj de jó volt, összefut a nyál a számban.....Műsorként egy csuda vicces 50-60-as évek béli olasz dalra családi sor táncos mókát láthattunk:-) Még a legkisebbet is megtáncoltatták:-)
Pár hétre rá "B" család vagyis én Julie rántottam össze a társaságot. Sokat nem gondolkodtunk mert a magyaros ételekre, vendéglátásra helyeztük a hangsúlyt ezt már az elején tudtuk, hogy ha az első nem ezt főzi akkor mi megtesszük. Voltak nehézségek amikor már az esemény előtt 5 nappal nem kaptam és nem is kecsegtettek sikerrel a rendelést illetően a hentesek sehol a környéken mert, hogy liba combokat kerestem ezerrel. Végül drága férjem egy bp-i piacon rendelt, fizetett, hozott!!
Szóval előételként mangalica kolbászkákat kínáltunk friss kenyérrel, lila hagymával. Leveskében liba aprólék bugyogott rengeteg zöldséggel, tésztával. ( azóta is örülök, hogy Anyósom  hatalmas, piros retro lábasában főzhettem meg ), fő ételként porhanyós liba combot tálaltam hagymás tört burgonyával és lila káposztával. A desszertet édes férjem készített , ebben ő profi a javából: sütő tökös-mákos és túrós rétest sütött. Nyammmm. Amikor megérkeztek versenyző társaink egy hangulatos magyar nótára megpörgettük őket és csak utána ehettek:-)

 Műsorként családilag elénekeltük barátainknak  Máté Péter: Azért vannak a jó barátok c. dalát, könnyeimmel küszködve közben. Ezután mindenki énekelhetett kedve szerint a házi barkácsolású karaoke pultnál. Úgy emlékszem a "Mizú" kb. 10 alkalommal ment, a kiskorúak valahogyan mindig ezt kérték, és Adele: Rolling in the deep dalától berekedtem:-) Remélem mindenkit lenyűgöztünk minden szempontból mert nagyon lelkesen készültünk....
Idén március elején "C" család a roma konyhával és hangulatával lepett meg minket. Egy prímás bácsi húzta a talpalávalót ahogyan beléptünk ( kkkhhhhmmm, külsős előadó....ajjjaj )  és iszonyú jó hangulat várt minket . A ház asszonya Margitnak a ház ura pedig Gusztinak volt öltözve :-)) Csúcs!
Volt  töltött káposzta, 2 féle krumpli köret  az egyik tejszínes volt a másik szalonnás-hagymás roma krumpli / gánica /, sült csirke és kacsa, házi krémes, és kráter süti. De finoman főztél Márrrrgittom:-) Jaj és persze pálinka.....

Éééééheeesss vagyok!!

" D" család és "E" család ti mikor főztök??? Nagyon várom már......

Julie

2012. június 13., szerda

Az élet gyerekszemmel...

Barkácsolás és sütés-főzés között egy kis olvasnivaló... Három sorozatot tervezünk a blogon. Az egyik "Az élet gyerekszemmel..." Megkértünk gyerekeket, mondják el véleményüket a világról, életükről, családjukról. Hát elmondták:)
Egyik fő  kritérium az őszinteség volt, ez nem is okozott gondot így, hogy névtelenül írták.
Ezen a héten egy 8 éves kissrác írásával kezdünk. Nem cenzúrázunk, és nem javítunk ki helyesírási hibákat sem.:)
Így fogadjátok szeretettel:

8 éves  2 osztályos vagyok hát a suli nagyon nem jó. A  szülök segitökészek az apukám  a szigorú az anyukám  nem szigorú a tesom néha utál. Szerintem a legjob szavak a tanévet bezárom és a legrosszab szavak a tanévet megnyitom. az EB-t szerintem a spanyolok nyerik de lehet ti mást gondoltok. A felnötek mindent megvesznek. A felnötek néha kedvesek néha nem. Egyszer elmentem az utcában egy néni háza előtt, és rámkiabált. Ő nem kedves. A tanítónéni egyszer adott innivalóra mikor otthon hagytam 200 ft-ot, ő kedves. Ha már nem kell egy játék és már kinőttem, akkor eladom a vaterán. Két Nerfet adtam el. 4000ft-otkaptam értük, amit már nem tudom mire költötem. Apa mindig azt mondja, hogy feküdjek le korán 8-kor. Anya azt mondja picit fent maradhatsz még, de én még tovább akarok.
Szerintem a világ kicsit piszkos, nem tisztitják eléggé.

Ja, és Jake vagyok.
A célból, hogy zenei ízlésüket is megismerjük a mai srácoknak, megkértük, hogy jelenlegi kedvenc számukat is osszák meg velünk. Jake-é ez:



2012. június 12., kedd

A világ színesen...

Teraszt építünk. Már kb több hónapja. Mivel nem örököltünk az előző lakóktól, abban pedig közösen családilag megegyeztünk, hogy terasz márpedig kell, hát belevágtunk...
Ez e lelkesedésem a második hónapra picit megcsappant, mikor kiderült, hogy ez nem is olyan egyszerű dolog, mint elképzeltük. Minden más ember hétvégén boldogan jött-ment-kirándult, mi teraszt építettünk. Hónapokig... Mert persze mikor esik mindig az eső? Hát hétvégén! Mi pedig bentről nézegettük, mikor áll el végre, és mehetünk ki dolgozni.
A terasz fából készült, és nagyon szép. Mivel a telkünk picit lejtős, egy alulról megerősített, kb 1 méterrel a föld felett "lebegő" teraszt kell elképzelni, amit a gyerekek nemes egyszerűséggel csak színpadnak hívnak.

itt készülget...
Természetesen itt is megtörtént az, ami nálunk minden projekttel, hogy sokkal többe került, mint amennyit előzőleg kiszámoltunk. Így a legvégén a korlátot már költség hatékonyabban próbáltuk megoldani. Így jött képbe a lambéria. Akciósan vételeztük, nagyon olcsón, és ebből készült a korlát.
Azért köztünk legyen szólva nem ez a legszebb megoldás, amit életemben láttam, így valamivel fel kellett dobni. Akkor akadt kezembe ez az újság, és hozta meg az ihletet.



Mégpedig, hogy legyen színes, a színes jó, és a sok szín eltereli a figyelmet arról, hogy ez mégis csak lambéria...
Az uram megcsinálta a keretet, lecsiszolta, majd minden nyers fára védelemként lazúr került.
A lambériákat méretre vágtuk, csiszolgattuk, lazúroztuk.


Majd szerelgettünk, csavaroztunk, végül festettünk.


gyerekmunka...:)
a színkeverés nagyon tetszett a srácoknak
2 mp-re néztem félre...:)
egy részlet

Még annyit kell tennem az első szabad órámon, mikor nem tudom mit csináljak..:) hogy egy kis ecsettel ki kell javítgatnom a festést a hézagokban.


Összességében kedves lett és vidám. Persze nem tervezzük hosszú távra, majd egyszer kicseréljük, de ez kb 10 év szokott lenni nálunk:)



Julia

2012. június 11., hétfő

Csudijó móka korhatár nélkül.......

Van nálunk egy családilag öröklött felhők iránti őrület.......
Kicsi koromban sokat játszottunk ilyet Anyuékkal. Amikor szép felhős volt az ég akkor kiültünk, kifeküdtünk az udvarra majd később az erkélyre vagy csak odakuporodtam Anya ölébe . Egymást túlkiabálva a  felhőkben alakzatokat , állatokat, mese figurákat vagy bármit véltünk felfedezni .



Olyan jó volt! Amikor egyetértettünk az alakzatban az nem is volt olyan érdekes DE amikor kétségbe vontuk egymásét és magyarázkodni kellett, hogy de igenis az , és nem látod, hogy ott balra van az orra , meg a szárnya és különben is nem is értem , hogy te miért nem azt látod amit én ???
Ezt a mókát sok- sok éve gyakoroljuk a gyerkőcökkel és ők is nagyon élvezik, mint én anno.....

Most már autóban is játsszuk bár ez néha nem olyan könnyű nekem vezetés közben mikor a hátsó ülésen a kisebbik kiabál előre, hogy "Anya nézd ott van egy krokodil" én meg nem nagyon tudok forogni ugyebár ( bevallom a béke kedvéért belemegyek abba, hogy igen én is láttam :-) ). Azt gondolom ez megbocsájtható bűn.

Ti szeretitek a felhőket? Kipróbáljátok? És íme egy kedvenc dalom a felhőkről, nagyon kedvelem.



Julie

2012. június 10., vasárnap

A legfinomabb csokis édesség

A legkisebb túlzás nélkül állíthatom, hogy ez a világ legfinomabb csokis édessége. Én még nem ismertem olyan embert, aki nem imádta. Egyszer régesrégen ezt vittem vendégségbe újdonsült barátokhoz, ahol a férj jóízűen elfogyasztotta. Majd pár év múlva vallotta be, hogy ő utálja a csokis sütiket, anno csak illendőségből ette meg, viszont nagyon ízlett neki, és csinálok-e még? Azt hiszem, ez a legnagyobb bók, amit ez a csoda kapott.
Mert szó  szerint csoda! És most jön a meglepetés, nincs benne liszt! Még mielőtt a diétázók elkezdenének repdesni elmondom, hogy cserébe van benne 2 tábla étcsokoládé, és cukor is...
Állagra semmihez sem hasonlít, nem piskóta, inkább sült puding, de mégsem. Habos, krémes, omlós.
Mivel liszt nélkül készül, a sütőből kivéve kicsit összeesik, a teteje gusztusosan berepedezik.
Mi vanília fagyival szeretjük a legjobban, mikor a langyos sütin elolvad a fagyi... No, ezt már szavakkal  nehéz... A fotók magukért beszélnek.
Az eredeti receptet Nigella szakács könyvében olvastam, viszont nekem az övé nagyon lapos lett, így kicsit továbbfejlesztettem.

Az elkészítése: Mikróban megolvasztom a 2 tábla / 200 g / 70%-os étcsokit. Óvatosan, sűrűn nézegetve kell ezt tenni, mert én már égettem oda, kb 2 napig kellett utána szellőztetni! Mikor megolvadt, elkeverek benne 12 dkg vajat. Picit félreteszem, hogy a vaj is megolvadjon.
Eközben egy másik edényben 6 tojás sárgáját 10 dkg porcukorral habosra keverek.
Egy másik tálban 200g habtejszínt felverek / amikor még csak tanulgattam sütni, nem tudtam, hogy a tejszínt csak úgy lehet felverni, ha hideg. Én néha még a mélyhűtőbe is berakom 10 percre előtte /.
Csak, hogy még többet kelljen mosogatni, egy negyedik tálban a 6 tojás fehérjét verem fel 4 evőkanál porcukorral. 
Nem ilyen bonyolult ám, csak úgy hangzik! Most kezdődik az összeöntögetés. Először a csokis vajat öntöm össze a cukros tojás sárgájával. Következő lépésként ebbe beledolgozom óvatosan kevergetve a tejszínhabot, majd legvégén a tojás fehérjét
.
Már ilyenkor csodaszép:




Kerek torta formába öntöm, és mehet a sütőbe. Pontosan 38 percig sütöttem ezt most, 180 fokon, légkeveréssel.
Sütés előtt

Gyorsan lefotóztuk kivétel után rögtön:



Majd pár percre rá is, hogy milyen kedvesen összeesett:




Csodaszép...


Kívül olyan, mint a sült hab, belül puha, omlós, elolvad az ember szájában...

fagyival

Fagyival tökéletes, bár ettük már tejszínhabbal is, de nálunk a fagyi a nyerő!
Ezt meg kell sütni, nincs mese...



A végére még egy kis ízelítő, hogy mivel foglalkoztunk a hétvégén. Készül róla bejegyzés is, ígérem...
Itt még csak készülget...

Julia

2012. június 8., péntek

Illatos zöld fűszerkéim

Oly régen vágytam már egy csinos kis ládikóban vagy dézsában egymás mellett ücsörgő harsány zöld színben pompázó szemnek-szájnak-orrnak kellemes zöld fűszer kompozícióra....

Gyönyörűeket vettem a négy betűs, sárga-kék logós üzletecskében, és nem drága!! Alig 300.- volt darabja , 3 féle volt, metélő hagyma, rozmaring és bazsalikom. No egyből mindhármat betessékeltem a bevásárló kocsiba. Tervben van még menta is a nyári limonádékhoz és különben is  csak úgy beledobni a vízbe  egy szelet citrommal .....

Szóval nem találtam pofás kis dézsát a boltban sem és  a piacon sem ezért eszembe jutott, hogy van egy helyes kis balkon ládám ami éppen arra vár, hogy valami legyen benne így rá esett a választásom.

Egy kis marha trágyát virág földdel összekevertem  majd kialakítottam  a ládikóban 3 helyet ezeknek a gyönyörű növényeknek és kézzel elültetgettem őket. Kit érdekelt, hogy csupa fekete volt a körmöm alatt  mikor olyan jó volt túrni a földben.
Megbeszéltem velük, hogy idén ugye jól fognak viselkedni?? Ezért cserébe nem öntözöm őket ezerrel , hogy hasonlóan az előző évekhez ne menjenek tönkre , nem tagadom én voltam a hibás!!


Van néhány kedvencem amelyekhez feltétlen felhasználom őket .

Néhány egyszerű ám de annál finomabb recept...

Metélő hagyma : mehet rá a zsírosdöfire , zsíros deszkára ( vagyis zsíros kenyérre ) . Megkenem a kenyeret,  piros paprikával megszórom, pici sóval is meghintem majd ollóval rávagdosom a hagyma szálakat . Nyammmmi. Tegnap estefelé annyira szemezett velem  a hagyma ( vagyis  inkább  én vele ) , hogy tepertő krémes kenyérrel ettem és imádtam.

Rozmaring:  hús sütésekor a tepsiben vagy a serpenyőben lévő olajba szoktam dobni egy-két ágacskával és nagyjából ennyire egyszerű. Még a milánói vagy bolognai makaróni szószába is dobok összeaprítva és nekünk ízlik.

Bazsalikom: pizzára, szószokba és nagy kedvencünkre a paradicsom-mozzarella párosítású tányérkánkra. Veszek egy helyes kis tálat az alján megágyazok rukkolával erre teszem a felszeletelt paradicsom és mozzarella szeletkéket egymást váltva vagy körbe vagy sorban , általában hangulat függő de valahogyan a körbe rakott mutatósabb. Sózom, frissen őrölt borssal szórom és végül olíva olajjal meglocsolom és azzal koronázom meg, hogy kézzel tépkedek rá jó sok bazsalikomot. Már a szemnek is gyönyörű  a piros-fehér-zöld ez a magyar föld :-) szín orgia nem hogy amikor fogyasztasz belőle!! Végül kenyér szeleteket pirítok, megdörzsölöm fokhagymával és erre mindenki a magának tetsző sorrendben és mennyiségben halmoz a kenyerére. Fröccsel, rozéval mennyei!!

Jajj, már érzem mi lesz ma a vacsi :-) muszáj az utóbbit készítenem  (erősen gondolván magamra is )... a foci eb-hez tökéletesnek ígérkezik.

Julie






2012. június 7., csütörtök

Tortaszerelem

Kb 1 éve kezdődött ez a szerelem... Addig mi is, mint sok mindenki más, rendelt tortával ünnepeltük a szülinapokat. Majd láttam egy torta készítős sorozatot, már nem is tudom melyik csatornán, és arra gondoltam, én tudok-e vajon fondant bevonatos tortát készíteni, vagy rettenetesen nehéz és akkor hagyom is annyiban, legalább kipróbáltam...
Ismét gugli, fondant beír, és keresgéltem. Találtam is többfélét, de kiválasztottam, amit sokan dicsértek, és uccu neki, kipróbáltam. Sütöttem szép  kerek piskótát, megtöltöttem, a külsejére vajkrém került, hogy legyen mihez tapadnia a fondant bevonatnak. Majd jött a fondant. Addig nem is tudtam, hogy ez micsoda. Persze hallottam már a kifejezést, de kevertem a marcipánnal talán... vagy már nem is tudom.
Szóval a fondant / mármint az én kedvencem, mert készíthető máshogyan is, de ezt majd máskor/ alapja
a porcukor. Mint kiderült, nem mindegy melyik. Ha durvább szemcséjű, akkor töredezik, és nem lehet rárakni a tortára. Én kipróbáltam több félét, de csak egyetlenegy vált be, ami az egyik nagy áruházban található. Nem reklámozunk multikat, de megírom üzenetben, ha valakit érdekel.
A porcukrot kell keverni mézzel, zselatinnak, kevés olvasztott vajjal, pici vízzel, majd gyúrni, nyújtani.
/ azért nem írok most pontos receptet, mert jövő héten ha lesz időnk, készítünk egyet, fázis fotókkal bemutatva. /
Az első  próbálkozás nem is tűnt olyan nehéznek, így kedvet kaptam.

Ez volt az első

az első rózsák

Családban, szűkebb baráti körben jeleztem, ha valakinek szülinapja van, ne rendeljen tortát, szívesen megsütöm. Mivel jó nagy a család, készült már sokféle torta. A gyerekek mindenféle mesefigurát kérnek, az mókás. A piros pókember elkészítése után napokig piros volt a tenyerem az étel festéktől. :)
Úgyhogy azóta tart a tortaszerelem. Jó vele bíbelődni, megtervezni, készíteni, és olyan jó, mikor boldog, aki kapja! De tényleg... Még nagyon gyerekcipőben járok, és rettenetesen szeretnék elmenni egy IGAZI torta díszítő tanfolyamra, remélem össze is jön egyszer hamarosan... / ezen utóbbi mondatot erősen kiemelném drágámnak szeretettel:))) /
Bár amíg rájöttem, hogy melyik porcukor a jó, volt egy alkalom, mikor már ötödszörre sem tudtam rárakni a kinyújtott masszát a tortára, na akkor hisztiztem. A férjem azt mondaná, finoman fogalmazok... Volt massza asztalra csapkodása, miközben mérgesen be akartam perelni az összes cukorgyárat. De ezen eset után mélyen magamba szálltam, és arra gondoltam, hogy ezt végül is azért csinálom, mert szeretem... Azóta kedves és bájos vagyok torta készítésnél, legfeljebb halkan felszisszenek, ha nem megy elsőre.
Terveim szerint, most hogy már van blogunk, a jövőbeni tortákat folyamatosan felrakom, hogyan készülnek.
Előszedtem pár képet az eddigiekről:

Pöttyös Panni. Kopenka ihlette...

ez egy családi esküvőre készült

a már említett pókember torta...

erről sajnos jobb kép nincs, de ez nagy
sikert aratott a 10 éves focista fiúk között

pillangó alakú pillangótorta

Barátnőm apukájának szülinapi tortája, ez emeletes volt

ez egy nagyon finom sportszeletkrémes csokitorta volt...

ugyan ez sem fondantbevonatos, de szerettük...


spongyabob, barátnőm fiának. eredetileg
kék a szeme, de nem volt itthon kék étel festék

 Julia

2012. június 6., szerda

Felvállalom, hogy nem mindig tökéletes...

Mint előzőleg említettem, régi parasztházat vettünk tavaly. Hiába számoltuk ki, mi mennyi, természetesen elcsúsztunk mindenhol, ahol lehetett. No, nem gond, van két kezünk, vagyis kettőnknek négy, majd mi mindent megcsinálunk felkiáltással belevetettük magunkat a munkába. Az olyan alap munkák, amik szakembert igényelnek / mint pl a gáz, víz, villany szerelés / persze maradtak a mester emberekre, de minden mást mi vettünk kézbe.
Így megtanultunk vakolni, elsimítani, ilyen szavakkal dobálóztunk, hogy 6-30-as vagy  3-6-os gipszet vettél?:))
Megtanultunk laminált padlót letenni, bár a fiam szobájában az ágya azóta is ferdén van szegénynek, mert hát olyan lett na... Azóta a hajópadlót is simám lerakjuk bárhova, mi az nekünk.:)
Falat festeni úgy érzem már nagyon jól tudok, bár a ragasztó csíkokat hajlamos vagyok festés után még pár hónapig a falon hagyni. Talán abban reménykedem, hátha leszedi valaki, de nem...
A fürdőszobát még nem újítottuk fel, mert az elég szép állapotban volt eredetileg is, de már utánaérdeklődtem, hogyan kell csempézni, és készülök nagyon arra is, várva a napot...
Legjobb barátunk a gugli. Szokta mondani az én drágám, és tényleg... Elhatároztuk, kiterveltük, hogy építünk egy fél falat, ami pultként szolgál az ebédlőben, téglából. Elterveztük, hogy melyik hétvégén állunk neki a munkának. Boldogan láttuk, hogy a kert végében van szép állapotú tégla, amit még az előző lakók hagytak ránk.
Eljött a hétvége, kezdjük a munkát, igenám, de hogyan is? És csak úgy letesszük a padlóra? És mivel kell összetapasztani? És lehet vizesen? Vagy mégsem?
Szóval ezen azóta is nevetünk, hogy ilyesmiket írtunk be a gugliba, mint " hogyan építsünk tégla falat"
De megoldottuk, és szép lett, azóta is nagyon szeretjük. Bár meg kell jegyeznem, a végén segített apukám, és bátyám. Na nem a kivitelezésben, hanem ötletekkel.
Bátyám, aki mindent tud, megérdemel egy külön bejegyzést majd egyszer. Kiemelve a nézését, mikor kérdezek női kérdéseket a felújítási munkákról... :)
Szóval a lényeg a lényeg, nagyon sok mindent meg lehet csinálni itthon, nem kell a mester ember, hiszen itt vagyunk mi.
Sokszor ferde, hézagos, foltos, de a MIÉNK!

Julia

2012. június 5., kedd

Hát, akkor antikoljunk!

Kezdjük az elején... Bő egy éve vásároltuk szeretett házunkat, ami egy régi parasztház.  Nekiugrottunk a felújításának, majd ezekről is tervezünk soksok bejegyzést.
De most a ládáról, és az antikolásáról. Mivel parasztház, kell az antik, a kopott!
Még soha nem csináltunk ilyesmit, előtte városiak lévén fogalmunk sem volt, hogyan kezdjünk hozzá.
Az interneten rengeteg mindent elolvastunk erről a témáról, majd hatalmas tudásunkkal belevágtunk.
Az én drágám beszerzett nekem a vaterán semmi pénzért egy régi katonai fa ládát.
/ Mivel ez még a blog születése előtt volt, sajnos fázis fotóink nincsenek, csak az ilyen volt- ilyen lett állapotot tudom megmutatni. /

Ilyen volt
 Igy érkezett meg. Szerencsére nem volt penészes, sem szuvas, tehát ezzel nem kellett foglalkoznunk.
Első lépésként csiszoló papírral lecsiszolgattam. Kézzel csináltam, de azóta beszereztünk gépi csiszolót, mert kézzel csiszolni nagy móka!
Miután ezzel megvoltam, a festésnél használatos ragasztó csíkkal, /melynek hivatalos nevét nem tudom, de utánanézek ígérem/ leragasztottam azokat a részeket, amiket nem akartam befesteni, és nem is tudtam leszerelni.
Majd jött a festés. Fehér olajfestéket használtam, amibe előtte kevertem nagyon pici fekete színezőt, hogy kicsit piszkos fehér legyen. Elég vékonyan kentem be, és nem is egyenletesen, na nem azért, mert ennyire béna vagyok, hanem direkt:)
Majd utána vártam... és vártam... nézegettem mennyire szárad. Türelmetlen voltam, és állandóan festékes lettem. Állítólag akkor jó, ha már nem fogja meg a kezünket, de még puha. Nekem ez  az állapot olajfestékkel kb 24 -30 óra múlva jött el.
Akkor végre elkezdhettem az antikolást. Több helyen a csiszolást javasolták, úgyhogy finom szemcsés csiszoló papírral elkezdtem csiszolgatni a fehér festéket, hogy az eredeti zöldes árnyalat tűnjön elő. Hát, nem is tudom... A sarkoknál szép volt, de máshol olyan " csiszatolós" lett az eredmény, ami nem tetszett. Csiszoló után jött a rongy. Elkezdtem finoman dörzsölgetni itt-ott. Szebb lett, bár azt érzem még ez sem a tökéletes megoldás.
Mikor kész lettem, az egészet átdörzsöltem a legfinomabb csiszoló papírral, hogy egységes legyen a felülete.
Azt gondolom, első próbálkozásnak nem rossz... bár még finomításra szorul a technikánk.
Férjem barátai csodásan felújítottak és antikoltak egy tálaló szekrényt, ellopjuk tőlük az apró titkokat, és a következő projektnek / ami tervek szerint nálunk is egy tálaló szekrény/ még több tapasztalattal ugrunk neki.
És most jöjjenek az ilyen lett képek:


Közelebbről

A virágot csak úgy mellétettem, mert olyan szépen kinyílt...


Julia

Az ünnepi torta

A torta elkészült, nagyon finom lett, család pedig boldog...
Több túró tortát kipróbáltunk, csiszolgattuk, hozzátettünk, elvettünk, mire ez a recept megszületett. Az íze tökéletes, és nagyon szépen összeáll, jól vágható csoda.
A következőképpen készül:

Piskótát készítünk, a hozzávalók: 4 tojás, 3 evőkanál porcukor, 4 evőkanál liszt,10 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, plusz fél citrom leve
A vajat megolvasztottuk, a tojások fehérjét felvertük a cukorral, és a citromlével,majd hozzáadjuk egyesével a sárgákat, majd kanalanként a lisztet. Belereszeljük a citrom héját, majd a kissé kihűlt olvasztott vajjal  lazán elkevergetjük. Mehet a formába, majd 180 fokon a sütőbe. Nekem ez 15-20 perc alatt megsült. Tökéletes a tortába. Puha, és pont annyira vastag amennyire kell.

Amíg picit hűlt, összekevertük a túró krémet.
Hozzávaló: fél kg túró,8 evőkanál porcukor, 20 dkg vaj,1 tejszín ízű puding, fél liter tej, 3 dl joghurt, 10g zselatin, 1 citrom héja.
A vajat itt is megolvasztottuk, a túróval  és a cukorral összekevertük alaposan, hogy a túró jól áttörjön. Majd gyorsan megfőztük a pudingot fél liter tejjel, és még forrón iziben hozzáöntöttük a túróhoz.
Állandó kevergetéssel melegítettük a joghurtot zselatin barátjával, hogy felolvadjon, majd mentek ők is a túróba.Végül belereszeltük a citrom héját.
Nos, jöhet az eper. Sajnos ez a csoda elnyel simán 1 kg epret, és még mindig nem olcsó... de megéri.
Kb fél kilót félbevágva rátettünk a tortára, majd nyakon öntöttük a túrós krémmel.

Itt a fiacskám is segített

Ha mindez megvan, gyermek beleöntötte a túrót, és csak a negyede ment félre :) , kb 1 órára mehet a hűtőbe, hogy dermedjen a krém.
Ha picit megkeményedett, ráhelyezzük az eprek szebbik felét.
kicsikém továbbra is serénykedik...
szegény eprecskék csendben várják a meleg zselét a nyakukba...

Ha szép rendben vannak az eprek, piros színű torta zselét öntöttünk rájuk, majd mehet pihenni a hűtőbe. Nálunk komoly problémát okoz 3 gyerek mellett, hogy 1 napig pihenjen. Nem is mindig sikerül, de ha azt szeretnénk, hogy tökéletesen lehessen szeletelni, ki kell várni az 1 napot, nincs mese... Ha letelt, kiengedjük a formából, és hurrá!
Most a fotó kedvéért tettem köré baba piskótát, de ez elhagyható.

És íme! A csodás fotókat köszönjük az én drágámnak...

Finom is lett. :) Ez nem egy hú de édes torta, tehát ha valaki édes szájú, kicsit tegyen több cukrot a túróba. Nekünk így tökéletes, nagyon szeretjük.

Ja, még annyit... miközben írtam, eszembe jutott, hogy vajon rendezzem-e külön a hozzávalókat szép sorokban, vagy jó ez így? Majd ha egyszer lesznek olvasóink, meghallgatjuk a véleményüket...:)

Julia

2012. június 4., hétfő

Kezdődik a kaland...


Adott egy gyönyörű falu a Duna mentén. Itt lakik az én drága blog társam Julia, férjével és 3 gyönyörű 1-14 év közötti gyermekével.
Én Julie néhány km-el odébb élek férjemmel és 2 gyermekemmel.
Barátságunk 7 éve kezdődött, és azóta jóban rosszban nevetésben sírásban  együtt ......

A mozi film ( Julie & Julia ) hatással volt ránk és elhatároztuk , hogy régóta dédelgetett álmunkat valóra váltjuk. Úgyhogy a név választáson nem sokat gondolkodtunk, bár még mi is kérdezgetjük egymástól hogy melyikünk melyik is? :)
Van rengeteg ötletünk... Felújítunk, barkácsolunk, emellett sütünk- főzünk , varrunk és keressük a további kihívásokat.

Izgatottak vagyunk nagyon!!! Reggel megtartottuk az első meetingünket a teraszon ....közben a legkisebb után rohangáltunk felváltva. :-)

Mivel nagy nap a mai, sütünk egy epres joghurt tortát, melynek receptjét és fotóját a következő bejegyzésben megosztjuk.

NO, ÚGYHOGY KEZDJÜNK, HAJRÁ!!! Reméljük előbb-utóbb olvasóink is lesznek, az első kommenteknek tuti ugrálva örülünk majd!!!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...